Στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, συχνά παίζει ως συνοδευτικό στο κρέας και το κοτόπουλο το λάχανο τουρσί ή ξινολάχανο ή sauerkraut.

Στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, συχνά παίζει ως συνοδευτικό στο κρέας και το κοτόπουλο το λάχανο τουρσί ή ξινολάχανο ή sauerkraut. Εκτός από νόστιμο είναι μια εύκολη εναλλακτική όταν δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο σπίτι για να συνοδέψεις το φαγητό σου (καθώς διατηρείται για πολύ καιρό στο βάζο), αξιοποιεί ιδανικά το λάχανο, αυτό το εποχιακό λαχανικό, και είναι πλούσιο σε προβιοτικά ή ωφέλιμα βακτήρια, που έχει αποδειχτεί πολλάκις ότι ωφελούν το γαστεντερικό μας σύστημα και συνολικά τον οργανισμό μας.

Μάλλον λοιπόν δεν χρειάζεσαι περισσότερα επιχειρήματα για να το φτιάξεις. Αφού κατακτήσεις την παρακάτω, βασική τεχνική, μπορείς να πειραματιστείς προσθέτοντας και άλλα υλικά στη συνταγή, όπως ψιλοκομμένο καρότο ή πιπερίτσες τσίλι σε φέτες . Για αρχή, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα που προτείνει η Sharon Flynn στο βιβλίο της Ferment for Good.

1. Ξύσε λάχανο. Υπολόγισε ότι 2 κεφάλια λάχανου θα σου βγάλουν ξινολάχανο αρκετό για να γεμίσει ένα βάζο χωρητικότητας δύο λίτρων. Αφαίρεσε τα εξωτερικά φύλλα και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψε το λάχανο στη μέση. Κατόπιν, κόψε κάθε κομμάτι ξανά στη μέση, ώστε να έχεις ένα λάχανο κομμένο στα τέσσερα. Με την κομμένη πλευρά ακουμπισμένη στον πάγκο της κουζίνας σου, αφαίρεσε τον πυρήνα. Το υπόλοιπο θα το ψιλοκόψεις σε φέτες στο πάχος που προτιμάς, είτε οριζόντια είτε κάθετα, ανάλογα με το αν προτιμάς κοντές ή μακριές λωρίδες λάχανου.

2. Ζύγισε το λάχανό σου. Τοποθέτησε ένα μεγάλο, άδειο μπολ σε μια ζυγαριά κουζίνας και δες πόσο ζυγίζει. Γέμισέ τη με το λάχανο και στη συνέχεια αφαίρεσε το βάρος της ζυγαριάς από το τελικό νούμερο που θα δείξει, για να υπολογίσεις το καθαρό βάρος του λάχανου.

3. Αλάτισε το λάχανό σου (αφού κάνεις μερικές μαθηματικές πράξεις). Το αλάτι που θα προσθέσεις πρέπει να ανέρχεται περίπου στο 2% του συνολικού βάρους του λαχάνου. Ανάλογα με το πόσο αλμυρό το θέλεις, μπορείς να αναπροσαρμόσεις αυτό το ποσοστό κάπου μεταξύ του 1,5% και του 2,5%. Για παράδειγμα, αν το ψιλοκομμένο λάχανό σου ζυγίζει 2 κιλά, μπορείς να προσθέσεις περίπου 40 γραμμάρια αλάτι (το 2%). Το θαλασσινό αλάτι κάνει μια χαρά τη δουλειά του, αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα αν θέλεις π.χ. να το αντικαταστήσεις με αλάτι Ιμαλαΐων.

4. Κάνε… μασάζ στο λάχανό σου. Άπλωσε το αλάτι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα στο ψιλοκομμένο λάχανο. Ζύμωσε απαλά το λάχανο μέχρι το αλάτι να πάει παντού και το λάχανο να αρχίσει να βγάζει υγρά. Άφησέ το περίπου για 10 λεπτά ενώ προχωράς στο επόμενο βήμα.

5. Αποστείρωσε το βάζο αποθήκευσης. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κάποιο ισχυρό απορρυπαντικό. Ούτε να το βάλεις στο φούρνο. Αρκεί να βράσεις λίγο νερό στο βραστήρα, να το ρίξεις στο βάζο σου και να το ανακινήσεις με προσοχή, ώστε να πάει παντού (για να μην καείς, κάνε αυτή τη δουλειά κρατώντας το βάζο με μια πετσέτα κουζίνας γιατί το γυαλί θα πάρει γρήγορα τη θερμοκρασία του βραστού νερού). Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις μεταλλικό σκεύος, γιατί τα μέταλλα (π.χ. το αλουμίνιο, ο χαλκός ή ο χιτοσίδηρος) αντιδρούν στο όξινο περιβάλλον που δημιουργείται κατά τη ζύμωση.

6. Κοπάνησε το λάχανό σου. Χρησιμοποιώντας είτε έναν πλάστη, είτε έναν πολτοποιητή πατάτας είτε ένα μεγάλο γουδί, χτύπησε το λάχανό σου δυνατά, μέχρι να απελευθερώσει τα υγρά του.

7. Πρόσθεσε λίγα μπαχαρικά. Τώρα είναι η στιγμή, αν θέλεις, να προσθέσεις τα μπαχαρικά της επιλογής σου, όπως για παράδειγμα μπούκοβο ή σπόρους γλυκανίσου. Ανακάτεψέ τα καλά να απλωθούν ομοιόμορφα στο λάχανο.

8. Γέμισε το δοχείο σου. Ρίξε το ψιλοκομμένο λάχανο στο βάζο μέχρι να το γεμίσει εντελώς και να μην υπάρχουν κενά αέρος στο εσωτερικό του. Για να το πετύχεις, σπρώξε το με το γουδοχέρι, ή με οποιοδήποτε άλλο εργαλείο χρησιμοποίησες για να το κοπανήσεις, προς τον πάτο του βάζου. Φρόντισε όμως να αφήσεις ένα κενό περίπου 5 εκατοστών ανάμεσα στην επιφάνεια του μείγματος και το καπάκι (σε λίγο θα ανακαλύψεις το γιατί).

9. Συμπλήρωσε με ένα βαρίδι. Κάλυψε με ένα ολόκληρο φύλλο λάχανου ή ένα μικρό πιατάκι την επιφάνεια του μείγματος με το οποίο έχεις γεμίσει το βάζο και μετά πρόσθεσε από πάνω ένα βαρίδι, όπως μια πέτρα που έχεις αποστειρώσει, βράζοντάς τη σε νερό για 10 λεπτά (και αφήνοντάς τη να κρυώσει). Για έξτρα γεύση, μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ως βαρίδι το ένα τέταρτο από ένα κρεμμύδι ή ένα μεγάλο κομμάτι καρότου.

10. Κλείσε καλά το βάζο. Σφίξε το καπάκι έτσι ώστε να κλείσει αεροστεγώς.

11. Αποθήκευσε το βάζο. Διάλεξε ένα δροσερό σημείο της κουζίνας όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους 12-20 βαθμούς Κελσίου. Δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη γιατί μπορεί να μη γίνει η ζύμωση, αλλά ούτε και υψηλότερη γιατί τότε αυξάνεται ο κίνδυνος αλλοίωσης. Φρόντισε το βάζο να μην εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως (μια ασφαλής λύση είναι να βάλεις το βάζο στο ντουλάπι της κουζίνας). Άφησέ το εκεί για δύο εβδομάδες.

12. Δοκίμασε το ξινολάχανό σου. Αφού περάσουν οι δύο εβδομάδες, αφαίρεσε το καπάκι, το βαρίδι και το φύλλο λαχάνου και δοκίμασέ το. Αν σε ικανοποιήσει η γεύση του, μετάφερέ το στο ψυγείο. Αν θα το προτιμούσες πιο ξινό, αντικατέστησε το φύλλο και το βαρίδι με καινούρια και άφησέ το για λίγο καιρό ακόμα να ζυμωθεί στο ντουλάπι. Στο ψυγείο, το λάχανο τουρσί μπορεί να διατηρηθεί έως και 12 μήνες.

empty alt

Τι είναι το αστέρι Michelin και πώς απονέμεται

Πρόκειται για τη «βίβλο» της γαστρονομίας. Ο οδηγός Michelin είναι μια σειρά ετήσιων οδηγών που εκδίδονται από την ομώνυμη γαλλική εταιρεία, για πάνω από έναν αιώνα.
empty alt

Βγήκε η λίστα με τα «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά του 2017

Εκεί που πας να κάνεις την ανατροπή και να βάλεις στη ζωή σου τα φρούτα και τα λαχανικά, στα οποία βασίζεται εξάλλου η μεσογειακή διατροφή αλλά και το μυστικό της υγείας, βγαίνει μια λίστα και το μετανιώνεις στη στιγμή.
empty alt

Μια ιδέα για ένα πρωτότυπο και οικονομικό brunch στο σπίτι

Είναι οικονομικά, ευέλικτα, εύκολα, γρήγορα και μπορούν να ταΐσουν ένα ολόκληρο πλήθος. Ο λόγος για τα γεύματα σε πλατό, όπου μπορείς να σερβίρεις σχεδόν τα πάντα.
empty alt

Ο γύρος της Ιταλίας σε 5 μακαρονάδες

Από τα αλπικά τοπία του Βορρά μέχρι τους τιρκουάζ κόλπους του Νότου οι οποίοι ευωδιάζουν αρωματικά φυτά και μεσογειακή αλμύρα, και από το υπερμοντέρνο Μιλάνο που ακολουθεί -και συχνά ορίζει- τις τελευταίες τάσεις της μόδας και του design μέχρι την απαράλλακτη μέσα στους αιώνες Ρώμη, η Ιταλία […]
empty alt

Χρειάζεται ή όχι να μπει στο ψυγείο;

  Τα ψυγεία διατηρούν τα τρόφιμα δροσερά στα σπίτια μας από το 1913, αλλά δεν είναι πάντα πιο φρέσκα στο ψυγείο.
empty alt

Πες το κι έγινε viral – πώς να φτιάξεις τα δημοφιλή αυγά pesto

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σε ρωτήσει πώς θα θέλεις τα αυγά σου να μαγειρευτούν, ίσως θελήσεις να απαντήσεις, «Pestoed!» Η τελευταία τάση για viral φαγητά για την ανάληψη του TikTok αποτελείται από αυγά μαγειρεμένα σε σάλτσα πέστο και φαίνεται αυγά-νόστιμη.
empty alt

Flatbread Pizza – γρήγορη και γευστική

Η σπιτική πίτσα είναι εξαιρετικά νόστιμη, αλλά χρειάζεται λίγο χρόνο και ιδιαίτερη προσοχή. Αυτές οι πίτσες με επίπεδο ψωμί γίνονται πολύ πιο γρήγορα και είναι εξίσου απολαυστικές με τυρί και γευστικές όσο στην κλασική τους εκδοχή.
empty alt

Yummy! Τραγανές cheesy πατάτες με παρμεζάνα

Όταν θες ένα τραγανό comfort food, ο συνδυασμός πατάτες+παρμεζάνα είναι ο ιδανικός  
Back To Top