Τα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν χρησιμοποιηθεί από αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς για χρήση τους στην οινοποιία.

Τα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν χρησιμοποιηθεί από αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς για χρήση τους στην οινοποιία.

Έχεις αρκετούς λόγους για να τα βάλεις στη διατροφή σου, εδώ είναι μερικά από τα κορυφαία οφέλη τους.

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) κόκκινων ή πράσινων σταφυλιών περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 104

Υδατάνθρακες: 27,3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1,1 γραμμάρια

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Ίνες: 1,4 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 27% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ)

Βιταμίνη Κ: 28% της ΣΗΠ

Θειαμίνη: 7% της ΣΗΠ

Ριβοφλαβίνη: 6% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 6% της ΣΗΠ

Κάλιο: 8% της ΣΗΠ

Χαλκός: 10% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 5% της ΣΗΠ

Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) σταφυλιών παρέχει περισσότερο από το ένα τέταρτο της ΣΗΠ για τη βιταμίνη Κ, μια λιποδιαλυτή βιταμίνη ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και τα υγιή οστά.

Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό και ισχυρό αντιοξειδωτικό απαραίτητο για την υγεία του συνδετικού ιστού.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά, για παράδειγμα. Βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης στα κύτταρα σας που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, τα οποία είναι επιβλαβή μόρια που προκαλούν οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες έχει συσχετιστεί με αρκετές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις. Στην πραγματικότητα, πάνω από 1.600 ευεργετικές φυτικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί σε αυτόν τον καρπό.

Η υψηλότερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών βρίσκεται στη φλούδα και στους σπόρους. Για το λόγο αυτό, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για τα σταφύλια έγινε με εκχυλίσματα σπόρων ή φλούδας.

Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν υψηλότερο αριθμό αντιοξειδωτικών λόγω των ανθοκυανινών που τους δίνουν το χρώμα τους.

Τα αντιοξειδωτικά στα σταφύλια παραμένουν παρόντα ακόμη και μετά τη ζύμωση, γι’ αυτό το κόκκινο κρασί είναι επίσης υψηλό σε αυτές τις ενώσεις.

Ένα από τα αντιοξειδωτικά σε αυτό το φρούτο είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία ταξινομείται ως πολυφαινόλη.

Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της, δείχνοντας ότι η ρεσβερατρόλη προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα σταφύλια περιέχουν επίσης βιταμίνη C, β-καροτένιο, κουερσετίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο και ελαγικό οξύ, τα οποία είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Οι φυτικές ενώσεις μπορούν να προστατεύσουν από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς με διάφορους εντυπωσιακούς τρόπους

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η κατανάλωση σταφυλιών είναι καλή για την καρδιά. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) σταφυλιών περιέχει 288 mg καλίου, που είναι το 6% της ΣΗΠ.

Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης

Οι ενώσεις που βρίσκονται στα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προστατεύσει από τον διαβήτη

Τα σταφύλια περιέχουν 23 γραμμάρια ζάχαρης ανά φλιτζάνι (151 γραμμάρια), κάτι που μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε εάν είναι μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη.

empty alt

Το αναπάντεχο υλικό που θα απογειώσει τα αυγά σκραμπλ

Κάποιοι προσθέτουν γάλα στα αυγά σκραμπλ, άλλοι κρέμα γάλακτος και άλλοι φέτες μπέικον. Και εκεί που νόμιζες ότι τα έχεις δει όλα, σίγουρα δεν θα μπορούσες να φανταστείς να προσθέσεις γούστερ σος (Worcestershire), τη βρετανική σάλτσα που συνδυάζει αντζούγιες, σκόρδο, ξίδι, μελάσα, αλάτι, κρεμμύδι, πιπεριές τσίλι...
empty alt

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη;

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη; Γιατί οι τηγανιτές πατάτες όταν κρυώνουν γίνονται τόσο αηδιαστικές; Για ποιο λόγο ο καφές βοηθάει στις κενώσεις; Διαχώρισε τους μύθους από τα γεγονότα και βρες τις απαντήσεις στις απορίες σου παρακολουθώντας το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον βίντεο...
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

Μπορείς να κάνεις κι εσύ μια πανεύκολη σπιτική λεμονάδα

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε μια λεμονάδα, όπως λέει μια αγγλόφωνη παροιμία. Και εσύ δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις αυτή την προτροπή.
empty alt

Comfort food time με κρεμώδη πατατόσουπα

Ζεστή κι απολαυστική σαν αγκαλιά και με υπέροχη γεύση. Η γεύση της πατάτας φέρνει αυτομάτως στο μυαλό σου ευτυχισμένες αναμνήσεις και σου δημιουργεί εσωτερικά ένα έντονο αίσθημα θαλπωρής.
empty alt

Χριστουγεννιάτικα cupcakes

Αυτά τα cupcakes φαίνονται τόσο εντυπωσιακά, και στην πραγματικότητα είναι τόσο εύκολο να γίνουν. Θα μπορούσατε να τα κάνετε όσο η μαμά σας μελώνει τα μελομακάρονα ή βάζει άχνη τους κουραμπιέδες.
empty alt

Παγωμένο Μοχίτο καρπούζι – το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό

Ξέχνα το καρπούζι με φέτα… το Καρπούζι Μοχίτο ήρθε να μεθύσει το καλοκαίρι σου
empty alt

Λαχταριστό και μυρωδάτο κέικ μήλου

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για συνταγές με μήλα
Back To Top