Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια κρασιά αποκαλούνται αφρώδεις οίνοι και άλλα σαμπάνιες. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι ανθρακούχο κρασί, που περιέχει φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια κρασιά αποκαλούνται αφρώδεις οίνοι και άλλα σαμπάνιες. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι ανθρακούχο κρασί, που περιέχει φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα.

Όμως η «σαμπάνια» είναι ονομασία προέλευσης, δηλαδή κρασί που προέρχεται από τη γαλλική περιοχή της Καμπανίας. Μια ονομασία που έχει συνδεθεί με τη μακροχρόνια παράδοση και την υψηλή ποιότητα στην οινοποιία.

Επιπλέον οι σαμπάνιες, πέρα από την αρχική διαδικασία ζύμωσης περνούν και από μια δεύτερη διαδικασία, τη λεγόμενη Méthode Champenoise. Οι ακριβότερες μάλιστα από αυτές ωριμάζουν για δεκαετίες, σε μεμονωμένες φιάλες η καθεμία, προτού ανοιχτούν και δοκιμαστούν.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες, λιγότερο ακριβές και χρονοβόρες μέθοδοι παραγωγής αφρώδους οίνου, όπως η ζύμωσή του σε δεξαμενή. Όμως το αποτέλεσμα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αγγίζει την ποιότητα της σαμπάνιας, από την Καμπανία.

Κι αυτός είναι ένας μόνο από τους παράγοντες της επιτυχίας της σαμπάνιας, στους οποίους συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το θρεπτικό έδαφος της Καμπανίας, που παράγει εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών.

Η μέθοδος Méthode Champenoise εφαρμόζεται και εκτός Γαλλίας, για παράδειγμα στην Ιταλία ή τις ΗΠΑ, αλλά σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα, ακόμα και αν είναι υψηλής ποιότητας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαμπάνια αλλά αποκαλείται και πάλι «αφρώδης οίνος».

Οπότε, αν δεν μπορείς να αντέξεις το κόστος μιας σαμπάνιας αναζήτησε τους οικονομικότερους αφρώδεις οίνους, κατά προτίμηση μια ετικέτα που χρησιμοποιεί τη Méthode Champenoise.

empty alt

Τι συμβαίνει με το Καμαμπέρ;

Κάτι συμβαίνει τελευταία στη Γαλλία! Μετά τα κρουασάν που ή θα μειωθούν ή θα γίνουν πανάκριβα, λόγω της αύξησης της τιμής του βουτύρου, τώρα και το Καμαμπέρ φαίνεται ότι απειλείται με εξαφάνιση καθώς τα εργοστάσια που το παράγουν όλο και λιγοστεύουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
empty alt

ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ

Η γραβιέρα Νάξου, με τη γλυκιά βουτυράτη γεύση, είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας και γι’ αυτό θεωρείται από τα πιo αγαπημένα επιτραπέζια τυριά της Ελλάδας.
empty alt

Ψήνεσαι να μάθεις να φτιάχνεις την τέλεια barbeque sauce

Το μπάρμεκιου είναι τέχνη. Είτε γίνεται στα κάρβουνα είτε σε ηλεκτρικό barbeque. Ό,τι και να σου αρέσει να απολαμβάνεις ψητό, από κρέας έως λαχανικά, μέχρι φρούτα, η κατάλληλη συνοδευτική σάλτσα είναι αυτό το έξτρα που θα απογειώσει τη γεύση.
empty alt

Κολοκυθοανθοί με μπέικον, ρικότα και μανιτάρια

Όταν ακούς για γεμιστούς κολοκυθοανθούς το μυαλό σου πάει συνήθως στην κλασική τους εκδοχή, με γέμιση μυρωδικών και ρυζιού.
empty alt

Κηπουρική στην…κουζίνα!

  Για πολλούς ταλαντούχους μάγειρες, η χρήση βοτάνων αποτελεί ουσιαστικό μέρος της παρασκευής ενός γεύματος. Αλλά η καλλιέργεια των δικών σας βοτάνων, είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε έξω, είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε.
empty alt

Καλαμπόκι: πολλά περισσότερο από ποπ κορν!

Συνώνυμο με το καλοκαίρι και τις βόλτες με τη μυρωδιά του να σε βρίσκει εκεί που περπατάς από τους πλανόδιους πωλητές.
empty alt

4 σάλτσες που μπορείς να αποθηκεύσεις σε παγοθήκες για γεύματα-εξπρές

Το είχες φανταστεί ότι μπορείς να αξιοποιήσεις τις παγοθήκες σου για να διατηρήσεις σε μονές δόσεις διάφορες σπιτικές σάλτσες με λαχανικά και μυρωδικά; Έτσι, θα έχεις ανά πάσα στιγμή ένα έτοιμο υλικό για να φτιάξεις μια εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα, μια σούπα ή ένα κοκκινιστό.
empty alt

Άσπρη… μαγεία με απίθανη συνταγή για λευκή ζεστή σοκολάτα

Γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχεις αμφιθυμία για τη λευκή σοκολάτα – είτε την αγαπάς είτε δεν την αντέχεις.
Back To Top