Δεν είναι βαρετά ούτε άγευστα τα χορτοφαγικά πιάτα. Τα ζυμαρικά, κι εν προκειμένω τα λαζάνια, χωράνε πολλές επιλογές και όχι μόνο όσες συνοδεύονται από υπερβολικές θερμίδες και «αμαρτωλά» λιπαρά.

Δεν είναι βαρετά ούτε άγευστα τα χορτοφαγικά πιάτα. Τα ζυμαρικά, κι εν προκειμένω τα λαζάνια, χωράνε πολλές επιλογές και όχι μόνο όσες συνοδεύονται από υπερβολικές θερμίδες και «αμαρτωλά» λιπαρά. Τα λαχανικά με τα λαζάνια κάνουν πολύ καλό ταίριασμα. Θα το διαπιστώσετε άλλωστε!

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ:

10 – 12 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 45 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ

1 κουτί ζυμαρικά με λαζάνια

1 (400 περίπου γρ.) συσκευασία tofu, στραγγισμένη

αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουτ. ρίγανη ξερή, μοιρασμένη

1 (225 περίπου γρ.) συσκευασία μανιτάρια baby bella, κομμένα σε φέτες

2 συσκευασίες (280 περίπου γρ.) κατεψυγμένο σπανάκι, αποψυγμένο και στραγγισμένο από το υπερβολικό υγρό

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ΣΑΛΤΣΑ

1/4 κουτ. ελαιόλαδο

1/4 κουτ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 1/2 κουτ. γάλα αμυγδάλου (ή άλλο μη γαλακτοκομικό γάλα)

2 κ.σ. διατροφική μαγιά

1/2 κουτ. σκόνη σκόρδου

αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 φλ. μαρινάρα

3 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες

1/4 κουτ. βασιλικό σε λεπτές φέτες, για γαρνίρισμα

vegla

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200º. Βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και βράστε τα λαζάνια μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίστε.

Τυλίξτε το tofu σε ένα καθαρό πανί κουζίνας ή χαρτί κουζίνας και τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο πιάτο. Τοποθετήστε ένα ταψί ή ένα βαρύ πιάτο πάνω από το τόφου για να πιέσετε να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό. Αφήστε να καθίσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Όταν στραγγίσει, θρυμματίζετε με δύο πιρούνια και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη. Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, 3 με 4 λεπτά. Ανακατέψτε το αποψυγμένο και στραγγισμένο σπανάκι μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη τα λαχανικά.

Σκουπίστε το τηγάνι και επιστρέψτε σε μέτρια φωτιά για να φτιάξετε τη λευκή σάλτσα: Προσθέστε ελαιόλαδο και ζεστάνετε μέχρι να γυαλίσει αλλά να μην καπνίσει. Προσθέτετε το αλεύρι και χτυπάτε να ενωθούν. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, 1 με 2 λεπτά. Χτυπάτε με το γάλα ξηρών καρπών μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε διατροφική μαγιά και σκόνη σκόρδου και αλατοπιπερώστε. Αφήνετε να σιγοβράσει και να μαγειρευτεί μέχρι να πήξει, 8 με 10 λεπτά.

Φτιάξτε τις στρώσεις με τα λαζάνια: Σε ένα μεγάλο ταψί, ρίξτε 1/4 φλ μαρινάρα σε ομοιόμορφη στρώση και μετά προσθέστε μια στρώση noodles. Γεμίστε με μια ομοιόμορφη στρώση μείγματος λαχανικών, τόφου, μαρινάρα και λευκή σάλτσα. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να χρησιμοποιηθούν όλα τα υλικά, καταλήγοντας σε μαρινάρα. Προσθέστε μια στρώση στρογγυλές ντομάτας και αλατοπιπερώστε ρίχνοντας την υπόλοιπη ρίγανη.

Ψήστε για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι ντομάτες και να ζεσταθούν τα λαζάνια. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Γαρνίρετε με βασιλικό και σερβίρετε.

empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]

Back To Top