Κάντε τη διαφορά, με μια ανανεωμένη εκδοχή μιας κλασικής συνταγής

Φτιάξτε μια ανανεωμένη εκδοχή για ένα κλασικό πιάτο, το ψητό λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες, ρίχνοντας από πάνω την πιο γευστική σάλτσα ελιάς, αμύγδαλου και μαϊντανού. Η σάλτσα είναι τόσο απλή στην παρασκευή της που δεν θα χρειαστεί να βγάλετε μια επιπλέον κατσαρόλα. Το καλύτερο κομμάτι; Ολόκληρη αυτή η συνταγή γίνεται σε ένα μόνο πιάτο, κάνοντας το δείπνο (και το καθάρισμα) πιο εύκολο από ποτέ. Απλώς αφαιρέστε το κοτόπουλο και τις πατάτες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος μόλις ψηθούν και στη συνέχεια ανακατέψτε τα υλικά της σάλτσας κατευθείαν στο ταψί. Ρίχνετε γενναιόδωρα την κρεμώδη σάλτσα πάνω από το πιάτο σας και σερβίρετε!

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα 15 λεπτά

Συστατικά

1 1/2 κιλό baby πατάτες, κομμένες μισές

1 λεμόνι, τα άκρα κομμένα, κομμένα σε λεπτές φέτες, αφαιρούνται οι σπόροι

3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 1/2 κιλά μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα με το δέρμα (περίπου 8)

1 κουτ. γλυκιά πάπρικα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1/2 γ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού

1/2 γ. χωρίς κουκούτσι Καλαμάτας, Castelvetrano, ή ανάμεικτες ελιές, μισές

1/2 γ. αμύγδαλα καβουρδισμένα σε φέτες

1/4 γ. λευκό ξύδι

120 γρ. φέτα (περίπου 1 γ.)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°. Σε ένα ταψί 13" επί 9", ρίξτε τις πατάτες, το λεμόνι, 2 κουταλιές της σούπας λάδι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο τριμμένο πιπέρι. Ψήστε μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να γίνονται χρυσαφί, 14 με 16 λεπτά.

Στεγνώστε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας. Καρυκεύστε παντού με 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Βάλτε το δέρμα του κοτόπουλου με την πλευρά προς τα πάνω ανάμεσα στις πατάτες. Πασπαλίζετε το κοτόπουλο με πάπρικα και περιχύνετε με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι.

Ψήστε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει η πέτσα και ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης τοποθετημένο στο παχύτερο μέρος (χωρίς να αγγίξετε το κόκκαλο) να καταγράφει 165° και οι πατάτες να είναι τραγανές και να ροδίζουν, περίπου 35 λεπτά.

Χρησιμοποιώντας μια λαβίδα ή μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε το κοτόπουλο και τις πατάτες σε μια πιατέλα. Ανακατέψτε προσεκτικά το σκόρδο σε ζεστές σταγόνες του ταψιού (θα πρέπει να υπάρχουν περίπου 1/2 φλιτζάνι σταγόνες). Προσθέστε μαϊντανό, ελιές, αμύγδαλα, ξύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κι ανακατέψτε να ενωθούν.

Περιχύστε η σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες. Πασπαλίστε με τη φέτα από πάνω.

empty alt

Στην Κροατία θα ζήσεις την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα υποβρύχιο οινοποιείο

Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.
empty alt

Γιατί οι ειδικοί του κρασιού ρίχνουν αλάτι στα ποτήρια τους;

Νομίζετε πως ξέρετε πολλά μυστικά για το κρασί και τί το κάνει εύγευστο και ιδιαίτερο; Αν σας λέγαμε πως υπάρχει εκεί έξω ένας εύκολος και φτηνός τρόπος να ενισχύσετε τη γεύση του οίνου, που μάλλον ελάχιστοι γνωρίζουν; Ανοίξτε ένα μπουκάλι με το αγαπημένο σας κρασί, και πριν […]
empty alt

Το ιδανικό μενού για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Χρησιμοποίησε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως αφορμή για να ετοιμάσεις ένα γεύμα για δύο που θα εκτοξεύσει ή έστω θα αναζωπυρώσει την ερωτική επιθυμία! Δεν βασίζεται στα ματζούνια των προγόνων μας, αλλά σε τροφές, ποτά και κάποιες ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που είναι […]
empty alt

7 γενικές συμβουλές για αρχάριους στη μαγειρική

Στη μαγειρική υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που λύνουν τα χέρια και στον πιο αρχάριο, αλλά και σε εκείνον που ακόμα και μετά από χρόνια πείρας πελαγώνει μπροστά σε μια συνταγή, από το άγχος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.
empty alt

Πατατοσαλάτα, κλασική, αγαπημένη και άκρως καλοκαιρινή

Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.
empty alt

Σεβαστείτε απόλυτα αυτές τις ημερομηνίες λήξης

Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Φθινοπωρινή σαλάτα με μανταρίνι και πορτοκάλι

Όταν πρόκειται για σαλάτες που ταιριάζουν σε ένα εντυπωσιακό δείπνο, αυτή παίρνει το βραβείο. Τα μανταρίνια της δίνουν μια έκρηξη φρεσκάδας ενώ η παρμεζάνα δίνει μια επίγευση οξύτητας και ξηρότητας.
empty alt

Κρεμώδες κοτόπουλο φούρνου με αγκινάρες και μανιτάρια

Αυτό το γεύμα είναι χορταστικό και γευστικό, που τονίζεται από τα εποχιακά λαχανικά και τα τέλεια ισορροπημένα καρυκεύματα.

Back To Top