Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση.

Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση. Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείτε ένα μαχαίρι τόσο πιο γρήγορα θα γίνει θαμπό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη λεπίδα του όχι μόνο για να πάρετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τη χρήση του, αλλά κυρίως επειδή ένα κοφτερό μαχαίρι είναι επίσης ασφαλέστερο στη χρήση και αυξάνει την απόδοση στην κουζίνα.

Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα εργαλεία για να ακονίσετε και να διατηρήσετε κοφτερό ένα μαχαίρι. Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορους τύπους ηλεκτρικών ακονιστηριών, επιτραπέζια ανοξείδωτα ακονιστήρια, ακονιστήρια με κεραμικές πέτρες.

Πώς να ακονίσετε το μαχαίρι σας χειροκίνητα με μασάτι

Το πέρασμα στο μασάτι είναι η διαδικασία που κάνουμε για να επαναφέρουμε τη χαμένη κόψη ενός μαχαιριού. Προσοχή, με το μασάτι δεν θέλουμε να ακονίσουμε το μαχαίρι αφαιρώντας μέταλλο – και επομένως να δώσουμε νέα κόψη -αλλά να επαναφέρουμε την κόψη η οποία έχει διπλώσει (η κόψη μετά από μερική χρήση δεν καταστρέφεται αλλά διπλώνει) σε ένα ήδη αρκετά κοφτερό μαχαίρι. Η διαδικασία μπορεί να αφαιρέσει κάποιο μέταλλο και συνήθως την πραγματοποιούν (κυρίως σε πιο εμπορικά, μαλακά ατσάλια) πριν από κάθε βαριά χρήση στη κουζίνα.

Τα μασάτια έχουν συνήθως 2 πλευρές. Μια πιο σκληρή για να αφαιρεί μέταλλο και μια πιο μαλακή για να ισιώνει τη κόψη.

Είδη μασατιών

Κεραμικό μασάτι: Αυτού του είδους είναι πιο επιθετικά από τα ατσάλινα και θα αφαιρέσουν μικρές ποσότητες μετάλλου.

Ατσάλινο μασάτι: Αυτού του είδους τα μασάτια χρησιμοποιούνται για να ισιώσουν την κόψη αλλά ταυτόχρονα αφαιρούν και κάποια εύλογη ποσότητα μετάλλου αναλόγως το είδος του μασατιού (παίζει μεγάλο ρόλο η μεταξύ τους απόσταση των κάθετων γραμμών του μασατιού).

Διαμαντένιο μασάτι: Χρησιμοποιούνται συνήθως για ακόνισμα και δεν είναι για το ίσιωμα της κόψης. Θα αφαιρέσουν σημαντική ποσότητα μετάλλου.

GettyImages_532031144

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μασάτι:

Πάνω σε ένα πάγκο κοπής, απλώνω μια πετσέτα. Καρφώστε το μασάτι με την μύτη προς τα κάτω ενώ το κρατάτε σταθερά από τη λαβή.

Ακουμπήστε το πίσω μέρος του μαχαιριού στο πάνω μέρος του μασατιού (κοντά στη λαβή) στην γωνία που έχει αρχικά ακονισθεί (συνήθως 15-20 μοίρες).

Με λίγη πίεση και μια συγχρονισμένη κίνηση σείρετε το μασάτι προς τα κάτω και ταυτόχρονα προς τα εσάς. Σκοπός είναι να ξεκινήσετε από πάνω και το πίσω μέρος του μαχαιριού και να τελειώσετε κάτω και στη μύτη του μαχαιριού.

Κάνετε το ίδιο εναλλάξ μερικές φορές (6-10) και τα μαχαίρια είναι έτοιμα.

 

Οδηγίες φροντίδας

Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες επιφάνειες κοπής, αποφύγετε το μάρμαρο και τον γρανίτη που μπορεί να καταστρέψουν τη λεπίδα. Προτιμήστε τις ξύλινες ή τις πλαστικές. Αποφύγετε να πλένετε τα μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων. Τα μαχαίρια θέλουν μαλακό σφουγγάρι, ζεστό νερό κι απορρυπαντικό πιάτων. Εξίσου σημαντικό είναι το στέγνωμα. Μην τα αφήνετε να μουλιάζουν αλλά ούτε να τα αφήνετε να στεγνώνουν μόνα τους. Σκουπίστε τα καλά με μια στεγνή μαλακή βαμβακερή πετσέτα. Να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε τα μαχαίρια ενώ είναι ακόμα βρεγμένα. Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύετε ένα μαχαίρι είναι σε μια μαγνητική ράγα (με τη μύτη προς τα πάνω) ή στη θήκη του.

 

(cover photo: bespokepost.com)

empty alt

Ξαναπαγωμένο παγωτό, αυτή η μάστιγα

Μόλις ο καιρός ζεσταίνει, η κίνηση γίνεται σχεδόν αυτόματα: Σκύβεις πάνω από το ψυγείο με τα παγωτά και χαζεύεις μέχρι να εντοπίσεις αυτό που θα σου κάνει εντύπωση.
empty alt

Ο ιδανικός τρόπος να εκμεταλλευτείς μια σχεδόν άδεια γυάλα μελιού

Στον πυθμένα της γυάλας σου έχουν μείνει λίγες κουταλιές από μέλι, ταχίνι, μουστάρδα ή κρέμα βαλσαμικού (οποιουδήποτε ρευστού υλικού χρησιμοποιείς στη μαγειρική σου).
empty alt

Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες

Ας ξεκινήσουμε από αυτό: γιατί να μπεις στη διαδικασία να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες που θα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου; Επειδή η φλούδα τους χαλάει την ομοιόμορφη υφή μιας σάλτσας και, επιπλέον, είναι πιο δύσπεπτη.
empty alt

Οι σταρ της Αμερικής κάνουν γενναίες δωρεές σε οργανισμούς τροφίμων

Εδώ είναι κάποιες από τις προσωπικότητες που έχουν δωρίσει στους οργανισμούς τροφίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι στιγμής.
empty alt

Γαρίδες ποπ κορν… τραγανή κι απολαυστική πρόκληση

Μερικές απολαύσεις δεν είναι τόσο δύσκολο να τις γευτείς στην άνεση του σπιτιού σου. Μια συνταγή για γαρίδες ποπ κορν πρέπει να είναι δύο πράγματα: Εύκολη στην παρασκευή και εύκολη στην κατανάλωση.
empty alt

Απολαυστικά μάφιν βρώμης με μήλο-κανέλα

Αυτά τα εύκολα μάφιν-κεκάκια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Εάν βιάζεστε, βάλτε ένα σε ένα δοχείο αποθήκευσης τροφίμων για να το απολαύσετε μόλις φτάσετε στη δουλειά ή το σχολείο.
empty alt

Χρυσοί Σκούφοι 2023 - Άλλη μια φορά μεγάλος νικητής ο Έκτορας Μποτρίνι

30 Χρόνια Χρυσοί Σκούφοι: Με μεγάλο νικητή για ακόμα μία χρονιά τον Έκτορα Μποτρίνι απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι Χρυσοί Σκούφοι.
empty alt

Τραγανά ψητά σπαράγγια με παρμεζάνα

Τόσο νόστιμα που μπορούν να ανταγωνιστούν τις τηγανητές πατάτες
Back To Top