Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των ονειροπόλων», «Πριν τα Πρωτοβρόχια» και την […]


Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των ονειροπόλων», «Πριν τα Πρωτοβρόχια» και την «Άνοιξη στη Μεσόγειο».

Παράλληλα σε αυτή την καλαίσθητη έκδοση, που έχει πάρει βραβείο ΕΒΓΕ για το σχεδιασμό και την εμφάνισή της, η συγγραφέας και εκδότρια μοιράζεται με τους αναγνώστες κάποιους γενικούς κανόνες που έχει διδαχθεί από την εμπειρία της αλλά και από την επαφή της με άλλους επαγγελματίες και ερασιτέχνες «μακαρονάδες».

«Το βαρύ, μαντεμένιο κατά προτίμηση τηγάνι που αναφέρω σε όλες τις συνταγές δεν είναι κάποια παράξενη, προσωπική μου εμμονή. Ο βαρύς πάτος του σκεύους όπου μαγειρεύουμε παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο: στην κατανομή της θερμότητας, στο ρόδισμα, στο μέλωμα.

»Να λαμβάνετε πάντα υπόψη το χρόνο βρασμού που προτείνετε στη συσκευασία των ζυμαρικών που επιλέγετε. Και πάντα να αφαιρείτε 1-2 λεπτά. Γιατί τα ζυμαρικά συνεχίζουν να μαλακώνουν και έξω από το κοχλαστό νερό, το ζωμό τους. Κι ακόμη περισσότερο όταν αναμειγνύονται με τη σάλτσα.

»Ένα μικρό μπρίκι ή όποιο άλλο κατσαρολάκι με χερούλι ας βρίσκεται δίπλα όταν τελειώνει η ετοιμασία των ζυμαρικών. Πριν τα σουρώσουμε, φυλάμε λίγο από τον καυτό ζωμό τους, κι αν χρειαστεί, υγραίνουμε μετά τη μακαρονάδα.

»Στις λιγοστές περιπτώσεις που χρησιμοποιώ κρέμα γάλακτος, εννοώ την αληθινή, πηχτή, πυκνή κρέμα (γαλλικό προϊόν), που βρίσκεται εύκολα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπακάλικα, και όχι αυτή που συνηθίζουμε να ονομάζουμε εμείς έτσι.

»Μια μακαρονάδα που “μιλάει”, έχει και ανθρώπινες απαιτήσεις: θέλει μια ζεστή αγκαλιά. Γι΄ αυτό, η βαθιά γαβάθα και τα πιάτα που θα υποδεχτούν τα μακαρόνια αξίζει τον κόπο να είναι ζεστά. Αρκεί ένα δεκάλεπτο στο φούρνο, αν είναι ήδη ζεστός, ή ένα δύο λεπτά στα μικροκύματα.

»Τελευταίο και πρώτο μαζί: δεν είναι νάζι το αίτημα για φρεσκοτριμμένο πιπέρι και για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτά τα δύο υλικά, περισσότερο από όλα τα άλλα, είναι εκείνα που καθορίζουν την ποιότητα του φαγητού μας. Μαζί με το πόσο σωστά είναι βρασμένα τα μακαρόνια».

Αν αγαπάτε λοιπόν τα μακαρόνια, ή θέλετε να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να τα αγαπήσει, ακολουθήστε τους παραπάνω κανόνες και, ακόμα καλύτερα, ανακαλύψτε το ξεχωριστό αυτό βιβλίο μαγειρικής.

makaronada_cover

empty alt

Τι θα μαγειρέψεις τον Οκτώβριο σύμφωνα με το ζώδιό σου

Αν αφήνεις τα άστρα και τους πλανήτες να επηρεάζουν την προσωπική ζωή σου, γιατί να μη σου δώσουν τα φώτα τους και στην κουζίνα; Για του λόγου το αληθές, το παρακάτω ωροσκόπιο από το Food52.com δεν περιλαμβάνει κατηγορίες όπως «Έρωτας» και «Καριέρα», αλλά «Φαγητό».
empty alt

Αυγά στρουθοκάμηλου – και άλλες ιδέες για ένα βασιλικό brunch

Αν σου αρέσουν ιδιαίτερα τα αυγά ή θέλεις να ετοιμάσεις ένα ξεχωριστό γεύμα με βάση το αυγό, δεν υπάρχουν μόνο τα δίκροκα της κότας αλλά και εκείνα πολλών άλλων πτηνών που ναι, είναι επίσης βρώσιμα, συχνά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και μαγειρεύονται με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.
empty alt

8 tips για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες με τον καλύτερο τρόπο

Ποιος μπαίνει στην κουραστική διαδικασία να καθαρίσει μια φρέσκια αγκινάρα; Ωστόσο αξίζει να αφιερώσουμε κόπο και χρόνο σε αυτά τα βρώσιμα άνθη (γιατί για λουλούδια μιλάμε) με τη μοναδική νοστιμιά.
empty alt

Το σπιτικό τσάι που μυρίζει σαν γλύκισμα!

Τι καλύτερο, αυτά τα κρύα και σκοτεινά ακόμα απογεύματα του χειμώνα, από ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου; Η παρακάτω συνταγή θα κάνει την κουζίνα σου να μυρίσει σαν να έχεις ψήσει κάποιο γλυκό! Τι θα χρειαστείς: Ένα κομματάκι φρέσκο τζίντζερ πάχους […]
empty alt

Το απόλυτο burger του καλοκαιριού είναι με σολομό!

Ένα υπέροχο burger είναι κάτι πολύ περισσότερο από βόειο κρέας και αυτά τα μπιφτέκια σολομού 5 αστέρων είναι εδώ για να το αποδείξουν.
empty alt

Panettone: Χριστούγεννα με γεύση ιταλική

Αν θέλεις να δώσεις στις διακοπές των Χριστουγέννων λίγο αέρα ιταλικής γιορτινής ατμόσφαιρας, αυτή η κλασική ιταλική συνταγή Panettone είναι η τέλεια ελαφριά, αφράτη νόστιμη συνταγή για το καταφέρεις! Τι είναι το Pannetone Αυτή είναι μια κλασική ιταλική συνταγή από το Μιλάνο της Ιταλίας και...
empty alt

Παγωμένο Μοχίτο καρπούζι – το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό

Ξέχνα το καρπούζι με φέτα… το Καρπούζι Μοχίτο ήρθε να μεθύσει το καλοκαίρι σου
empty alt

Cheesecake με μηλόπιτα

Δύο απολαύσεις μαζί, σε έναν συνδυασμό που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top