Μοιάζει μπελάς αλλά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Και το σίγουρο είναι ότι το γευστικό και απολαυστικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει όπως και το χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη όσων τα μοιραστείς μαζί τους.

Μοιάζει μπελάς αλλά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Και το σίγουρο είναι ότι το γευστικό και απολαυστικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει όπως και το χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη όσων τα μοιραστείς μαζί τους.

Tips για τη ζύμη: Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ντόνατς είναι το φούσκωμα της μαγιάς: διάλυσε τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό και στη συνέχεια ανακάτεψε τη ζύμη. Σε περίπου 5 λεπτά, θα έχει μετατραπεί σε αφρώδες στρώμα πάνω από το νερό. Έτσι ξέρεις ότι η μαγιά σου είναι ζωντανή και ότι η ζύμη σου θα αυξηθεί! Ανακάτεψε με τα υπόλοιπα συστατικά, ανάμειξε και στη συνέχεια ζύμωσε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Για να ελέγξεις εάν η ζύμη είναι έτοιμη, πίεσε ελαφρά τον αντίχειρά σου στη ζύμη. Σε περίπου 5 δευτερόλεπτα, η ζύμη θα αναπηδήσει σχεδόν εντελώς πίσω.

Άφησε τη ζύμη να φουσκώσει: Η ζύμη ντόνατς πρέπει να αυξηθεί δύο φορές: πρώτα, η ίδια η ζύμη και μετά τα ντόνατς. Ενώ περιμένεις το δεύτερο φούσκωμα, άρχισε να θερμαίνεις το λάδι και να ετοιμάζεις το γλάσο.

Γλάσο:  Φτιάξε το γλάσο σε ένα μεγάλο, φαρδύ μπολ για εύκολη επίστρωση. Στη συνέχεια, φρόντισε να αλείφεις τα ντόνατς ενώ είναι ακόμα ζεστά! Με αυτόν τον τρόπο, θα κολλήσει πολύ καλύτερα … συν, ότι μπορείς να τα φας ενώ είναι ζεστά. Μόλις περάσεις τα ντόνατς στο γλάσο, τοποθετήστε τα σε μια βάση ψύξης πάνω από ένα φύλλο ψησίματος για να αφήσεις το περίσσιο γλάσο να στάξει. Αυτό κάνει πολύ πιο εύκολο τον καθαρισμό και ομοιόμορφα γλασαρισμένα τα ντόνατς. Εάν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις πασπαλίζοντας άχνη ζάχαρη, τρούφα, ή τσιπ σοκολάτας, ή νιφάδες καρύδας κ.λπ.) σε αυτό το σημείο!

ΥΛΙΚΑ:

16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ΩΡΕΣ 15 ΛΕΠΤΑ

donuts a

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη ζύμη:

1 φλ. γάλα μη αποβουτυρωμένο

1/4 φλ. συν 1 κουτ. κοκκοποιημένη ζάχαρη, διαιρεμένη

1 πακέτο (ή 2 1/4 κουτ.) ενεργή ξηρή μαγιά

4 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερα για την επιφάνεια

1/2 κουτ. αλάτι

6 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο

2 μεγάλα αυγά

1/2 κουτ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Φυτικό λάδι, για τηγάνισμα

Για το γλάσο:

1/4 φλ. γάλα μη αποβουτυρωμένο

2 φλ. ζάχαρη άχνη

1/2 κουτ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

donuts

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιπαίνεις ένα μεγάλο μπολ με σπρέι μαγειρικής και το αφήνεις στην άκρη. Σε ένα μικρό μπολ για φούρνο μικροκυμάτων ή γυάλινο κύπελλο μέτρησης, πρόσθεσε γάλα. Βάλε στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να είναι χλιαρό, 40 δευτερόλεπτα. Πρόσθεσε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ανακάτεψε για να διαλυθεί, στη συνέχεια πασπάλισε από πάνω τη μαγιά και άφησέ το να καθίσει μέχρι να αφρίσει, περίπου 8 λεπτά.

Σε ένα μεσαίο μπολ, χτύπησε ελαφρά μαζί το αλεύρι και το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς μαζί τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά και τη βανίλια με ένα ξύλινο κουτάλι. Ρίχνεις στο μείγμα ζύμης, ανακατεύεις για να τα συνδυάσεις και μετά προσθέτεις στα ξηρά υλικά, ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια ασταθής ζύμη. Μεταφέρεις σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνεις μέχρι να είναι ελαστική και ελαφρώς κολλώδης, προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά, αν χρειαστεί, περίπου 5 λεπτά.

Φτιάξε μια σφιχτή μπάλα και στη συνέχεια τοποθέτησε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ και κάλυψε με μια καθαρή πετσέτα. Άφησε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό σημείο στην κουζίνα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα.

Κάλυψε ένα μεγάλο ταψί με φύλλο ψησίματος. Τρύπησε τη ζύμη και μετά βάλε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και άπλωσέ την. Χρησιμοποιώντας έναν κόπτη για ντόνατς η μπισκότα, βγάλε τα ντόνατς. Χρησιμοποίησε όση από τη γύρω ζύμη μπορείς. Ξεχώρισε και το εσωτερικό των ντόνατς επίσης. Τοποθέτησε ντόνατς και εσωτερικό πάνω στο ταψί, κάλυψε με πετσέτα και άφησε να φουσκώσουν, περίπου 40 λεπτά περισσότερο.

Φτιάξε το γλάσο: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς ελαφρά μαζί γάλα, ζάχαρη άχνη και βανίλια μέχρι να μαλακώσουν. Άφησε στην άκρη.

Σε ένα ταψί που έχεις καλύψει με μεγάλο φύλλο ψησίματος βάλε απορροφητικό χαρτί. Σε βαθιά φριτέζα σε μέτρια φωτιά, θερμάνετε το λάδι στους 350 °. Τηγάνισε τα ντόνατς, σε παρτίδες, μέχρι να γίνουν βαθύ χρυσό και στις δύο πλευρές, περίπου 1 λεπτό ανά πλευρά. Το στρογγυλό εσωτερικό θα μαγειρευτεί ακόμα πιο γρήγορα!

Μετάφερε τα ντόνατς στο ταψί με το απορροφητικό χαρτί με για να στραγγίσουνε και να κρυώσουν ελαφρώς. Βύθισέ τα στο γλάσο και μετά τοποθέτησέ τα σε μια βάση ψύξης – ή ακόμα καλύτερα σέρβιρέ τα για να φαγωθούν ζεστά!

empty alt

Σάλτσα στρειδιών: τι είναι και με τι μπορείς να την αντικαταστήσεις;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι, πραγματικά, η σάλτσα στρειδιών, που ίσως χρησιμοποιείς ήδη στις συνταγές σου, ειδικά σε εκείνες στο γουόκ, μαζί με ρύζι, λαχανικά και άλλα υλικά; Βασικά, είναι αυτό που λέει το όνομά της: καραμελωμένος ζωμός στρειδιών (υποπροϊόν του μαγειρέματος των στρειδιών σε...
empty alt

Πώς το κόβουν το καρπούζι;

Προτού κόψεις ένα καρπούζι, να έχεις υπόψη σου ότι καλό είναι αν το αγοράσεις ολόκληρο να το καταναλώσεις μέσα σε μία εβδομάδα ενώ αν το αγοράσεις σε κομμάτι να το φας μέσα στις τρεις πρώτες μέρες, διαφορετικά θα αρχίσουν να αλλοιώνονται η γεύση και η υφή του.
empty alt

Φτιάξε βήμα βήμα ένα νόστιμο ντρέσινγκ για τη σαλάτα σου

Επιστρέφει πανηγυρικά η εποχή της σαλάτας, βλέπε καλοκαίρι. Και παρόλο που μια σαλάτα καλό είναι να υπάρχει όλο το χρόνο στο μενού σου, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία κερδίζει όλο και πιο συχνά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σου.
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

Ο λόγος που πρέπει να λαχταράς μια μπριζόλα κόκκινη στο εσωτερικό της

Ίσως να αηδιάζεις στην ιδέα μιας μπριζόλας που μόλις κοπεί απελευθερώνει από το εσωτερικό της ένα κόκκινο υγρό.
empty alt

Αγγούρι: ένα υπερόπλο στο νεσεσέρ της ομορφιάς σας

Εκτός από δροσερό και νόστιμο, έχει πολλά οφέλη για το δέρμα σας
empty alt

Σολομός Τοσκάνης – μια εύκολη συνταγή που θα σε ενθουσιάσει

Το φιλέτο σολομού είναι μια επιλογή που μπορεί να γίνει μια εξαιρετική αφορμή για πειραματισμούς και δεν βαριόμαστε ποτέ να δοκιμάσουμε μια νέα συνταγή.
empty alt

Μια γευστική κι υγιεινή οπτασία στο πιάτο σου

Τα λαχανικά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας: πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδανικά για μια διατροφή γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα λαχανικά αποδεικνύουν καθημερινά πως εκτός από υγιεινά, μπορούν να κάνουν τα πιάτα μας ευφάνταστα και πεντανόστιμα! Ακόμη κι όταν θέλεις...
Back To Top