Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα είχαμε ανάγκη τα ψυγεία. Επιστρέφοντας από την αγορά θα μαγειρεύαμε όσα προϊόντα είχαμε μόλις προμηθευτεί, προτού αυτά αρχίσουν να χάνουν τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους.

Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα είχαμε ανάγκη τα ψυγεία. Επιστρέφοντας από την αγορά θα μαγειρεύαμε όσα προϊόντα είχαμε μόλις προμηθευτεί, προτού αυτά αρχίσουν να χάνουν τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους. Επειδή όμως στον κόσμο όπου ζούμε κάποιες φορές περνούν μέρες, έως και εβδομάδες μέχρι να καταναλώσουμε ένα φρούτο ή λαχανικό, είναι καλό να ξέρουμε τον ιδανικό τρόπο συντήρησής του για να παρατείνουμε όσο γίνεται τη διάρκεια ζωής του αλλά και να εξοικονομήσουμε χώρο στο ψυγείο ή στους πάγκους της κουζίνας μας.

Αν μέχρι τώρα συνήθιζες να γεμίζεις ασφυκτικά το ψυγείο σου με προϊόντα, από φόβο μήπως αλλοιωθούν σε θερμοκρασία δωματίου, ήρθε η ώρα να γίνεις πιο επιλεκτικός με το τι βάζεις στο ψυγείο. Ξεκίνησε διαβάζοντας το παρακάτω αφιέρωμα, σε φρούτα και λαχανικά που διατηρούνται μια χαρά, ίσως καλύτερα, στον πάγκο της κουζίνας.

Ντομάτες: Κι όμως τις ντομάτες είναι καλύτερο να τις κρατάς σε ένα καλαθάκι στον πάγκο της κουζίνας σου, κοντά στον ήλιο, μέχρι να ωριμάσουν τέλεια. Η ψύξη αλλοιώνει την υφή της σάρκας τους, κάνοντάς τη δυσάρεστα λασπώδη. Μια τέλεια ώριμη ντομάτα είναι καλό να καταναλώνεται αμέσως – σε σαλάτα ή σάλτσα, γιατί τα χαρακτηριστικά της αρχίζουν να αλλοιώνονται αμέσως.

Κρεμμύδια και σκόρδα: Σε αντίθεση με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ξερά κρεμμύδια και τα σκόρδα δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο αλλά να διατηρούνται σε ένα δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος της κουζίνας, σε χαρτοσακούλες ή εκτεθειμένα στον αέρα, γιατί πρέπει να αναπνέουν. Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι είναι να αποφύγεις να τα φυλάς σε νάιλον τσάντες.

Κολοκύθες: Ενώ τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια θέλουν ψυγείο, η σκληρή κολοκύθα διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, για να μην πιάνει χώρο αλλά και για να μην αλλοιωθεί η υφή της.

Πατάτες και γλυκοπατάτες: Τις ίδιες οδηγίες με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα πρέπει να ακολουθείς και με τις συγκεκριμένες ρίζες, κρατώντας τις σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος. Προσπάθησε να τις προστατέψεις από το φως και την υγρασία για να μην πετάξουν φύτρες, τις οποίες θα πρέπει να αφαιρέσεις προτού μαγειρέψεις τις πατάτες (και γιατί δεν έχουν ωραία γεύση και επειδή περιέχουν κάποιες δυνητικά επικίνδυνες ουσίες).

Καλαμπόκι: Παρότι στην πραγματικότητα δεν είναι λαχανικό, συνηθίζουμε να το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο, φυλάσσοντάς το στο ψυγείο. Η ψύξη δεν το επηρεάζει αρνητικά (αντιθέτως, μπορεί να παρατείνει τη φρεσκάδα του) όμως το ιδανικό είναι, για να το απολαύσεις στα καλύτερά του και να εξοικονομήσεις χώρο στο ψυγείο, να το κρατήσεις στον πάγκο της κουζίνας καταναλώνοντάς το μέσα σε μία με δύο μέρες.

Κεράσια, δαμάσκηνα και ροδάκινα: Όπως και οι ντομάτες, αυτά τα φρούτα αποκτούν μια δυσάρεστα λασπώδη υφή όταν μπαίνουν στο ψυγείο. Κράτησέ τα λοιπόν στον πάγκο της κουζίνας, για να τα απολαύσεις τραγανά και ζουμερά, και κατανάλωσέ τα το συντομότερο δυνατό.

Ανανάς: Από τη στιγμή που αγοράζεις έναν ανανά δεν συνεχίζει να ωριμάζει. Γι’ αυτό, διάλεξε έναν όσο το δυνατόν πιο ώριμο και κατανάλωσέ τον άμεσα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορείς να τον αφήσεις άνετα εκτός ψυγείου.

Πεπόνι: Το πρόβλημα με την συντήρησή του στην ψύξη είναι ότι οι εναλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να σφίξουν τη σάρκα του, κάνοντάς την πιο σκληρή. Γι’ αυτό, αν σου αρέσει σε θερμοκρασία δωματίου και δεν το θέλεις παγωμένο σαν το καρπούζι, μπορείς να το διατηρήσεις στον πάγκο της κουζίνας φροντίζοντας να το καταναλώσεις σύντομα.

empty alt

Ξαναπαγωμένο παγωτό, αυτή η μάστιγα

Μόλις ο καιρός ζεσταίνει, η κίνηση γίνεται σχεδόν αυτόματα: Σκύβεις πάνω από το ψυγείο με τα παγωτά και χαζεύεις μέχρι να εντοπίσεις αυτό που θα σου κάνει εντύπωση.
empty alt

Οι καλύτεροι τρόποι να απολαύσεις 6 φθινοπωρινούς θησαυρούς

1. Αχλάδια. Είναι από τα πιο ευέλικτα φρούτα: μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο με μια σος κόκκινου κρασιού ή να φτιάξεις κραμπλ με αχλάδια και βανίλια.
empty alt

5 πρωτότυπα καρυκεύματα για το ψητό καλαμπόκι

Το ξέρεις ότι πέρα από χοντρό αλάτι, υπάρχουν πολλά ακόμα υλικά που μπορείς να προσθέσεις στο ψητό καλαμπόκι για να το κάνεις πιο νόστιμο; Ακολουθούν μερικές μόνο ιδέες: -Πέστο βασιλικού και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα -Γιαούρτι και φρέσκα βότανα όπως βασιλικό και ρίγανη -Λιωμένο βούτυρο και...
empty alt

Λούπινα: η νέα τάση στη διατροφή

Ελεύθερα γλουτένης, χαμηλά σε υδατάνθρακες, φυτικής προέλευσης, πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και πρεβιοτικά (ουσίες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου): τα λούπινα φαίνεται να συνδυάζουν όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή.
empty alt

Ένα εύκολο tip για να έχεις διαρκώς φρεσκοψημένα μπισκότα στο σπίτι!

Πώς σού φαίνεται η ιδέα να έχεις, οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις, ζεστά, φρέσκα, σπιτικά μπισκότα, κατευθείαν από το φούρνο σου; Μπορείς να την κάνεις πραγματικότητα με έναν πολύ απλό τρόπο.
empty alt

Δύο εξπέρ στην πίτσα απαντούν σε «μεγάλα» ερωτήματα

Εξπέρ στην πίτσα, που συνεργάζονται με μερικές από τις καλύτερες πιτσαρίες στην Αμερική, απάντησαν στο Bonappetit.com σε απορίες που «βασανίζουν» όλους τους λάτρεις της πίτσας.
empty alt

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια τα κάνεις υπέροχα δροσιστικά επιδόρπια

Αν λατρεύεις τη δροσιά και την οξύτητα του λεμονιού, τότε σίγουρα θα απολαύσεις τη φωτεινή γεύση αυτού του κρεμώδους, δροσιστικού επιδόρπιου.
empty alt

Strawberry cocktail time!

Οι φράουλες έχουν υπέροχο έντονο χρώμα αλλά και μεθυστικό άρωμα, που μεθάει ακόμα περισσότερο όταν συνδυαστεί με αλκοόλ.
Back To Top