Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για συνταγές με μήλα

Τα εξαιρετικά ζουμερά μήλα αρωματίζουν αυτό το ελαφρώς πικάντικο φρέσκο ​​κέικ μήλου που συνδυάζεται όμορφα με ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι. Το γλάσο προσφέρει ένα γλυκό φινίρισμα. Αν σας αρέσει πιο πηχτό γλάσο, χρησιμοποιήστε λιγότερο βουτυρόγαλα για να το αραιώσετε.

Ποια οφέλη για την υγεία έχουν τα μήλα;

Τα μήλα είναι φορτωμένα με πολλά οφέλη για την υγεία. Οι φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά στα μήλα προσφέρουν προστασία για την καρδιά και τον εγκέφαλό σας, καθώς επίσης καταπολεμούν τον καρκίνο και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση αλευριού ολικής αλέσεως;

Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι ραφιναρισμένο αλεύρι σίτου που έχει αφαιρεθεί από τα εξωτερικά στρώματα του πυρήνα του σιταριού – όπου ζουν οι φυτικές ίνες και πολλά από τα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. Το αλεύρι ολικής αλέσεως δεν έχει ραφιναριστεί και είναι δημητριακό ολικής αλέσεως, που σημαίνει ότι έχει φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά που δεν έχει το ραφιναρισμένο λευκό αλεύρι. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Πρέπει να ξεφλουδίσω τα μήλα;

Μπορείτε να κρατήσετε τη φλούδα στα μήλα αν προτιμάτε. Θα δώσει στο κέικ περισσότερη υφή και θα εξοικονομήσετε χρόνο στην προετοιμασία.

Δεν έχω βουτυρόγαλα, τι μπορώ να χρησιμοποιήσω στη θέση του;

Φτιάξτε βουτυρόγαλα στο σπίτι με δύο μόνο υλικά! Το πλήρες γάλα και ο φρέσκος χυμός λεμονιού μετατρέπονται σε παχύρρευστο, πλούσιο και πικάντικο βουτυρόγαλα σε περίπου 10 λεπτά.

Ποια είναι τα καλύτερα μήλα για χρήση για φρέσκο ​​κέικ μήλου;

Χρησιμοποιούμε Golden Delicious ή Granny Smith, τα οποία έχουν τραγανή και ζουμερή υφή και είναι γλυκά με μια νότα ξινής γεύσης, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ποικιλία μήλων για το κέικ.

Το φρέσκο ​​κέικ μήλου πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο;

Ναι, αυτό το κέικ περιέχει φρέσκα μήλα και είναι ευπαθές, επομένως θα πρέπει να το φυλάξετε στο ψυγείο αφού κρυώσει εντελώς. Τυλίξτε το κέικ σε πλαστική μεμβράνη ή φυλάξτε το σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 7 ημέρες.

Ενεργός χρόνος:

20 λεπτά

Συνολικός χρόνος:

4 ώρες 25 λεπτά

Μερίδες:

20

Συστατικά

1 κιλό Golden Delicious ή Granny Smith, ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (¼ ίντσα, περίπου 3½ φλιτζάνια)

½ φλιτζάνι συσκευασμένη ανοιχτή καστανή ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 ½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένη κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

1 φλιτζάνι βουτυρόγαλα

½ φλιτζάνι λάδι κανόλας ή έλαιο σταφυλιού

3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το γλάσο

¾ φλιτζάνι ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, μη κοσκινισμένη

⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

⅛ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 - 3 κουταλιές της σούπας βουτυρόγαλα, χωρισμένο

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσετε το κέικ: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Βουτυρώστε ή λαδώστε τη φόρμα του κέικ και πασπαλίστε με αλεύρι. Συνδυάστε τα μήλα, την καστανή ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε ένα μεσαίο μπολ κι ανακατέψτε μέχρι να επικαλυφθεί ομοιόμορφα.

Χτυπάτε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής αλέσεως, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, τη σόδα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μέτριο μπολ μέχρι να ενωθούν.

Χτυπάτε την κρυσταλλική ζάχαρη, 1 φλιτζάνι βουτυρόγαλα, το λάδι, τα αυγά και 2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε σταδιακά το μείγμα του αλευριού μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μείνουν μερικές λωρίδες αλευριού. Προσθέστε τα μήλα και τους χυμούς τους μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίξτε το κουρκούτι στη φόρμα. Απλώνετε ομοιόμορφα με μια μικρή σπάτουλα.

Ψήνετε μέχρι να βγει καθαρή μια ξύλινη λαβή στο κέντρο του κέικ, για 45 έως 60 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει στη φόρμα σε μια σχάρα για 10 λεπτά. Αναποδογυρίστε σε μια σχάρα, αφαιρέστε τη φόρμα και αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς, περίπου 3 ώρες.

Ετοιμάστε το γλάσο: Χτυπήστε δυνατά τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανίλια και 2 κουταλιές της σούπας βουτυρόγαλα σε ένα μικρό μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το υπόλοιπο βουτυρόγαλα, 1/2 κουταλιά της σούπας κάθε φορά, μέχρι το γλάσο να αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή. Περιχύνουμε με το γλάσο το κέικ που έχει κρυώσει και σερβίρουμε.

empty alt

5 επαγγελματικά tips για να βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες φαγητού

Στη φωτογράφιση ενός πιάτου, πέντε είναι οι παράγοντες που παίζουν σημαντικότερο ρόλο. Ο φωτογράφος Αντώνης Δρακάκης (adphotography.gr), που στον ελεύθερο χρόνο του λατρεύει να μαγειρεύει, σού αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους θα ελέγξεις αυτούς τους πέντε παράγοντες ώστε να τραβήξεις...
empty alt

Γιατί προσφέρουμε σοκολατάκια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Πες το με μια σοκολάτα… Μια μπάρα ή μικρές μπουκίτσες σοκολάτας είναι ένας ιδιαίτερα κατάλληλος τρόπος για να δείξουμε τα ειλικρινή συναισθήματα αγάπης και οικειότητας.
empty alt

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο φρέσκο και το ωριμασμένο τυρί;

Σε γενικές γραμμές, η παρασκευή τυριού συνίσταται στο διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα και στη συνέχεια στην επεξεργασία του τυροπήγματος.
empty alt

Τα 10 καλύτερα ελληνικά πιάτα και πού θα τα φας

Οι δημοσιογράφοι της Telegraph ταξιδεύουν, δοκιμάζουν, γεύονται και αποφασίζουν ποια είναι τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσει ένα ταξιδιώτης όταν έρθει στη χώρα μας.
empty alt

5 πρωτότυπα καρυκεύματα για το ψητό καλαμπόκι

Το ξέρεις ότι πέρα από χοντρό αλάτι, υπάρχουν πολλά ακόμα υλικά που μπορείς να προσθέσεις στο ψητό καλαμπόκι για να το κάνεις πιο νόστιμο; Ακολουθούν μερικές μόνο ιδέες: -Πέστο βασιλικού και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα -Γιαούρτι και φρέσκα βότανα όπως βασιλικό και ρίγανη -Λιωμένο βούτυρο και...
empty alt

Anthony Bourdain: «Άλλαξε τον κόσμο μέσα από το φαγητό»

Ένα συγκινητικό κείμενο για την κληρονομιά του αγαπημένου σεφ που έδωσε τέλος στη ζωή του πριν από λίγες μέρες, από τον restaurant editor Andrew Knowlton του Bon Appetit: «Είναι 8.42 το πρωί της Παρασκευής, 8 Ιουνίου 2018, όταν μαθαίνω τα νέα.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

Μένουμε σπίτι και κάνουμε μαθήματα μαγειρικής από το youtube

Εξοικειωθείτε με τα μαγειρικά σας σκεύη αλλά και όρους της μαγειρικής παρακολουθώντας μαθήματα στο youtube – ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή έχετε έλλειψη από συγκεκριμένα υλικά, η ενασχόληση με τα μαθήματα μαγειρικής θα γεμίσει ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας και θα κάνει καλό και […]
Back To Top