Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση.

Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση. Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείτε ένα μαχαίρι τόσο πιο γρήγορα θα γίνει θαμπό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη λεπίδα του όχι μόνο για να πάρετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη χρήση του, αλλά κυρίως επειδή ένα κοφτερό μαχαίρι είναι επίσης ασφαλέστερο στη χρήση και αυξάνει την απόδοση στην κουζίνα.

Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα εργαλεία για να ακονίσετε και να διατηρήσετε κοφτερό ένα μαχαίρι. Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορους τύπους ηλεκτρικών ακονιστηριών, επιτραπέζια ανοξείδωτα ακονιστήρια, ακονιστήρια με κεραμικές πέτρες.

Πώς να ακονίσετε το μαχαίρι σας χειροκίνητα με μασάτι

Το πέρασμα στο μασάτι είναι η διαδικασία που κάνουμε για να επαναφέρουμε τη χαμένη κόψη ενός μαχαιριού. Προσοχή, με το μασάτι δεν θέλουμε να ακονίσουμε το μαχαίρι αφαιρώντας μέταλλο – και επομένως να δώσουμε νέα κόψη -αλλά να επαναφέρουμε την κόψη η οποία έχει διπλώσει (η κόψη μετά από μερική χρήση δεν καταστρέφεται αλλά διπλώνει) σε ένα ήδη αρκετά κοφτερό μαχαίρι. Η διαδικασία μπορεί να αφαιρέσει κάποιο μέταλλο και συνήθως την πραγματοποιούν (κυρίως σε πιο εμπορικά, μαλακά ατσάλια) πριν από κάθε βαριά χρήση στη κουζίνα.

Τα μασάτια έχουν συνήθως 2 πλευρές. Μια πιο σκληρή για να αφαιρεί μέταλλο και μια πιο μαλακή για να ισιώνει τη κόψη.

Είδη μασατιών

Κεραμικό μασάτι: Αυτού του είδους είναι πιο επιθετικά από τα ατσάλινα και θα αφαιρέσουν μικρές ποσότητες μετάλλου.

Ατσάλινο μασάτι: Αυτού του είδους τα μασάτια χρησιμοποιούνται για να ισιώσουν την κόψη αλλά ταυτόχρονα αφαιρούν και κάποια εύλογη ποσότητα μετάλλου αναλόγως το είδος του μασατιού (παίζει μεγάλο ρόλο η μεταξύ τους απόσταση των κάθετων γραμμών του μασατιού).

Διαμαντένιο μασάτι: Χρησιμοποιούνται συνήθως για ακόνισμα και δεν είναι για το ίσιωμα της κόψης. Θα αφαιρέσουν σημαντική ποσότητα μετάλλου.

GettyImages_532031144

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μασάτι:

Πάνω σε ένα πάγκο κοπής, απλώνω μια πετσέτα. Καρφώστε το μασάτι με την μύτη προς τα κάτω ενώ το κρατάτε σταθερά από τη λαβή.

Ακουμπήστε το πίσω μέρος του μαχαιριού στο πάνω μέρος του μασατιού (κοντά στη λαβή) στην γωνία που έχει αρχικά ακονισθεί (συνήθως 15-20 μοίρες).

Με λίγη πίεση και μια συγχρονισμένη κίνηση σείρετε το μασάτι προς τα κάτω και ταυτόχρονα προς τα εσάς. Σκοπός είναι να ξεκινήσετε από πάνω και το πίσω μέρος του μαχαιριού και να τελειώσετε κάτω και στη μύτη του μαχαιριού.

Κάνετε το ίδιο εναλλάξ μερικές φορές (6-10) και τα μαχαίρια είναι έτοιμα.

 

Οδηγίες φροντίδας

Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες επιφάνειες κοπής, αποφύγετε το μάρμαρο και τον γρανίτη που μπορεί να καταστρέψουν τη λεπίδα. Προτιμήστε τις ξύλινες ή τις πλαστικές. Αποφύγετε να πλένετε τα μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων. Τα μαχαίρια θέλουν μαλακό σφουγγάρι, ζεστό νερό κι απορρυπαντικό πιάτων. Εξίσου σημαντικό είναι το στέγνωμα. Μην τα αφήνετε να μουλιάζουν αλλά ούτε να τα αφήνετε να στεγνώνουν μόνα τους. Σκουπίστε τα καλά με μια στεγνή μαλακή βαμβακερή πετσέτα. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε τα μαχαίρια ενώ είναι ακόμα βρεγμένα. Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύετε ένα μαχαίρι είναι σε μια μαγνητική ράγα (με τη μύτη προς τα πάνω) ή στη θήκη του.

 

(cover photo: bespokepost.com)

empty alt

Ένας πανεύκολος και υγιεινός τρόπος να μαγειρέψεις το ψάρι

Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψεις ένα ψάρι μεσαίου μεγέθους, όπως μια τσιπούρα ή ένα μυλοκόπι; Να το ψήσεις στο φούρνο ολόκληρο, γεμισμένο με μυρωδικά και βότανα.
empty alt

3 tips ώστε ένα δείπνο να είναι –και να φαίνεται!– πιο νόστιμο

Ετοιμάζεσαι να κάνεις το τραπέζι σε μια παρέα φίλων και έχεις ετοιμάσει απλά και νόστιμα, αλλά όχι ιδιαίτερα… φωτογενή φαγητά; Δώσε βάση στα παρακάτω tips, που θα κάνουν πιο ελκυστικά τα πιάτα σου, όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση.
empty alt

Μέλι με σκόρδο, το αχτύπητο δίδυμο στη γεύση!

Γλυκιά και πικάντικη μαζί, η παρακάτω σος θα γίνει το αγαπημένο σου συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Ταιριάζει εξίσου σε ψητό χοιρινό και ψάρι, φτερούγες κοτόπουλου, σε σάντουιτς αλλά και σε ζεστά ροφήματα τσαγιού.
empty alt

Γιατί τυρί και κρασί πάνε συχνά μαζί;

Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.
empty alt

5 tips για πεντανόστιμα ψητά λαχανικά

Συνήθως τα ψητά λαχανικά αναλαμβάνουν ρόλο συνοδευτικών σε ένα μπάρμπεκιου, όμως εφαρμόζοντας κάποια απλά tips μπορείς να τα χρίσεις πρωταγωνιστές.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις παγωτό μπανάνα με ένα υλικό

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: το παγωτό μπανάνα που περιέχει μόνο μπανάνα δεν είναι, ουσιαστικά, παγωτό, είναι όμως ένα νόστιμο παγωμένο γλύκισμα.
empty alt

Πώς να διατηρήσετε τα μαχαίρια σας κοφτερά

Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση.
empty alt

Υπέροχο ratatouille στον φούρνο

Μια εύκολη συνταγή με άρωμα Γαλλίας, εδώ σε μια ψητή εκδοχή
Back To Top