Η παντσανέλλα, που ονομάζεται επίσης πανσανέλα ή πανμόλε ή πανμόλο ή «ψωμί ενετζούπο», είναι ένα τυπικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας.

Η παντσανέλλα, που ονομάζεται επίσης πανσανέλα ή πανμόλε ή πανμόλο ή «ψωμί ενετζούπο», είναι ένα τυπικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας. Η Panzanella είναι μία από αυτές τις καλοκαιρινές συνταγές που έχουν πραγματικά γεύση από καλοκαίρι. Είναι αυτό που θέλετε να φτιάξετε στην περίοδο αιχμής – όταν οι ντομάτες είναι εξαιρετικά ζουμερές, η σκουός ελαφρώς γλυκιά και ο βασιλικός άφθονος. Για να δώσουμε σε αυτό το κλασικό πιάτο περισσότερη γεύση, ψήνουμε το ψωμί, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσουν, και στη συνέχεια τα ρίχνουμε κι αυτά με τα υπόλοιπα συστατικά. Μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα εντελώς εάν δεν θέλετε να ανοίξετε τη σχάρα (απλώς χρησιμοποιήστε ψωμί ή τοστ στο φούρνο).

ΥΛΙΚΑ:

4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

0 ΩΡΕΣ 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1/4 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και περισσότερα για πασπάλισμα

2 φέτες ψωμί

1 μέτριο κολοκύθι

1/2 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε 4 σφήνες

Αλάτι

panzanella-

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδο αλεσμένη

2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

4 φλ. μικτές ντομάτες σε κύβους (όπως διάφορων χρωμάτων, μεγεθών και ειδών)

1 φλ. φρέσκια μοτσαρέλα σε κύβους

1/2 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού, σχισμένα σε κομμάτια μπουκιάς

Βαλσαμικό ξύδι, για πασπάλισμα

panzanella-fp

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε τη σχάρα σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία και λαδώνουμε τις σχάρες. Περνάμε το ψωμί, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι με λάδι και αλατοπίπερο.

Ψήστε το ψωμί και τα λαχανικά έως ότου το ψωμί ψηθεί ελαφρώς και φρυγανιστεί, 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό ανά πλευρά, και τα κολοκύθια και το κρεμμύδι ελαφρώς καπνισμένα και τραγανά, 3 λεπτά ανά πλευρά.

Μεταφέρετε το ψητό ψωμί, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι σε επιφάνεια εργασίας. Τρίψτε το σκόρδο και στις δύο πλευρές του ψωμιού και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς.

Κόψτε το ψωμί σε κύβους μεγέθους δαγκώματος, ψιλοκόψτε λεπτά τα κολοκυθάκια και κόψτε το κρεμμύδι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το λάδι και το ξύδι και στη συνέχεια προσθέστε αλατοπίπερο. Προσθέστε κύβους ψωμιού, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε και πασπαλίστε με βαλσάμικο πριν το σερβίρετε.

Μια εξαιρετική της εκδοχή συνδυάζει τα λαχανικά με κομμάτια ροδάκινου – δοκιμάστε την. Επίσης αντί για μοτσαρέλα μπορείτε να προσθέσετε κατσικίσιο τυρί που επίσης χρησιμοποιείτε σε διάφορες εκδοχές αυτής της σαλάτας. Κι επειδή ακριβώς πρόκειται για σαλάτα μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα υλικά της αρεσκείας σας όπως πιπεριές, αγγούρι ή και κοτόπουλο ψημένο.

empty alt

5 tips για να ετοιμάσεις στο άψε-σβήσε ένα δείπνο για φίλους

Η οργάνωση ενός σπιτικού δείπνου συνήθως χρειάζεται κόπο, χρόνο και φαντασία. Τι κάνεις λοιπόν αν δεν διαθέτεις τίποτα από τα παραπάνω σε αφθονία (π.
empty alt

5 λόγοι για να βάλεις το κεφίρ στη διατροφή σου

Keyif στα τούρκικα σημαίνει «καλή αίσθηση» για αυτό και δεν είναι τυχαίο το όνομα του κεφίρ. Με καταγωγή από τις γαλακτικές ζυμώσεις και με «μαγικές» σχεδόν ιδιότητες προστασίας του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος, το κεφίρ είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να προσθέσεις στην...
empty alt

Το μυστικό για να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας σου

Αν θέλεις η μπριζόλα σου, ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι κρέας, να ψηθεί ομοιόμορφα, ιδιαίτερα αν αυτό το κομμάτι έχει μεγάλο πάχος, φρόντισε να το βγάλεις νωρίτερα από το ψυγείο, ώστε μέχρι την ώρα του μαγειρέματος να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
empty alt

Πώς θα δώσουμε σε όλα τα σπιτικά cupcakes το ίδιο μέγεθος;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ με ποιον τρόπο οι επαγγελματίες καταφέρνουν να παρασκευάσουν μπισκότα, cupcakes και μάφιν στο ίδιο μέγεθος, ξανά και ξανά; Δεν είναι θέμα μαγείας, ούτε καν απαιτεί χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.
empty alt

10 μυστικά ειδικών για να ανεβάσεις top φωτογραφίες φαγητού στο Instagram

Μα πώς τα καταφέρνει ένας food stylist να κάνει ακόμη και τη φωτογραφία ενός «ταπεινού» λαδερού να μοιάζει με έργο τέχνης, ενώ το αποτέλεσμα που πετυχαίνεις εσύ να θυμίζει περισσότερο… λάσπη παρά λαχταριστό έδεσμα; Ο καλός εξοπλισμός σίγουρα βοηθάει, όμως δεν είναι το παν.
empty alt

Πώς να φτιάξετε σπιτικά σοκολατένια αβγά και πασχαλινά λαγουδάκια

Τα σοκολατένια λαγουδάκια και τα σοκολατένια αβγά του Πάσχα είναι μια νέα γλυκιά παράδοση. Αλλά τα σπιτικά σοκολατένια λαγουδάκια είναι πολύ πιο ευχάριστα και είναι πραγματικά εύκολο να φτιαχτούν.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τα Dalgona;

Όσοι είναι γνώστες της κορεάτικης κουζίνας και κουλτούρας μπορεί να τα ήξεραν ήδη, πριν εισβάλει στην οθόνη τους η νέα και με απίστευτη απήχηση κι επιτυχία σειρά του Netflix.
empty alt

Το πιο καλοκαιρινό punch φτιάχνεται εύκολα κι είναι για όλες τις ώρες

Ανάλαφρο, φρουτώδες, εξωτικό με τις απαραίτητες φυσαλίδες, μια εκδοχή punch που θα δώσει έναν αέρα δροσιάς στις καυτές καλοκαιρινές νύχτες και μέρες σου.
Back To Top