Αν θέλεις να δώσεις στις διακοπές των Χριστουγέννων λίγο αέρα ιταλικής γιορτινής ατμόσφαιρας, αυτή η κλασική ιταλική συνταγή Panettone είναι η τέλεια ελαφριά, αφράτη νόστιμη συνταγή για το καταφέρεις! Τι είναι το Pannetone Αυτή είναι μια κλασική ιταλική συνταγή από το Μιλάνο της Ιταλίας και προέρχεται από […]

Αν θέλεις να δώσεις στις διακοπές των Χριστουγέννων λίγο αέρα ιταλικής γιορτινής ατμόσφαιρας, αυτή η κλασική ιταλική συνταγή Panettone είναι η τέλεια ελαφριά, αφράτη νόστιμη συνταγή για το καταφέρεις!

Τι είναι το Pannetone

Αυτή είναι μια κλασική ιταλική συνταγή από το Μιλάνο της Ιταλίας και προέρχεται από τη λέξη panetto, η οποία μεταφράζεται σε ένα μικρό κέικ ψωμιού που μαγειρεύεται σε καλούπι panettone για να του δώσει το τέλειο σχήμα και ύψος. Ενώ η καταγωγή του είναι στην Ιταλία, έχει γίνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, ειδικά γύρω από τις χριστουγεννιάτικες μέρες. Παραδοσιακά απολαμβάνεται με ένα ποτήρι σαμπάνια ή prosecco.

Είναι ψωμί ή κέικ

Το Panettone μπορεί να είναι ό, τι θέλεις. Μπορείς σίγουρα να το κόψεις και να το μεταχειριστείς σαν ψωμί με βούτυρο απλωμένο ή να το απολαύσεις ως επιδόρπιο μετά το γεύμα. Γίνεται επίσης ένα υπέροχο πρωινό ψωμί για σερβίρισμα στο brunch με ζεστό καφέ.

Συνταγή Panettone με σοκολάτα και πορτοκάλι

Χρόνος προετοιμασίας

30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος

1 ώρα 10 λεπτά

Συνολικός χρόνος

3 ώρες 15 λεπτά

panetton

Συστατικά

1 πακέτο μαγιάς

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

1 φλιτζάνι ζεστό πλήρες γάλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη + 1 κουταλιά της σούπας

1 αυγό + 1 ασπράδι αυγού

Μια πρέζα αλάτι

3 / 4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Τρίμμα από 1 πορτοκάλι

1/3 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο

5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι τσιπ σοκολάτας

(εναλλακτικά μπορείς να προσθέσεις καβουρδισμένα αμύγδαλα, σταφίδες, ή άλλα κομμάτια αποξηραμένων φρούτων)

panetto

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180.

Ρίξε τη μαγιά σε ένα μπολ με ζεστό νερό και γάλα και χτυπάς ελαφρά με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Το αφήνεις να καθίσει για 5 έως 7 λεπτά ή έως ότου γίνει πολύ αφρώδες.

Στη συνέχεια, χτυπάς ελαφρά την υπόλοιπη f ζάχαρη, 1 αυγό, αλάτι, βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού, και λιωμένο βούτυρο μέχρι να συνδυαστούν.

Αδειάζεις αργά το αλεύρι και ανακατεύεις σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να συνδυαστεί. Ζυμώνεις για 5 έως 10 λεπτά.

Το αφήνεις να καθίσει για 1 ώρα ή έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Προσθέτεις τα τσιπ σοκολάτας και τα αναμειγνύεις στη ζύμη μέχρι να πάνε παντού. Βάλε τη ζύμη σε ένα έτοιμο σκεύος κέικ ύψους 4 «με 8» ή μια ειδική φόρμα για panettone και το αφήνεις να ξεκουραστεί για ακόμα μισή ώρα.

Αλείφεις την κορυφή του ψωμιού με το ασπράδι και πασπαλίζεις με την 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ψήνουμε στους 180° για 60 έως 70 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στην κορυφή και το εσωτερικό μαγειρευτεί.

Για να βεβαιωθείς ότι το είναι μαλακό, χνουδωτό και ψημένο, είναι επιτακτική ανάγκη να κρυώσει εντελώς πριν το κόψεις και το σερβίρεις.

panet

Πώς να το σερβίρεις

Σερβίρεται καλύτερα ζεστό:

Προσθέτεις μερικές φέτες σε ένα φούρνο μικροκυμάτων και τις θερμαίνεις.

Ή τοποθετείς τις φέτες σε ένα ταψί με φύλλο ψησίματος και τις ψήνεις στο φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί με μια ελαφριά εξωτερική τραγανή άκρη.

Μπορείς να το απολαύσεις με ζεστό καφέ ή με το Prosecco ως απόλαυση μετά το γεύμα.

Πόσο διαρκεί

Πρέπει να το αντιμετωπίσεις ακριβώς όπως οποιοδήποτε ψωμί καθώς θα χάσει την υγρασία και θα στεγνώσει με την πάροδο του χρόνου. Να το έχεις καλυμμένο σε θερμοκρασία δωματίου για έως 5 ημέρες ή στο ψυγείο για έως και 7 ημέρες.

 

 

empty alt

Λίγο κρασί, λίγα φρούτα πολύ σεξ

Μια διατροφή λύση μπορεί ν αντιμετωπίσει την στυτική λειτουργία και μάλιστα εκείνη που δεν αποκλείει το αλκοόλ.
empty alt

Ξαναπαγωμένο παγωτό, αυτή η μάστιγα

Μόλις ο καιρός ζεσταίνει, η κίνηση γίνεται σχεδόν αυτόματα: Σκύβεις πάνω από το ψυγείο με τα παγωτά και χαζεύεις μέχρι να εντοπίσεις αυτό που θα σου κάνει εντύπωση.
empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που η γαμήλια τούρτα είναι… τριώροφη!

Γάμος χωρίς τούρτα, δε νοείται. Το νεόνυμφο ζευγάρι, μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κόβει από κοινού το θεσπέσιο δημιούργημα από ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάει την νέα του κοινή ζωή, με ένα γλυκό τρόπο.
empty alt

Γκασπάτσο: η σούπα που τρώγεται κρύα!

Θυμίζει ντοματοχυμό αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πεντανόστιμη, ισπανική σούπα λαχανικών που καταναλώνεται κρύα και ταιριάζει στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
empty alt

Ετοιμάζεις ταξίδι; Πάρε μαζί σου αυτό το σπιτικό σνακ!

Τα μεγάλα ταξίδια μας δίνουν το ιδανικό άλλοθι να ενδώσουμε σε σνακ που είναι πλούσια σε θερμίδες, τα οποία διαφορετικά μπορεί και να αποφεύγαμε.
empty alt

Το ιδανικό μπολ για να φτιάξεις μια σαλάτα

Με την άνοδο της θερμοκρασίας επιστρέψαμε, επίσημα, στην εποχή που οι σαλάτες κυριαρχούν στο μενού μας. Ιδιαίτερα αν προσπαθούμε να φτιάξουμε σώμα για παραλία.
empty alt

Απολαυστική και ωφέλιμη χωριάτικη σαλάτα με ζυμαρικά

Μπορεί οι θερμοκρασίες να μην έχουν ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά οι μέρες μεγαλώνουν κι η άνοιξη κάνει δυναμικά την εμφάνισή της.
empty alt

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.

Back To Top