Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του.

Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του. Που μπορεί να παραμένουν κρυμμένα και σε όσους μαγειρεύουν εδώ και χρόνια. Ακολούθησε λοιπόν τον παρακάτω οδηγό βήμα βήμα, για να βράσεις σωστά ένα αυγό που θα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου ή που θα βάψεις ακολουθώντας την πασχαλινή παράδοση.

1. Αν σκοπεύεις να βράσεις πολλά αυγά μαζί, γέμισε με νερό μια μεγάλη κατσαρόλα και άφησέ το να πάρει μια βράση. Μπορείς επίσης να το αλατίσεις, ένα τρικ που θα προστατέψει το ασπράδι από διαρροές σε περίπτωση ραγίσματος, σύμφωνα με τους New York Times. Μη βάλεις λοιπόν το αυγό να βράσει σε κρύο νερό.

2. Βύθισε με προσοχή τα αυγά στο νερό. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη κουτάλα, βάλε τα στο νερό που βράζει, με προσοχή για να μην προσγειωθούν απότομα στον πάτο της κατσαρόλας και σπάσουν.

3. Χαμήλωσε τη φωτιά ελαφρώς. Και άφησέ τα να βράσουν, ρυθμίζοντας το χρόνο ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις. Τα αυγά που θα βάψεις πρέπει να είναι σφιχτοβρασμένα. Συγκεκριμένα:

4 λεπτά: μελάτο αυγό
5 λεπτά: ρευστός κρόκος, σφιχτό ασπράδι
6 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, παχύρρευστος κρόκος
8 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σφιχτός κρόκος αλλά αρκετά μαλακός σε ζωηρό κίτρινο χρώμα
10 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σφιχτός και υποκίτρινος κρόκος, ελαφρώς μαλακός στο κέντρο
12 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σχεδόν εντελώς σφιχτός κρόκος
14 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, εντελώς σφιχτός κρόκος.

4. Μετάφερε τα αυγά σε παγωμένο νερό. Αφού τα βράσεις για το αντίστοιχο χρόνο, τα μεταφέρεις αμέσως σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό, ώστε να μη συνεχίσει το βράσιμό τους. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, μπορεί να αφαιρεθεί ευκολότερα το τσόφλι.

5. Αν σκοπεύεις να τα βάψεις, άφησέ τα να στεγνώσουν εντελώς, για να πιάσει η βαφή. Αν πρόκειται να τα καταναλώσεις αμέσως, περίμενε να κρυώσουν αρκετά για να μπορείς να πιάσεις το τσόφλι και ξεφλούδισέ τα κάτω από δροσερό, τρεχούμενο νερό.

Διάβασε εδώ πώς θα βάψεις αυγά με φυτική βάφη που θα φτιάξεις από λαχανικά.

empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα κοκτέιλ Μαργαρίτα βήμα βήμα

Καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, τα παγωμένα κοκτέιλ επιστρέφουν, ανάμεσα στα οποία η κλασική Μαργαρίτα αποτελεί μια σταθερή αξία.
empty alt

Η αγρότισσα που νοικιάζει… σαλιγκάρια για ταινίες και διαφημιστικά σποτ!

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, τα σαλιγκάρια απλά βγαίνουν μετά τη βροχή, αφήνουν ίχνη στο διάβα τους και συνδέονται με τη γαλλική κουζίνα.
empty alt

3 διαφορετικοί τρόποι να απολαύσεις τις αντζούγιες

Λατρεύεις τις αντζούγιες; Ή, απλά, σου περίσσεψαν μερικές από μια άλλη συνταγή και δεν ξέρεις τι να τις κάνεις; Ακολουθούν τρεις μόνο από τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να τις εντάξεις στη μαγειρική σου.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπαγώσεις το ψωμί

Ιδιαίτερα το ψωμί με προζύμι, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη για πολύ καιρό σε σχεδόν τέλεια κατάσταση, χωρίς να χάσει τη γεύση και τη φρεσκάδα του.
empty alt

Σπαγγέτι από κολοκυθάκια: πώς το μαγειρεύουμε;

Κατάφερες να κόψεις κολοκυθάκια σε λωρίδες, χρησιμοποιώντας ένα spiralizer; Τέλεια! Και τώρα, πώς θα τα μαγειρέψεις; Σε αντίθεση με τα ζυμαρικά, δεν πρέπει να βάλεις νερό σε μια κατσαρόλα και να περιμένεις να βράσει.
empty alt

Τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε παντού καρδούλες. Τι γίνεται όμως με τη μία και μόνη ανθρώπινη καρδιά –τη δική μας– τι είναι καλό να βάζουμε στο πιάτο μας για να της δείχνουμε πόσο τη φροντίζουμε και την… αγαπάμε! Εδώ διαλέξαμε […]
empty alt

Mojito time

Φρέσκος δυόσμος και δροσερό lime συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια ανάλαφρη βάση γεύσης για αυτό το κλασικό κοκτέιλ με ρούμι.
empty alt

Σαν καλοκαίρι… γεμιστές πιπεριές αλλιώς

Τα γεμιστά δίνουν έτσι κι αλλιώς πολλές ιδέες για πειραματισμό
Back To Top