Πόσο αθώα είναι τελικά τα φυτικά λιπαρά; Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τους μπορεί να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Πόσο αθώα είναι τελικά τα φυτικά λιπαρά; Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση τους μπορεί να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ομως αυτό δεν προεξοφλεί ότι μας προστατεύει από την καρδιοπάθεια, Αυτό προκύπρει απο μια νέα έρευνα που εξετάστηκαν στοιχεία από σχεδόν 9.500 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 20 έως 97 ετών, οι οποίοι είχαν χωρισθεί σε δύο ομάδες.

Οι μισοί από αυτούς ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά από πλήρες γάλα, τυρί και κόκκινο κρέας και οι άλλοι μισοί ακολουθούσαν ένα διαιτολόγιο στο οποίο το κύριο λάδι στο μαγείρεμα και το σερβίρισμα ήταν το καλαμποκέλαιο και το βούτυρο αγελάδος είχε αντικατασταθεί από μαργαρίνη από καλαμποκέλαιο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα στοιχεία 2.355 εθελοντών που είχαν ακολουθήσει τα διαιτολόγια αυτά για ένα χρόνο ή περισσότερο (οι υπόλοιποι σταμάτησαν νωρίτερα).

Όπως γράφουν στο τρέχον τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ)μέσα σε ένα χρόνο η χοληστερόλη όσων έτρωγαν το καλαμποκέλαιο είχε μειωθεί κατά μέσον όρο 13,8%, αλλά σε όσους έκαναν με συνέπεια τρία κύρια γεύματα την ημέρα είχε μειωθεί κατά 18%.

Παρόλο που η μείωση αυτή είναι σημαντική, δεν υπήρξε αντίστοιχη ελάττωση στον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου, ούτε στον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια. Αντιθέτως, υπήρξαν ενδείξεις ότι η θνησιμότητα από κάθε αιτία ήταν λίγο αυξημένη σε όσους είχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στην χοληστερόλη τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από πέντε κλινικές μελέτες με περισσότερους από 10.000 εθελοντές και διαπίστωσαν πως και αυτές είχαν ανάλογα ευρήματα.Το καλαμποκέλαιο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και στο πολυακόρεστο λινολεϊκό οξύ, ένα είδος ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, λένε οι ερευνητές, και απ’ ό,τι φαίνεται μειώνει μεν αποτελεσματικά τη χοληστερόλη αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για την προστασία της καρδιάς.

Η νέα ανάλυση, της οποία ηγήθηκε ο δρ Κρίστοφερ Ράμσντεν από τον Τομέα Διατροφικών Νευροεπιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (NIAAA) των αμερικανικών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH), βασίσθηκε σε στοιχεία από μελέτη που πραγματοποιήθηκε πριν από 45 χρόνια στους ένοικους γηροκομείων και νοσοκομείων ψυχικής υγείας της Μινεσότα έπειτα από ειδική άδεια.

 

empty alt

6 τρόποι να μαγειρέψεις τα κατεψυγμένα λαχανικά

Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
empty alt

Φτιάξε σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.
empty alt

To dress code στα εστιατόρια αλλάζει;

Όταν είσαι καλεσμένος το βράδυ για φαγητό, φοράς αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «τα καλά σου». Ένα όμορφο φόρεμα και τακούνια οι γυναίκες, το κοστούμι τους οι άντρες.
empty alt

Ένα ντοκιμαντέρ για τη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεστοκριτικός Jonathan Gold μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες, μέσα από το ντοκιμαντέρ «City of Gold» (2015) σε σκηνοθεσία της Laura Gabbert.
empty alt

Ετοιμάζεις ταξίδι; Πάρε μαζί σου αυτό το σπιτικό σνακ!

Τα μεγάλα ταξίδια μας δίνουν το ιδανικό άλλοθι να ενδώσουμε σε σνακ που είναι πλούσια σε θερμίδες, τα οποία διαφορετικά μπορεί και να αποφεύγαμε.
empty alt

Έτσι θα δώσεις πιο πλούσια γεύση στις ελαφρώς άγουρες ντομάτες

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις […]
empty alt

Mac & cheese με κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι μια υγιεινή επιλογή για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας σε χαμηλούς υδατάνθρακες, σε αυτή την εκδοχή η υγεία συναντά και την απόλαυση! Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να το φτιάξετε όσο πιο απολαυστικό γίνετε.
empty alt

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.
Back To Top