Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές για λαχανοντολμάδες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές για λαχανοντολμάδες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Αυτή η συνταγή βασίζεται στο Gołąbki, ένα πολωνικό πιάτο στο οποίο το φύλλα λάχανου τυλίγουν μείγμα χοιρινού ή βοείου κιμά με κρεμμύδια και ρύζι. Αυτό που μας αρέσει περισσότερο σε αυτή την εκδοχή είναι ότι το κρέας και το ρύζι μαγειρεύεται μέσα στο ίδιο το λάχανο. Κάτι που σημαίνει πολύ λιγότερη δουλειά από την πλευρά μας και είμαστε πάντα υπέρ αυτού. Προτιμήστε να μην χρησιμοποιείτε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου – δεν έχουν τόσο μεγάλη υγρασία. Επίσης, μην ξεχάσετε να καλύψετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Είναι απαραίτητο για να κυκλοφορήσετε τον ατμό!

ΥΛΙΚΑ

5 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ώρες 25 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ώρες 20 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη σάλτσα

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1/2 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκελίδες, αλεσμένες

2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός

800 γρ. τριμμένες ντομάτες

2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξύδι

1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη

2 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τους ντολμάδες

15 φύλλα λάχανου

1 κιλό κιμά

1/4 φλ. ωμό λευκό ρύζι

1/4 φλ. τριμμένη φρυγανιά

1/2 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό, συν περισσότερα για γαρνιτούρα

Αλάτι

Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

laxanontolm

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σάλτσα

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210°. Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι) σε μέτρια θερμότητα, βάλτε το λάδι να ζεσταθεί. Προσθέστε κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, 5 λεπτά. Ανακατέψτε την πάστα ντομάτας και το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα, 1 λεπτό. Ρίξτε από πάνω τις ντομάτες και στη συνέχεια προσθέστε ξύδι, ζάχαρη και ρίγανη.

Κατεβάστε τη θερμότητα σε μεσαία χαμηλή και σιγοβράστε για 20 λεπτά. Καρυκέψτε με αλάτι και πιπέρι.

Για τους ντολμάδες

Σε ένα μεγάλο δοχείο με νερό που βράζει, βυθίστε το λάχανο αφήνει μέχρι τα φύλλα του να είναι τρυφερά και ευέλικτα, περίπου 1 λεπτό.

Κάνετε γέμιση: σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τον κιμά, 1 φλιτζάνι σάλτσα, ρύζι, φρυγανιά, κρεμμύδι και μαϊντανό. Καρυκέψτε με αλάτι και πιπέρι.

Απλώστε ένα λεπτό στρώμα σάλτσας στο κάτω μέρος ενός μεγάλου ταψιού.

Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, κόψτε τη σκληρή τριγωνική πλευρά από κάθε φύλλο λάχανου. Βάλτε γέμιση στο κέντρο του φύλλου και φτιάξτε ένα ρολό έχοντας διπλώσει προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου. Τοποθετήστε τους ντολμάδες πάνω στη σάλτσα στο ταψί και περιχύστε από πάνω τους την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήστε 1 ώρα 15 λεπτά, μέχρι το ρύζι και το κρέας να είναι μαγειρεμένα.

Γαρνίρετε με περισσότερο μαϊντανό πριν το σερβίρισμα.

empty alt

Νιώθετε κουρασμένοι; Φάτε μύδια!

Από το αβοκάντο έως το κέιλ και τα μούρα μέχρι το γκότζι μπέρι, η λίστα με τις υπερτροφές ολοένα και μεγαλώνει.
empty alt

6 tips για ένα γρήγορο και εύκολο οικογενειακό δείπνο

Αν το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις μετά από μια πολυάσχολη μέρα είναι να κλειστείς με τις ώρες στην κουζίνα για να μαγειρέψεις για όλη την οικογένεια, ακολουθήσε τις παρακάτω συμβουλές και θα απλοποιήσεις εκπληκτικά τη διαδικασία, χωρίς να στερήσεις τα παιδιά σου από τα απαραίτητα […]
empty alt

Anthony Bourdain: «Άλλαξε τον κόσμο μέσα από το φαγητό»

Ένα συγκινητικό κείμενο για την κληρονομιά του αγαπημένου σεφ που έδωσε τέλος στη ζωή του πριν από λίγες μέρες, από τον restaurant editor Andrew Knowlton του Bon Appetit: «Είναι 8.42 το πρωί της Παρασκευής, 8 Ιουνίου 2018, όταν μαθαίνω τα νέα.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα κι απλά το πιο τέλειο Milkshake

Eίτε έχεις παιδιά στο σπίτι είτε περιμένεις παιδιά φίλων είτε θες να νιώσεις κι εσύ ξανά ανέμελο παιδί ή να προσφέρεις στον εαυτό σου ή στους φίλους σου μια απόλαυση παιδικής καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς δεν υπάρχει τίποτα πιο τέλειο από ένα milkshake.
empty alt

Αχλάδια στον φούρνο… ένα υγιεινό γλυκό-σνακ όλο απόλαυση

Γιατί τα μήλα πρέπει να έχουν όλη τη λάμψη και τη δόξα αυτή την εποχή; Ζουμερά αχλάδια, κανέλα και μπισκότα τζίντζερ κάνουν έναν θεϊκό συνδυασμό σε αυτό το απολαυστικό επιδόρπιο! Και απαιτώντας μόνο έξι συστατικά και μερικά βήματα, είναι τέλειο ακόμα και για σεφ που πρωτοεμφανίζονται.
empty alt

Vegan λαζάνια

Δεν είναι βαρετά ούτε άγευστα τα χορτοφαγικά πιάτα. Τα ζυμαρικά, κι εν προκειμένω τα λαζάνια, χωράνε πολλές επιλογές και όχι μόνο όσες συνοδεύονται από υπερβολικές θερμίδες και «αμαρτωλά» λιπαρά.
empty alt

Απολαυστικό smoothie με ροδάκινο

Ψάχνετε τρόπο να δροσιστείτε αυτές τις αποπνικτικές μέρες του καλοκαιριού; Τότε θα θελήσετε να ετοιμάσετε ένα από τα smoothies με χαμηλούς υδατάνθρακες! Με μόνο πέντε υλικά και πέντε λεπτά προετοιμασίας που απαιτούνται, μπορείτε να χαλαρώσετε με αυτή τη δροσιστική καλοκαιρινή γουλιά σε χρόνο...
Back To Top