Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των ονειροπόλων», «Πριν τα Πρωτοβρόχια» και την […]


Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των ονειροπόλων», «Πριν τα Πρωτοβρόχια» και την «Άνοιξη στη Μεσόγειο».

Παράλληλα σε αυτή την καλαίσθητη έκδοση, που έχει πάρει βραβείο ΕΒΓΕ για το σχεδιασμό και την εμφάνισή της, η συγγραφέας και εκδότρια μοιράζεται με τους αναγνώστες κάποιους γενικούς κανόνες που έχει διδαχθεί από την εμπειρία της αλλά και από την επαφή της με άλλους επαγγελματίες και ερασιτέχνες «μακαρονάδες».

«Το βαρύ, μαντεμένιο κατά προτίμηση τηγάνι που αναφέρω σε όλες τις συνταγές δεν είναι κάποια παράξενη, προσωπική μου εμμονή. Ο βαρύς πάτος του σκεύους όπου μαγειρεύουμε παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο: στην κατανομή της θερμότητας, στο ρόδισμα, στο μέλωμα.

»Να λαμβάνετε πάντα υπόψη το χρόνο βρασμού που προτείνετε στη συσκευασία των ζυμαρικών που επιλέγετε. Και πάντα να αφαιρείτε 1-2 λεπτά. Γιατί τα ζυμαρικά συνεχίζουν να μαλακώνουν και έξω από το κοχλαστό νερό, το ζωμό τους. Κι ακόμη περισσότερο όταν αναμειγνύονται με τη σάλτσα.

»Ένα μικρό μπρίκι ή όποιο άλλο κατσαρολάκι με χερούλι ας βρίσκεται δίπλα όταν τελειώνει η ετοιμασία των ζυμαρικών. Πριν τα σουρώσουμε, φυλάμε λίγο από τον καυτό ζωμό τους, κι αν χρειαστεί, υγραίνουμε μετά τη μακαρονάδα.

»Στις λιγοστές περιπτώσεις που χρησιμοποιώ κρέμα γάλακτος, εννοώ την αληθινή, πηχτή, πυκνή κρέμα (γαλλικό προϊόν), που βρίσκεται εύκολα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπακάλικα, και όχι αυτή που συνηθίζουμε να ονομάζουμε εμείς έτσι.

»Μια μακαρονάδα που “μιλάει”, έχει και ανθρώπινες απαιτήσεις: θέλει μια ζεστή αγκαλιά. Γι΄ αυτό, η βαθιά γαβάθα και τα πιάτα που θα υποδεχτούν τα μακαρόνια αξίζει τον κόπο να είναι ζεστά. Αρκεί ένα δεκάλεπτο στο φούρνο, αν είναι ήδη ζεστός, ή ένα δύο λεπτά στα μικροκύματα.

»Τελευταίο και πρώτο μαζί: δεν είναι νάζι το αίτημα για φρεσκοτριμμένο πιπέρι και για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτά τα δύο υλικά, περισσότερο από όλα τα άλλα, είναι εκείνα που καθορίζουν την ποιότητα του φαγητού μας. Μαζί με το πόσο σωστά είναι βρασμένα τα μακαρόνια».

Αν αγαπάτε λοιπόν τα μακαρόνια, ή θέλετε να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να τα αγαπήσει, ακολουθήστε τους παραπάνω κανόνες και, ακόμα καλύτερα, ανακαλύψτε το ξεχωριστό αυτό βιβλίο μαγειρικής.

makaronada_cover

empty alt

Το στρες προσθέτει κιλά

Εξουδετερώνει την υγιεινή διατροφή το στρες. Αυτό υποστηρίζουν τα αποτελέσμα ερευνών που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
empty alt

Οι 8 νέες δυνατές τάσεις στη διατροφή

Η διαρκής ανάγκη για πειραματισμό και αναζήτηση νέων γαστρονομικών συγκινήσεων, η παγκοσμιοποίηση, αλλά και η οικονομική λιτότητα, η επιθυμία για προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας και το sharing  στα social media είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το τοπίο της...
empty alt

Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες

Ας ξεκινήσουμε από αυτό: γιατί να μπεις στη διαδικασία να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου; Επειδή η φλούδα τους χαλάει την ομοιόμορφη υφή μιας σάλτσας και, επιπλέον, είναι πιο δύσπεπτη.
empty alt

Οργάνωσε τα μπαχαρικά σου και εξοικονόμησε χώρο και χρόνο

Ίσως σου έχει συμβεί να χρειαστείς για μια συνταγή τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλλά μόλις αγοράσεις ένα βαζάκι από το σουπερμάρκετ να διαπιστώσεις ότι ήδη υπάρχει ένα ακόμα στην κουζίνα σου, σχεδόν ανέγγιχτο, κρυμμένο σε μια ντουλάπα.
empty alt

Τηγανίτες με μπανάνα

Λίγες προτάσεις για πρωινό είναι τόσο ξεσηκωτικές όσο οι τηγανίτες. Κι αυτό αφορά όλες τις ηλικίες. Αυτές είναι μακράν οι πιο δελεαστικές τηγανίτες που έχεις δοκιμάσει ποτέ.
empty alt

Οι πιο νόστιμες μαρινάδες που θα απογειώσουν την Τσικνοπέμπτη σου

Μια που εκ των πραγμάτων θα τσικνήσεις στο σπίτι σου έχουμε τρεις εύκολες συνταγές για να μαρινάρεις το κρέας σου και να αναβαθμίσεις γευστικά τα πιάτα σου στο μάξιμουμ.
empty alt

Λεμονάτες γαρίδες με άρωμα σκόρδου

Ανάλαφρες κι αρωματικές, ταιριάζουν ιδανικά στο καλοκαίρι
empty alt

Καλαμπόκι: πολλά περισσότερο από ποπ κορν!

Συνώνυμο με το καλοκαίρι και τις βόλτες με τη μυρωδιά του να σε βρίσκει εκεί που περπατάς από τους πλανόδιους πωλητές.
Back To Top