Μια υπέροχη συνταγή που θα σας χορτάσει απολαυστικά

Λίγα πράγματα είναι πιο ευχάριστα από πλούσιο  λιωμένο τυρί σε ένα τετράγωνο κομμάτι λαζάνια. Αυτή η κρεμώδης λευκή εκδοχή τους, φτιαγμένη εξαιρετικά πολυτελής από μια τυρώδη σάλτσα τύπου μπεσαμέλ που ονομάζεται Mornay, είναι γεμάτη με ψιλοκομμένο κοτόπουλο, σπανάκι, μανιτάρια και φρέσκα βότανα – και μερικά μυστικά που εξοικονομούν χρόνο:

Παραλείψτε το βράσιμο των ζυμαρικών.

Τα φρέσκα ζυμαρικά θα κυριαρχούν πάντα, αλλά τα ζυμαρικά χωρίς βράσιμο είναι τα καλύτερα για να μιμηθούν εκείνα τα λεπτά, τρυφερά στρώματα που παίρνετε από τα φρέσκα ζυμαρικά. Εκτός από την ταλαιπωρία του βρασμού και του χειρισμού των καυτών ζυμαρικών, τα παραδοσιακά αποξηραμένα λαζάνια είναι πιο παχιά και η τοποθέτηση σε στρώματα των κομψών άκρων μπορεί να οδηγήσει σε πυκνούς θύλακες ασυγχώρητης ξηρότητας. Απλώς στρώστε τα λαζάνια χωρίς βράση όπως θα κάνατε με τα παραδοσιακά, έχοντας υπόψη σας τυχόν αλλαγές στο σχήμα. Τα ζυμαρικά που χρησιμοποιούνται εδώ είναι περίπου 6 ½” x 3” και απαιτούν 6 ανά στρώση.

Κάντε μια συντόμευση.

Ένα κοτόπουλο ψητό με μυρωδικά είναι η απόλυτη εξοικονόμηση χρόνου εδώ. Τα δύο στήθη πρέπει να δίνουν άφθονο κρέας για τη γέμιση. Αν και αυτή η συνταγή απαιτεί φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, μη διστάσετε να επιλέξετε την προ-τριμμένη, τηρώντας τη μέτρηση βάρους στα συστατικά και όχι τον όγκο.

Συστατικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1 κιλό κατεψυγμένο, ψιλοκομμένο σπανάκι, αποψυγμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας

2 1/2 κ.γ. ελαιόλαδο

230 gr μανιτάρια κρεμίνι, ψιλοκομμένα

1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

1 1/2 κ.γ. αλάτι, διαιρεμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κιλό ρικότα από πλήρες γάλα

1 αυγό

1 κ.σ. φρέσκο ​​δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη

1/4 φλ. φρέσκο ​​μαϊντανό, ψιλοκομμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

6 κ.σ. βούτυρο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

7 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 γ. πλήρες γάλα, ζεστό

1/2 κ.γ. αλεσμένο μοσχοκάρυδο

3 φλ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη

1 κ.σ. φρέσκο ​​δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη

1/2 κουτ. αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΓΙΑ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

24 λαζάνια άβραστα (400 γρ.)

2 φλ. (350 γρ.) μαγειρεμένο κοτόπουλο, κομμένο σε κομμάτια 1/2".

3 φλ. μοτσαρέλα πλήρους γάλακτος χαμηλής υγρασίας

1/3 φλ. παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη

Εκτέλεση

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200º.

Βήμα 2

Φτιάξτε τη γέμιση: Τοποθετήστε το αποψυγμένο σπανάκι σε ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα και πιέστε το με μια λαστιχένια σπάτουλα μέχρι να στεγνώσει σχεδόν εντελώς. Μετακινήστε το σπανάκι σε μια καθαρή πετσέτα ή σε στρώσεις χαρτί κουζίνας και στύψτε όλη την υπερβολική υγρασία από το σπανάκι μέχρι να στεγνώσει τελείως.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα μανιτάρια, ρίχνοντας το λάδι για να καλυφθούν. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, και προσθέστε τα κρεμμύδια, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο τριμμένο μαύρο πιπέρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας με τα μανιτάρια, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1 λεπτό. Προσθέστε το στραγγισμένο σπανάκι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να ζεσταθεί το σπανάκι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 4

Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε τη ρικότα, το αυγό, 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη, 1 κουταλιά της σούπας δεντρολίβανο, τον μαϊντανό, το αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Βήμα 5

Φτιάχνετε τη σάλτσα Mornay: Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι το βούτυρο να σταματήσει να αναβράζει, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, ανακινήστε το τηγάνι και συνεχίστε να μαγειρεύετε το σκόρδο για 1 λεπτό. Προσθέστε περίπου το μισό αλεύρι και χτυπήστε με το σύρμα να ενωθούν, σπάζοντας τυχόν σβόλους. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρίσει. Μαγειρέψτε το μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει ανοιχτό καφέ και να αρχίσει να μυρίζει ελαφρώς φρυγανισμένο, περίπου 2 με 3 λεπτά.

Βήμα 6

Ενώ ανακατεύετε απαλά με το ένα χέρι, ρίξτε σιγά σιγά 2 φλιτζάνια ζεσταμένου γάλακτος στο μείγμα. Ανακατέψτε καλά να μην σχηματιστούν σβώλοι και ρίξτε το υπόλοιπο γάλα ενώ ανακατεύετε. Προσθέστε το μοσχοκάρυδο και αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για να βεβαιωθείτε ότι δεν κολλάει στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις το μείγμα πάρει βράση και πήξει (περίπου 7 λεπτά), αποσύρετε από τη φωτιά και χτυπήστε με την παρμεζάνα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλάτι και αλατοπιπερώστε κατά βούληση με μαύρο πιπέρι.

Βήμα 7

Συναρμολογήστε τα λαζάνια: Ανακατέψτε το κρύο μείγμα σπανακιού με το μείγμα ρικότα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σε ένα ταψί 13"-x-9" συναρμολογήστε τα λαζάνια στις ακόλουθες στρώσεις: Ξεκινήστε με 1 φλιτζάνι σάλτσα Mornay. Απλώνετε σε όλο τον πάτο του ταψιού, καλύπτοντας εντελώς μέχρι τις άκρες. Στη συνέχεια, στρώστε 6 ζυμαρικά χωρίς βράση πάνω από τη σάλτσα, επικαλύπτοντας περίπου ½” όπου χρειάζεται. (Η μακριά άκρη του νουντλ πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τη μακριά άκρη του τηγανιού. Εάν το τηγάνι σας έχει στρογγυλεμένες άκρες, τα σφιχτά ζυμαρικά μπορεί να μην χωρούν τόσο όμορφα στο τηγάνι. Για να διευκολύνετε την εφαρμογή και να μειώσετε την περιττή επικάλυψη, αφαιρέστε απαλά ένα μια μικρή γωνία του νουντλς που χωρούσε στη γωνία του τηγανιού.)

Βήμα 8

Στη συνέχεια, απλώστε 1½ φλιτζάνι από το μείγμα ρικότα-σπανάκι πάνω στα λαζάνια, καλύπτοντάς τα εντελώς ώστε να έχουν την υγρασία που χρειάζονται για να ψηθούν. Προσθέστε ⅔ φλιτζάνι μαγειρεμένο κοτόπουλο και τελειώστε τη στρώση με ⅔ φλιτζάνι μοτσαρέλα. Επαναλάβετε τις στρώσεις δύο φορές, ξεκινώντας με τη σάλτσα και τελειώνοντας με το ⅔ φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα. Για την επάνω στρώση λαζάνια, απλώστε 1 φλιτζάνι σάλτσα πάνω από τη μοτσαρέλα της τελευταίας στρώσης. Καλύψτε με 6 ζυμαρικά χωρίς βράση και από πάνω 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα και ⅓ φλιτζάνι παρμεζάνα.

Βήμα 9

Λαδώνετε ελαφρά τη μία πλευρά ενός μεγάλου κομματιού αλουμινόχαρτου. Τυλίγετε τα λαζάνια σφιχτά σε δύο στρώσεις μεμβράνης, με το λαδωμένο αλουμινόχαρτο στραμμένο προς τα λαζάνια. Ψήνετε για 25 λεπτά, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε ακάλυπτα για άλλα 15 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει για 30 λεπτά πριν σερβίρετε.

Για να αποθηκεύσετε τα λαζάνια, αφαιρέστε τις μερίδες από το ταψί και φυλάξτε τες στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο που σφραγίζεται ξανά για 3 έως 4 ημέρες. Ή τυλίξτε ξεχωριστά τις μερίδες σε πλαστική μεμβράνη, τοποθετήστε σε μια σακούλα κατάψυξης με φερμουάρ και καταψύξτε για έως και 3 μήνες.

empty alt

Το αναπάντεχο υλικό που θα απογειώσει τα αυγά σκραμπλ

Κάποιοι προσθέτουν γάλα στα αυγά σκραμπλ, άλλοι κρέμα γάλακτος και άλλοι φέτες μπέικον. Και εκεί που νόμιζες ότι τα έχεις δει όλα, σίγουρα δεν θα μπορούσες να φανταστείς να προσθέσεις γούστερ σος (Worcestershire), τη βρετανική σάλτσα που συνδυάζει αντζούγιες, σκόρδο, ξίδι, μελάσα, αλάτι, κρεμμύδι, πιπεριές τσίλι...
empty alt

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη;

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη; Γιατί οι τηγανιτές πατάτες όταν κρυώνουν γίνονται τόσο αηδιαστικές; Για ποιο λόγο ο καφές βοηθάει στις κενώσεις; Διαχώρισε τους μύθους από τα γεγονότα και βρες τις απαντήσεις στις απορίες σου παρακολουθώντας το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον βίντεο...
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

Μπορείς να κάνεις κι εσύ μια πανεύκολη σπιτική λεμονάδα

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε μια λεμονάδα, όπως λέει μια αγγλόφωνη παροιμία. Και εσύ δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις αυτή την προτροπή.
empty alt

Comfort food time με κρεμώδη πατατόσουπα

Ζεστή κι απολαυστική σαν αγκαλιά και με υπέροχη γεύση. Η γεύση της πατάτας φέρνει αυτομάτως στο μυαλό σου ευτυχισμένες αναμνήσεις και σου δημιουργεί εσωτερικά ένα έντονο αίσθημα θαλπωρής.
empty alt

Χριστουγεννιάτικα cupcakes

Αυτά τα cupcakes φαίνονται τόσο εντυπωσιακά, και στην πραγματικότητα είναι τόσο εύκολο να γίνουν. Θα μπορούσατε να τα κάνετε όσο η μαμά σας μελώνει τα μελομακάρονα ή βάζει άχνη τους κουραμπιέδες.
empty alt

Παγωμένο Μοχίτο καρπούζι – το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό

Ξέχνα το καρπούζι με φέτα… το Καρπούζι Μοχίτο ήρθε να μεθύσει το καλοκαίρι σου
empty alt

Λαχταριστό και μυρωδάτο κέικ μήλου

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για συνταγές με μήλα
Back To Top