Όπως μαθαίνουμε στο περιοδικό Αθηνόραμα με τις λέξεις του Δημήτρη Αντωνόπουλου, σε μια περίοδο αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι Χρυσοί Σκούφοι προσκάλεσαν τον Έκτορα Μποτρίνι, chef-patron του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας, του «Etrusco» στην Κέρκυρα, να […]

Όπως μαθαίνουμε στο περιοδικό Αθηνόραμα με τις λέξεις του Δημήτρη Αντωνόπουλου, σε μια περίοδο αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι Χρυσοί Σκούφοι προσκάλεσαν τον Έκτορα Μποτρίνι, chef-patron του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας, του «Etrusco» στην Κέρκυρα, να δημιουργήσει το μενού του diner de gala της φετινής 28ης τελετής απονομής, βάζοντας στο επίκεντρο την ποιότητα και την αξιοποίηση των αυθεντικών πρώτων υλών σε συντονισμό με την παγκόσμια τάση που εκφράζεται αυτή τη στιγμή σε όλο τον πλανήτη.

O ρηξικέλευθος σεφ εξέφρασε με τις ιδέες του την Επανάσταση των Υλικών στη νέα ελληνική κουζίνα. Με ένα μοναδικό, conceptual τεχνικό μενού, που ανθολογούσε σπάνια, πρώτης τάξεως προϊόντα μικρής παραγωγής απ’ όλη την Ελλάδα, ανέδειξε την εξαιρετική τους γεύση. Όπως δήλωσε, άλλωστε, στο περιοδικό Αθηνόραμα, «όσοι κάνουμε υψηλή γαστρονομία πρέπει να στηριχθούμε στα αυτόχθονα προϊόντα. Οι μάγειρες δεν μπορούν να κάνουν θαύματα αν δεν έχουν καλή πρώτη ύλη». Αντιπαραθέτοντας απολαυστικές ανατροπές στη γευστική οικειότητα, καρυκεύοντας με την αρχαία γαστρονομική κληρονομιά και εφευρίσκοντας καινούργιους γευστικούς συνδυασμούς, ο Μποτρίνι δημιουργεί καινούργιες σελίδες στη νέα ελληνική κουζίνα. Μαγειρεύει με ευαισθησία, τιμώντας ενεργά τη βιοποικιλότητα της χώρας, και υλοποιεί την ανερχόμενη ουσιαστική πολυτέλεια όχι του απαστράπτοντος, αλλά του σπάνιου και του μοναδικού.

xrusoi_skoufoi a

Ανάμεσα στις εκλεκτές γεύσεις που είχαν τη χαρά να απολαύσουν οι καλεσμένοι περιλαμβάνονται: Μυρωδάτο ανάλαφρο ψωμί από αλεύρι παλιών ελληνικών ποικιλιών, παρέα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΙΩΝΙΣ ΠΟΠ Σητεία που μοσχοβολούσε φύλλο ελιάς κι έναν ξινούτσικο αφρό φέτας ΔΩΔΩΝΗ. Τραγανιστό ταρτάκι από ρεβίθια Παναγιάς Λήμνου γεμιστό με τη γλυκιά σάρκα οστράκων αρτυμένη με γάρο και τον αρακά να της δίνει φρεσκάδα, και με ένα «τουρτάκι» από εκφραστικό παντζάρι γεμιστό με τη φημισμένη γαρίδα Κοιλάδος, κοντραρισμένο με καππαρόφυλλα και αρωματισμένο με μαστίχα Χίου. Καπνιστή ρέγγα σε παγωτό, σερβιρισμένο με τραγανιστό καψαλισμένο ψωμί με αντσούγια, περιχυμένο με λάδι καμένης αγκινάρας. Βελούδινη παλαμίδα ξαπλωμένη πάνω σε μια ορεκτική κρέμα ταραμά με την αντίστιξη κορινθιακής σταφίδας και της έντασης που δίνουν τα σπάνια βλαστάρια αγριοφιστικιάς τουρσί, γνωστά σαν τσιτσίραβλα. Τάρτα με λεπτές φέτες κολοκυθιού να δημιουργούν μια μυρωδάτη όλο φρεσκάδα φυλλωσιά απλωμένη πάνω σε φύλλο λαδιού, δίπλα της μπήκε μια ραφιναρισμένη κρέμα από ένα σπανιότατο ελληνικό τυρί που θυμίζει blue stilton, το καρίκι της Τήνου, που ωριμάζει μέσα σε ξερή κολοκύθα. Αρνάκι της αυτόχθονης κρεατοπαραγωγικής φυλής Φλώρινας – Πελαγονίας από την ΕΔΟΚ και την Chefs’ Brigade Slow Food Community, μαεστρικά σιγομαγειρεμένο, το κρέας έλιωνε πεντανόστιμα στο στόμα και είχε την τύχη να συνοδεύεται από άπαιχτη αρωματική μελιτζάνα σε δύο υφές –ντελικάτη και αλαβάστρινη μαζί με συκομαΐδα και σε μια κρέμα βελουτέ με γήινη ένταση– και γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ με δυόσμο και καραμέλα ελιάς. Κρέμα σοκολάτας με κουβερτούρα Nestlé Desserts 65%, που συνδυάστηκε εντελώς απρόσμενα και όμορφα με τη βοτανική γλύκα παντζαριού κι ενός πέστο παντζαρόφυλλων, πάνω τους παγωτό εστραγκόν τα δρόσιζε όλα με τη γραμμένη αρωματική του γεύση.

xrusoi_skoufoi

Σε αγαστή συνεργασία με τον executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριο Κουστούδη και με τον σεφ Νίκο Μπίλλη πάντα επί το έργον, και βέβαια με σύσσωμη την πολυπληθή μπριγάδα του ξενοδοχείου να δίνει τον καλύτερό της εαυτό, ο Μποτρίνι υπέγραψε ένα μενού που έδειξε το δρόμο της Επανάστασης των Υλικών στην ελληνική γαστρονομική σκηνή και άφησε παρακαταθήκη για το μέλλον.

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων: S. Pellegrino – Acqua Panna, Metro Cash & Carry, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, Upfield Professional, Nestlé Desserts, Δωδώνη, Ιωνίς, Miele, Chefs’ Brigade Slow food Community – ΕΔΟΚ
Yποστηρικτής: Argyros Estate

Φωτό: Λεωνίδας Τούμπανος

Περισσότερα για την πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων του diner de gala της φετινής 28ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων μπορείτε να δείτε εδώ:

Ο Έκτορας Μποτρίνι και η επαναστατική γαστρονομία του στους Χρυσούς Σκούφους 2021 , Θέμα – Εστιατόρια – αθηνόραμα (athinorama.gr)

empty alt

7 προετοιμασίες του Σαββατοκύριακου για να έχεις φαγητό για όλη την εβδομάδα

Με το hashtag #mealprep, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με ιδέες που λύνουν τα χέρια σε όσους δεν έχουν την πολυτέλεια να μαγειρεύουν καθημερινά, αλλά συχνά πρέπει να βασιστούν σε εύκολες και γρήγορες λύσεις.
empty alt

Σταματήστε το υπερβολικό τηγάνισμα στις πατάτες και το καρβουνιασμένο τοστ!

Σας αρέσουν οι υπερβολικές ψητές πατάτες; Το… καμένο τοστ; Σύμφωνα με έρευνα,  μάλλον πρέπει να αφήσετε πίσω αυτές τις συνήθειες… Κι αυτό γιατί οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο, αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί πολύ και έχουν χάσει πια το χρυσοκίτρινό […]
empty alt

Κεφτεδάκια: 5 tips για να τα κάνεις πεντανόστιμα

Όταν τα κεφτεδάκια βγαίνουν καλά, βγαίνουν πολύ καλά. Όταν βγαίνουν κακά, οριακά τρώγονται. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να τα πετυχαίνεις, κάθε φορά.
empty alt

Παγωμένη γρανίτα με ροζέ κρασί

Σου αρέσει το κρασί αλλά τώρα το καλοκαίρι θέλεις κάτι πιο δροσιστικό; Αυτή η συνταγή για γρανίτα με ροζέ συνδυάζει και τα δύο, συν τη φρουτώδη και γλυκιά γεύση των μούρων, που μειώνει στο ελάχιστο την ποσότητα της ζάχαρης! Γρανίτες με ροζέ κρασί και μούρα Τι θα […]
empty alt

Το σπιτικό τσάι που μυρίζει σαν γλύκισμα!

Τι καλύτερο, αυτά τα κρύα και σκοτεινά ακόμα απογεύματα του χειμώνα, από ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι που έχεις φτιάξει με τα χεράκια σου; Η παρακάτω συνταγή θα κάνει την κουζίνα σου να μυρίσει σαν να έχεις ψήσει κάποιο γλυκό! Τι θα χρειαστείς: Ένα κομματάκι φρέσκο τζίντζερ πάχους […]
empty alt

4 σάλτσες που μπορείς να αποθηκεύσεις σε παγοθήκες για γεύματα-εξπρές

Το είχες φανταστεί ότι μπορείς να αξιοποιήσεις τις παγοθήκες σου για να διατηρήσεις σε μονές δόσεις διάφορες σπιτικές σάλτσες με λαχανικά και μυρωδικά; Έτσι, θα έχεις ανά πάσα στιγμή ένα έτοιμο υλικό για να φτιάξεις μια εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα, μια σούπα ή ένα κοκκινιστό.
empty alt

Κρεμώδης σούπα με σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα αγαπημένο κι εύκολο υλικό που μπορεί να προσφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά μέσα από ποικίλους τρόπους μαγειρέματος και άπειρες συνταγές.
empty alt

Πένες Αλφρέντο στον φούρνο με κοτόπουλο

Πένες με κρεμώδη σάλτσα αλφρέντο, κοτόπουλο και (πολύ) μοτσαρέλα — χρειάζεται να πούμε περισσότερα; ΥΛΙΚΑ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 1 κιλό πένες 4 κ.
Back To Top