Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του.

Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του. Που μπορεί να παραμένουν κρυμμένα και σε όσους μαγειρεύουν εδώ και χρόνια. Ακολούθησε λοιπόν τον παρακάτω οδηγό βήμα βήμα, για να βράσεις σωστά ένα αυγό που θα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου ή που θα βάψεις ακολουθώντας την πασχαλινή παράδοση.

1. Αν σκοπεύεις να βράσεις πολλά αυγά μαζί, γέμισε με νερό μια μεγάλη κατσαρόλα και άφησέ το να πάρει μια βράση. Μπορείς επίσης να το αλατίσεις, ένα τρικ που θα προστατέψει το ασπράδι από διαρροές σε περίπτωση ραγίσματος, σύμφωνα με τους New York Times. Μη βάλεις λοιπόν το αυγό να βράσει σε κρύο νερό.

2. Βύθισε με προσοχή τα αυγά στο νερό. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη κουτάλα, βάλε τα στο νερό που βράζει, με προσοχή για να μην προσγειωθούν απότομα στον πάτο της κατσαρόλας και σπάσουν.

3. Χαμήλωσε τη φωτιά ελαφρώς. Και άφησέ τα να βράσουν, ρυθμίζοντας το χρόνο ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις. Τα αυγά που θα βάψεις πρέπει να είναι σφιχτοβρασμένα. Συγκεκριμένα:

4 λεπτά: μελάτο αυγό
5 λεπτά: ρευστός κρόκος, σφιχτό ασπράδι
6 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, παχύρρευστος κρόκος
8 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σφιχτός κρόκος αλλά αρκετά μαλακός σε ζωηρό κίτρινο χρώμα
10 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σφιχτός και υποκίτρινος κρόκος, ελαφρώς μαλακός στο κέντρο
12 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σχεδόν εντελώς σφιχτός κρόκος
14 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, εντελώς σφιχτός κρόκος.

4. Μετάφερε τα αυγά σε παγωμένο νερό. Αφού τα βράσεις για το αντίστοιχο χρόνο, τα μεταφέρεις αμέσως σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό, ώστε να μη συνεχίσει το βράσιμό τους. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, μπορεί να αφαιρεθεί ευκολότερα το τσόφλι.

5. Αν σκοπεύεις να τα βάψεις, άφησέ τα να στεγνώσουν εντελώς, για να πιάσει η βαφή. Αν πρόκειται να τα καταναλώσεις αμέσως, περίμενε να κρυώσουν αρκετά για να μπορείς να πιάσεις το τσόφλι και ξεφλούδισέ τα κάτω από δροσερό, τρεχούμενο νερό.

Διάβασε εδώ πώς θα βάψεις αυγά με φυτική βάφη που θα φτιάξεις από λαχανικά.

empty alt

ΠΑΤΑΤΑ ΝΑΞΟΥ

Aν και η καλλιέργεια της πατάτας, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισε στη Νάξο από τα τέλη του 18ου αιώνα, μόνο στα 1830 η καλλιέργειά της πήρε μεγάλη εξάπλωση στην πεδινή Νάξο και αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα…  συνέχεια
empty alt

Πώς δεν θα παραβράσεις τις γαρίδες σου (ούτε θα τις αφήσεις ωμές)

Ίσως θεωρείς ότι δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο από το μαγείρεμα της γαρίδας (ιδιαίτερα αν είναι ήδη καθαρισμένη). Μέχρι που θα δοκιμάσεις να τη βράσεις για πρώτη φορά και θα το παρακάνεις με το χρόνο μαγειρέματος, με αποτέλεσμα να σου βγει σκληρή σαν λάστιχο.
empty alt

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη;

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη; Γιατί οι τηγανιτές πατάτες όταν κρυώνουν γίνονται τόσο αηδιαστικές; Για ποιο λόγο ο καφές βοηθάει στις κενώσεις; Διαχώρισε τους μύθους από τα γεγονότα και βρες τις απαντήσεις στις απορίες σου παρακολουθώντας το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον βίντεο...
empty alt

Το μυστικό για να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας σου

Αν θέλεις η μπριζόλα σου, ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι κρέας, να ψηθεί ομοιόμορφα, ιδιαίτερα αν αυτό το κομμάτι έχει μεγάλο πάχος, φρόντισε να το βγάλεις νωρίτερα από το ψυγείο, ώστε μέχρι την ώρα του μαγειρέματος να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
empty alt

Πώς θα μετατρέψεις το κακό κρασί σε υπέροχο κοκτέιλ

Αγόρασες ή σου έφεραν ένα κρασί που σου βγήκε «μάπα»; Μην το πετάξεις. Ακολούθησε τη συμβουλή που δίνει η Alison Roman, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, και φτιάξε με αυτό ένα φανταστικό κοκτέιλ! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις μερικά παγάκια, σόδα (ή κάποιο άλλο ανθρακούχο […]
empty alt

Χειμερινή σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελών, ρόδι, αμύγδαλα και παρμεζάνα

Πριν από μια δεκαετία περίπου, τα λαχανάκια Βρυξελλών έκαναν μια τεράστια εμφάνιση και έγιναν δημοφιλή όχι μόνο στον οικιακό πάγκο της κουζίνας σου στο σπίτι, αλλά και στις κουζίνες εστιατορίων.
empty alt

Τηγανητό ρύζι με χοιρινό

Το τηγανητό ρύζι προήρθε από την Κίνα και μάλιστα προέκυψε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Sui και είναι ένα δημοφιλές πιάτο στο τηγάνι σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς.
empty alt

Απολαυστικές μπάρες Cheesecake Crème Brûlée γλυκιάς κολοκύθας

 Οι μπάρες cheesecake crème brûlée θα είναι το νέο φθινοπωρινό επιδόρπιο
Back To Top