Κανένα συνοδευτικό φαγητών που λειτουργεί ως άριστη γαρνιτούρα αλλά που μπορεί και να σταθεί και μόνο του ως εξαιρετικό πιάτο δεν μπορεί να συγκριθεί με τις πατάτες.

Κανένα συνοδευτικό φαγητών που λειτουργεί ως άριστη γαρνιτούρα αλλά που μπορεί και να σταθεί και μόνο του ως εξαιρετικό πιάτο δεν μπορεί να συγκριθεί με τις πατάτες. Πουρές, τηγανητές, ψητές, γκρατινέ, δεν υπάρχει γεύμα που να μην απογειώνεται με την παρουσία του γεώμηλου. Από το πρωινό, μέχρι σε τσιπς δίπλα σε ένα σάντουιτς, ή γεμιστή ψημένη στα κάρβουνα δίπλα στην μπριζόλα σου ή ως πουρές μαζί με το κοτόπουλο σου, οι πατάτες κάνουν τα πάντα καλύτερα.

Μία από τις πιο γκουρμέ κι εκλεπτυσμένες μορφές της είναι οι μικρές στρογγυλές πατάτες που τρώγονται ολόκληρες. Ξεφλουδισμένες ή με τη φλούδα, μπορούν να αποτελέσουν από κανονικό φαγητό, να γίνουν σαλάτα μέχρι και να συνοδεύσουν το πιο ιδιαίτερο πιάτο. Ετοιμάζονται γρήγορα, εύκολα, και διατηρούν το σχήμα, την υφή τους και όλη τη φυσική τους γεύση. Είναι έτσι το τέλειο συστατικό για ένα δείπνο. Μπορείτε να τις απολαύσετε σκέτες, να τις φτιάξετε με βούτυρο και βότανα, ή να τις συνοδέψετε με κρέμα μουστάρδας. Και χωρίς αμφιβολία, ο καλύτερος τρόπος για να τα προετοιμάσετε είναι ο ατμός.

Μάλιστα, το μυστικό στον τρόπο μαγειρέματός τους είναι ο ατμός κι όχι το βράσιμο.

garlic-herb-roasted-potatoes-final-32-750x500

Οι βραστές πατάτες συχνά παραβράζουν και πολλές φορές η γεύση τους αλλοιώνεται με το βραστό νερό. Αλλά οι πατάτες στον ατμό, όπως κάθε λαχανικό στον ατμό, διατηρούν όλη τη γεύση και τα ωφέλιμα συστατικά τους! Η φλούδα τους, αντί να γίνεται γλιστερή και γλοιώδης, παραμένει τραγανή. Και είναι πολύ μικρή διαφορά όσον αφορά το χρόνο προετοιμασίας τους. Ενώ οι μεγάλες πατάτες παίρνουν περισσότερη ώρα στον ατμό, οι μικρές στρογγυλές μπορούν να γίνουν σε μόλις 20 λεπτά.

Πριν βάλετε τις baby πατάτες στον ατμό, καθαρίστε τες καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και στεγνώστε τες. Τοποθετήστε τες σε ένα καλάθι με ατμό ή τοποθετήστε ένα ειδικό δοχείο μέσα σε σκεύος με νερό που βράζει – κι ο ατμομάγειρας, αν διαθέτετε, είναι μια χαρά. Ο χρόνος που χρειάζονται κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος από είκοσι έως τριάντα λεπτά.

Ανάλογα με το πόσο τραγανές ή μαλακές τις προτιμάτε, βγάλτε τες και απολαύστε τες με όποιον τρόπο επιθυμείτε!

empty alt

Mukimono: Μια ιαπωνική τέχνη για τα μάτια σου μόνο

“Πρέπει να τρώω φρούτα και λαχανικά”: Το επαναλαμβάνεις κάθε μέρα στον εαυτό σου σαν χαϊκού για να τον πείσεις.
empty alt

Πώς θα χρησιμοποιήσεις τα «καπάκια» από τις φράουλες

Όταν καθαρίζεις τις φράουλες, αφού φυσικά προηγουμένως τις πλύνεις πολύ-πολύ καλά, κόβεις το πάνω μέρος τους, μαζί με τα φύλλα, και το πετάς κατευθείαν στα σκουπίδια, σωστά; Κι όμως, υπάρχει ένας –τουλάχιστον– τρόπος για να το αξιοποιήσεις: να το χρησιμοποιήσεις για να αρωματίσεις το νερό σου.
empty alt

Σούπα με μπρόκολο και τσένταρ

Λατρεύεις το εφέ του λιωμένου τσένταρ αλλά θες και να το συνδυάσεις με κάτι… πράσινο και υγιεινό; Κανένα άλλο τυρί δεν λιώνει τόσο βελούδινα και δεν δένει τόσο απολαυστικά σε σούπες με λαχανικά προσφέροντας τόσο ζεστό και βελούδινο αποτέλεσμα.
empty alt

Πώς να φτιάξεις την τέλεια μαρμελάδα ντομάτας!

Αυτή η μαρμελάδα είναι το τέλειο συνοδευτικό για την απόλυτη ποικιλία τυριών – ή το ονειρικό πρωινό όσων προτιμούν να συνδυάζουν τα αλμυρά με τα γλυκά! Ισορροπεί τη γλυκύτητα που έχουν τα ντοματίνια με τη γήινη γεύση του δεντρολίβανο, αλλά και αναδύει υπέροχα τα αρώματα από θυμάρι […]
empty alt

Όλα τα μυστικά από τη Μυτιλήνη για να φτιάξεις τις νοστιμότερες παστές σαρδέλες

Ένας από τους απολαυστικότερους μεζέδες για να συνοδεύσεις το ούζο σου τώρα το καλοκαίρι είναι οι παστές σαρδέλες.
empty alt

Ψήνεσαι να μάθεις να φτιάχνεις την τέλεια barbeque sauce

Το μπάρμεκιου είναι τέχνη. Είτε γίνεται στα κάρβουνα είτε σε ηλεκτρικό barbeque. Ό,τι και να σου αρέσει να απολαμβάνεις ψητό, από κρέας έως λαχανικά, μέχρι φρούτα, η κατάλληλη συνοδευτική σάλτσα είναι αυτό το έξτρα που θα απογειώσει τη γεύση.
empty alt

Ζεστό κακάο με Rumchata

Το RumChata είναι ένα λικέρ κρέμας που παρασκευάζεται στο Ουισκόνσιν. Η συνταγή περιλαμβάνει ρούμι, κρέμα γάλακτος, κανέλα, βανίλια, ζάχαρη και άλλα αρώματα.
empty alt

Vegan λαζάνια

Δεν είναι βαρετά ούτε άγευστα τα χορτοφαγικά πιάτα. Τα ζυμαρικά, κι εν προκειμένω τα λαζάνια, χωράνε πολλές επιλογές και όχι μόνο όσες συνοδεύονται από υπερβολικές θερμίδες και «αμαρτωλά» λιπαρά.
Back To Top