Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Η νέα μελέτη που το υποστηρίζει αυτό, αποτελεί συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 17 προγενέστερων, στις οποίες ερευνητικές ομάδες πρωτίστως σε Ευρώπη και ΗΠΑ είχαν παρακολουθήσει επί δεκαετίες την πορεία της υγείας 982.411 ανδρών και γυναικών.

Περίπου 67.000 από τους εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους στην πορεία των μελετών.

Όπως αναφέρεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE), επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρκίνου της Σαγκάης, χώρισαν όλους αυτούς τους εθελοντές σε πέντε ομάδες, βάσει της κατανάλωσης φυτικών ινών, και συνέκριναν τις θνησιμότητες ανάμεσα στις ομάδες.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές έτρωγαν τις περισσότερες ίνες είχαν κατά 16% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε παθολογικό αίτιο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις λιγότερες.

Οκτώ από τις μελέτες που αναλύθηκαν, εξάλλου, είχαν δείξει ότι με κάθε αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών κατά 10 γραμμάρια, μειώνεται κατά 10% ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία.

Δέκα γραμμάρια φυτικών ινών περιέχουν δύο μερίδες ανεπεξέργαστων τροφίμων (όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως) και δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

Πόσες μέρες νωρίτερα μπορούμε να τρίψουμε το τυρί χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
empty alt

Γεμιστό κοτόπουλο με καρύκευμα Cajun

Αναβαθμίστε το κοτόπουλο με μια ιδιαίτερα γευστική εκδοχή του

Back To Top