Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια κρασιά αποκαλούνται αφρώδεις οίνοι και άλλα σαμπάνιες. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι ανθρακούχο κρασί, που περιέχει φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια κρασιά αποκαλούνται αφρώδεις οίνοι και άλλα σαμπάνιες. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι ανθρακούχο κρασί, που περιέχει φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα.

Όμως η «σαμπάνια» είναι ονομασία προέλευσης, δηλαδή κρασί που προέρχεται από τη γαλλική περιοχή της Καμπανίας. Μια ονομασία που έχει συνδεθεί με τη μακροχρόνια παράδοση και την υψηλή ποιότητα στην οινοποιία.

Επιπλέον οι σαμπάνιες, πέρα από την αρχική διαδικασία ζύμωσης περνούν και από μια δεύτερη διαδικασία, τη λεγόμενη Méthode Champenoise. Οι ακριβότερες μάλιστα από αυτές ωριμάζουν για δεκαετίες, σε μεμονωμένες φιάλες η καθεμία, προτού ανοιχτούν και δοκιμαστούν.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες, λιγότερο ακριβές και χρονοβόρες μέθοδοι παραγωγής αφρώδους οίνου, όπως η ζύμωσή του σε δεξαμενή. Όμως το αποτέλεσμα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν αγγίζει την ποιότητα της σαμπάνιας, από την Καμπανία.

Κι αυτός είναι ένας μόνο από τους παράγοντες της επιτυχίας της σαμπάνιας, στους οποίους συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το θρεπτικό έδαφος της Καμπανίας, που παράγει εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών.

Η μέθοδος Méthode Champenoise εφαρμόζεται και εκτός Γαλλίας, για παράδειγμα στην Ιταλία ή τις ΗΠΑ, αλλά σε αυτή την περίπτωση το αποτέλεσμα, ακόμα και αν είναι υψηλής ποιότητας, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαμπάνια αλλά αποκαλείται και πάλι «αφρώδης οίνος».

Οπότε, αν δεν μπορείς να αντέξεις το κόστος μιας σαμπάνιας αναζήτησε τους οικονομικότερους αφρώδεις οίνους, κατά προτίμηση μια ετικέτα που χρησιμοποιεί τη Méthode Champenoise.

empty alt

Έτσι θα φτιάξεις τέλειο κοτόπουλο στο φούρνο

Το κατεξοχήν οικογενειακό και αγαπημένο φαγητό είναι απλό στην προετοιμασία του. Αρκεί να είσαι σχολαστικός σε κάποιες λεπτομέρειες.
empty alt

Θεϊκή λιχουδιά: φράουλες στο φούρνο

Ποιος διαφωνεί ότι οι φράουλες είναι το απόλυτο ανοιξιάτικο φρούτο; Το ήξερες όμως ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το απολαύσεις (δηλαδή φρέσκιες και κομμένες σε φρουτοσαλάτα); Η εναλλακτική λύση, μάλιστα, περιλαμβάνει ψήσιμο στο φούρνο και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, γιατί έτσι τα...
empty alt

Οδηγός: συντήρηση φρούτων και λαχανικών

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.
empty alt

Αντίο ροζέ (κρασί), καλώς ήρθες gose (μπίρα)

Αν δεν τρελαίνεσαι για μπίρα, ίσως δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα τις gose: έναν τύπο μπίρας που έχει αρχίσει να κατακτάει τη γενιά των Millennials, σύμφωνα με ένα νέο αφιέρωμα του Refinery29.com.
empty alt

Εύκολη τάρτα φρούτων

Αναδείξτε τα καλύτερα φρούτα της εποχής φτιάχνοντας αυτή την εύκολη τάρτα φρούτων. Η κρούστα που μοιάζει με κουλουράκι είναι μια εύκολη ζύμη, γεγονός που την καθιστά μια συνταγή χωρίς φασαρία και χωρίς άγχος.
empty alt

10 tips για να φτιάξεις το νοστιμότερο μπακαλιάρο σκορδαλιά

Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μπακαλιάρο σκορδαλιά, το παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές αλλά και τολμώντας να «πειράξεις» τις κλασικές συνταγές θα απογειώσεις τη γεύση του και, ίσως, αποφασίσεις να το βάζεις πιο συστηματικά στο μενού σου, αντί να περιμένεις...
empty alt

Λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες και φέτα στον φούρνο

Κάντε τη διαφορά, με μια ανανεωμένη εκδοχή μιας κλασικής συνταγής
empty alt

Μια απολαυστική μέρα που τρώγεται με μανία: 19 Ιανουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Ποπ Κορν

Αχ, ποπ κορν! Νόστιμο και απολαυστικό, το ποπ κορν είναι μέρος τόσων πολλών παραδόσεων εκτός από ιδανικό σνακ στο σινεμά! Εύκολο, γρήγορο, έτοιμο ή σπιτικό, είναι η αγαπημένη αφράτη και τραγανή ταυτόχρονα απόλαυση μικρών και μεγάλων.
Back To Top