Ο χαλβάς είναι μια μεσο-Ανατολική λιχουδιά από ταχίνι που μοιάζει με το φοντάν, αλλά πολύ καλύτερος και πιο υγιεινός! Ο χαλβάς, που έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας και ειδικά τη Σαρακοστή, μπορεί να έχει ως βάση του το αλεύρι ή το ταχίνι και η […]

Ο χαλβάς είναι μια μεσο-Ανατολική λιχουδιά από ταχίνι που μοιάζει με το φοντάν, αλλά πολύ καλύτερος και πιο υγιεινός! Ο χαλβάς, που έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας και ειδικά τη Σαρακοστή, μπορεί να έχει ως βάση του το αλεύρι ή το ταχίνι και η πρότασή μας είναι φτιαγμένη με ταχίνι. Είναι πάντα καλό να έχετε ένα επιδόρπιο χωρίς γλουτένη στη διάθεσή σας! Ο χαλβάς είναι λιγότερο γλυκός από το φοντάν και έχει μια απολαυστική υφή που λιώνει στο στόμα. Προσέξτε να μην σας αναδευτεί υπερβολικά γιατί μπορεί να βγει θρυμματισμένος και να μην συγκρατείται πολύ καλά. Πρέπει να ανακατεύετε αρκετά καλά πριν να συμπυκνωθεί το μείγμα.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές γεύσεις χαλβά και πολλά υλικά μπορούν να ανακατευτούν σε μείγμα ταχίνι για διασκεδαστικές διαφορετικές παραλλαγές. Παρέχουμε μια βασική συνταγή, η οποία είναι υπέροχη, καθώς και τρόπους για να την αλλάξετε και να φτιάξετε σοκολάτα, καφέ ή φιστίκι χαλβά. Καλή τύχη επιλέγοντας το αγαπημένο σας!

ΥΛΙΚΑ:

20 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

3 ΩΡΕΣ 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 1/2 φλ. Ταχίνι

3/4 κουτ. αλάτι

1 1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1/3 φλ. νερό

1 κάψουλα βανίλιας (ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ

3/4 γ. φρυγανισμένα φιστίκια

1/2 κουτ. κάρδαμο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

100 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα

ΓΙΑ ΚΑΦΕ ΧΑΛΒΑ

1/4 φλ. δυνατό καφέ

halva

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καλύψτε μια φόρμα μακρόστενη για κέικ με διάφανη μεμβράνη ή χρησιμοποιήστε μια φόρμα σιλικόνης.

Τοποθετήστε ταχίνι και αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετήστε μια πετσέτα κουζίνας κάτω από το μπολ – αυτό θα σας βοηθήσει όταν ανακατεύετε.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, συνδυάστε ζάχαρη, νερό και βανίλια. Εάν χρησιμοποιείτε εκχύλισμα βανίλιας, προσθέστε το στο μείγμα ταχίνι. Ανακατέψτε το, μετά χωρίς πολλή ανάδευση, ανεβάστε λίγο τη θερμοκρασία. Χρησιμοποιήστε μια βρεγμένη βούρτσα ζύμης ή μια σπάτουλα σιλικόνης για να μαζέψετε τις πλευρές του σκεύους καθώς σχηματίζονται κρύσταλλοι ζάχαρης.

Μόλις το μείγμα θερμανθεί στους 118 ° (αν δεν έχετε θερμόμετρο για να ελέγξετε τη θερμοκρασία, ρίξτε λίγη καυτή καραμέλα (σταγόνες) σε ένα πιάτο με νερό. Αν οι σταγόνες γίνουν σαν μαλακή καραμέλα όταν τις πιάσεις στα δάχτυλα σου τότε είναι έτοιμη η καραμέλα), ρίξτε προσεκτικά και σιγά σιγά το σιρόπι στο μείγμα ταχίνι ενώ ανακατεύετε και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να συνδυαστεί πλήρως και να συμπυκνωθεί το μείγμα. Προσέξτε να μην ανακατεύετε υπερβολικά αφού πυκνώσει, γιατί ο χαλβάς μπορεί να γίνει πολύ εύθραυστος.

Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά ψύξτε μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 3 ώρες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΑΛΒΑ ΜΕ ΚΑΡΔΑΜΟ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙ:

Προσθέστε κάρδαμο στο μείγμα ταχίνι. Αφού προσθέσετε μείγμα ζάχαρης στο ταχίνι, προσθέστε ½ φλιτζάνι φιστίκια.

Ρίξτε το μείγμα σε φόρμα με υπόλοιπα φιστίκια ¼ φλιτζανιού, πιέζοντάς τα και ψύξτε μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 3 ώρες.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:

Αφού ανακατέψετε το μείγμα ζάχαρης στο ταχίνι, προσθέστε σοκολάτα στο μπολ και αφήστε το να καθίσει για 30 δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε απαλά τη σοκολάτα δημιουργώντας ραβδώσεις.

Ρίχνουμε σε φόρμα και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει, τουλάχιστον 3 ώρες.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΚΑΦΕ:

Προσθέστε καφέ στο ταχίνι με αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν.

Ζεσταίνουμε και προσθέτουμε μείγμα ζάχαρης σύμφωνα με τις οδηγίες.

empty alt

Έτσι θα φτιάξεις τέλειο κοτόπουλο στο φούρνο

Το κατεξοχήν οικογενειακό και αγαπημένο φαγητό είναι απλό στην προετοιμασία του. Αρκεί να είσαι σχολαστικός σε κάποιες λεπτομέρειες.
empty alt

6 γεύματα που μπορείς να μαγειρέψεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων όχι μόνο ξαναζεσταίνει, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μαγειρεύει κιόλας, μικρά, γρήγορα και εύκολα γεύματα.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις σπιτικό λιμοντσέλο βήμα βήμα

Μπορείς να το απολαύσεις σαν χωνευτικό λικέρ μετά το γεύμα, ή ως κοκτέιλ αναμειγμένο με σαμπάνια ή άλλο αφρώδες κρασί.
empty alt

Πρωτότυπες ιδέες για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες

Αν πάρεις τη μεγάλη απόφαση να καθαρίσεις τις αγκινάρες (εκτός αν έχεις την τύχη να βρεις άγριες, που είναι πιο τρυφερές και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο καθάρισμα), όλα τα άλλα είναι εύκολα.
empty alt

Γιατί και πώς να βάλετε το τζίντερ στο πρωινό σας

Ενώ το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, μπορεί μερικές φορές να γίνει λίγο επαναλαμβανόμενο και βαρετό.
empty alt

Τα καλύτερα και πιο υγιεινά γλυκαντικά: από το 1 έως το 7!

Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα σακχάρου στο αίμα στρέφονται σε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να διατηρήσουν το σάκχαρό τους σε μια πιο σταθερή πορεία.
empty alt

Σολομός γεμιστός με φέτα, σπανάκι & ντομάτα

Ο απόλυτος καλοκαιρινός συνδυασμός
empty alt

Τραγανά μάφιν βρόμης με μήλο

Το πιο απολαυστικό καλωσόρισμα του φθινοπώρου με γεύση μήλου
Back To Top