Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη. Ο χρόνος του ψησίματος αλλάζει και την εικόνα της μπριζόλας σου, αφού όσο λιγότερο ψημένη είναι τόσο περισσότερο κόκκινο είναι το εσωτερικό της.

Και μπορεί πολύς κόσμος να απολαμβάνει το κρέας του ελαφρώς ψημένο, αλλά για σένα η εικόνα αυτού του κόκκινου υγρού που ξεχύνεται κάθε φορά που κόβεις ένα κομμάτι, μάλλον σου κόβει παρά σου ανοίγει την όρεξη, αφού μοιάζει σαν να «αιμορραγεί» το φαγητό σου.

Έχω να σου κάνω, όμως, μία αποκάλυψη που θα κλονίσει τον τρόπο που βλέπεις την ελαφρώς ψημένη μπριζόλα (εντάξει υπερβάλλω, πάντως γνώμη νομίζω θα σου αλλάξω).

Το κόκκινο υγρό που βγαίνει από το ελαφρώς έως καθόλου ψημένο κρέας δεν είναι αίμα!

Στην πραγματικότητα είναι μυοσφαιρίνη (myoglobin), μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο μυικό ιστό και περιέχει σίδηρο, για αυτό και τους χαρίζει κόκκινο χρώμα. Η μυοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο στους σκελετικούς μύες και τις λείες μυϊκές ίνες, διαμέσου των μυϊκών κυττάρων.

Καθώς η μπριζόλα μαγειρεύεται, η μυοσφαιρίνη σκουραίνει, για αυτό και όσο πιο καλοψημένο είναι το κρέας τόσο πιο γκρι-μαύρο-καφέ γίνεται.

Μήπως τώρα βλέπεις λίγο διαφορετικά το σενιάν;

empty alt

Υγιεινή η διατροφή των Ελλήνων

Άφθονα λαχανικά, φρούτα και κρέας, μέτρια προϊόντα ολικής αλέσεως, όσπρια και ψάρια: αυτή είναι η βάση της διατροφής στην σύγχρονη Ελλάδα σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια έρευνα.
empty alt

Τα 4 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με το κοτόπουλο στήθος

Είναι οικονομικό, ψήνεται γρήγορα και μπορεί να γίνει πάρα πολύ νόστιμο. Αρκεί να μην κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη.
empty alt

Ξέρω τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο: ένα πάρτι με σούπες

Αν σου αρέσουν οι σούπες και δεν τις έχεις συνδέσει μόνο με τις ιώσεις του χειμώνα, θα λατρέψεις αυτή την ιδέα: ένα πάρτι με πολλές, διαφορετικές σούπες, για φίλους που μοιράζονται το ίδιο γευστικό πάθος με εσένα.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις δεκάδες διαφορετικά πιάτα με μία σάλτσα ντομάτας

Μια από τις πρώτες συνταγές στις οποίες εντρυφεί κάποιος αρχάριος στη μαγειρική είναι τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, όπου συνήθως επενδύουμε στο συνδυασμό από ντομάτα (φρέσκια ή κονσέρβα), σκόρδο, βασιλικό και φυσικά αλατοπίπερο.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Υγιεινά κι απολαυστικά μάφιν με κολοκύθα

Η κολοκύθα πέρα από ένα υλικό με πολλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας, μας δίνει και πολλές επιλογές για να την χρησιμοποιήσουμε με μεγάλη ποικιλία σε συνταγές όλων των ειδών, από βελουτέ σούπες και πίτες μέχρι αυτά τα απολαυστικά και όχι τόσο παχυντικά μάφιν.
empty alt

Τραγανά ψητά σπαράγγια με παρμεζάνα

Τόσο νόστιμα που μπορούν να ανταγωνιστούν τις τηγανητές πατάτες
empty alt

Εύκολες ψητές μελιτζάνες με παρμεζάνα

Παρατείνουμε το καλοκαίρι με μια υπέροχη συνταγή
Back To Top