Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο. Γιατί μετρημένοι στα δάχτυλα είναι όσοι δεν απολαμβάνουν αληθινά τη σοκολάτα, τη βασίλισσα των γλυκών.

Όμως η σοκολάτα δεν προσφέρει μόνο ικανοποίηση στους γευστικούς μας κάλυκες, αλλά και διάφορα οφέλη για την υγεία μας. Ιδιαίτερα η μαύρη σοκολάτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, θεωρείται ότι προστατεύει με πολλούς τρόπους το καρδιαγγειακό σύστημά μας, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί το μυαλό μας «κοφτερό».

Ποιες είναι όμως οι διαφορές ανάμεσα σε κάθε τύπο σοκολάτας και πού ενδείκνυται να χρησιμοποιήσουμε τον καθένα, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, που όλο και κάποιο γλύκισμα θα φτιάξουμε στο σπίτι για να κεράσουμε τους καλεσμένους μας;

36213723 - natural cocoa beans on brown background

Καταρχήν, μερικές στοιχειώδεις πληροφορίες για τη σοκολάτα: Η βάση της είναι σπόροι κακάο που υφίστανται ζύμωση, αποξήρανση και καβούρδισμα. Από αυτούς παίρνουμε τα κομματάκια κακάο (τη σάρκα στο εσωτερικό των καρπών), τα οποία και αλέθουμε. Έτσι προκύπτει η κακαόμαζα, η οποία αποτελείται από κακάο σε σκόνη και βούτυρο κακάο (μια λιπαρή ουσία που δίνει στη σοκολάτα την υφή της) και που αποτελεί την πρώτη ύλη της σοκολάτας.

Από εδώ και πέρα, τα πάντα είναι θέμα περιεκτικότητας. Το ποσοστό κακάο που βλέπουμε στις ετικέτες είναι, ουσιαστικά, η περιεκτικότητα του προϊόντος σε κακαόμαζα αλλά και σε βούτυρο κακάο που μπορεί να έχει προστεθεί επιπλέον στο μείγμα. Δηλαδή, αυτό το ποσοστό αναφέρεται σε οποιοδήποτε υλικό στη σοκολάτα δεν είναι ζάχαρη, γαλακτοκομικά, βανίλια, γαλακτωματοποιητές ή άλλα πρόσθετα γεύσης. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο έχει μια σοκολάτα, τόσο πιο έντονη είναι η σοκολατένια γεύση της. Οι βασικές κατηγορίες σοκολάτας, που βρίσκουμε συνήθως στην αγορά, είναι οι παρακάτω.

Σοκολάτα γάλακτος
Όπως προδίδει και το όνομά της, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γάλα (τουλάχιστον 12%), συν τουλάχιστον 10% κακαόμαζα (δηλαδή, να υπενθυμίσουμε, βούτυρο κακάο και κακάο σε σκόνη). Ωστόσο, οι καλύτερης ποιότητας σοκολάτες γάλακτος περιέχουν 30-40% κακαόμαζα. Το υπόλοιπο ποσοστό αντιστοιχεί σε ζάχαρη και, κάποιες φορές, σε βανίλια και γαλακτωματοποιητές.

Η σοκολάτα γάλακτος έχει σχετικά μαλακή υφή λόγω των επιπρόσθετων γαλακτοκομικών που περιέχει. Επιπλέον, είναι πιο γλυκιά και λιγότερο πικρή από τη μαύρη. Καθώς λιώνει εύκολα στο στόμα, ενδείκνυται να την απολαμβάνουμε αυτούσια (σε μπάρα). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ζαχαροπλαστική, αλλά ενδέχεται να κάνει υπερβολικά γλυκό ένα επιδόρπιο. Ιδανικό είναι λοιπόν να τη χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με μαύρη σοκολάτα, π.χ. για να φτιάξουμε cookies με κομματάκια σοκολάτας.

milk_chocolate

Λευκή σοκολάτα
Κάποιοι λένε ότι η λευκή σοκολάτα δεν είναι στην πραγματικότητα σοκολάτα. Αυτό ισχύει κατά κάποιον τρόπο, γιατί η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει κακαόμαζα, παρά μόνο βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα. Συχνά επίσης στο μείγμα προστίθεται βανίλια. Η λευκή σοκολάτα είναι πολύ γλυκιά και κρεμώδης, αλλά δεν έχει την πικρή διάσταση της σοκολάτας με την κακαόμαζα. Μπορεί, ωστόσο, να βρει τη θέση της στη ζαχαροπλαστική μας, π.χ. ως γλάσο σε κέικ, σε σοκολατάκια αλλά και σε επιδόρπια με φρούτα.

Μαύρη σοκολάτα
Γνωστή και ως «υγείας», διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: γλυκόπικρη και ημίγλυκη. Και στις δύο περιπτώσεις περιέχει τουλάχιστον 35% κακαόμαζα, αν και η ημίγλυκη μπορεί να έχει περισσότερη ζάχαρη από τη γλυκόπικρη. Η περιεκτικότητα σε κακαόμαζα σε κάποιες μαύρες σοκολάτες μπορεί να φτάνει το 80%, αλλά σε αυτή την περίπτωση η σοκολάτα είναι πολύ πικρή και ιδιαίτερα εύθραυστη.

Φυσικά, η μαύρη σοκολάτα έχει ευρεία χρήση στη ζαχαροπλαστική (ιδιαίτερα με περιεκτικότητα σε κακάο 65-70%, οπότε η γεύση της είναι έντονη αλλά χωρίς να επισκιάζει τις υπόλοιπες). Μερικά μόνο παραδείγματα; Μους σοκολάτας, σοκολατάκια, ζελέ σοκολάτας, τρούφες και φυσικά ως επικάλυψη σε κέικ και τούρτες (οπότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λεγόμενη κουβερτούρα). Κάποιες μαύρες σοκολάτες είναι πιο φρουτώδεις, ενώ άλλες έχουν πιο διακριτική γεύση, πράγμα που εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο επεξεργασίας των καρπών παρά από την περιεκτικότητά τους σε κακαόμαζα.

Μπίτερ σοκολάτα
Πρόκειται ουσιαστικά για κακαόμαζα χωρίς την προσθήκη ζάχαρης. Η μπίτερ σοκολάτα δεν καταναλώνεται αυτούσια, γιατί είναι πολύ πικρή (εξού και ο χαρακτηρισμός μπίτερ, bitter), αλλά είναι ιδανική για χρήση στη ζαχαροπλαστική, ιδιαίτερα σε συνταγές που προϋποθέτουν την προσθήκη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης (οπότε η πικρή γεύση της μπίτερ θα εξισορροπήσει τη γλυκύτητα της ζάχαρης). Για παράδειγμα, μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε την μπίτερ σοκολάτα σε τούρτες, μους αλλά και μπράουνις.

empty alt

Πώς διατηρείς τα φρέσκα κρεμμυδάκια… φρέσκα για καιρό;

Τα φρέσκα κρεμμυδάκια δεν διατηρούνται στον πάγκο της κουζίνας, αλλά θέλουν ψυγείο. Ο τρόπος συντήρησής τους δεν παραπέμπει στις ρίζες αλλά στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επομένως πρέπει να τα αντιμετωπίζεις όπως το σπανάκι ή ο μαϊντανός και όχι σαν τα ξερά κρεμμύδια ή τις πατάτες.
empty alt

Αν έχεις slow cooker, έτσι θα φτιάξεις την πιο εύκολη και νόστιμη μπολονέζ

Φαντάσου να ξυπνήσεις το πρωί, μέσα σε 5 λεπτά να έχεις ετοιμάσει όλα τα υλικά για μπολονέζ, να τα βάζεις να μαγειρεύονται και, όταν θα επιστρέψεις το μεσημέρι από το γραφείο, να έχεις έτοιμη μια πεντανόστιμη σάλτσα για μακαρόνια, η οποία μάλιστα διατηρείται έως και μία εβδομάδα […]
empty alt

Ομελέτα – τορτίγια: σημειώσατε χ!

Είτε ψάχνεις ιδέες για ένα γρήγορο γεύμα ή για ένα χορταστικό πρωινό αυτή η ομελέτα τορτίγια θα σε εκπλήξει ευχάριστα.
empty alt

Ιώσεις και βιταμίνη C- τι πρέπει να ξέρουμε

Η βιταμίνη C, παρόλο που αποτελεί ένα θρεπτικό στοιχείο απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, είναι υδατοδιαλυτή και επομένως το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του ή να την αποθηκεύσει, αφού τα πλεονάσματά της αποβάλλονται καθημερινά μέσω των ούρων.
empty alt

Κρεμώδης σούπα με σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα αγαπημένο κι εύκολο υλικό που μπορεί να προσφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά μέσα από ποικίλους τρόπους μαγειρέματος και άπειρες συνταγές.
empty alt

Say cheese… στο φούρνο

Το τυρί είναι ένα τρόφιμο σε τέτοια ποικιλία που αποκλείεται να μην υπάρχει κάποιο που να του έχεις αδυναμία.
empty alt

Μπάρες με Cheesecake και καραμέλα μήλου, χωρίς ζάχαρη & χαμηλούς υδατάνθρακες

Μπορεί να φαίνεται σαν μπελάς, αλλά είναι μια αρκετά απλή συνταγή με 3 εύκολες στρώσεις νοστιμιάς! Η πρώτη στρώση είναι σαν μια κρούστα κουλουριού που γίνεται χωρίς αμύγδαλο ή άλλους ξηρούς καρπούς για όσους έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς.
empty alt

Black Magic Margaritas - κάντε την έκπληξη

Δεν χρειάζεται να είναι Halloween για να βάλετε λίγη «μαύρη» μαγεία στο ποτήρι σας

Back To Top