Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Η νέα μελέτη που το υποστηρίζει αυτό, αποτελεί συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 17 προγενέστερων, στις οποίες ερευνητικές ομάδες πρωτίστως σε Ευρώπη και ΗΠΑ είχαν παρακολουθήσει επί δεκαετίες την πορεία της υγείας 982.411 ανδρών και γυναικών.

Περίπου 67.000 από τους εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους στην πορεία των μελετών.

Όπως αναφέρεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE), επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρκίνου της Σαγκάης, χώρισαν όλους αυτούς τους εθελοντές σε πέντε ομάδες, βάσει της κατανάλωσης φυτικών ινών, και συνέκριναν τις θνησιμότητες ανάμεσα στις ομάδες.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές έτρωγαν τις περισσότερες ίνες είχαν κατά 16% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε παθολογικό αίτιο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις λιγότερες.

Οκτώ από τις μελέτες που αναλύθηκαν, εξάλλου, είχαν δείξει ότι με κάθε αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών κατά 10 γραμμάρια, μειώνεται κατά 10% ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία.

Δέκα γραμμάρια φυτικών ινών περιέχουν δύο μερίδες ανεπεξέργαστων τροφίμων (όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως) και δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

empty alt

Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για το τηγάνισμα;

Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
empty alt

Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν μαγειρεύουμε κρέας

Αν πάντα αλατοπιπερώνεις την μπριζόλα πριν από το ψήσιμο, ήρθε η στιγμή να το ξανασκεφτείς. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία Gourmet Meat Club (που κάνει delivery το κρέας στο σπίτι των καταναλωτών), το καρύκευμα πριν από το ψήσιμο είναι ένα κοινό λάθος στη μαγειρική, το οποίο σκληραίνει […]
empty alt

Όσπρια: 10 μυστικά για να τα μαγειρέψεις σωστά

Τι καλύτερο, τώρα που χειμωνιάζει, από μια σούπα με όσπρια, λαχανικά και διάφορα μπαχαρικά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, την οποία απολαμβάνεις ζεστή ζεστή από την κατσαρόλα; Ωστόσο και τα όσπρια έχουν τα μυστικά τους αν θέλεις να γίνουν μαλακά, νόστιμα και εύπεπτα.
empty alt

Το μυστικό για να μη μαραθεί η σαλάτα που περισσεύει

Μην το πάρεις προσωπικά, αλλά καλύτερα να μη σερβίρεις στους επισκέπτες σου τη σαλάτα που περίσσεψε από χτες.
empty alt

Οργάνωσε τα μπαχαρικά σου και εξοικονόμησε χώρο και χρόνο

Ίσως σου έχει συμβεί να χρειαστείς για μια συνταγή τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλλά μόλις αγοράσεις ένα βαζάκι από το σουπερμάρκετ να διαπιστώσεις ότι ήδη υπάρχει ένα ακόμα στην κουζίνα σου, σχεδόν ανέγγιχτο, κρυμμένο σε μια ντουλάπα.
empty alt

Οι σταρ της Αμερικής κάνουν γενναίες δωρεές σε οργανισμούς τροφίμων

Εδώ είναι κάποιες από τις προσωπικότητες που έχουν δωρίσει στους οργανισμούς τροφίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι στιγμής.
empty alt

Μωσαϊκό απόλαυσης ή ο πιο εύκολος σοκολατένιος κορμός

Μωσαϊκό, κορμός, ή σοκολατένιο σαλάμι, με όποιο όνομα κι αν το ξέρεις το άκουσμα του ονόματός του είναι μία από τις γλυκές σου αναμνήσεις που σε πάει απευθείας σε ανέμελα παιδικά καλοκαίρια.
empty alt

Η καλύτερη και πιο καλοκαιρινή σαλάτα κοτόπουλου

Μια σαλάτα που χωράει τα πάντα και σε χορταίνει απολαυστικά!
Back To Top