Και μόνο που ανοίγεις το καπάκι από ένα βάζο μαρμελάδας φράουλας σε πλημμυρίζουν αρώματα εξοχής, ανθισμένων αγρών και δυνατών αναμνήσεων.

 

Και μόνο που ανοίγεις το καπάκι από ένα βάζο μαρμελάδας φράουλας σε πλημμυρίζουν αρώματα εξοχής, ανθισμένων αγρών και δυνατών αναμνήσεων. Καμιά άλλη μαρμελάδα δεν συνδέεται ταυτόχρονα με τη συγκίνηση των παιδικών χρόνων αλλά και το πάθος των πρώτων πρωινών που έχεις μοιραστεί με το ερωτικό σου ταίρι.

Κόκκινη όσο πρέπει, γλυκιά όσο χρειάζεται, με μια πολύτιμη εσάνς λεμονιού – η παρακάτω συνταγή για μαρμελάδα φράουλας είναι σίγουρο ότι θα σε κερδίσει!

 

Μαρμελάδα φράουλας

1 κιλό φράουλες φρέσκες ή κατεψυγμένες

2 κιλά οργανικά λεμόνια ή μαζεμένα από τον κήπο (9 μικρά ή 5-6 μεγάλα λεμόνια)

3 φλιτζάνια ζάχαρη

 

 Ημέρα 1:

Ξύσε όλα τα λεμόνια. Μπορείς είτε να χρησιμοποιήσεις ένα zester (όχι έναν τρίφτη) για να δημιουργήσεις μικρές κορδέλες από ξύσμα. Ή έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να «ξυρίσεις» το πάνω στρώμα του φλοιού και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψεις τον φλοιό σε λεπτές κορδέλες.

Στύψε αρκετά λεμόνια για να πάρεις ένα φλιτζάνι χυμό. Τύλιξε τυχόν σπόρους και τουλάχιστον το ένα τρίτο των φλοιών σε έναν μικρό σάκο από λινό ή πανί για να δημιουργήσεις ένα ασφαλές μείγμα, αποτρέποντας τη διαφυγή οποιουδήποτε φλοιού ή σπόρου.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτεις 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού, ξύσμα και 2 φλιτζάνια νερό. Στη συνέχεια βυθίζεις τη δέσμη με τους σπόρους και τις φλούδες στο μπολ. Καλύπτεις και το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, βάζεις τις φράουλες σε 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέτεις τη ζάχαρη στις φράουλες και ανακατεύεις μέχρι να καλυφθούν. Σκεπάζεις και στη συνέχεια αφήνεις να ρυθμιστεί για το ίδιο χρονικό διάστημα με το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Δεν χρειάζεται να κόψεις τις φράουλες, άφησε τη ζάχαρη να κάνει τη δουλειά για σένα.

straw2

Ημέρα 2:

Απολυμαίνεις τα βάζα και τα καπάκια κονσερβοποίησης. Θα χρειαστείς γύρω στα 5 βάζα.

Ζεσταίνεις ένα δοχείο με βραστό νερό για να βράσει και να διατηρήσεις τα επίπεδα του νερού ψηλά ενώ φτιάχνεις τη μαρμελάδα, ώστε να είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις την κονσερβοποίηση όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Βγάλε τη δέσμη των σπόρων και των φλοιών από το μπολ με το χυμό λεμονιού. Σε μια μεγάλη, βαθιά, βαριά κατσαρόλα βάλε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τις φράουλες και τα υπόλοιπα 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη.

Σε μέτρια φωτιά φέρε τη μαρμελάδα σε σημείο βρασμού Μείωσε τη θερμότητα για να διατηρήσεις ένα απαλό σιγοβράσιμο. Ανακατεύεις κάθε 5-10 λεπτά. Αφού αρχίσει να σιγοβράζει, το μαγείρεμα θα διαρκέσει 40-60 λεπτά. Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο για να παρακολουθείς τη θερμοκρασία. Καθώς πλησιάζει στους 222 βαθμούς, δοκίμασε το τεστ της κρύας πλάκας για να ελέγξεις την υφή της μαρμελάδας σας. Επίσης, οπτικά το μείγμα θα σκουραίνει στο χρώμα και οι φυσαλίδες θα γίνουν παχύτερες όταν φτάσουν τους 222-223 βαθμούς F.

Βάλε τη μαρμελάδα σε ζεστά και αποστειρωμένα βάζα και γεμίζεις κάθε βαζάκι μέχρι το χείλος. Σφραγίζεις το βάζο καλά με το επίσης αποστειρωμένο καπάκι και γυρίζεις το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Τυχόν βάζα που δεν έχουν σφραγιστεί πρέπει να ψύχονται και να τρώγονται τις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Αποθήκευσε τη σφραγισμένη μαρμελάδα σε δροσερό, σκοτεινό, ξηρό μέρος.

 

 

empty alt

Άσε τα ηρεμιστικά και πιάσε τα λεμόνια

  Ξέραμε ότι υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα σπίτι, περιτριγυρισμένο από λεμονιές! Και σήμερα σου επιβεβαιώνω τον… εθισμό που έχεις στον μυρωδάτο αυτό φυτό! Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, το να… σνιφάρεις λεμόνια, μόνο σε καλό θα σου βγει! Είτε πρόκειται να μυρίσεις […]
empty alt

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Έφτιαξαν ντόνατ που φωσφορίζει!

Mετά τον καφέ στο αβοκάντο, ξέρεις, το avolatte, που δημιούργησε ένα καφέ στη Μελβούρνη, η Αυστραλία πρωτοτυπεί και πάλι και συστήνει στον κόσμο το glownut, το ντόνατ που φωσφορίζει! Είναι το φαγητό που υπόσχεται ότι μπορείς να το φας άφοβα σε συνθήκες απόλυτου σκότους, π.
empty alt

Τα πέντε μυστικά που θα διευκολύνουν και θα απογειώσουν τη μαγειρική σου

1. Άνοιξε την αγκαλιά σου στις εναλλακτικές. Το γεγονός ότι ένας σεφ βραβευμένος με Michelin προτείνει μια συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα μαγειρέψεις λίγο διαφορετικά.
empty alt

Κολοκυθοανθοί με μπέικον, ρικότα και μανιτάρια

Όταν ακούς για γεμιστούς κολοκυθοανθούς το μυαλό σου πάει συνήθως στην κλασική τους εκδοχή, με γέμιση μυρωδικών και ρυζιού.
empty alt

Summer wine… ή πώς να φτιάξεις την πιο απολαυστική παγωμένη σανγκρία

  Η σανγκρία είναι από μόνη της ένα είδος κρασιού με χαρακτηριστική γλυκιά επίγευση. Δεν υπάρχει ωστόσο τίποτα χειρότερο από μια υπερβολικά γλυκιά σανγκρία.
empty alt

Oh la la σπιτικά κρουασάν

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται.
empty alt

Καλαμπόκι: πολλά περισσότερο από ποπ κορν!

Συνώνυμο με το καλοκαίρι και τις βόλτες με τη μυρωδιά του να σε βρίσκει εκεί που περπατάς από τους πλανόδιους πωλητές.
empty alt

Πικάντικη σούπα με γαρίδες, μπέικον και λαχανικά

Όσον αφορά τις ζεστές, τις comfort food επιλογές, οι σούπες παίρνουν το προβάδισμα. Αυτό είναι γεμάτο καλούδια όπως μπέικον, γαρίδες, πατάτες και καλαμπόκι.

Back To Top