Η παντσανέλλα, που ονομάζεται επίσης πανσανέλα ή πανμόλε ή πανμόλο ή «ψωμί ενετζούπο», είναι ένα τυπικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας.

Η παντσανέλλα, που ονομάζεται επίσης πανσανέλα ή πανμόλε ή πανμόλο ή «ψωμί ενετζούπο», είναι ένα τυπικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας. Η Panzanella είναι μία από αυτές τις καλοκαιρινές συνταγές που έχουν πραγματικά γεύση από καλοκαίρι. Είναι αυτό που θέλετε να φτιάξετε στην περίοδο αιχμής – όταν οι ντομάτες είναι εξαιρετικά ζουμερές, η σκουός ελαφρώς γλυκιά και ο βασιλικός άφθονος. Για να δώσουμε σε αυτό το κλασικό πιάτο περισσότερη γεύση, ψήνουμε το ψωμί, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσουν, και στη συνέχεια τα ρίχνουμε κι αυτά με τα υπόλοιπα συστατικά. Μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα εντελώς εάν δεν θέλετε να ανοίξετε τη σχάρα (απλώς χρησιμοποιήστε ψωμί ή τοστ στο φούρνο).

ΥΛΙΚΑ:

4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

0 ΩΡΕΣ 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1/4 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και περισσότερα για πασπάλισμα

2 φέτες ψωμί

1 μέτριο κολοκύθι

1/2 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε 4 σφήνες

Αλάτι

panzanella-

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδο αλεσμένη

2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

4 φλ. μικτές ντομάτες σε κύβους (όπως διάφορων χρωμάτων, μεγεθών και ειδών)

1 φλ. φρέσκια μοτσαρέλα σε κύβους

1/2 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού, σχισμένα σε κομμάτια μπουκιάς

Βαλσαμικό ξύδι, για πασπάλισμα

panzanella-fp

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε τη σχάρα σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία και λαδώνουμε τις σχάρες. Περνάμε το ψωμί, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι με λάδι και αλατοπίπερο.

Ψήστε το ψωμί και τα λαχανικά έως ότου το ψωμί ψηθεί ελαφρώς και φρυγανιστεί, 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό ανά πλευρά, και τα κολοκύθια και το κρεμμύδι ελαφρώς καπνισμένα και τραγανά, 3 λεπτά ανά πλευρά.

Μεταφέρετε το ψητό ψωμί, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι σε επιφάνεια εργασίας. Τρίψτε το σκόρδο και στις δύο πλευρές του ψωμιού και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς.

Κόψτε το ψωμί σε κύβους μεγέθους δαγκώματος, ψιλοκόψτε λεπτά τα κολοκυθάκια και κόψτε το κρεμμύδι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το λάδι και το ξύδι και στη συνέχεια προσθέστε αλατοπίπερο. Προσθέστε κύβους ψωμιού, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε και πασπαλίστε με βαλσάμικο πριν το σερβίρετε.

Μια εξαιρετική της εκδοχή συνδυάζει τα λαχανικά με κομμάτια ροδάκινου – δοκιμάστε την. Επίσης αντί για μοτσαρέλα μπορείτε να προσθέσετε κατσικίσιο τυρί που επίσης χρησιμοποιείτε σε διάφορες εκδοχές αυτής της σαλάτας. Κι επειδή ακριβώς πρόκειται για σαλάτα μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα υλικά της αρεσκείας σας όπως πιπεριές, αγγούρι ή και κοτόπουλο ψημένο.

empty alt

Ξέρετε να χρησιμοποιείτε σωστά τα φρούτα;

  Αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά στη γεύση, τη διάρκεια ζωής και την θρεπτικά αξία των φρούτων δείτε ποια είναι τα μυστικά τους.
empty alt

Δέκα τροφές που σας κάνουν …lifting! Δείξτε νεότεροι τρώγοντάς τες

Ποιος δε θέλει να μοιάζει (και φυσικά να είναι) νεότερος… Αν και τον κυρίαρχο ρόλο τον έχουν τα γονίδια, μια ζωτικής σημασίας θέση στο κυνήγι της αιώνιας νεότητας έχει και το κεφάλαιο «διατροφή».
empty alt

Μιλάμε εκ… μπύρας!

Ο καιρός ζέστανε και πλέον οι διαφημίσεις μπύρας στην τηλεόραση φαίνονται τόσο, μα τόσο δελεαστικές! Από την άλλη, σκέφτεσαι τις θερμίδες, φοβάσαι την φουσκωμένη κοιλιά, λες «άστο, άλλη φορά»… Διάβασε τα οφέλη της μπύρας και θα αλλάξεις γνώμη μέχρι να πεις «αφρός».
empty alt

Έτσι θα μετατρέψεις τα ρεβίθια σε πικάντικα, πεντανόστιμα στραγάλια στο σπίτι

Τα ρεβύθια είναι στην ουσία ψημένα στραγάλια, όμως ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή από το Popsugar.com θα τα κάνεις πιο νόστιμα από ποτέ, ώστε να μπορείς να τα απολαύσεις ως σνακ ενώ παρακολουθείς μια ταινία στο σπίτι ή ακόμα και σε ένα πάρτι, ως συνοδευτικό στο ποτό.
empty alt

Διατήρησε τα λαχανικά σου φρέσκα για ώρες μετά το κόψιμο

Μπορεί το καροτάκι να το θέλεις μαλακό όταν το μαγειρεύεις, αλλά σε μια κρύα, ωμή σαλάτα ονειρεύεσαι να παραμείνει φρέσκο και τραγανό.
empty alt

Τα sos της γεύσης: πότε λήγουν τα μπαχαρικά;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.
empty alt

Πώς να ετοιμάσεις το τέλειο ρομαντικό δείπνο

Δεν χρειάζεται να είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου για να ετοιμάσεις ένα ρομαντικό δείπνο – ακόμα και αν δεν πιστεύεις ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι μπορείς πάντα να εντυπωσιάσεις το ταίρι σου ή το φλερτ σου με τις μαγειρικές σου ικανότητες.
empty alt

Panettone: Χριστούγεννα με γεύση ιταλική

Αν θέλεις να δώσεις στις διακοπές των Χριστουγέννων λίγο αέρα ιταλικής γιορτινής ατμόσφαιρας, αυτή η κλασική ιταλική συνταγή Panettone είναι η τέλεια ελαφριά, αφράτη νόστιμη συνταγή για το καταφέρεις! Τι είναι το Pannetone Αυτή είναι μια κλασική ιταλική συνταγή από το Μιλάνο της Ιταλίας και...
Back To Top