Είτε ψάχνετε για νέους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε την αφθονία των εποχικών ντοματών είτε απλά θέλετε ένα γρήγορο πιάτο, αυτές οι γεμιστές ντομάτες γεμάτες με μοτσαρέλα, παρμεζάνα και φρέσκα βότανα είναι απλές και νόστιμες.

Είτε ψάχνετε για νέους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε την αφθονία των εποχικών ντοματών είτε απλά θέλετε ένα γρήγορο πιάτο, αυτές οι γεμιστές ντομάτες γεμάτες με μοτσαρέλα, παρμεζάνα και φρέσκα βότανα είναι απλές και νόστιμες.

Υπάρχει κάτι παρηγορητικό σχετικά με το λιωμένο τυρί και τα αρωματικά βότανα και αυτό το πιάτο τα έχει όλα. Η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα, ο βασιλικός και το ελαιόλαδο θα σας υπενθυμίσουν μια πίτσα μαργαρίτα που ξεχωρίζει από σάλτσα, χωρίς κρούστα. Και το καλύτερο μέρος; Ετοιμάζονται σε λίγα λεπτά.

Σε αυτήν τη συνταγή, ο πολτός ντομάτας μαζεύεται και χρησιμοποιείται στη γέμιση (χωρίς σπατάλη!) Μαζί με αρκετά μαλακά κομμάτια ψίχας ψωμιού για να απορροφήσει την υγρασία και να δώσει το σώμα στο γέμισμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνταγή ως οδηγό και να ανταλλάξετε τον αγαπημένο σας συνδυασμό τυριών και βοτάνων.

Αν έχετε σχάρα, ρίξτε τες στα κάρβουνα! Αν όχι, ψήστε τα στο φούρνο και απολαύστε αυτές τις τυρένιες ντομάτες όλο τον χρόνο.

Καλύτερες ντομάτες για γέμιση;

Θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια ομοιόμορφη στρογγυλή, μεσαίου μεγέθους ντομάτα με σταθερά πλαϊνά για αυτήν τη συνταγή.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσαμπί για το μέγεθός τους, την ομοιόμορφη στρογγυλότητα και την κλασική γεύση ντομάτας. Πωλούνται συνήθως με 4-6 ντομάτες που εξακολουθούν να συνδέονται με το τσαμπί τους, όπως υποδηλώνει το όνομα. Εάν δεν έχετε αυτό το είδος ντομάτας στην περιοχή σας, μην ανησυχείτε! Οποιαδήποτε μεσαίου μεγέθους ποικιλία ντομάτα περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας τένις θα λειτουργήσει επίσης.

Απλώς λάβετε υπόψη ότι εάν η ντομάτα σας είναι στενή σαν μια ντομάτα Ρομά, πιθανότατα θα πρέπει να κόψετε το κάτω μέρος για να της δώσετε μια επίπεδη βάση για να στηρίξετε.

Πώς να γεμίζετε ντομάτες

Αφαιρέστε τα τσαμπιά και τους μίσχους. Πλύνετε τις ντομάτες, αλλά μην τις ξεφλουδίσετε.

Έπειτα, κόβουμε τις ντομάτες στα μισά οριζόντια και χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να μαζέψετε τη σάρκα. Λόγω του ομοιόμορφα στρογγυλού σχήματος των ντοματών στο τσαμπί, κάθε μισό θα καθίσει εύκολα μόνο του. Εάν τρυπήσετε κατά λάθος μια τρύπα στο κάτω μέρος, μην ανησυχείτε! Το γέμισμα θα το κλείσει.

Τέλος, ετοιμάστε τη γέμιση. Αντί να απορρίψετε το εσωτερικό της ντομάτας, αδειάστε τους σπόρους και το νερό και, στη συνέχεια, κόψτε ό,τι μένει για να χρησιμοποιηθεί στη γέμιση. Εάν παρατηρήσετε ότι ο πυρήνας ή η σάρκα κοντά στο άκρο του στελέχους είναι ιδιαίτερα σκληρή, μην την συμπεριλάβετε.

Εναλλακτικές προτάσεις για γεμιστές ντομάτες

Αυτή η συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί στις προτιμήσεις σας. Η μοτσαρέλα και ο βασιλικός είναι υπέροχοι, αλλά μην σταματάτε εκεί. Δοκιμάστε και αυτούς τους νόστιμους εναλλακτικούς συνδυσμούς:

Τσένταρ και κόλιαντρο

Φέτα και ρίγανη

Chevre και σχοινόπρασο

Απλώς λάβετε υπόψη την ένταση του βοτάνου που επιλέγετε. Για παράδειγμα, το 1/4 φλιτζάνι βασιλικού λειτουργεί, αλλά, για ρίγανη, θα χρειαστείτε μόνο το μισό το πολύ. Εάν χρησιμοποιείτε ξηρά βότανα, πιθανότατα θα χρειαστείτε το 1/3 της ποσότητας φρέσκου.

Θέλετε να κάνετε αυτό το πιάτο πιο πλήρες; Δοκιμάστε να αναμίξετε κρέας, ρύζι ή σπόρους.

Μαγειρεμένο λουκάνικο

Μαγειρεμένο αλεσμένο βόειο κρέας

Μαγειρεμένο ρύζι ή κινόα

tomaab

Ντομάτες γεμιστές με μοτσαρέλα και βασιλικό

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

20 λεπτά

ΩΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

15 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

35 λεπτά

4 μερίδες

Εάν προτιμάτε χωρίς γλουτένη, χρησιμοποιήστε ψωμί χωρίς γλουτένη ή ψίχουλα ψωμιού.

Συστατικά

4 μεσαίες ντομάτες με σταθερούς, σαρκώδεις τοίχους,

1 φλιτζάνι τεμαχισμένο τυρί μοτσαρέλα

1/3 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα, χωρισμένη

1/4 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο και άλλα για γαρνιτούρα

1 φέτα ψωμί (αρκετό για να φτιάξετε 1/4 φλιτζάνι ψωμί)

1 κουταλιά της σούπας λιωμένο αλατισμένο βούτυρο

1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο αλεσμένο

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Ελαιόλαδο για πασπάλισμα

tomaaac

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°. Μαλακώστε τα ψίχουλα ψωμιού:

Για να φτιάξετε το 1/4 φλιτζάνι μαλακά ψίχουλα, αφαιρέστε την κρούστα από 1 φέτα ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο) και είτε βάλτε σε ένα μικρό επεξεργαστή τροφίμων ή τεμαχίστε με ένα πιρούνι μέχρι το ψωμί να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα σαν άμμο.

Προετοιμάστε τις ντομάτες: Κόβουμε τις ντομάτες στο μισό οριζόντια γύρω από τον πυρήνα και χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να μαζέψετε τη σάρκα. Προσέξτε να μην τρυπήσετε τα τοιχώματα της ντομάτας, αλλά αν το κάνετε, το γέμισμα θα καλύψει την τρύπα.

Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ή ένα κουτάλι, διαχωρίστε τους σπόρους από τη σάρκα ντομάτας και μεταφέρετε τη σάρκα σε μια κοπή. Απορρίψτε τους σπόρους και το νερό της ντομάτας. Κόψτε τη σάρκα και αφήστε την για γέμιση.

Φτιάξτε το γέμισμα: Σε ένα μεσαίο μπολ, προσθέστε το τυρί μοτσαρέλα, 1/4 φλιτζάνι παρμεζάνα, βασιλικό, ψίχουλα, βούτυρο, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε καλά.

Ψήστε: Χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια, γεμίστε τα μισά τομάτας με το γέμισμα. Πασπαλίζουμε γεμάτες ντομάτες με το υπόλοιπο τυρί παρμεζάνας και ψεκάζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 15 λεπτά, ή έως ότου οι ντομάτες μαλακώσουν, στη συνέχεια ψήστε στον αέρα σε δυαντή θερμοκρασία για 1 λεπτό έως ότου το γέμισμα αρχίσει να φουσκώνει και να μοιάζει χρυσό.

Σερβίρισμα: Γαρνίρετε με μερικά σχισμένα φύλλα βασιλικού και σερβίρετε ζεστά.

empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]

Back To Top