Τα ροδάκινα — ή Prunus persica — είναι μικρά φρούτα με θολή φλούδα και γλυκιά λευκή ή κίτρινη σάρκα.

Τα ροδάκινα — ή Prunus persica — είναι μικρά φρούτα με θολή φλούδα και γλυκιά λευκή ή κίτρινη σάρκα.

Πιστεύεται ότι προήλθαν από την Κίνα πριν από περισσότερα από 8.000 χρόνια.

Τα ροδάκινα σχετίζονται με τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα αμύγδαλα. Θεωρούνται πυρηνόκαρπα επειδή η σάρκα τους περιβάλλει ένα κέλυφος που φιλοξενεί έναν βρώσιμο σπόρο.

Μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους ή να προστεθούν σε διάφορα πιάτα. Επιπλέον, τα ροδάκινα είναι θρεπτικά και μπορεί να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη πέψη, πιο λείο δέρμα και ανακούφιση από αλλεργίες.

Εδώ είναι 10 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία και χρήσεις των ροδάκινων.

Γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Ένα μεσαίου μεγέθους ροδάκινο (150 γραμμάρια) παρέχει περίπου:

Θερμίδες: 58

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο

Υδατάνθρακες: 14 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 17% της ΣΗΠ

Βιταμίνη A: 10% της ΣΗΠ

Κάλιο: 8% της ΣΗΠ

Νιασίνη: 6% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Ε: 5% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 5% της ΣΗΠ

Χαλκός: 5% της ΣΗΠ

Μαγγάνιο: 5% της ΣΗΠ

Τα ροδάκινα προσφέρουν επίσης μικρότερες ποσότητες μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Επιπλέον, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά – ευεργετικές φυτικές ενώσεις που καταπολεμούν την οξειδωτική βλάβη και βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από τη γήρανση και τις ασθένειες. Όσο πιο φρέσκο και ώριμο είναι το φρούτο, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.

rodakinab

Μπορεί να βοηθήσει την πέψη

Τα ροδάκινα μπορεί να συμβάλλουν στην υγιή πέψη.

Ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο παρέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών – τα μισά από τα οποία είναι διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ τα άλλα μισά είναι αδιάλυτα.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα σας και βοηθούν στη μεταφορά της τροφής μέσω του εντέρου σας, μειώνοντας την πιθανότητα δυσκοιλιότητας.

Από την άλλη πλευρά, οι διαλυτές φυτικές ίνες παρέχουν τροφή για ωφέλιμα βακτήρια στα έντερα σας.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Η τακτική κατανάλωση φρούτων – συμπεριλαμβανομένων των ροδάκινων – μπορεί να προάγει την υγεία της καρδιάς.

Τα ροδάκινα μπορεί να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας

Τα ροδάκινα μπορεί να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματός σας.

Μπορεί να αποτρέψει ορισμένους τύπους καρκίνου

Τα ροδάκινα παρέχουν ευεργετικές φυτικές ενώσεις που μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία από διάφορους καρκίνους.

Συγκεκριμένα, το δέρμα και η σάρκα του ροδάκινου είναι πλούσια σε καροτενοειδή και καφεϊκό οξύ — δύο τύποι αντιοξειδωτικών που βρέθηκε ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Επιπλέον, τα ροδάκινα είναι γεμάτα πολυφαινόλες – μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την ανάπτυξη και περιορίζουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Οι πολυφαινόλες ροδάκινου μπορεί να έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν και καρκινικά κύτταρα, χωρίς να προκαλούν καμία βλάβη σε υγιή.

Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα αλλεργίας

Τα ροδάκινα μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα αλλεργίας. Όταν το σώμα σας εκτίθεται σε ένα αλλεργιογόνο, απελευθερώνει ισταμίνες ή χημικές ουσίες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να σας βοηθήσει να απαλλάξετε το σώμα σας από το αλλεργιογόνο.

Οι ισταμίνες αποτελούν μέρος του αμυντικού συστήματος του σώματός σας και προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας όπως φτέρνισμα, φαγούρα ή βήχα. Η έρευνα δείχνει ότι τα ροδάκινα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας εμποδίζοντας την απελευθέρωση ισταμινών στο αίμα.

rodakin

Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό και αντιοξειδωτικά.

Μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες τοξίνες

Σε μια μελέτη, τα εκχυλίσματα ροδάκινου που χορηγήθηκαν σε καπνιστές αύξησαν την απομάκρυνση της νικοτίνης μέσω των ούρων.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα ροδάκινα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ευρέως διαθέσιμο και εύκολο να προστεθεί στη διατροφή σας

Τα ροδάκινα είναι εύκολο να τα βρείτε και μπορούν να προστεθούν στη διατροφή σας με πολλούς τρόπους. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψημένα, ψητά, ψητά ή σοταρισμένα και ενσωματώνονται εύκολα σε ζεστά ή κρύα πιάτα.

Για παράδειγμα, τα φρέσκα ροδάκινα αποτελούν ένα υπέροχο σνακ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορούν να καταναλωθούν είτε μόνα τους είτε με γιαούρτι και μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Τα ροδάκινα μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες ή να ανακατευτούν σε ένα πλούσιο κάρυ με ρεβίθια. Προσθέτουν μια απροσδόκητη πινελιά σε μια σάλτσα και είναι επίσης ένα δημοφιλές συστατικό σε πολλά επιδόρπια.

Τέλος, τα ροδάκινα μπορούν να αναμειχθούν σε ένα smoothie ή να πολτοποιηθούν απαλά για να δώσουν γεύση στο νερό σας.

empty alt

Το tip που θα σου λύσει τα χέρια στο μαγείρεμα

Ας πούμε ότι είναι Σάββατο βράδυ και ξαφνικά σου τηλεφωνούν φίλοι για να περάσουν από το σπίτι («για έναν καφέ, δεν χρειάζεται να μαγειρέψεις κάτι») αλλά καθώς αυτοί πάντα ετοιμάζουν τραπέζια υπερπαραγωγή, δεν σου κάνει καρδιά να τους κεράσεις πίτσες από ντελίβερι.
empty alt

Ορεκτικά από πατατάκια: η νέα τάση στα ρεβεγιόν!

Ποιος θα διαφωνούσε ότι τα πατατάκια είναι η ένοχη απόλαυση όλων μας; Τώρα έχεις το ιδανικό άλλοθι να (συνεχίσεις να) τα σερβίρεις στα σπιτικά σου ρεβεγιόν, καθώς το Epicurious.com δημοσίευσε ένα μεγάλο θέμα όπου προτείνει τρόπους να τα μετατρέψεις σε ορεκτικά, συνδυάζοντάς τα με αλλαντικά, τυρί...
empty alt

Πώς δεν θα κολλήσει το γάλα που ζεσταίνεις σε κατσαρολάκι

Σίγουρα θα σου έχει συμβεί όταν ζεσταίνεις γάλα για να φτιάξεις π.χ. μια σάλτσα για ζυμαρικά ή ένα σοκολατένιο ρόφημα, να σου κολλάει μια λεπτή στρώση στον πάτο της κατσαρόλας, που αν δεν καθαριστεί αμέσως χρειάζεται τρίψιμο.
empty alt

Πώς θα μας βοηθήσει το πιστολάκι μαλλιών να πετύχουμε τραγανή πέτσα κοτόπουλου;

Λίγα πράγματα είναι πιο απολαυστικά από την τραγανή πέτσα του κοτόπουλου που έχει ψηθεί στο φούρνο και μια δημοσιογράφος γεύσης, η Helen Rosner, υποστηρίζει στο New Yorker ότι γνωρίζει το μυστικό για να την πετύχουμε.
empty alt

10 μυστικά ειδικών για να ανεβάσεις top φωτογραφίες φαγητού στο Instagram

Μα πώς τα καταφέρνει ένας food stylist να κάνει ακόμη και τη φωτογραφία ενός «ταπεινού» λαδερού να μοιάζει με έργο τέχνης, ενώ το αποτέλεσμα που πετυχαίνεις εσύ να θυμίζει περισσότερο… λάσπη παρά λαχταριστό έδεσμα; Ο καλός εξοπλισμός σίγουρα βοηθάει, όμως δεν είναι το παν.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Umami;

Το ουμάμι (Umami),( όπως μαθαίνουμε στη Βικιπαίδεια), η καλή γεύση ή νοστιμιά, είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσεις,μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό.
empty alt

Καιρός για…frozen yogurt

Οι θερμοκρασίες της άνοιξης ανεβαίνουν όπως ανεβαίνει κι η διάθεση μικρών και μεγάλων για παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι.
empty alt

«Ο Έκτορας Μποτρίνι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας» σύμφωνα με την ψηφοφορία των Ελλήνων σεφ

Άλλη μια σημαντική διάκριση για τον Έκτορα Μποτρίνι
Back To Top