Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του.

Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του. Που μπορεί να παραμένουν κρυμμένα και σε όσους μαγειρεύουν εδώ και χρόνια. Ακολούθησε λοιπόν τον παρακάτω οδηγό βήμα βήμα, για να βράσεις σωστά ένα αυγό που θα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου ή που θα βάψεις ακολουθώντας την πασχαλινή παράδοση.

1. Αν σκοπεύεις να βράσεις πολλά αυγά μαζί, γέμισε με νερό μια μεγάλη κατσαρόλα και άφησέ το να πάρει μια βράση. Μπορείς επίσης να το αλατίσεις, ένα τρικ που θα προστατέψει το ασπράδι από διαρροές σε περίπτωση ραγίσματος, σύμφωνα με τους New York Times. Μη βάλεις λοιπόν το αυγό να βράσει σε κρύο νερό.

2. Βύθισε με προσοχή τα αυγά στο νερό. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη κουτάλα, βάλε τα στο νερό που βράζει, με προσοχή για να μην προσγειωθούν απότομα στον πάτο της κατσαρόλας και σπάσουν.

3. Χαμήλωσε τη φωτιά ελαφρώς. Και άφησέ τα να βράσουν, ρυθμίζοντας το χρόνο ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις. Τα αυγά που θα βάψεις πρέπει να είναι σφιχτοβρασμένα. Συγκεκριμένα:

4 λεπτά: μελάτο αυγό
5 λεπτά: ρευστός κρόκος, σφιχτό ασπράδι
6 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, παχύρρευστος κρόκος
8 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σφιχτός κρόκος αλλά αρκετά μαλακός σε ζωηρό κίτρινο χρώμα
10 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σφιχτός και υποκίτρινος κρόκος, ελαφρώς μαλακός στο κέντρο
12 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σχεδόν εντελώς σφιχτός κρόκος
14 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, εντελώς σφιχτός κρόκος.

4. Μετάφερε τα αυγά σε παγωμένο νερό. Αφού τα βράσεις για το αντίστοιχο χρόνο, τα μεταφέρεις αμέσως σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό, ώστε να μη συνεχίσει το βράσιμό τους. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, μπορεί να αφαιρεθεί ευκολότερα το τσόφλι.

5. Αν σκοπεύεις να τα βάψεις, άφησέ τα να στεγνώσουν εντελώς, για να πιάσει η βαφή. Αν πρόκειται να τα καταναλώσεις αμέσως, περίμενε να κρυώσουν αρκετά για να μπορείς να πιάσεις το τσόφλι και ξεφλούδισέ τα κάτω από δροσερό, τρεχούμενο νερό.

Διάβασε εδώ πώς θα βάψεις αυγά με φυτική βάφη που θα φτιάξεις από λαχανικά.

empty alt

Το αυγό απομακρύνει το εγκεφαλικό

Μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 12% διατρέχουν όσοι καταναλώνουν ένα αυγό την ημέρα λένε επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
empty alt

Όλα τα μυστικά για να κρατήσεις το σκόρδο φρέσκο για καιρό

Ίσως νομίζεις ότι το σκόρδο διατηρείται για πολύ καιρό φρέσκο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Όμως αν δεν ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες, θα το δεις σύντομα να μαραίνεται, να χάνει το άρωμά του και να αλλοιώνεται.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος να καρυκεύσεις το κρέας

Όταν καρυκεύουμε μπριζόλες, τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές, διαδοχικά, με αλάτι και όποια άλλα μπαχαρικά θέλουμε.
empty alt

5 λάθη που πρέπει να αποφεύγεις στην προετοιμασία των γευμάτων

Αρκεί να αφιερώσεις δύο περίπου ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο για να μην ταλαιπωρείσαι μεσοβδόμαδα με το μαγείρεμα – ή τουλάχιστον για να ελαχιστοποιήσεις το μαγείρεμα μέσα στην εβδομάδα.
empty alt

Πώς θα ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα

Πρέπει να ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα που θα χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή, π.χ. για να τα ψιλοκόψεις ή να τα πολτοποιήσεις ή, απλά, να τα κάνεις λίγο πιο γλυκά (καθώς η φλούδα τους πικρίζει ελαφρώς); Είναι πιο απλό από όσο, ίσως, νομίζεις.
empty alt

Πώς καθαρίζω τη μυρωδιά του σκόρδου από τα χέρια μου; Και άλλες απορίες

Μπορεί να το αποφεύγουμε πριν από ένα ρομαντικό ραντεβού ή μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση, λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αφήνει την οποία δεν εξουδετερώνει ούτε η πιο ισχυρή οδοντόκρεμα, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε τη μαγειρική μας χωρίς αυτό.
empty alt

Τα sos της γεύσης: πότε λήγουν τα μπαχαρικά;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.
empty alt

Κολοκύθι: το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τρώγονται βραστά ή στον ατμό ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό με άλλα χορταρικά – όπως ιδιαίτερα με βλίτα το καλοκαίρι.
Back To Top