Όπως μαθαίνουμε στο περιοδικό Αθηνόραμα με τις λέξεις του Δημήτρη Αντωνόπουλου, σε μια περίοδο αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι Χρυσοί Σκούφοι προσκάλεσαν τον Έκτορα Μποτρίνι, chef-patron του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας, του «Etrusco» στην Κέρκυρα, να […]

Όπως μαθαίνουμε στο περιοδικό Αθηνόραμα με τις λέξεις του Δημήτρη Αντωνόπουλου, σε μια περίοδο αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι Χρυσοί Σκούφοι προσκάλεσαν τον Έκτορα Μποτρίνι, chef-patron του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας, του «Etrusco» στην Κέρκυρα, να δημιουργήσει το μενού του diner de gala της φετινής 28ης τελετής απονομής, βάζοντας στο επίκεντρο την ποιότητα και την αξιοποίηση των αυθεντικών πρώτων υλών σε συντονισμό με την παγκόσμια τάση που εκφράζεται αυτή τη στιγμή σε όλο τον πλανήτη.

O ρηξικέλευθος σεφ εξέφρασε με τις ιδέες του την Επανάσταση των Υλικών στη νέα ελληνική κουζίνα. Με ένα μοναδικό, conceptual τεχνικό μενού, που ανθολογούσε σπάνια, πρώτης τάξεως προϊόντα μικρής παραγωγής απ’ όλη την Ελλάδα, ανέδειξε την εξαιρετική τους γεύση. Όπως δήλωσε, άλλωστε, στο περιοδικό Αθηνόραμα, «όσοι κάνουμε υψηλή γαστρονομία πρέπει να στηριχθούμε στα αυτόχθονα προϊόντα. Οι μάγειρες δεν μπορούν να κάνουν θαύματα αν δεν έχουν καλή πρώτη ύλη». Αντιπαραθέτοντας απολαυστικές ανατροπές στη γευστική οικειότητα, καρυκεύοντας με την αρχαία γαστρονομική κληρονομιά και εφευρίσκοντας καινούργιους γευστικούς συνδυασμούς, ο Μποτρίνι δημιουργεί καινούργιες σελίδες στη νέα ελληνική κουζίνα. Μαγειρεύει με ευαισθησία, τιμώντας ενεργά τη βιοποικιλότητα της χώρας, και υλοποιεί την ανερχόμενη ουσιαστική πολυτέλεια όχι του απαστράπτοντος, αλλά του σπάνιου και του μοναδικού.

xrusoi_skoufoi a

Ανάμεσα στις εκλεκτές γεύσεις που είχαν τη χαρά να απολαύσουν οι καλεσμένοι περιλαμβάνονται: Μυρωδάτο ανάλαφρο ψωμί από αλεύρι παλιών ελληνικών ποικιλιών, παρέα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΙΩΝΙΣ ΠΟΠ Σητεία που μοσχοβολούσε φύλλο ελιάς κι έναν ξινούτσικο αφρό φέτας ΔΩΔΩΝΗ. Τραγανιστό ταρτάκι από ρεβίθια Παναγιάς Λήμνου γεμιστό με τη γλυκιά σάρκα οστράκων αρτυμένη με γάρο και τον αρακά να της δίνει φρεσκάδα, και με ένα «τουρτάκι» από εκφραστικό παντζάρι γεμιστό με τη φημισμένη γαρίδα Κοιλάδος, κοντραρισμένο με καππαρόφυλλα και αρωματισμένο με μαστίχα Χίου. Καπνιστή ρέγγα σε παγωτό, σερβιρισμένο με τραγανιστό καψαλισμένο ψωμί με αντσούγια, περιχυμένο με λάδι καμένης αγκινάρας. Βελούδινη παλαμίδα ξαπλωμένη πάνω σε μια ορεκτική κρέμα ταραμά με την αντίστιξη κορινθιακής σταφίδας και της έντασης που δίνουν τα σπάνια βλαστάρια αγριοφιστικιάς τουρσί, γνωστά σαν τσιτσίραβλα. Τάρτα με λεπτές φέτες κολοκυθιού να δημιουργούν μια μυρωδάτη όλο φρεσκάδα φυλλωσιά απλωμένη πάνω σε φύλλο λαδιού, δίπλα της μπήκε μια ραφιναρισμένη κρέμα από ένα σπανιότατο ελληνικό τυρί που θυμίζει blue stilton, το καρίκι της Τήνου, που ωριμάζει μέσα σε ξερή κολοκύθα. Αρνάκι της αυτόχθονης κρεατοπαραγωγικής φυλής Φλώρινας – Πελαγονίας από την ΕΔΟΚ και την Chefs’ Brigade Slow Food Community, μαεστρικά σιγομαγειρεμένο, το κρέας έλιωνε πεντανόστιμα στο στόμα και είχε την τύχη να συνοδεύεται από άπαιχτη αρωματική μελιτζάνα σε δύο υφές –ντελικάτη και αλαβάστρινη μαζί με συκομαΐδα και σε μια κρέμα βελουτέ με γήινη ένταση– και γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ με δυόσμο και καραμέλα ελιάς. Κρέμα σοκολάτας με κουβερτούρα Nestlé Desserts 65%, που συνδυάστηκε εντελώς απρόσμενα και όμορφα με τη βοτανική γλύκα παντζαριού κι ενός πέστο παντζαρόφυλλων, πάνω τους παγωτό εστραγκόν τα δρόσιζε όλα με τη γραμμένη αρωματική του γεύση.

xrusoi_skoufoi

Σε αγαστή συνεργασία με τον executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριο Κουστούδη και με τον σεφ Νίκο Μπίλλη πάντα επί το έργον, και βέβαια με σύσσωμη την πολυπληθή μπριγάδα του ξενοδοχείου να δίνει τον καλύτερό της εαυτό, ο Μποτρίνι υπέγραψε ένα μενού που έδειξε το δρόμο της Επανάστασης των Υλικών στην ελληνική γαστρονομική σκηνή και άφησε παρακαταθήκη για το μέλλον.

Χορηγοί Χρυσών Σκούφων: S. Pellegrino – Acqua Panna, Metro Cash & Carry, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, Upfield Professional, Nestlé Desserts, Δωδώνη, Ιωνίς, Miele, Chefs’ Brigade Slow food Community – ΕΔΟΚ
Yποστηρικτής: Argyros Estate

Φωτό: Λεωνίδας Τούμπανος

Περισσότερα για την πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων του diner de gala της φετινής 28ης τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων μπορείτε να δείτε εδώ:

Ο Έκτορας Μποτρίνι και η επαναστατική γαστρονομία του στους Χρυσούς Σκούφους 2021 , Θέμα – Εστιατόρια – αθηνόραμα (athinorama.gr)

empty alt

Η Παραδοσιακή κουζίνα της Δράμας.

Η περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους – μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά, το Παγγαίο, το Φαλακρό και το Μενοίκιο – τον πλούσιο Νέστο και τους παραποτάμους του, από τις έντονες τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, και πολιτιστικά από τις έντονες...
empty alt

Κανέλα Κεϋλάνης Vs κανέλα κασσία: Ποια είναι η διαφορά τους;

Όταν θέλεις να αγοράσεις κανέλα, πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ και διαλέγεις ό,τι υπάρχει στο ράφι, σωστά; Το ήξερες όμως ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη κανέλας; Πρόκειται για την κανέλα κασσία και την κανέλα Κεϋλάνης.
empty alt

3 υλικά + 3 λεπτά είναι όλα όσα χρειάζεσαι για μια σπιτική ζεστή σοκολάτα!

Υπάρχουν άπειρες συνταγές ζεστής σοκολάτας, π.χ. με μπαχαρικά, κονιάκ και λικέρ, όμως μια πολύ απλή και εγγυημένα επιτυχημένη βασίζεται στην εξής απλή λογική: ανακατεύεις γάλα με την μπάρα σοκολάτας της επιλογής σου και προσθέτεις μαρσμέλοου.
empty alt

Ορεκτικά από πατατάκια: η νέα τάση στα ρεβεγιόν!

Ποιος θα διαφωνούσε ότι τα πατατάκια είναι η ένοχη απόλαυση όλων μας; Τώρα έχεις το ιδανικό άλλοθι να (συνεχίσεις να) τα σερβίρεις στα σπιτικά σου ρεβεγιόν, καθώς το Epicurious.com δημοσίευσε ένα μεγάλο θέμα όπου προτείνει τρόπους να τα μετατρέψεις σε ορεκτικά, συνδυάζοντάς τα με αλλαντικά, τυρί...
empty alt

5 συνταγές για φαγητά και σνακ που μπορείς να ετοιμάσεις από πριν για τις διακοπές

Ακολούθησε αυτά τα tips ώστε να μην περάσεις ώρες πάνω από κατσαρόλες τις λιγοστές και πολύτιμες ημέρες των διακοπών σου.
empty alt

Τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε παντού καρδούλες. Τι γίνεται όμως με τη μία και μόνη ανθρώπινη καρδιά –τη δική μας– τι είναι καλό να βάζουμε στο πιάτο μας για να της δείχνουμε πόσο τη φροντίζουμε και την… αγαπάμε! Εδώ διαλέξαμε […]
empty alt

Panettone: Χριστούγεννα με γεύση ιταλική

Αν θέλεις να δώσεις στις διακοπές των Χριστουγέννων λίγο αέρα ιταλικής γιορτινής ατμόσφαιρας, αυτή η κλασική ιταλική συνταγή Panettone είναι η τέλεια ελαφριά, αφράτη νόστιμη συνταγή για το καταφέρεις! Τι είναι το Pannetone Αυτή είναι μια κλασική ιταλική συνταγή από το Μιλάνο της Ιταλίας και...
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα

Αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα.
Back To Top