Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση.

Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση. Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείτε ένα μαχαίρι τόσο πιο γρήγορα θα γίνει θαμπό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη λεπίδα του όχι μόνο για να πάρετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη χρήση του, αλλά κυρίως επειδή ένα κοφτερό μαχαίρι είναι επίσης ασφαλέστερο στη χρήση και αυξάνει την απόδοση στην κουζίνα.

Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα εργαλεία για να ακονίσετε και να διατηρήσετε κοφτερό ένα μαχαίρι. Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορους τύπους ηλεκτρικών ακονιστηριών, επιτραπέζια ανοξείδωτα ακονιστήρια, ακονιστήρια με κεραμικές πέτρες.

Πώς να ακονίσετε το μαχαίρι σας χειροκίνητα με μασάτι

Το πέρασμα στο μασάτι είναι η διαδικασία που κάνουμε για να επαναφέρουμε τη χαμένη κόψη ενός μαχαιριού. Προσοχή, με το μασάτι δεν θέλουμε να ακονίσουμε το μαχαίρι αφαιρώντας μέταλλο – και επομένως να δώσουμε νέα κόψη -αλλά να επαναφέρουμε την κόψη η οποία έχει διπλώσει (η κόψη μετά από μερική χρήση δεν καταστρέφεται αλλά διπλώνει) σε ένα ήδη αρκετά κοφτερό μαχαίρι. Η διαδικασία μπορεί να αφαιρέσει κάποιο μέταλλο και συνήθως την πραγματοποιούν (κυρίως σε πιο εμπορικά, μαλακά ατσάλια) πριν από κάθε βαριά χρήση στη κουζίνα.

Τα μασάτια έχουν συνήθως 2 πλευρές. Μια πιο σκληρή για να αφαιρεί μέταλλο και μια πιο μαλακή για να ισιώνει τη κόψη.

Είδη μασατιών

Κεραμικό μασάτι: Αυτού του είδους είναι πιο επιθετικά από τα ατσάλινα και θα αφαιρέσουν μικρές ποσότητες μετάλλου.

Ατσάλινο μασάτι: Αυτού του είδους τα μασάτια χρησιμοποιούνται για να ισιώσουν την κόψη αλλά ταυτόχρονα αφαιρούν και κάποια εύλογη ποσότητα μετάλλου αναλόγως το είδος του μασατιού (παίζει μεγάλο ρόλο η μεταξύ τους απόσταση των κάθετων γραμμών του μασατιού).

Διαμαντένιο μασάτι: Χρησιμοποιούνται συνήθως για ακόνισμα και δεν είναι για το ίσιωμα της κόψης. Θα αφαιρέσουν σημαντική ποσότητα μετάλλου.

GettyImages_532031144

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μασάτι:

Πάνω σε ένα πάγκο κοπής, απλώνω μια πετσέτα. Καρφώστε το μασάτι με την μύτη προς τα κάτω ενώ το κρατάτε σταθερά από τη λαβή.

Ακουμπήστε το πίσω μέρος του μαχαιριού στο πάνω μέρος του μασατιού (κοντά στη λαβή) στην γωνία που έχει αρχικά ακονισθεί (συνήθως 15-20 μοίρες).

Με λίγη πίεση και μια συγχρονισμένη κίνηση σείρετε το μασάτι προς τα κάτω και ταυτόχρονα προς τα εσάς. Σκοπός είναι να ξεκινήσετε από πάνω και το πίσω μέρος του μαχαιριού και να τελειώσετε κάτω και στη μύτη του μαχαιριού.

Κάνετε το ίδιο εναλλάξ μερικές φορές (6-10) και τα μαχαίρια είναι έτοιμα.

 

Οδηγίες φροντίδας

Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες επιφάνειες κοπής, αποφύγετε το μάρμαρο και τον γρανίτη που μπορεί να καταστρέψουν τη λεπίδα. Προτιμήστε τις ξύλινες ή τις πλαστικές. Αποφύγετε να πλένετε τα μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων. Τα μαχαίρια θέλουν μαλακό σφουγγάρι, ζεστό νερό κι απορρυπαντικό πιάτων. Εξίσου σημαντικό είναι το στέγνωμα. Μην τα αφήνετε να μουλιάζουν αλλά ούτε να τα αφήνετε να στεγνώνουν μόνα τους. Σκουπίστε τα καλά με μια στεγνή μαλακή βαμβακερή πετσέτα. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε τα μαχαίρια ενώ είναι ακόμα βρεγμένα. Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύετε ένα μαχαίρι είναι σε μια μαγνητική ράγα (με τη μύτη προς τα πάνω) ή στη θήκη του.

 

(cover photo: bespokepost.com)

empty alt

Τι είναι η vegan μαγιονέζα;

Βασικό συστατικό της συμβατικής μαγιονέζας είναι το αυγό, που δεν αποτελεί κομμάτι μιας vegan διατροφής (η οποία αποκλείει όλα τα ζωικά τρόφιμα).
empty alt

Μπορεί το είδος του σερβίτσιου να σε κάνει να τρως περισσότερο;

Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;».
empty alt

Θες να χάσεις βάρος; Πάρε μικρότερο πιάτο

Μία νέα βρετανική έρευνα ήρθε να αποδείξει ότι το μέγεθος του πιάτου σου και άρα η μερίδα που βάζεις μπροστά σου όταν κάτσεις να φας, επηρεάζουν την ποσότητα που καταναλώνεις.
empty alt

Κανόνες για μια καλοφτιαγμένη μακαρονάδα

Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των...
empty alt

Γκασπάτσο: η σούπα που τρώγεται κρύα!

Θυμίζει ντοματοχυμό αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πεντανόστιμη, ισπανική σούπα λαχανικών που καταναλώνεται κρύα και ταιριάζει στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
empty alt

Πώς να φτιάξεις το καλύτερο και πιο νόστιμο μπανανόψωμο

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.
empty alt

Τι τρόφιμα χρειάζεται να έχετε σε απόθεμα για ώρα ανάγκης

Με τα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού να γίνονται σε όλη την Ευρώπη όλο και πιο αυστηρά καλού κακού να έχετε μερικά τρόφιμα που να μπορούν να διατηρηθούν για ένα διάστημα όσο θα χρειαστεί να μείνετε σπίτι με ασφάλεια.
empty alt

Ψημένα, τραγανά και λαχταριστά ρεβίθια

Τα ρεβίθια γίνονται εξαιρετικά τραγανά στον φούρνο και φτιάχνουν το τέλειο, εθιστικό σνακ. Πολύ πολύ καλύτερο μάλιστα από το να ενδώσετε σε πατατάκια! Βεβαιωθείτε ότι τα ρεβίθια σας είναι στεγνά πριν τα βάλετε στο φούρνο και θα παραμείνουν επίσης τραγανά καθώς κρυώνουν! ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ […]

Back To Top