Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση.

Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση. Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείτε ένα μαχαίρι τόσο πιο γρήγορα θα γίνει θαμπό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη λεπίδα του όχι μόνο για να πάρετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη χρήση του, αλλά κυρίως επειδή ένα κοφτερό μαχαίρι είναι επίσης ασφαλέστερο στη χρήση και αυξάνει την απόδοση στην κουζίνα.

Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα εργαλεία για να ακονίσετε και να διατηρήσετε κοφτερό ένα μαχαίρι. Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορους τύπους ηλεκτρικών ακονιστηριών, επιτραπέζια ανοξείδωτα ακονιστήρια, ακονιστήρια με κεραμικές πέτρες.

Πώς να ακονίσετε το μαχαίρι σας χειροκίνητα με μασάτι

Το πέρασμα στο μασάτι είναι η διαδικασία που κάνουμε για να επαναφέρουμε τη χαμένη κόψη ενός μαχαιριού. Προσοχή, με το μασάτι δεν θέλουμε να ακονίσουμε το μαχαίρι αφαιρώντας μέταλλο – και επομένως να δώσουμε νέα κόψη -αλλά να επαναφέρουμε την κόψη η οποία έχει διπλώσει (η κόψη μετά από μερική χρήση δεν καταστρέφεται αλλά διπλώνει) σε ένα ήδη αρκετά κοφτερό μαχαίρι. Η διαδικασία μπορεί να αφαιρέσει κάποιο μέταλλο και συνήθως την πραγματοποιούν (κυρίως σε πιο εμπορικά, μαλακά ατσάλια) πριν από κάθε βαριά χρήση στη κουζίνα.

Τα μασάτια έχουν συνήθως 2 πλευρές. Μια πιο σκληρή για να αφαιρεί μέταλλο και μια πιο μαλακή για να ισιώνει τη κόψη.

Είδη μασατιών

Κεραμικό μασάτι: Αυτού του είδους είναι πιο επιθετικά από τα ατσάλινα και θα αφαιρέσουν μικρές ποσότητες μετάλλου.

Ατσάλινο μασάτι: Αυτού του είδους τα μασάτια χρησιμοποιούνται για να ισιώσουν την κόψη αλλά ταυτόχρονα αφαιρούν και κάποια εύλογη ποσότητα μετάλλου αναλόγως το είδος του μασατιού (παίζει μεγάλο ρόλο η μεταξύ τους απόσταση των κάθετων γραμμών του μασατιού).

Διαμαντένιο μασάτι: Χρησιμοποιούνται συνήθως για ακόνισμα και δεν είναι για το ίσιωμα της κόψης. Θα αφαιρέσουν σημαντική ποσότητα μετάλλου.

GettyImages_532031144

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μασάτι:

Πάνω σε ένα πάγκο κοπής, απλώνω μια πετσέτα. Καρφώστε το μασάτι με την μύτη προς τα κάτω ενώ το κρατάτε σταθερά από τη λαβή.

Ακουμπήστε το πίσω μέρος του μαχαιριού στο πάνω μέρος του μασατιού (κοντά στη λαβή) στην γωνία που έχει αρχικά ακονισθεί (συνήθως 15-20 μοίρες).

Με λίγη πίεση και μια συγχρονισμένη κίνηση σείρετε το μασάτι προς τα κάτω και ταυτόχρονα προς τα εσάς. Σκοπός είναι να ξεκινήσετε από πάνω και το πίσω μέρος του μαχαιριού και να τελειώσετε κάτω και στη μύτη του μαχαιριού.

Κάνετε το ίδιο εναλλάξ μερικές φορές (6-10) και τα μαχαίρια είναι έτοιμα.

 

Οδηγίες φροντίδας

Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες επιφάνειες κοπής, αποφύγετε το μάρμαρο και τον γρανίτη που μπορεί να καταστρέψουν τη λεπίδα. Προτιμήστε τις ξύλινες ή τις πλαστικές. Αποφύγετε να πλένετε τα μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων. Τα μαχαίρια θέλουν μαλακό σφουγγάρι, ζεστό νερό κι απορρυπαντικό πιάτων. Εξίσου σημαντικό είναι το στέγνωμα. Μην τα αφήνετε να μουλιάζουν αλλά ούτε να τα αφήνετε να στεγνώνουν μόνα τους. Σκουπίστε τα καλά με μια στεγνή μαλακή βαμβακερή πετσέτα. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε τα μαχαίρια ενώ είναι ακόμα βρεγμένα. Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύετε ένα μαχαίρι είναι σε μια μαγνητική ράγα (με τη μύτη προς τα πάνω) ή στη θήκη του.

 

(cover photo: bespokepost.com)

empty alt

Γιατί να ζηλέψει κανείς τη σκανδιναβική δίαιτα;

«Γιατί να ζηλέψει κανείς οποιονδήποτε υποβάλλεται σε μια δίαιτα;», θα μπορούσες να ανταπαντήσεις στο ερώτημα του τίτλου.
empty alt

Μην αφήσεις το καλοκαίρι να περάσει χωρίς αυτή τη σαγκρία με καρπούζι

Το καρπούζι και το ροζέ κρασί συνδυάζονται σε ένα δροσερό, χρωματιστό, φρουτώδες ποτό που συμπυκνώνει όλη τη μεθυστική διάθεση του καλοκαιριού.
empty alt

Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να φτιάξεις ζεστό αρωματικό κρασί

Ίσως το ζεστό αρωματικό κρασί, το γερμανικό Glühwein, να σου θυμίζει χριστουγεννιάτικα παζάρια και ρεβεγιόν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο, ή τουλάχιστον να αρχίζεις να το απολαμβάνεις μόλις η θερμοκρασία πέφτει σε επίπεδα ικανοποιητικά για ένα...
empty alt

Η καντίνα που ταξιδεύει στον Καναδά συλλέγοντας συνταγές και ιστορίες

Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη...
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις τα μεγάλα σπαράγγια

Τα λεπτά σπαράγγια καθαρίζονται πιο εύκολα, όμως εκείνα που έχουν μεγαλύτερο πάχος, αν και πιο «μπελαλίδικα» στην προετοιμασία, έχουν περισσότερη σάρκα και είναι πιο ανθεκτικά στο μαγείρεμα, με αποτέλεσμα να μη λιώνουν εύκολα αλλά να γίνονται τραγανά και πλούσια.
empty alt

Αυτό είναι το πιο ευέλικτο υλικό που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου (μετά το αλάτι)

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.
empty alt

Λαχταριστή σούπα μπρόκολου με λιωμένο τυρί

Νομίζουμε ότι η σούπα τσένταρ μπρόκολου εφευρέθηκε αποκλειστικά για άτομα που μισούν τα λαχανικά. Είναι πολύ πιο εύκολο να πάρετε την καθημερινή σας μερίδα λαχανικών όταν συνδυάζονται με ένα λαχταριστό, τυρολαχταριστό ζωμό.
empty alt

Κις με σπανάκι και μανιτάρια

Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch.
Back To Top