Θα περίμενες ότι μιλώντας για τους πιο υγιείς λαούς του πλανήτη, θα απορρίπταμε από τη διατροφή τους τα γλυκά; Ότι η λέξη «επιδόρπιο» τους είναι παντελώς άγνωστη; Κι όμως, ένα υγιεινό πλαίσιο διατροφής μπορεί να περιλαμβάνει ΚΑΙ επιδόρπιο, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.

Θα περίμενες ότι μιλώντας για τους πιο υγιείς λαούς του πλανήτη, θα απορρίπταμε από τη διατροφή τους τα γλυκά; Ότι η λέξη «επιδόρπιο» τους είναι παντελώς άγνωστη; Κι όμως, ένα υγιεινό πλαίσιο διατροφής μπορεί να περιλαμβάνει ΚΑΙ επιδόρπιο, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.

Μια υπέροχη διαπίστωση για όσους από εμάς τρώμε γλυκά! Τώρα, κατά πόσο την εφαρμόζουμε είναι άλλο θέμα, που μάλλον πικρίζει την αλήθεια μας.

Τι κάνουν, λοιπόν, οι υγιείς λαοί ανά τον κόσμο και απολαμβάνουν τα γλυκά τους, χωρίς να μπαίνουν στις πρώτες λίστες παχυσαρκίας (γκούχου, γκούχου);

Σύμφωνα με τη λίστα της United Nations Human Development Report, αυτά είναι τα επιδόρπια που αγαπούν οι 10 πιο υγιείς διατροφικά λαοί του κόσμου:

Καναδάς

Μπουκίτσες τάρτας: Βουτυρένιες μικρές απολαύσεις, που τρώγονται σε μόλις 2-3 δαγκωματιές, προσφέρουν την αίσθηση του γλυκού χωρίς να παίρνεις υπερβολικά πολλή ζάχαρη. Μερικές φορές είναι γεμιστές με σταφίδες, ή με ξηρούς καρπούς, ή απλά σκέτες. Δεν σου γεμίζουν το μάτι αλλά μια δοκιμή σε πείθει!

Ισλανδία

Iceland

Το αγαπημένο τους γλυκό είναι η Vinarterta, το βιεννέζικο κέηκ σε στρώσεις που φτιάχνεται με μπισκότα αμυγδάλου, μια γλυκιά γέμιση δαμάσκηνου και ζαχαρόκρεμα από πάνω.

Ιρλανδία

Με την ποιότητα του βουτύρου που υπάρχει στην εν λόγω χώρα, δεν είναι να αναρωτιέσαι πώς φτιάχνουν νοστιμότατα γλυκά! Κουλουράκια, κέηκ μήλου και ψωμάκια bread puddings είναι μόνο μερικά από τα αγαπημένα των Ιρλανδών.

Ολλανδία

Netherlands

Βαφλάκια με σιρόπι: Με αυτά τα γλυκάκια οι Ολλανδοί συνοδεύουν συχνά τον καφέ τους, μια συνήθεια και συνταγή που έχει διατηρηθεί στο πέρασμα εκατοντάδων ετών.

Σινγκαπούρη

Signapore

Παγωτό σάντουις σε μπισκότα ή σε γλυκό ψωμί, δημιουργικές συνταγές με ζελέ και γλυκιές σούπες ως συνηθισμένο επιδόρπιο αποτελούν για τη χώρα γλυκιές συνήθειες.

Δανία

denmark

Ένα μπολ aebleskiver, δηλαδή στρογγυλά, αφράτα, ζεστά πανκέικς που σερβίρονται με ζάχαρη και μαρμελάδα και τρώγονται το βράδυ! Φτιάχνονται σε μια ειδική συσκευή τηγανίσματος, στην οποία φυσικά αξίζει να επενδύσεις.

Γερμανία

Μπορεί η Αυστρία να είναι διάσημη για τα γλυκά της, και η Γερμανία όμως δεν πάει πίσω. Για πολλούς εραστές της γλυκιάς γεύσης είναι συνώνυμη με τα Black Forest Cakes της ενώ τα marzipan και τα Berliners αποτελούν τα αγαπημένα του γερμανικού λαού.

Ελβετία

Σκέφτεσαι αυτομάτως σοκολάτα, σωστά. Κι όμως υπάρχουν κι άλλα γλυκά να απολαύσεις σε αυτή τη χώρα πέρα από μια Toblerone! Ένα από τα αγαπημένα τους είναι τοBundner Nusstorte, τάρτα γεμιστή με ένα μείγμα κρέμας, μελιού και καρυδιών.

Αυστραλία

Australia

Chocolate crackle, το κλασικό παιδικό επιδόρπιο είναι συνήθεια για τα μικρά των Αυστραλών, οι οποίοι συνηθίζουν να βάζουν σοκολάτα στις ρυζογκοφρέτες ή στα δημητριακά τους.

Οι ενήλικες αγαπούν την Πάβλοβα αλλά και τα σοκολατένια μπισκότα Tim Tams και τα γεμιστά κεκάκια Lamingtons.

Νορβηγία

Οι Νορβηγοί θεωρούνται top στα γλυκά! Λατρεύουν τα κέικ κι άλλωστε περηφανεύονται για το καλύτερο κέικ του κόσμου- στρώσεις αφράτου κέικ, με μαρέγκα και κρέμα βανίλιας. Δεν φτιάχνουν βέβαια μόνο αυτό. Απολαμβάνουν ως σνακ βάφλες σε σχήμα καρδιάς ενώ δημιουργούν συνταγές με τα νοστιμότατα μούρα που βγαίνουν εκεί το καλοκαίρι.

 

 

empty alt

Τα πιο παράξενα εδέσματα του κόσμου. Τολμάτε;

Πέρα από τα ασφαλή και γευστικότατα φαγητά της μαμάς, υπάρχουν και εκείνα που θέλουν ιδιαίτερη τόλμη… Όπως το ψάρι fogu που είναι εξαιρετικά θανατηφόρο αν δε μαγειρευτεί σωστά ή οι ακρίδες και οι αράχνες που αποτελούν ένα (νοστιμότατο) σνακ! Το ερώτημα είναι, τολμάτε; Δείτε παρακάτω μερικά από […]
empty alt

Η καντίνα που ταξιδεύει στον Καναδά συλλέγοντας συνταγές και ιστορίες

Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη...
empty alt

Πώς καθαρίζω τη μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια μου; Και άλλες απορίες

Μπορεί να το αποφεύγουμε πριν από ένα ρομαντικό ραντεβού ή μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση, λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αφήνει την οποία δεν εξουδετερώνει ούτε η πιο ισχυρή οδοντόκρεμα, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε τη μαγειρική μας χωρίς αυτό.
empty alt

Ουράνιο τόξο να το πιείς στο ποτήρι σου

  Μπορεί το κόκκινο χρώμα της κλασικής σανγκρίας να είναι συνδεδεμένο με το πάθος, αλλά η λευκή εκδοχή της ταιριάζει απόλυτα στο καλοκαίρι! Αν μάλιστα τολμήσεις να προσθέσεις τα φρούτα που προτείνουμε, ο συνδυασμός τους θα σου προσφέρει ένα απολαυστικό ουράνιο τόξο που θα ικανοποιήσει (και...
empty alt

Πατατοσαλάτα, κλασική, αγαπημένη και άκρως καλοκαιρινή

Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.
empty alt

Αυτό είναι το πιο ευέλικτο υλικό που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου (μετά το αλάτι)

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.
empty alt

Strawberry Prosecco Slushie

Strawberry Prosecco Slushie συνταγή, για ένα εύκολο κοκτέιλ prosecco φτιαγμένο σε μπλέντερ με ιταλικά prosecco, παγωμένες φράουλες, χυμό πορτοκάλι και μέλι.
empty alt

Ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα – φτιάχνοντας λαζαράκια

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τους “λαζάρηδες”, τα “λαζαρούδια” ή και “λαζαράκια”.
Back To Top