Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα είχαμε ανάγκη τα ψυγεία. Επιστρέφοντας από την αγορά θα μαγειρεύαμε όσα προϊόντα είχαμε μόλις προμηθευτεί, προτού αυτά αρχίσουν να χάνουν τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους.

Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα είχαμε ανάγκη τα ψυγεία. Επιστρέφοντας από την αγορά θα μαγειρεύαμε όσα προϊόντα είχαμε μόλις προμηθευτεί, προτού αυτά αρχίσουν να χάνουν τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους. Επειδή όμως στον κόσμο όπου ζούμε κάποιες φορές περνούν μέρες, έως και εβδομάδες μέχρι να καταναλώσουμε ένα φρούτο ή λαχανικό, είναι καλό να ξέρουμε τον ιδανικό τρόπο συντήρησής του για να παρατείνουμε όσο γίνεται τη διάρκεια ζωής του αλλά και να εξοικονομήσουμε χώρο στο ψυγείο ή στους πάγκους της κουζίνας μας.

Αν μέχρι τώρα συνήθιζες να γεμίζεις ασφυκτικά το ψυγείο σου με προϊόντα, από φόβο μήπως αλλοιωθούν σε θερμοκρασία δωματίου, ήρθε η ώρα να γίνεις πιο επιλεκτικός με το τι βάζεις στο ψυγείο. Ξεκίνησε διαβάζοντας το παρακάτω αφιέρωμα, σε φρούτα και λαχανικά που διατηρούνται μια χαρά, ίσως καλύτερα, στον πάγκο της κουζίνας.

Ντομάτες: Κι όμως τις ντομάτες είναι καλύτερο να τις κρατάς σε ένα καλαθάκι στον πάγκο της κουζίνας σου, κοντά στον ήλιο, μέχρι να ωριμάσουν τέλεια. Η ψύξη αλλοιώνει την υφή της σάρκας τους, κάνοντάς τη δυσάρεστα λασπώδη. Μια τέλεια ώριμη ντομάτα είναι καλό να καταναλώνεται αμέσως – σε σαλάτα ή σάλτσα, γιατί τα χαρακτηριστικά της αρχίζουν να αλλοιώνονται αμέσως.

Κρεμμύδια και σκόρδα: Σε αντίθεση με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ξερά κρεμμύδια και τα σκόρδα δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο αλλά να διατηρούνται σε ένα δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος της κουζίνας, σε χαρτοσακούλες ή εκτεθειμένα στον αέρα, γιατί πρέπει να αναπνέουν. Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι είναι να αποφύγεις να τα φυλάς σε νάιλον τσάντες.

Κολοκύθες: Ενώ τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια θέλουν ψυγείο, η σκληρή κολοκύθα διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, για να μην πιάνει χώρο αλλά και για να μην αλλοιωθεί η υφή της.

Πατάτες και γλυκοπατάτες: Τις ίδιες οδηγίες με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα πρέπει να ακολουθείς και με τις συγκεκριμένες ρίζες, κρατώντας τις σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος. Προσπάθησε να τις προστατέψεις από το φως και την υγρασία για να μην πετάξουν φύτρες, τις οποίες θα πρέπει να αφαιρέσεις προτού μαγειρέψεις τις πατάτες (και γιατί δεν έχουν ωραία γεύση και επειδή περιέχουν κάποιες δυνητικά επικίνδυνες ουσίες).

Καλαμπόκι: Παρότι στην πραγματικότητα δεν είναι λαχανικό, συνηθίζουμε να το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο, φυλάσσοντάς το στο ψυγείο. Η ψύξη δεν το επηρεάζει αρνητικά (αντιθέτως, μπορεί να παρατείνει τη φρεσκάδα του) όμως το ιδανικό είναι, για να το απολαύσεις στα καλύτερά του και να εξοικονομήσεις χώρο στο ψυγείο, να το κρατήσεις στον πάγκο της κουζίνας καταναλώνοντάς το μέσα σε μία με δύο μέρες.

Κεράσια, δαμάσκηνα και ροδάκινα: Όπως και οι ντομάτες, αυτά τα φρούτα αποκτούν μια δυσάρεστα λασπώδη υφή όταν μπαίνουν στο ψυγείο. Κράτησέ τα λοιπόν στον πάγκο της κουζίνας, για να τα απολαύσεις τραγανά και ζουμερά, και κατανάλωσέ τα το συντομότερο δυνατό.

Ανανάς: Από τη στιγμή που αγοράζεις έναν ανανά δεν συνεχίζει να ωριμάζει. Γι’ αυτό, διάλεξε έναν όσο το δυνατόν πιο ώριμο και κατανάλωσέ τον άμεσα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορείς να τον αφήσεις άνετα εκτός ψυγείου.

Πεπόνι: Το πρόβλημα με την συντήρησή του στην ψύξη είναι ότι οι εναλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να σφίξουν τη σάρκα του, κάνοντάς την πιο σκληρή. Γι’ αυτό, αν σου αρέσει σε θερμοκρασία δωματίου και δεν το θέλεις παγωμένο σαν το καρπούζι, μπορείς να το διατηρήσεις στον πάγκο της κουζίνας φροντίζοντας να το καταναλώσεις σύντομα.

empty alt

6 τρόποι να μαγειρέψεις τα κατεψυγμένα λαχανικά

Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
empty alt

Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να φτιάξεις ζεστό αρωματικό κρασί

Ίσως το ζεστό αρωματικό κρασί, το γερμανικό Glühwein, να σου θυμίζει χριστουγεννιάτικα παζάρια και ρεβεγιόν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο, ή τουλάχιστον να αρχίζεις να το απολαμβάνεις μόλις η θερμοκρασία πέφτει σε επίπεδα ικανοποιητικά για ένα...
empty alt

Ένα ντοκιμαντέρ για τη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεστοκριτικός Jonathan Gold μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες, μέσα από το ντοκιμαντέρ «City of Gold» (2015) σε σκηνοθεσία της Laura Gabbert.
empty alt

Τα αγγουράκια δεν είναι μόνο γεμάτα νερό, αλλά και νοστιμιά!

Κάθε άνοιξη, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα αγγουράκια εποχής. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες για να απολαύσεις τη γεύση, τη δροσιά και την τραγανή υφή τους.
empty alt

Ροδόνερο: ποιες είναι οι χρήσεις του στη ζαχαροπλαστική;

Το ροδόνερο, το απόσταγμα του άνθους του τριανταφύλλου, χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές συνταγές εξ Ανατολής, όπως στο λουκούμι και στον μπακλαβά, αλλά μπορεί άνετα να προστεθεί και σε κέικ, κουλουράκια, πουτίγκες ρυζιού και στο παγωτό.
empty alt

Βάλ’ το στη… συντήρηση!

  Εδώ θα βρεις μερικά χρήσιμα «μυστικά» που θα σε βοηθήσουν να συντηρείς σωστά και στο μάξιμουμ τα τρόφιμά σου.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]
empty alt

Oh la la σπιτικά κρουασάν

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται.
Back To Top