Πόσο αθώα είναι τελικά τα φυτικά λιπαρά; Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τους μπορεί να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Πόσο αθώα είναι τελικά τα φυτικά λιπαρά; Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τους μπορεί να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ομως αυτό δεν προεξοφλεί ότι μας προστατεύει από την καρδιοπάθεια, Αυτό προκύπρει απο μια νέα έρευνα που εξετάστηκαν στοιχεία από σχεδόν 9.500 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 97 ετών, οι οποίοι είχαν χωρισθεί σε δύο ομάδες.

Οι μισοί από αυτούς ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά από πλήρες γάλα, τυρί και κόκκινο κρέας και οι άλλοι μισοί ακολουθούσαν ένα διαιτολόγιο στο οποίο το κύριο λάδι στο μαγείρεμα και το σερβίρισμα ήταν το καλαμποκέλαιο και το βούτυρο αγελάδος είχε αντικατασταθεί από μαργαρίνη από καλαμποκέλαιο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 2.355 εθελοντών που είχαν ακολουθήσει τα διαιτολόγια αυτά για ένα χρόνο ή περισσότερο (οι υπόλοιποι σταμάτησαν νωρίτερα).

Όπως γράφουν στο τρέχον τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ)μέσα σε ένα χρόνο η χοληστερόλη όσων έτρωγαν το καλαμποκέλαιο είχε μειωθεί κατά μέσον όρο 13,8%, αλλά σε όσους έκαναν με συνέπεια τρία κύρια γεύματα την ημέρα είχε μειωθεί κατά 18%.

Παρόλο που η μείωση αυτή είναι σημαντική, δεν υπήρξε αντίστοιχη ελάττωση στον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου, ούτε στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Αντιθέτως, υπήρξαν ενδείξεις ότι η θνησιμότητα από κάθε αιτία ήταν λίγο αυξημένη σε όσους είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στην χοληστερόλη τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από πέντε κλινικές μελέτες με περισσότερους από 10.000 εθελοντές και διαπίστωσαν πως και αυτές είχαν ανάλογα ευρήματα.Το καλαμποκέλαιο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και στο πολυακόρεστο λινολεϊκό οξύ, ένα είδος ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, λένε οι ερευνητές, και απ’ ό,τι φαίνεται μειώνει μεν αποτελεσματικά τη χοληστερόλη αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για την προστασία της καρδιάς.

Η νέα ανάλυση, της οποία ηγήθηκε ο δρ Κρίστοφερ Ράμσντεν από τον Τομέα Διατροφικών Νευροεπιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (NIAAA) των αμερικανικών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH), βασίσθηκε σε στοιχεία από μελέτη που πραγματοποιήθηκε πριν από 45 χρόνια στους ένοικους γηροκομείων και νοσοκομείων ψυχικής υγείας της Μινεσότα έπειτα από ειδική άδεια.

 

empty alt

Η Παραδοσιακή κουζίνα της Δράμας.

Η περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους – μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά, το Παγγαίο, το Φαλακρό και το Μενοίκιο – τον πλούσιο Νέστο και τους παραποτάμους του, από τις έντονες τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, και πολιτιστικά από τις έντονες...
empty alt

Απαγορεύτηκε με νόμο το γρήγορο φαγητό στη Βενετία

Πόσο ρομαντικό είναι να περπατάς στην πλατεία του Αγίου Μάρκου με το ένα σου χέρι να αγκαλιάζει τον αγαπημένο σου και το άλλο να κρατάει ένα… σουβλάκι με γύρο χοιρινό; Μερικά πράγματα είναι (και) θέμα αισθητικής και σεβασμού στην ιστορία.
empty alt

5 αυθεντικές νηστίσιμες συνταγές από κρητικά μοναστήρια

Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα.
empty alt

Το μυστικό για να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας σου

Αν θέλεις η μπριζόλα σου, ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι κρέας, να ψηθεί ομοιόμορφα, ιδιαίτερα αν αυτό το κομμάτι έχει μεγάλο πάχος, φρόντισε να το βγάλεις νωρίτερα από το ψυγείο, ώστε μέχρι την ώρα του μαγειρέματος να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
empty alt

Tacos με εξωτικές γαρίδες

Αν σου αρέσει η Asian Latin κουζίνα, αυτή η συνταγή θα σε ενθουσιάσει. Αν λατρεύεις τα θαλασσινά πιάτα αλλά και οι γεύσεις που θυμίζουν την εξωτική πλευρά της Ανατολής, ειδικά όταν συνδυάζονται με την άγρια ασυμβίβαστη γεύση της λατινοαμερικάνικης γαστρονομίας, αυτές οι τηγανητές γαρίδες με σάλτσα μάνγκο […]
empty alt

Κηπουρική στην…κουζίνα!

  Για πολλούς ταλαντούχους μάγειρες, η χρήση βοτάνων αποτελεί ουσιαστικό μέρος της παρασκευής ενός γεύματος. Αλλά η καλλιέργεια των δικών σας βοτάνων, είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε έξω, είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε.
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσεις τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν

Το πρόβλημα είναι γνωστό: το τέλος του Πάσχα σε βρήκε με άπειρα βαμμένα αυγά που περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι και τα τσουγκρίσματα με φίλους και συγγενείς.
empty alt

Λεμονάτες γαρίδες με άρωμα σκόρδου

Ανάλαφρες κι αρωματικές, ταιριάζουν ιδανικά στο καλοκαίρι
Back To Top