Το Μπορς (Borscht, borsch ή borshch) όπως διαβάζουμε στη Wikipedia.org είναι σούπα λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται συνήθως παντζάρια, τα οποία και της προσδίδουν έντονα κόκκινο χρώμα. Σε άλλες ποικιλίες της συνταγής, τα παντζάρια αντικαθίστανται από τοματοπολτό που της προσδίδουν πορτοκαλόχρωμη απόχρωση ή ξινολάπαθο (Rumex acetosa) (πράσινο μπορς).

Το Μπορς (Borscht, borsch ή borshch) όπως διαβάζουμε στη Wikipedia.org είναι σούπα λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται συνήθως παντζάρια, τα οποία και της προσδίδουν έντονα κόκκινο χρώμα. Σε άλλες ποικιλίες της συνταγής, τα παντζάρια αντικαθίστανται από τοματοπολτό που της προσδίδουν πορτοκαλόχρωμη απόχρωση ή ξινολάπαθο (Rumex acetosa) (πράσινο μπορς).

Υπάρχουν δύο κύριες παραλλαγές του μπορς που αναφέρονται γενικά ως καφτερή και κρύα. Βασίζονται γενικώς στα κοκινογούλια, αλλά ετοιμάζονται και σερβίρονται διαφορετικά.

Το καφτερό μπορς, το πλέον δημοφιλές είναι μια πηκτή σούπα με πολλά εποχικά συστατικά, αναλόγως τη συνταγή που ακολουθεί κάθε εθνική κουζίνα. Στα συστατικά περιλαμβάνονται καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, μανιτάρια, και κρεατικά (κοτόπουλο, χοιρινό, ή μοσχάρι). Στην απλούστερη εκδοχή του είναι συνήθως ζωμός βοδινών οστών με παστά λαχανικά -παστά για λόγους συντήρησης στον βαρύ ρωσικό χειμώνα- και πατάτες κομμένες σε κύβους.

Το δροσερό μπορς απαντάται συνήθως στην κουζίνα των Εβραίων Ασκενάζι και σε άλλες κουζίνες του δυτικού κόσμου. Είναι μια απλή γλυκιά στη γεύση σούπα με ψιλοκομμένα παντζάρια σε χυμό λεμονιού και μέντας με κρεμμύδια και ζάχαρη. Σε μία από της ποικιλίες του το δροσερό μπορς γίνεται με την ήπια ρωσική μπύρα Κβας.

Το μπορς θεωρείται ότι προήλθε από την Ουκρανία. Είναι επίσης τμήμα της τοπικής διατροφής των ανατολικο-ευρωπαίων καθώς και εθνικών κουζίνων της κεντρικής Ευρώπης. Η σούπα ονομάζεται μπαρσιάι στην Λιθουανική, και συχνά αποδίδεται ως μπροστς στη Γερμανική (στην ανατολική Ρωσία ονομάζεται μπαρτς), μπορστς στη Ρωσική και Ουκρανική και μπορς στη Ρουμανική.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΠΟΡΣ

ΥΛΙΚΑ

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

Borsht b

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 μεσαία καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους

2 μίσχοι σέλινου, κομμένοι σε κύβους

2 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

1/2 κουτ. πάπρικα

1/2 κουτ. σπόροι κύμινου

1 κιλό παντζάρια (περίπου 6 μεσαία παντζάρια-τεύτλα), ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια

1 μεγάλη (ή 2 μικρές) πατάτα, ξεφλουδισμένη και τεμαχισμένη σε κομμάτια

2 φύλλα δάφνης

1/2 μεσαίο πράσινο λάχανο, κομμένο σε φέτες

αλάτι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/4 φλ. φρεσκοκομμένο άνηθο, συν περισσότερο για σερβίρισμα

Χυμός 1/2 λεμονιού

Ξινή κρέμα (sour cream) ή κρεμώδες τυρί ή γαλοτύρι ή στραγγιστό γιαούρτι (από μία κουταλιά) για σερβίρισμα

Borsht

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνεις το βούτυρο και το λάδι μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτεις το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο. Μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 6 λεπτά.

Προσθέτεις το σκόρδο, την πάπρικα και τους σπόρους κύμινου. Μαγειρεύεις μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα, περίπου ένα λεπτό. Προσθέτεις 6 φλιτζάνια κρύο νερό (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ζωμό), τα παντζάρια, τις πατάτες και τα φύλλα δάφνης στην κατσαρόλα. Αφήνεις να πάρουν μια βράση, μετά αφήνεις να σιγοβράσουν και σκεπάζεις με το καπάκι. Μαγειρεύεις για 15 λεπτά και μετά προσθέτεις το λάχανο. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι. Καλύπτεις ξανά και αφήνεις να σιγοβράσουν για 5 λεπτά ακόμη, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μαλακώσει το λάχανο.

Σβήνεις τη φωτιά και ρίχνεις τον άνηθο και τον χυμό λεμονιού. Δοκιμάζεις και καρυκεύεις με περισσότερο αλάτι και πιπέρι εάν χρειαστεί και αφαιρείς τα φύλλα δάφνης. Βάζεις σε μπολ και σερβίρεις με μια κουταλιά ξινή κρέμα ή κρεμώδες τυρί ή γαλοτύρι ή γιαούρτι στραγγιστό ή σκέτο.

Αν έχεις αδυναμία στις βελουτέ σούπες μπορεί μόλις βράσει να πολτοποιήσεις τα υλικά με επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ.

empty alt

5 tips για να ετοιμάσεις στο άψε-σβήσε ένα δείπνο για φίλους

Η οργάνωση ενός σπιτικού δείπνου συνήθως χρειάζεται κόπο, χρόνο και φαντασία. Τι κάνεις λοιπόν αν δεν διαθέτεις τίποτα από τα παραπάνω σε αφθονία (π.
empty alt

Πώς να οργανώσετε το ψυγείο, ώστε να διαρκούν περισσότερο τα τρόφιμα

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε- για την ακρίβεια, χάνονται πρόωρα τα τρόφιμα! Ο λόγος για το ψυγείο καθώς όπως φαίνεται, παίζει σημαντικό ρόλο το πώς και το πού τοποθετούμε τα φαγώσιμα στα ράφια του.
empty alt

Ένας παράξενος τρόπος να εκμεταλλευτείς τα ποπκόρν που περίσσεψαν

Αν, λέμε αν, περισσέψουν ποτέ ποπκόρν από μια κινηματογραφική βραδιά στο σπίτι, μην τα πετάξεις. Μπορεί μέχρι το επόμενο πρωί να έχουν χάσει σε κάποιο βαθμό την υπέροχα τραγανή υφή τους, αλλά παραμένουν ένας ικανός υποψήφιος για μια νόστιμη ομελέτα.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις παγωμένο τσάι στο σπίτι

Αν έχεις προσπαθήσει να παγώσεις ζεστό τσάι, πιθανότατα θα σου έχει βγει ένα νερουλό και άνοστο ρόφημα, που θα χρειάζεται μεγάλες κουταλιές ζάχαρης για να νοστιμίσει.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

Φαγκρί «ΑΒ επιλογή» στη σχάρα με ντοματίνια και πιπεριές κέρατο

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για κάθε εποχή, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικότητα και γεύση, μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μπορούν να ταιριάξουν άνετα σε κάθε τραπέζι.
empty alt

Τα πέντε μυστικά που θα διευκολύνουν και θα απογειώσουν τη μαγειρική σου

1. Άνοιξε την αγκαλιά σου στις εναλλακτικές. Το γεγονός ότι ένας σεφ βραβευμένος με Michelin προτείνει μια συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα μαγειρέψεις λίγο διαφορετικά.
empty alt

Pasta Primavera – τα ζυμαρικά της άνοιξης

Αυτά τα τρυφερά, νόστιμα ζυμαρικά είναι η επιτομή της άνοιξης, συνδυάζοντας μερικά από τα υπέροχα γλυκά και λαχταριστά τρόφιμα που διατίθενται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
Back To Top