Αυτά τα εύκολα μπράουνι έχουν ένα από τα πιο αντιφλεγμονώδη λαχανικά και συνδυάζουν γεύση, χρώμα και υγεία

Ως κάποιος με βαθύ πάθος για τα φιλιππινέζικα επιδόρπια, έχω συνηθίσει να ψήνω με όσο το δυνατόν περισσότερο ube—έναν λαμπερό μωβ κόνδυλο εγγενές στις Φιλιππίνες—. Ήταν ένα αεράκι: Το Ube εμφανίζεται σε πολλά νόστιμα πιάτα των Φιλιππίνων, όπως το halo-halo, τα κέικ ρολά και το champorado, γνωστό και ως κουάκερ ρυζιού. Το καλύτερο μέρος, εκτός από την όμορφη λιλά απόχρωση και τη διακριτικά γλυκιά γεύση του ube; Είναι γεμάτο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Είτε είστε λάτρης του ube για πολλά χρόνια είτε νιώθετε έμπνευση να ξεκινήσετε το ψήσιμο με μωβ προϊόντα για πρώτη φορά, ιδού: η πιο τέλεια (και εύκολη) συνταγή ube brownie που με κάποιο τρόπο καταφέρνει να συσκευάσει ένα ολόκληρο μάτσο αντιοξειδωτικά σε ένα νόστιμο επιδόρπιο.

Μας έρχεται από τις μακρινές Φιλιππίνες και είναι ένα τρόφιμο που χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές συνταγές της χώρας. Αν και η ονομασία «γιαμ» προέρχεται από τη λέξη «nyama» που στα Σουαχίλι σημαίνει «κρέας», στην πραγματικότητα το μωβ γιαμ δεν είναι κρέας, αλλά λαχανικό. Συγκεκριμένα, θυμίζει γλυκοπατάτα, αλλά έχει ακόμα πιο γλυκιά γεύση από τη γλυκοπατάτα και -φυσικά!- πολύ πιο… ενδιαφέρον χρώμα.

Όσον αφορά την διατροφική του αξία, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι το μωβ γιαμ ή ube έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσιο και σε αντιοξειδωτικά. Πραγματικά, απλά και μόνο κοιτάζοντάς το, έρχονται στο μυαλό μου αμέτρητες συνταγές.

Γιατί αυτά τα ube brownies είναι πιο θρεπτικά από τα συνηθισμένα μπράουνι

Το ube είναι πλούσιο σε ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη. Οι ανθοκυανίνες είναι το φλαβονοειδές που βρίσκεται σε φυτικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για την παροχή ορισμένων φρούτων και λαχανικών -όπως τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα, το κόκκινο λάχανο και το ούμπε- τις βαθιές κόκκινες, μπλε και μοβ χρωστικές τους.

Οι ανθοκυανίνες έχουν επίσης συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία που ενισχύουν τη μακροζωία. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι ανθοκυανίνες μπορούν να παρέχουν αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που μπορεί να βελτιώσουν την κυτταρική λειτουργία, προσφέρουν αντικαρκινικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και υποστηρίζουν τόσο το ανοσοποιητικό όσο και την υγεία της καρδιάς.

Τα βασικά συστατικά για την παρασκευή ube brownies

Tα ube brownies είναι ο τέλειος συνδυασμός μαλακού, λαχταριστού μπράουνις και της υπέροχης γεύσης μωβ γιαμ. Για να τα φτιάξετε απαιτούνται μερικά απλά συστατικά που βρίσκονται στις περισσότερες τυπικές συνταγές για μπράουνι, όπως βούτυρο, ζάχαρη, αυγά και αλεύρι. Αλλά τα πράγματα γίνονται πολύ πιο συναρπαστικά (και μοβ!) όταν το ube μπαίνει στο παιχνίδι.

Σε αυτή τη συνταγή, μπορείτε να βρείτε το ube σε δύο μορφές: εκχύλισμα και μαρμελάδα. Και τα δύο μπορείτε να αγοράσετε προκατασκευασμένα. Ωστόσο, μπορείτε ανεπιφύλακτα να φτιάξετε τη συνταγή σας για ube halaya (μαρμελάδα) από την αρχή, η οποία περιλαμβάνει νόστιμα συστατικά όπως συμπυκνωμένο γάλα, ube και γάλα εβαπορέ.

Και, φυσικά, μια συνταγή για μπράουνι δεν θα ήταν πλήρης χωρίς μερικούς (τόνους) τσιπς λευκής σοκολάτας. Βασικά, είναι ασφαλές να πούμε ότι όταν το ube και το brownie συνδυάζονται, το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.

Συνταγή Ube brownie

Αποδίδει 24 μερίδες

Συστατικά

1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο λιωμένο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς

1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

1/4 φλιτζάνι συσκευασμένη καστανή ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

περίπου 2 φλιτζάνια μαρμελάδα ube (σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα ube

2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι κομματάκια λευκής σοκολάτας

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°. Λαδώνετε ένα ταψί 9 x 13 ιντσών και το στρώνετε με λαδόκολλα με μια ελαφριά προεξοχή σε κάθε πλευρά. Αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο, 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη και 1/4 φλιτζάνι συσκευασμένη καστανή ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να ενσωματωθούν.

Προσθέστε το αυγό, τη μαρμελάδα ube και 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα ube και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.

Κοσκινίστε 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι, 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο μείγμα σας και ανακατέψτε απαλά μέχρι να μην μείνουν σημαντικές λωρίδες αλευριού (μην το ανακατεύετε υπερβολικά). Το κουρκούτι θα είναι πηχτό.

Προσθέστε απαλά 1 φλιτζάνι κομματάκια λευκής σοκολάτας μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.

Μεταφέρετε στο έτοιμο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα γύρω-γύρω με μια σπάτουλα.

Ψήνετε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα που βάζετε στη μέση με ελάχιστη στεγνή ψίχα.

Ψύξτε στο ταψί για 20 λεπτά, αφαιρέστε από το ταψί να κρυώσει εντελώς και μετά κόψτε σε μπάρες.

empty alt

Τρεις φέτες μπέικον την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα

Aυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και διαβήτη, διατρέχουν όσοι τρώνε καθημερινά έστω και μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, τονίζει νέα ανάλυση η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Internal Medicine».
empty alt

Πολύτιμα δημητριακά

Οι άνθρωποι που τρώνε άφθονες φυτικές ίνες από δημητριακά ολικής άλεσης διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια ή καρκίνο, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.
empty alt

Καταστροφή! Ο καφές Arabica μπορεί να εξαφανιστεί σε 70 χρόνια!

Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής! Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει...
empty alt

Ο γύρος της Ιταλίας σε 5 μακαρονάδες

Από τα αλπικά τοπία του Βορρά μέχρι τους τιρκουάζ κόλπους του Νότου οι οποίοι ευωδιάζουν αρωματικά φυτά και μεσογειακή αλμύρα, και από το υπερμοντέρνο Μιλάνο που ακολουθεί -και συχνά ορίζει- τις τελευταίες τάσεις της μόδας και του design μέχρι την απαράλλακτη μέσα στους αιώνες Ρώμη, η Ιταλία […]
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα την πιο απολαυστική μαρμελάδα φράουλας

  Και μόνο που ανοίγεις το καπάκι από ένα βάζο μαρμελάδας φράουλας σε πλημμυρίζουν αρώματα εξοχής, ανθισμένων αγρών και δυνατών αναμνήσεων.
empty alt

Γιατί δεν πρέπει να πετάς το νερό όπου έχεις βράσει τα ζυμαρικά

Κρύβει ένα από τα μυστικά επιτυχίας της μακαρονάδας σου.
empty alt

Λαχταριστά νιόκι με λαχανικά

Λίγο ακόμα καλοκαίρι στο πιάτο σου
empty alt

Ένα γευστικό ουράνιο τόξο στο πιάτο σου

Υγιεινά, νόστιμα και πολύχρωμα, αυτά τα wraps θα σε ενθουσιάσουν
Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή
Back To Top