Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των ονειροπόλων», «Πριν τα Πρωτοβρόχια» και την […]


Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των ονειροπόλων», «Πριν τα Πρωτοβρόχια» και την «Άνοιξη στη Μεσόγειο».

Παράλληλα σε αυτή την καλαίσθητη έκδοση, που έχει πάρει βραβείο ΕΒΓΕ για το σχεδιασμό και την εμφάνισή της, η συγγραφέας και εκδότρια μοιράζεται με τους αναγνώστες κάποιους γενικούς κανόνες που έχει διδαχθεί από την εμπειρία της αλλά και από την επαφή της με άλλους επαγγελματίες και ερασιτέχνες «μακαρονάδες».

«Το βαρύ, μαντεμένιο κατά προτίμηση τηγάνι που αναφέρω σε όλες τις συνταγές δεν είναι κάποια παράξενη, προσωπική μου εμμονή. Ο βαρύς πάτος του σκεύους όπου μαγειρεύουμε παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο: στην κατανομή της θερμότητας, στο ρόδισμα, στο μέλωμα.

»Να λαμβάνετε πάντα υπόψη το χρόνο βρασμού που προτείνετε στη συσκευασία των ζυμαρικών που επιλέγετε. Και πάντα να αφαιρείτε 1-2 λεπτά. Γιατί τα ζυμαρικά συνεχίζουν να μαλακώνουν και έξω από το κοχλαστό νερό, το ζωμό τους. Κι ακόμη περισσότερο όταν αναμειγνύονται με τη σάλτσα.

»Ένα μικρό μπρίκι ή όποιο άλλο κατσαρολάκι με χερούλι ας βρίσκεται δίπλα όταν τελειώνει η ετοιμασία των ζυμαρικών. Πριν τα σουρώσουμε, φυλάμε λίγο από τον καυτό ζωμό τους, κι αν χρειαστεί, υγραίνουμε μετά τη μακαρονάδα.

»Στις λιγοστές περιπτώσεις που χρησιμοποιώ κρέμα γάλακτος, εννοώ την αληθινή, πηχτή, πυκνή κρέμα (γαλλικό προϊόν), που βρίσκεται εύκολα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπακάλικα, και όχι αυτή που συνηθίζουμε να ονομάζουμε εμείς έτσι.

»Μια μακαρονάδα που “μιλάει”, έχει και ανθρώπινες απαιτήσεις: θέλει μια ζεστή αγκαλιά. Γι΄ αυτό, η βαθιά γαβάθα και τα πιάτα που θα υποδεχτούν τα μακαρόνια αξίζει τον κόπο να είναι ζεστά. Αρκεί ένα δεκάλεπτο στο φούρνο, αν είναι ήδη ζεστός, ή ένα δύο λεπτά στα μικροκύματα.

»Τελευταίο και πρώτο μαζί: δεν είναι νάζι το αίτημα για φρεσκοτριμμένο πιπέρι και για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτά τα δύο υλικά, περισσότερο από όλα τα άλλα, είναι εκείνα που καθορίζουν την ποιότητα του φαγητού μας. Μαζί με το πόσο σωστά είναι βρασμένα τα μακαρόνια».

Αν αγαπάτε λοιπόν τα μακαρόνια, ή θέλετε να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να τα αγαπήσει, ακολουθήστε τους παραπάνω κανόνες και, ακόμα καλύτερα, ανακαλύψτε το ξεχωριστό αυτό βιβλίο μαγειρικής.

makaronada_cover

empty alt

Η μία και μοναδική οδηγία που πρέπει να ακολουθείς σε όλες τις συνταγές

Κάθε συνταγή είναι μοναδική, για όλες όμως, ή τουλάχιστον για όσες περιλαμβάνουν μαγείρεμα, πρέπει να έχεις υπόψη σου τον εξής κανόνα: Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις πιστά τον συνιστώμενο χρόνο μαγειρέματος, αρκεί να καταλάβεις ότι το φαγητό είναι έτοιμο σύμφωνα με την περιγραφή της συνταγής.
empty alt

Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν μαγειρεύουμε κρέας

Αν πάντα αλατοπιπερώνεις την μπριζόλα πριν από το ψήσιμο, ήρθε η στιγμή να το ξανασκεφτείς. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία Gourmet Meat Club (που κάνει delivery το κρέας στο σπίτι των καταναλωτών), το καρύκευμα πριν από το ψήσιμο είναι ένα κοινό λάθος στη μαγειρική, το οποίο σκληραίνει […]
empty alt

Ένας παράξενος τρόπος να εκμεταλλευτείς τα ποπκόρν που περίσσεψαν

Αν, λέμε αν, περισσέψουν ποτέ ποπκόρν από μια κινηματογραφική βραδιά στο σπίτι, μην τα πετάξεις. Μπορεί μέχρι το επόμενο πρωί να έχουν χάσει σε κάποιο βαθμό την υπέροχα τραγανή υφή τους, αλλά παραμένουν ένας ικανός υποψήφιος για μια νόστιμη ομελέτα.
empty alt

3 tips για τέλεια σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά

Είναι εύκολο να φτιάξεις σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια και δύσκολο το αποτέλεσμα να πλησιάζει την τελειότητα στην υφή και τη γεύση.
empty alt

Μυστικά κατανάλωσης των φρούτων

* Αν θέλετε να αδυνατίσετε, να προτιμάτε τα άγουρα φρούτα. Όσο πιο άγουρα, τόσο περισσότερο κόβουν την όρεξη και τόσο πιο χαμηλά διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.
empty alt

Με τι άλλο μπορείς να παντρέψεις το αλάτι (εκτός από μαύρο πιπέρι)

Η ενστικτώδης μας κίνηση, όταν θέλουμε να καρυκεύσουμε ένα φαγητό, είναι να το αλατοπιπερώνουμε. Και λέγοντας «αλατοπιπερώνουμε» συνήθως εννοούμε ότι το αλάτι συνοδεύεται από μαύρο πιπέρι.
empty alt

Το ιδανικό μενού για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Χρησιμοποίησε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως αφορμή για να ετοιμάσεις ένα γεύμα για δύο που θα εκτοξεύσει ή έστω θα αναζωπυρώσει την ερωτική επιθυμία! Δεν βασίζεται στα ματζούνια των προγόνων μας, αλλά σε τροφές, ποτά και κάποιες ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που είναι […]
empty alt

Tis the season to be jolly-cocktail

Μια συνταγή που θα σε βάλει σε εορταστικό spirit
Back To Top