Το Μπορς (Borscht, borsch ή borshch) όπως διαβάζουμε στη Wikipedia.org είναι σούπα λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται συνήθως παντζάρια, τα οποία και της προσδίδουν έντονα κόκκινο χρώμα. Σε άλλες ποικιλίες της συνταγής, τα παντζάρια αντικαθίστανται από τοματοπολτό που της προσδίδουν πορτοκαλόχρωμη απόχρωση ή ξινολάπαθο (Rumex acetosa) (πράσινο μπορς).

Το Μπορς (Borscht, borsch ή borshch) όπως διαβάζουμε στη Wikipedia.org είναι σούπα λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται συνήθως παντζάρια, τα οποία και της προσδίδουν έντονα κόκκινο χρώμα. Σε άλλες ποικιλίες της συνταγής, τα παντζάρια αντικαθίστανται από τοματοπολτό που της προσδίδουν πορτοκαλόχρωμη απόχρωση ή ξινολάπαθο (Rumex acetosa) (πράσινο μπορς).

Υπάρχουν δύο κύριες παραλλαγές του μπορς που αναφέρονται γενικά ως καφτερή και κρύα. Βασίζονται γενικώς στα κοκινογούλια, αλλά ετοιμάζονται και σερβίρονται διαφορετικά.

Το καφτερό μπορς, το πλέον δημοφιλές είναι μια πηκτή σούπα με πολλά εποχικά συστατικά, αναλόγως τη συνταγή που ακολουθεί κάθε εθνική κουζίνα. Στα συστατικά περιλαμβάνονται καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, μανιτάρια, και κρεατικά (κοτόπουλο, χοιρινό, ή μοσχάρι). Στην απλούστερη εκδοχή του είναι συνήθως ζωμός βοδινών οστών με παστά λαχανικά -παστά για λόγους συντήρησης στον βαρύ ρωσικό χειμώνα- και πατάτες κομμένες σε κύβους.

Το δροσερό μπορς απαντάται συνήθως στην κουζίνα των Εβραίων Ασκενάζι και σε άλλες κουζίνες του δυτικού κόσμου. Είναι μια απλή γλυκιά στη γεύση σούπα με ψιλοκομμένα παντζάρια σε χυμό λεμονιού και μέντας με κρεμμύδια και ζάχαρη. Σε μία από της ποικιλίες του το δροσερό μπορς γίνεται με την ήπια ρωσική μπύρα Κβας.

Το μπορς θεωρείται ότι προήλθε από την Ουκρανία. Είναι επίσης τμήμα της τοπικής διατροφής των ανατολικο-ευρωπαίων καθώς και εθνικών κουζίνων της κεντρικής Ευρώπης. Η σούπα ονομάζεται μπαρσιάι στην Λιθουανική, και συχνά αποδίδεται ως μπροστς στη Γερμανική (στην ανατολική Ρωσία ονομάζεται μπαρτς), μπορστς στη Ρωσική και Ουκρανική και μπορς στη Ρουμανική.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΠΟΡΣ

ΥΛΙΚΑ

8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

Borsht b

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 μεσαία καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους

2 μίσχοι σέλινου, κομμένοι σε κύβους

2 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

1/2 κουτ. πάπρικα

1/2 κουτ. σπόροι κύμινου

1 κιλό παντζάρια (περίπου 6 μεσαία παντζάρια-τεύτλα), ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια

1 μεγάλη (ή 2 μικρές) πατάτα, ξεφλουδισμένη και τεμαχισμένη σε κομμάτια

2 φύλλα δάφνης

1/2 μεσαίο πράσινο λάχανο, κομμένο σε φέτες

αλάτι

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/4 φλ. φρεσκοκομμένο άνηθο, συν περισσότερο για σερβίρισμα

Χυμός 1/2 λεμονιού

Ξινή κρέμα (sour cream) ή κρεμώδες τυρί ή γαλοτύρι ή στραγγιστό γιαούρτι (από μία κουταλιά) για σερβίρισμα

Borsht

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνεις το βούτυρο και το λάδι μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέτεις το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο. Μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 6 λεπτά.

Προσθέτεις το σκόρδο, την πάπρικα και τους σπόρους κύμινου. Μαγειρεύεις μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα, περίπου ένα λεπτό. Προσθέτεις 6 φλιτζάνια κρύο νερό (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ζωμό), τα παντζάρια, τις πατάτες και τα φύλλα δάφνης στην κατσαρόλα. Αφήνεις να πάρουν μια βράση, μετά αφήνεις να σιγοβράσουν και σκεπάζεις με το καπάκι. Μαγειρεύεις για 15 λεπτά και μετά προσθέτεις το λάχανο. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι. Καλύπτεις ξανά και αφήνεις να σιγοβράσουν για 5 λεπτά ακόμη, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μαλακώσει το λάχανο.

Σβήνεις τη φωτιά και ρίχνεις τον άνηθο και τον χυμό λεμονιού. Δοκιμάζεις και καρυκεύεις με περισσότερο αλάτι και πιπέρι εάν χρειαστεί και αφαιρείς τα φύλλα δάφνης. Βάζεις σε μπολ και σερβίρεις με μια κουταλιά ξινή κρέμα ή κρεμώδες τυρί ή γαλοτύρι ή γιαούρτι στραγγιστό ή σκέτο.

Αν έχεις αδυναμία στις βελουτέ σούπες μπορεί μόλις βράσει να πολτοποιήσεις τα υλικά με επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ.

empty alt

9 τρόποι να κόψεις 500 θερμίδες την ημέρα χωρίς γυμναστική!

Το σωστό το beach bod θέλει θυσίες! Και το ξέρεις καλά αφού κάθε καλοκαίρι, και συγκεκριμένα λίγο καιρό πριν το καλοκαίρι, είναι η περίοδος που σε πιάνει άγχος για τα λίγα παραπανίσια κιλά που πήρες το χειμώνα, για το μικρό «σωσιβιάκι» που εμφανίστηκε στην περιοχή της κοιλιάς […]
empty alt

Πώς θα φτιάξεις σπιτικό λιμοντσέλο βήμα βήμα

Μπορείς να το απολαύσεις σαν χωνευτικό λικέρ μετά το γεύμα, ή ως κοκτέιλ αναμειγμένο με σαμπάνια ή άλλο αφρώδες κρασί.
empty alt

Τα τυριά της Λήμνου

H Λήμνος, ο σιτοβολόνας της Αθήνας τους κλασικούς χρόνους της Αρχαιότητας, το πεδινότερο νησί του Αιγαίου, χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και για τη μεγάλη παράδοση που έχει στην παρασκευή τυριών, που είναι φημισμένα για την ποιότητα παρασκευής και τη...
empty alt

Άσε τα ηρεμιστικά και πιάσε τα λεμόνια

  Ξέραμε ότι υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα σπίτι, περιτριγυρισμένο από λεμονιές! Και σήμερα σου επιβεβαιώνω τον… εθισμό που έχεις στον μυρωδάτο αυτό φυτό! Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, το να… σνιφάρεις λεμόνια, μόνο σε καλό θα σου βγει! Είτε πρόκειται να μυρίσεις […]
empty alt

4 συνταγές για αποτοξίνωση από το κρέας μετά τις γιορτές

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος.
empty alt

Έτσι θα φτιάξεις μια λαχταριστή ζεστή σοκολάτα χωρίς γάλα

Ακόμα και αν απέχεις, για λόγους αλλεργίας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείς να απολαύσεις αυτή τη συνταγή για ένα ζεστό ρόφημα σοκολάτας, έμπνευση της Αμερικανίδας food editor Anna Monette Roberts, από το Popsugar.com Η ίδια υποστηρίζει ότι έχει τόσο ωραία...
empty alt

Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά […]
empty alt

Χωρίς ψωμί «σάντουιτς» με μπέικον, αυγά και τυρί

Μια εύκολη και νόστιμη ιδέα για πρωινό που θα κάνει την έκπληξη Η χρήση του αυγού αντί για ψωμί σε αυτό το κλασικό σάντουιτς πρωινού είναι μια αληθινή ιδιοφυή κίνηση. Φορτώσαμε τα δικά μας με μπέικον, τσένταρ και αβοκάντο, αλλά πειραματιστείτε με μερικές από τις δικές σας αγαπημένες προτιμήσεις...
Back To Top