Τα αβοκάντο φημίζονται για την ταχύτητα με την οποία μαυρίζουν από τη στιγμή που θα κοπούν. Η αλλαγή του χρώματός τους οφείλεται στην οξείδωση, τη χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα και η οποία δεν χαλάει μόνο την όψη αλλά και τη […]

Τα αβοκάντο φημίζονται για την ταχύτητα με την οποία μαυρίζουν από τη στιγμή που θα κοπούν. Η αλλαγή του χρώματός τους οφείλεται στην οξείδωση, τη χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν έρχονται σε επαφή με τον αέρα και η οποία δεν χαλάει μόνο την όψη αλλά και τη γεύση τους.

Έτσι, καλό είναι να μην καταναλώνουμε τα μαυρισμένα μέρη του αβοκάντο, αλλά να τα κόβουμε και να τα πετάμε, κρατώντας μόνο το κομμάτι που παραμένει πράσινο. Πώς όμως θα εμποδίσουμε εξαρχής το μαύρισμα του αβοκάντο, το οποίο κάνει την εμφάνισή του σε χρόνο ρεκόρ;

Ένας τρόπος, όπως γράφει ο Harlod McGee στο βιβλίο του On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen (Για το φαγητό και τη μαγειρική: Επιστήμη και παραδόσεις στην κουζίνα), είναι να προσθέσουμε κάποιο όξινο υλικό στο αβοκάντο, όπως χυμό λεμονιού ή λάιμ. Το οξύ αναστέλλει τη δράση των ενζύμων που προκαλούν το μαύρισμα του αβοκάντο. Επιπλέον, ο χυμός λεμονιού ή λάιμ είναι απαραίτητος για να φτιάξουμε γκουακαμόλε και άλλες συνταγές με λιωμένο αβοκάντο.

Εναλλακτικά, για να εμποδίσουμε την οξείδωση του αβοκάντο μπορούμε να το τυλίξουμε καλά με διάφανη μεμβράνη. Αρκεί αυτή να εφαρμόζει τέλεια στη σάρκα του φρούτου, ώστε να μην επιτρέπει τη διέλευση αέρα. «Αν το αβοκάντο είναι λιωμένο, πιέζουμε τη μεμβράνη έτσι ώστε να εφαρμόζει στην επιφάνεια της σάλτσας», προσθέτει ο McGee. Δεν αρκεί, για παράδειγμα, να τυλίξουμε το μπολάκι με το γκουακαμόλε με μια διάφανη μεμβράνη, αλλά η τελευταία πρέπει και να εφάπτεται στο γκουακαμόλε.

Η διάφανη μεμβράνη είναι, από την άλλη, η ιδανική λύση αν έχουμε κόψει ένα αβοκάντο στη μέση, χρησιμοποιήσουμε μόνο το μισό και θέλουμε να κρατήσουμε το υπόλοιπο για αργότερα.

empty alt

Είναι η μαγειρική τρόπος ψυχοθεραπείας;

Η προφανής απάντηση για όλους όσοι λατρεύουν τη μαγειρική είναι «Ναι, φυσικά!». Για όσες γυναίκες το μαγείρεμα είναι απλά μια υποχρέωση που πρέπει να διεκπεραιώνουν σε καθημερινή βάση, βαρυγκομώντας και με αμφίβολες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, μάλλον δεν αποτελεί μέσο...
empty alt

5 καλοκαιρινά comfort foods που μας φτιάχνουν τη διάθεση

Η όσφρηση είναι η πιο αρχέγονη αίσθηση, αυτή που οδηγεί κατευθείαν σε βαθιά ριζωμένες αναμνήσεις. Έτσι εξηγείται γιατί όταν ευωδιάζουν στο σπίτι φρεσκοκομμένες πατάτες στο τηγάνι ανασύρονται αυτόματα από τη μνήμη μακρινές εικόνες από τη γιαγιά μας στο χωριό, να στρώνει το βράδυ το τραπέζι για να […]
empty alt

Σπιτική ζύμη για πίτα: Πώς θα τη φτιάξεις βήμα βήμα

Θέλεις να ανοίξεις ζύμη, αλλά σου φαίνεται πιο εύκολο να τρέξεις στο μαραθώνιο; Ο παρακάτω οδηγός, από το Popsugar.com, είναι τόσο απλός που ακόμα και ο εντελώς αρχάριος στη μαγειρική μπορεί να ακολουθήσει τα βήματά του.
empty alt

Πικνίκ στην παραλία; Σου βρήκαμε τις καλύτερες προτάσεις τροφίμων για να έχεις μαζί σου

  Γιατί ως γνωστόν η θάλασσα ανοίγει την όρεξη. Όμως η προετοιμασία και η συσκευασία φαγητού για την παραλία είναι λίγο tricky.
empty alt

Γαρίδες ποπ κορν… τραγανή κι απολαυστική πρόκληση

Μερικές απολαύσεις δεν είναι τόσο δύσκολο να τις γευτείς στην άνεση του σπιτιού σου. Μια συνταγή για γαρίδες ποπ κορν πρέπει να είναι δύο πράγματα: Εύκολη στην παρασκευή και εύκολη στην κατανάλωση.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]
empty alt

Μπαίνουμε σε πασχαλινή διάθεση με ιδέες για υπέροχα αβγά!

Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά κόκκινα, αλλά μπορείτε μερικά αυγά να τα βάψετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να τους δώσετε το δικό σας προσωπικό στίγμα.
empty alt

Marry Me Pasta – μια συνταγή όλο αγάπη για ζυμαρικά!

Δεν λέμε ποτέ όχι σε μια νόστιμη εκδοχή ζυμαρικών
Back To Top