Μοιάζει μπελάς αλλά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Και το σίγουρο είναι ότι το γευστικό και απολαυστικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει όπως και το χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη όσων τα μοιραστείς μαζί τους.

Μοιάζει μπελάς αλλά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Και το σίγουρο είναι ότι το γευστικό και απολαυστικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει όπως και το χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη όσων τα μοιραστείς μαζί τους.

Tips για τη ζύμη: Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ντόνατς είναι το φούσκωμα της μαγιάς: διάλυσε τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό και στη συνέχεια ανακάτεψε τη ζύμη. Σε περίπου 5 λεπτά, θα έχει μετατραπεί σε αφρώδες στρώμα πάνω από το νερό. Έτσι ξέρεις ότι η μαγιά σου είναι ζωντανή και ότι η ζύμη σου θα αυξηθεί! Ανακάτεψε με τα υπόλοιπα συστατικά, ανάμειξε και στη συνέχεια ζύμωσε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Για να ελέγξεις εάν η ζύμη είναι έτοιμη, πίεσε ελαφρά τον αντίχειρά σου στη ζύμη. Σε περίπου 5 δευτερόλεπτα, η ζύμη θα αναπηδήσει σχεδόν εντελώς πίσω.

Άφησε τη ζύμη να φουσκώσει: Η ζύμη ντόνατς πρέπει να αυξηθεί δύο φορές: πρώτα, η ίδια η ζύμη και μετά τα ντόνατς. Ενώ περιμένεις το δεύτερο φούσκωμα, άρχισε να θερμαίνεις το λάδι και να ετοιμάζεις το γλάσο.

Γλάσο:  Φτιάξε το γλάσο σε ένα μεγάλο, φαρδύ μπολ για εύκολη επίστρωση. Στη συνέχεια, φρόντισε να αλείφεις τα ντόνατς ενώ είναι ακόμα ζεστά! Με αυτόν τον τρόπο, θα κολλήσει πολύ καλύτερα … συν, ότι μπορείς να τα φας ενώ είναι ζεστά. Μόλις περάσεις τα ντόνατς στο γλάσο, τοποθετήστε τα σε μια βάση ψύξης πάνω από ένα φύλλο ψησίματος για να αφήσεις το περίσσιο γλάσο να στάξει. Αυτό κάνει πολύ πιο εύκολο τον καθαρισμό και ομοιόμορφα γλασαρισμένα τα ντόνατς. Εάν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις πασπαλίζοντας άχνη ζάχαρη, τρούφα, ή τσιπ σοκολάτας, ή νιφάδες καρύδας κ.λπ.) σε αυτό το σημείο!

ΥΛΙΚΑ:

16 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ΩΡΕΣ 15 ΛΕΠΤΑ

donuts a

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη ζύμη:

1 φλ. γάλα μη αποβουτυρωμένο

1/4 φλ. συν 1 κουτ. κοκκοποιημένη ζάχαρη, διαιρεμένη

1 πακέτο (ή 2 1/4 κουτ.) ενεργή ξηρή μαγιά

4 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερα για την επιφάνεια

1/2 κουτ. αλάτι

6 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο

2 μεγάλα αυγά

1/2 κουτ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Φυτικό λάδι, για τηγάνισμα

Για το γλάσο:

1/4 φλ. γάλα μη αποβουτυρωμένο

2 φλ. ζάχαρη άχνη

1/2 κουτ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

donuts

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιπαίνεις ένα μεγάλο μπολ με σπρέι μαγειρικής και το αφήνεις στην άκρη. Σε ένα μικρό μπολ για φούρνο μικροκυμάτων ή γυάλινο κύπελλο μέτρησης, πρόσθεσε γάλα. Βάλε στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να είναι χλιαρό, 40 δευτερόλεπτα. Πρόσθεσε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ανακάτεψε για να διαλυθεί, στη συνέχεια πασπάλισε από πάνω τη μαγιά και άφησέ το να καθίσει μέχρι να αφρίσει, περίπου 8 λεπτά.

Σε ένα μεσαίο μπολ, χτύπησε ελαφρά μαζί το αλεύρι και το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς μαζί τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά και τη βανίλια με ένα ξύλινο κουτάλι. Ρίχνεις στο μείγμα ζύμης, ανακατεύεις για να τα συνδυάσεις και μετά προσθέτεις στα ξηρά υλικά, ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια ασταθής ζύμη. Μεταφέρεις σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνεις μέχρι να είναι ελαστική και ελαφρώς κολλώδης, προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά, αν χρειαστεί, περίπου 5 λεπτά.

Φτιάξε μια σφιχτή μπάλα και στη συνέχεια τοποθέτησε τη ζύμη στο λαδωμένο μπολ και κάλυψε με μια καθαρή πετσέτα. Άφησε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό σημείο στην κουζίνα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 ώρα.

Κάλυψε ένα μεγάλο ταψί με φύλλο ψησίματος. Τρύπησε τη ζύμη και μετά βάλε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και άπλωσέ την. Χρησιμοποιώντας έναν κόπτη για ντόνατς η μπισκότα, βγάλε τα ντόνατς. Χρησιμοποίησε όση από τη γύρω ζύμη μπορείς. Ξεχώρισε και το εσωτερικό των ντόνατς επίσης. Τοποθέτησε ντόνατς και εσωτερικό πάνω στο ταψί, κάλυψε με πετσέτα και άφησε να φουσκώσουν, περίπου 40 λεπτά περισσότερο.

Φτιάξε το γλάσο: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς ελαφρά μαζί γάλα, ζάχαρη άχνη και βανίλια μέχρι να μαλακώσουν. Άφησε στην άκρη.

Σε ένα ταψί που έχεις καλύψει με μεγάλο φύλλο ψησίματος βάλε απορροφητικό χαρτί. Σε βαθιά φριτέζα σε μέτρια φωτιά, θερμάνετε το λάδι στους 350 °. Τηγάνισε τα ντόνατς, σε παρτίδες, μέχρι να γίνουν βαθύ χρυσό και στις δύο πλευρές, περίπου 1 λεπτό ανά πλευρά. Το στρογγυλό εσωτερικό θα μαγειρευτεί ακόμα πιο γρήγορα!

Μετάφερε τα ντόνατς στο ταψί με το απορροφητικό χαρτί με για να στραγγίσουνε και να κρυώσουν ελαφρώς. Βύθισέ τα στο γλάσο και μετά τοποθέτησέ τα σε μια βάση ψύξης – ή ακόμα καλύτερα σέρβιρέ τα για να φαγωθούν ζεστά!

empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα νόστιμο και εύκολο στη μεταφορά σάντουιτς

Όσο νόστιμο μπορεί να είναι ένα σάντουιτς, άλλο τόσο μπελάς μπορεί να γίνει, λερώνοντας τα ρούχα σου με σάλτσες και ντομάτα και γεμίζοντας το γραφείο ψίχουλα.
empty alt

Σταματήστε το υπερβολικό τηγάνισμα στις πατάτες και το καρβουνιασμένο τοστ!

Σας αρέσουν οι υπερβολικές ψητές πατάτες; Το… καμένο τοστ; Σύμφωνα με έρευνα,  μάλλον πρέπει να αφήσετε πίσω αυτές τις συνήθειες… Κι αυτό γιατί οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο, αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί πολύ και έχουν χάσει πια το χρυσοκίτρινό […]
empty alt

Τα 4 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με το κοτόπουλο στήθος

Είναι οικονομικό, ψήνεται γρήγορα και μπορεί να γίνει πάρα πολύ νόστιμο. Αρκεί να μην κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη.
empty alt

Έτσι θα μπορείς να παίρνεις πάντα σπιτικό φαγητό στη δουλειά

Αν αποφασίσεις να παίρνεις μαζί σου καθημερινά φαγητό στο γραφείο, το μαγείρεμα είναι προαιρετικό. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι συστηματική οργάνωση, για να εφοδιαστείς με την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που έχεις ανάγκη ώστε να «βγάλεις» την ημέρα σου.
empty alt

7 διαφορετικοί τρόποι να μαγειρέψεις με αυγό

Πώς θα αξιοποιήσεις τα πασχαλινά αυγά που θα σου περισσέψουν; Ή εκείνα που τελικά δεν θα βάψεις; Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τρόποι στη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική.
empty alt

Μπιφτέκι: το προτιμάς μίνιμαλ ή… υπερπαραγωγή;

Στα χορτοφαγικά μπέργκερ είναι ξεκάθαρο ότι η βάση (λαχανικό ή όσπριο) συνυπάρχει με ένα πλήθος άλλων υλικών, όπως ψωμί, αυγό, ξερό κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο, δυόσμο και τυρί.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα κι απλά το πιο τέλειο Milkshake

Eίτε έχεις παιδιά στο σπίτι είτε περιμένεις παιδιά φίλων είτε θες να νιώσεις κι εσύ ξανά ανέμελο παιδί ή να προσφέρεις στον εαυτό σου ή στους φίλους σου μια απόλαυση παιδικής καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς δεν υπάρχει τίποτα πιο τέλειο από ένα milkshake.
empty alt

Ντιπ για… ντιπ – εύκολα και σπιτικά

Δροσιστικά, πικάντικα, κρεμώδη, διαφορετικά, όπως και να τα προτιμάτε εδώ σας έχουμε μερικές ιδέες για να τα φτιάξετε μόνοι σας – εύκολα κι απλά!   Το πέστο του Ποπάι Συστατικά 300 γρ.
Back To Top