Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές για λαχανοντολμάδες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές για λαχανοντολμάδες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Αυτή η συνταγή βασίζεται στο Gołąbki, ένα πολωνικό πιάτο στο οποίο το φύλλα λάχανου τυλίγουν μείγμα χοιρινού ή βοείου κιμά με κρεμμύδια και ρύζι. Αυτό που μας αρέσει περισσότερο σε αυτή την εκδοχή είναι ότι το κρέας και το ρύζι μαγειρεύεται μέσα στο ίδιο το λάχανο. Κάτι που σημαίνει πολύ λιγότερη δουλειά από την πλευρά μας και είμαστε πάντα υπέρ αυτού. Προτιμήστε να μην χρησιμοποιείτε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου – δεν έχουν τόσο μεγάλη υγρασία. Επίσης, μην ξεχάσετε να καλύψετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Είναι απαραίτητο για να κυκλοφορήσετε τον ατμό!

ΥΛΙΚΑ

5 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ώρες 25 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ώρες 20 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη σάλτσα

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1/2 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκελίδες, αλεσμένες

2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός

800 γρ. τριμμένες ντομάτες

2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξύδι

1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

2 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τους ντολμάδες

15 φύλλα λάχανου

1 κιλό κιμά

1/4 φλ. ωμό λευκό ρύζι

1/4 φλ. τριμμένη φρυγανιά

1/2 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό, συν περισσότερα για γαρνιτούρα

Αλάτι

Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

laxanontolm

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σάλτσα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210°. Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι) σε μέτρια θερμότητα, βάλτε το λάδι να ζεσταθεί. Προσθέστε κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, 5 λεπτά. Ανακατέψτε την πάστα ντομάτας και το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα, 1 λεπτό. Ρίξτε από πάνω τις ντομάτες και στη συνέχεια προσθέστε ξύδι, ζάχαρη και ρίγανη.

Κατεβάστε τη θερμότητα σε μεσαία χαμηλή και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Καρυκέψτε με αλάτι και πιπέρι.

Για τους ντολμάδες

Σε ένα μεγάλο δοχείο με νερό που βράζει, βυθίστε το λάχανο αφήνει μέχρι τα φύλλα του να είναι τρυφερά και ευέλικτα, περίπου 1 λεπτό.

Κάνετε γέμιση: σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τον κιμά, 1 φλιτζάνι σάλτσα, ρύζι, φρυγανιά, κρεμμύδι και μαϊντανό. Καρυκέψτε με αλάτι και πιπέρι.

Απλώστε ένα λεπτό στρώμα σάλτσας στο κάτω μέρος ενός μεγάλου ταψιού.

Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, κόψτε τη σκληρή τριγωνική πλευρά από κάθε φύλλο λάχανου. Βάλτε γέμιση στο κέντρο του φύλλου και φτιάξτε ένα ρολό έχοντας διπλώσει προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου. Τοποθετήστε τους ντολμάδες πάνω στη σάλτσα στο ταψί και περιχύστε από πάνω τους την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήστε 1 ώρα 15 λεπτά, μέχρι το ρύζι και το κρέας να είναι μαγειρεμένα.

Γαρνίρετε με περισσότερο μαϊντανό πριν το σερβίρισμα.

empty alt

Τι είναι το αστέρι Michelin και πώς απονέμεται

Πρόκειται για τη «βίβλο» της γαστρονομίας. Ο οδηγός Michelin είναι μια σειρά ετήσιων οδηγών που εκδίδονται από την ομώνυμη γαλλική εταιρεία, για πάνω από έναν αιώνα.
empty alt

Αλήθεια, τι τρώνε οι απόλυτα πετυχημένοι άνθρωποι;

Ποιος δε θέλει να μαθαίνει τα μυστικά της επιτυχίας-πώς μια σειρά από επιτυχημένοι άνθρωποι έφτασαν στο στόχο τους; Τι είναι αυτό που κάνουν που οι υπόλοιποι αγνοούμε; Φυσικά, η τροφή που τρώμε δεν έχει τη δύναμη να μας μεταμορφώσει σε Ολυμπιονίκες ή σε εκατομμυριούχους, αλλά χωρίς αμφιβολία […]
empty alt

Τι είναι το μαύρο σκόρδο;

Στην εμφάνιση μοιάζει με σκόρδο που έχει χαλάσει, στην πραγματικότητα όμως το μαύρο σκόρδο έχει περάσει από μια ειδική διαδικασία παλαίωσης, η οποία του έχει δώσει εντελώς διαφορετική γεύση με ουμάμι νότες.
empty alt

Τέσσερις τρόποι για να μην πετάξεις τίποτα από ένα λαχανικό

Μήπως πετάς πάντα τους μίσχους από το μπρόκολο ή τα φύλλα από τα καρότα; Κι όμως, ακόμα και τα μέρη των λαχανικών που θεωρείς μη βρώσιμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες συνταγές.
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

Φτιάξε πεντανόστιμα, τραγανά κρουτόν με σκόρδο και τυρί σε 4 εύκολα βήματα

Δίνουν τραγανή υφή και γεύση σε σούπες, σαλάτες, αλλά και σε αυγά τηγανιτά, μάτια ή ομελέτα. Ο λόγος για τα κρουτόν με τυρί και σκόρδο, που εκτοξεύουν την απόλαυση σε μια ευρεία γκάμα πιάτων.
empty alt

Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά […]
empty alt

Απολαυστικό smoothie με ροδάκινο

Ψάχνετε τρόπο να δροσιστείτε αυτές τις αποπνικτικές μέρες του καλοκαιριού; Τότε θα θελήσετε να ετοιμάσετε ένα από τα smoothies με χαμηλούς υδατάνθρακες! Με μόνο πέντε υλικά και πέντε λεπτά προετοιμασίας που απαιτούνται, μπορείτε να χαλαρώσετε με αυτή τη δροσιστική καλοκαιρινή γουλιά σε χρόνο...
Back To Top