Η παντσανέλλα, που ονομάζεται επίσης πανσανέλα ή πανμόλε ή πανμόλο ή «ψωμί ενετζούπο», είναι ένα τυπικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας.

Η παντσανέλλα, που ονομάζεται επίσης πανσανέλα ή πανμόλε ή πανμόλο ή «ψωμί ενετζούπο», είναι ένα τυπικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας. Η Panzanella είναι μία από αυτές τις καλοκαιρινές συνταγές που έχουν πραγματικά γεύση από καλοκαίρι. Είναι αυτό που θέλετε να φτιάξετε στην περίοδο αιχμής – όταν οι ντομάτες είναι εξαιρετικά ζουμερές, η σκουός ελαφρώς γλυκιά και ο βασιλικός άφθονος. Για να δώσουμε σε αυτό το κλασικό πιάτο περισσότερη γεύση, ψήνουμε το ψωμί, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσουν, και στη συνέχεια τα ρίχνουμε κι αυτά με τα υπόλοιπα συστατικά. Μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα εντελώς εάν δεν θέλετε να ανοίξετε τη σχάρα (απλώς χρησιμοποιήστε ψωμί ή τοστ στο φούρνο).

ΥΛΙΚΑ:

4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

0 ΩΡΕΣ 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1/4 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και περισσότερα για πασπάλισμα

2 φέτες ψωμί

1 μέτριο κολοκύθι

1/2 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε 4 σφήνες

Αλάτι

panzanella-

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 σκελίδα σκόρδο αλεσμένη

2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί

4 φλ. μικτές ντομάτες σε κύβους (όπως διάφορων χρωμάτων, μεγεθών και ειδών)

1 φλ. φρέσκια μοτσαρέλα σε κύβους

1/2 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού, σχισμένα σε κομμάτια μπουκιάς

Βαλσαμικό ξύδι, για πασπάλισμα

panzanella-fp

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε τη σχάρα σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία και λαδώνουμε τις σχάρες. Περνάμε το ψωμί, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι με λάδι και αλατοπίπερο.

Ψήστε το ψωμί και τα λαχανικά έως ότου το ψωμί ψηθεί ελαφρώς και φρυγανιστεί, 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό ανά πλευρά, και τα κολοκύθια και το κρεμμύδι ελαφρώς καπνισμένα και τραγανά, 3 λεπτά ανά πλευρά.

Μεταφέρετε το ψητό ψωμί, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι σε επιφάνεια εργασίας. Τρίψτε το σκόρδο και στις δύο πλευρές του ψωμιού και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς.

Κόψτε το ψωμί σε κύβους μεγέθους δαγκώματος, ψιλοκόψτε λεπτά τα κολοκυθάκια και κόψτε το κρεμμύδι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το λάδι και το ξύδι και στη συνέχεια προσθέστε αλατοπίπερο. Προσθέστε κύβους ψωμιού, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό. Ανακατέψτε για να συνδυάσετε και πασπαλίστε με βαλσάμικο πριν το σερβίρετε.

Μια εξαιρετική της εκδοχή συνδυάζει τα λαχανικά με κομμάτια ροδάκινου – δοκιμάστε την. Επίσης αντί για μοτσαρέλα μπορείτε να προσθέσετε κατσικίσιο τυρί που επίσης χρησιμοποιείτε σε διάφορες εκδοχές αυτής της σαλάτας. Κι επειδή ακριβώς πρόκειται για σαλάτα μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα υλικά της αρεσκείας σας όπως πιπεριές, αγγούρι ή και κοτόπουλο ψημένο.

empty alt

6 γεύματα που μπορείς να μαγειρέψεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων όχι μόνο ξαναζεσταίνει, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μαγειρεύει κιόλας, μικρά, γρήγορα και εύκολα γεύματα.
empty alt

Αραβική πίτα: πώς να φτιάξεις το νοστιμότερο σάντουιτς

Ακολουθώντας τα παρακάτω μυστικά για την αραβική πίτα, το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία σχέση με τα άγευστα και άοσμα σνακ που αγοράζεις τυλιγμένα σε διάφανη μεμβράνη.
empty alt

Θεϊκή λιχουδιά: φράουλες στο φούρνο

Ποιος διαφωνεί ότι οι φράουλες είναι το απόλυτο ανοιξιάτικο φρούτο; Το ήξερες όμως ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το απολαύσεις (δηλαδή φρέσκιες και κομμένες σε φρουτοσαλάτα); Η εναλλακτική λύση, μάλιστα, περιλαμβάνει ψήσιμο στο φούρνο και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, γιατί έτσι τα...
empty alt

Το tip για να διατηρείται ο καφές σου ζεστός για περισσότερη ώρα

Μήπως ο καφές σου κρυώνει υπερβολικά σύντομα, από τη στιγμή που θα τον σερβίρεις στο φλιτζάνι; Δοκίμασε το παρακάτω κόλπο για να τον διατηρήσεις ζεστό για περισσότερη ώρα.
empty alt

Έτσι θα μετατρέψεις τα ρεβίθια σε πικάντικα, πεντανόστιμα στραγάλια στο σπίτι

Τα ρεβύθια είναι στην ουσία ψημένα στραγάλια, όμως ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή από το Popsugar.com θα τα κάνεις πιο νόστιμα από ποτέ, ώστε να μπορείς να τα απολαύσεις ως σνακ ενώ παρακολουθείς μια ταινία στο σπίτι ή ακόμα και σε ένα πάρτι, ως συνοδευτικό στο ποτό.
empty alt

Ψήνεσαι να μάθεις να φτιάχνεις την τέλεια barbeque sauce

Το μπάρμεκιου είναι τέχνη. Είτε γίνεται στα κάρβουνα είτε σε ηλεκτρικό barbeque. Ό,τι και να σου αρέσει να απολαμβάνεις ψητό, από κρέας έως λαχανικά, μέχρι φρούτα, η κατάλληλη συνοδευτική σάλτσα είναι αυτό το έξτρα που θα απογειώσει τη γεύση.
empty alt

Mac & Cheese Pizza Bites

Ένας συνδυασμός απόλαυσης φτιαγμένος στον παράδεισο
empty alt

Key Lime Mojitos: το ποτό που φέρνει πιο γρήγορα το καλοκαίρι

Ξεκλείδωσε όμορφες στιγμές με αυτό το υπέροχο κοκτέιλ

Back To Top