Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του.

Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του. Που μπορεί να παραμένουν κρυμμένα και σε όσους μαγειρεύουν εδώ και χρόνια. Ακολούθησε λοιπόν τον παρακάτω οδηγό βήμα βήμα, για να βράσεις σωστά ένα αυγό που θα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου ή που θα βάψεις ακολουθώντας την πασχαλινή παράδοση.

1. Αν σκοπεύεις να βράσεις πολλά αυγά μαζί, γέμισε με νερό μια μεγάλη κατσαρόλα και άφησέ το να πάρει μια βράση. Μπορείς επίσης να το αλατίσεις, ένα τρικ που θα προστατέψει το ασπράδι από διαρροές σε περίπτωση ραγίσματος, σύμφωνα με τους New York Times. Μη βάλεις λοιπόν το αυγό να βράσει σε κρύο νερό.

2. Βύθισε με προσοχή τα αυγά στο νερό. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη κουτάλα, βάλε τα στο νερό που βράζει, με προσοχή για να μην προσγειωθούν απότομα στον πάτο της κατσαρόλας και σπάσουν.

3. Χαμήλωσε τη φωτιά ελαφρώς. Και άφησέ τα να βράσουν, ρυθμίζοντας το χρόνο ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις. Τα αυγά που θα βάψεις πρέπει να είναι σφιχτοβρασμένα. Συγκεκριμένα:

4 λεπτά: μελάτο αυγό
5 λεπτά: ρευστός κρόκος, σφιχτό ασπράδι
6 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, παχύρρευστος κρόκος
8 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σφιχτός κρόκος αλλά αρκετά μαλακός σε ζωηρό κίτρινο χρώμα
10 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σφιχτός και υποκίτρινος κρόκος, ελαφρώς μαλακός στο κέντρο
12 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σχεδόν εντελώς σφιχτός κρόκος
14 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, εντελώς σφιχτός κρόκος.

4. Μετάφερε τα αυγά σε παγωμένο νερό. Αφού τα βράσεις για το αντίστοιχο χρόνο, τα μεταφέρεις αμέσως σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό, ώστε να μη συνεχίσει το βράσιμό τους. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, μπορεί να αφαιρεθεί ευκολότερα το τσόφλι.

5. Αν σκοπεύεις να τα βάψεις, άφησέ τα να στεγνώσουν εντελώς, για να πιάσει η βαφή. Αν πρόκειται να τα καταναλώσεις αμέσως, περίμενε να κρυώσουν αρκετά για να μπορείς να πιάσεις το τσόφλι και ξεφλούδισέ τα κάτω από δροσερό, τρεχούμενο νερό.

Διάβασε εδώ πώς θα βάψεις αυγά με φυτική βάφη που θα φτιάξεις από λαχανικά.

empty alt

Μέλι με σκόρδο, το αχτύπητο δίδυμο στη γεύση!

Γλυκιά και πικάντικη μαζί, η παρακάτω σος θα γίνει το αγαπημένο σου συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Ταιριάζει εξίσου σε ψητό χοιρινό και ψάρι, φτερούγες κοτόπουλου, σε σάντουιτς αλλά και σε ζεστά ροφήματα τσαγιού.
empty alt

15 τρόποι να χρησιμοποιήσεις τα ντοματάκια κονκασέ

Ποιος αμφιβάλλει ότι τα ντοματάκια κονκασέ είναι ανάμεσα στα πιο ευέλικτα υλικά; Ιδού 15 τρόποι να τα μαγειρέψεις.
empty alt

Τι είναι η ζελατίνη (και πώς θα τη χρησιμοποιήσεις);

Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν.
empty alt

Το ιδανικό μπολ για να φτιάξεις μια σαλάτα

Με την άνοδο της θερμοκρασίας επιστρέψαμε, επίσημα, στην εποχή που οι σαλάτες κυριαρχούν στο μενού μας. Ιδιαίτερα αν προσπαθούμε να φτιάξουμε σώμα για παραλία.
empty alt

Πένες Αλφρέντο στον φούρνο με κοτόπουλο

Πένες με κρεμώδη σάλτσα αλφρέντο, κοτόπουλο και (πολύ) μοτσαρέλα — χρειάζεται να πούμε περισσότερα; ΥΛΙΚΑ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 1 κιλό πένες 4 κ.
empty alt

Cherry time: όλα όσα θες να ξέρεις για τα κεράσια

Είναι κόκκινα, ζουμερά, λαχταριστά και δεν μπορείς ποτέ να φας μόνο ένα… Δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και εμπεριέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις με ισχυρές θετικές επιπτώσεις στην υγεία.
empty alt

Vegan λαζάνια

Δεν είναι βαρετά ούτε άγευστα τα χορτοφαγικά πιάτα. Τα ζυμαρικά, κι εν προκειμένω τα λαζάνια, χωράνε πολλές επιλογές και όχι μόνο όσες συνοδεύονται από υπερβολικές θερμίδες και «αμαρτωλά» λιπαρά.
empty alt

Λαχταριστό φιλέτο κοτόπουλο με κρεμώδες τυρί και πιπεριές στον φούρνο

Μια εύκολη κι απολαυστική συνταγή
Back To Top