Ο χαλβάς είναι μια μεσο-Ανατολική λιχουδιά από ταχίνι που μοιάζει με το φοντάν, αλλά πολύ καλύτερος και πιο υγιεινός! Ο χαλβάς, που έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας και ειδικά τη Σαρακοστή, μπορεί να έχει ως βάση του το αλεύρι ή το ταχίνι και η […]

Ο χαλβάς είναι μια μεσο-Ανατολική λιχουδιά από ταχίνι που μοιάζει με το φοντάν, αλλά πολύ καλύτερος και πιο υγιεινός! Ο χαλβάς, που έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας και ειδικά τη Σαρακοστή, μπορεί να έχει ως βάση του το αλεύρι ή το ταχίνι και η πρότασή μας είναι φτιαγμένη με ταχίνι. Είναι πάντα καλό να έχετε ένα επιδόρπιο χωρίς γλουτένη στη διάθεσή σας! Ο χαλβάς είναι λιγότερο γλυκός από το φοντάν και έχει μια απολαυστική υφή που λιώνει στο στόμα. Προσέξτε να μην σας αναδευτεί υπερβολικά γιατί μπορεί να βγει θρυμματισμένος και να μην συγκρατείται πολύ καλά. Πρέπει να ανακατεύετε αρκετά καλά πριν να συμπυκνωθεί το μείγμα.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές γεύσεις χαλβά και πολλά υλικά μπορούν να ανακατευτούν σε μείγμα ταχίνι για διασκεδαστικές διαφορετικές παραλλαγές. Παρέχουμε μια βασική συνταγή, η οποία είναι υπέροχη, καθώς και τρόπους για να την αλλάξετε και να φτιάξετε σοκολάτα, καφέ ή φιστίκι χαλβά. Καλή τύχη επιλέγοντας το αγαπημένο σας!

ΥΛΙΚΑ:

20 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

3 ΩΡΕΣ 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 1/2 φλ. Ταχίνι

3/4 κουτ. αλάτι

1 1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1/3 φλ. νερό

1 κάψουλα βανίλιας (ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ

3/4 γ. φρυγανισμένα φιστίκια

1/2 κουτ. κάρδαμο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

100 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα

ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΧΑΛΒΑ

1/4 φλ. δυνατό καφέ

halva

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καλύψτε μια φόρμα μακρόστενη για κέικ με διάφανη μεμβράνη ή χρησιμοποιήστε μια φόρμα σιλικόνης.

Τοποθετήστε ταχίνι και αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετήστε μια πετσέτα κουζίνας κάτω από το μπολ – αυτό θα σας βοηθήσει όταν ανακατεύετε.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, συνδυάστε ζάχαρη, νερό και βανίλια. Εάν χρησιμοποιείτε εκχύλισμα βανίλιας, προσθέστε το στο μείγμα ταχίνι. Ανακατέψτε το, μετά χωρίς πολλή ανάδευση, ανεβάστε λίγο τη θερμοκρασία. Χρησιμοποιήστε μια βρεγμένη βούρτσα ζύμης ή μια σπάτουλα σιλικόνης για να μαζέψετε τις πλευρές του σκεύους καθώς σχηματίζονται κρύσταλλοι ζάχαρης.

Μόλις το μείγμα θερμανθεί στους 118 ° (αν δεν έχετε θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία, ρίξτε λίγη καυτή καραμέλα (σταγόνες) σε ένα πιάτο με νερό. Αν οι σταγόνες γίνουν σαν μαλακή καραμέλα όταν τις πιάσεις στα δάχτυλα σου τότε είναι έτοιμη η καραμέλα), ρίξτε προσεκτικά και σιγά σιγά το σιρόπι στο μείγμα ταχίνι ενώ ανακατεύετε και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να συνδυαστεί πλήρως και να συμπυκνωθεί το μείγμα. Προσέξτε να μην ανακατεύετε υπερβολικά αφού πυκνώσει, γιατί ο χαλβάς μπορεί να γίνει πολύ εύθραυστος.

Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά ψύξτε μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 3 ώρες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΛΒΑ ΜΕ ΚΑΡΔΑΜΟ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙ:

Προσθέστε κάρδαμο στο μείγμα ταχίνι. Αφού προσθέσετε μείγμα ζάχαρης στο ταχίνι, προσθέστε ½ φλιτζάνι φιστίκια.

Ρίξτε το μείγμα σε φόρμα με υπόλοιπα φιστίκια ¼ φλιτζανιού, πιέζοντάς τα και ψύξτε μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 3 ώρες.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:

Αφού ανακατέψετε το μείγμα ζάχαρης στο ταχίνι, προσθέστε σοκολάτα στο μπολ και αφήστε το να καθίσει για 30 δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε απαλά τη σοκολάτα δημιουργώντας ραβδώσεις.

Ρίχνουμε σε φόρμα και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 3 ώρες.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΚΑΦΕ:

Προσθέστε καφέ στο ταχίνι με αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν.

Ζεσταίνουμε και προσθέτουμε μείγμα ζάχαρης σύμφωνα με τις οδηγίες.

empty alt

Οι υπερτροφές της ελληνικής γης

Η επιστροφή στον υγιεινό τρόπο διατροφής ανασύρρει όλο και ποιο συχνά την ανάγκη να ξαναδούμε τα αγαθά της Ελληνικής γης.
empty alt

Έτσι δεν θα μαυρίσει ένα αβοκάντο που έχεις κόψει

Τα αβοκάντο φημίζονται για την ταχύτητα με την οποία μαυρίζουν από τη στιγμή που θα κοπούν. Η αλλαγή του χρώματός τους οφείλεται στην οξείδωση, τη χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα και η οποία δεν χαλάει μόνο την όψη αλλά και τη […]
empty alt

Η φόρμουλα της τέλειας μαρινάδας για μια ζουμερή μπριζόλα

Υπάρχουν άπειρες συνταγές μαρινάδας, αλλά ένας συγκεκριμένος συνδυασμός υλικών που εξασφαλίζει το καλύτερο αποτέλεσμα στο ψητό κρέας.
empty alt

Έτσι θα διατηρήσεις τους ξηρούς καρπούς σου φρέσκους για πολύ καιρό

Αν σου αρέσουν οι ξηροί καρποί και τους χρησιμοποιείς πολύ στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σου, υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις να τους απολαμβάνεις χωρίς να επιβαρύνεις το budget σου (γιατί κάποιοι από αυτούς είναι σχετικά ακριβοί): να τους αγοράζεις σε μεγαλύτερη ποσότητα όταν είναι σε προσφορά και να […]
empty alt

Ελαιόλαδο: Ποια είναι η διάρκεια ζωής του;

Ίσως έχεις την εντύπωση ότι το ελαιόλαδο… κρατάει για πάντα. Στην πραγματικότητα όμως αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

Κολοκύθι: η λέξη κλειδί για να φτιάξεις την πιο καλοκαιρινή εκδοχή της mini pizza

  Όταν ακούς τη λέξη πίτσα αρχίζουν αυτόματα να εκκρίνονται (και να εκρήγνυνται) ορμόνες απόλαυσης και ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως όταν είναι καλοκαίρι παράλληλα με την ευχαρίστηση συχνά πάει χέρι χέρι και η ενοχή και οι τύψεις για τη διατροφή και τη δίαιτα.
empty alt

Πες το κι έγινε viral – πώς να φτιάξεις τα δημοφιλή αυγά pesto

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σε ρωτήσει πώς θα θέλεις τα αυγά σου να μαγειρευτούν, ίσως θελήσεις να απαντήσεις, «Pestoed!» Η τελευταία τάση για viral φαγητά για την ανάληψη του TikTok αποτελείται από αυγά μαγειρεμένα σε σάλτσα πέστο και φαίνεται αυγά-νόστιμη.
empty alt

Ανάλαφρη μους μόκα σοκολάτα

Μια δροσερή και γλυκιά συνταγή που δεν θα σας φορτώσει ενοχές ή πολλές θερμίδες. Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά Συνολικός χρόνος: 1 ώρα Συστατικά 50 gr σοκολάτα χωρίς ζάχαρη 2 1/2 φλιτζάνια άπαχο γάλα 1/2 φλιτζάνι καφέ διπλής περιεκτικότητας (καφές με διπλάσια ποσότητα στιγμιαίων κόκκων ή...
Back To Top