Και μόνο που ανοίγεις το καπάκι από ένα βάζο μαρμελάδας φράουλας σε πλημμυρίζουν αρώματα εξοχής, ανθισμένων αγρών και δυνατών αναμνήσεων.

 

Και μόνο που ανοίγεις το καπάκι από ένα βάζο μαρμελάδας φράουλας σε πλημμυρίζουν αρώματα εξοχής, ανθισμένων αγρών και δυνατών αναμνήσεων. Καμιά άλλη μαρμελάδα δεν συνδέεται ταυτόχρονα με τη συγκίνηση των παιδικών χρόνων αλλά και το πάθος των πρώτων πρωινών που έχεις μοιραστεί με το ερωτικό σου ταίρι.

Κόκκινη όσο πρέπει, γλυκιά όσο χρειάζεται, με μια πολύτιμη εσάνς λεμονιού – η παρακάτω συνταγή για μαρμελάδα φράουλας είναι σίγουρο ότι θα σε κερδίσει!

 

Μαρμελάδα φράουλας

1 κιλό φράουλες φρέσκες ή κατεψυγμένες

2 κιλά οργανικά λεμόνια ή μαζεμένα από τον κήπο (9 μικρά ή 5-6 μεγάλα λεμόνια)

3 φλιτζάνια ζάχαρη

 

 Ημέρα 1:

Ξύσε όλα τα λεμόνια. Μπορείς είτε να χρησιμοποιήσεις ένα zester (όχι έναν τρίφτη) για να δημιουργήσεις μικρές κορδέλες από ξύσμα. Ή έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να «ξυρίσεις» το πάνω στρώμα του φλοιού και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψεις τον φλοιό σε λεπτές κορδέλες.

Στύψε αρκετά λεμόνια για να πάρεις ένα φλιτζάνι χυμό. Τύλιξε τυχόν σπόρους και τουλάχιστον το ένα τρίτο των φλοιών σε έναν μικρό σάκο από λινό ή πανί για να δημιουργήσεις ένα ασφαλές μείγμα, αποτρέποντας τη διαφυγή οποιουδήποτε φλοιού ή σπόρου.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτεις 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού, ξύσμα και 2 φλιτζάνια νερό. Στη συνέχεια βυθίζεις τη δέσμη με τους σπόρους και τις φλούδες στο μπολ. Καλύπτεις και το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, βάζεις τις φράουλες σε 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέτεις τη ζάχαρη στις φράουλες και ανακατεύεις μέχρι να καλυφθούν. Σκεπάζεις και στη συνέχεια αφήνεις να ρυθμιστεί για το ίδιο χρονικό διάστημα με το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Δεν χρειάζεται να κόψεις τις φράουλες, άφησε τη ζάχαρη να κάνει τη δουλειά για σένα.

straw2

Ημέρα 2:

Απολυμαίνεις τα βάζα και τα καπάκια κονσερβοποίησης. Θα χρειαστείς γύρω στα 5 βάζα.

Ζεσταίνεις ένα δοχείο με βραστό νερό για να βράσει και να διατηρήσεις τα επίπεδα του νερού ψηλά ενώ φτιάχνεις τη μαρμελάδα, ώστε να είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις την κονσερβοποίηση όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Βγάλε τη δέσμη των σπόρων και των φλοιών από το μπολ με το χυμό λεμονιού. Σε μια μεγάλη, βαθιά, βαριά κατσαρόλα βάλε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τις φράουλες και τα υπόλοιπα 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη.

Σε μέτρια φωτιά φέρε τη μαρμελάδα σε σημείο βρασμού Μείωσε τη θερμότητα για να διατηρήσεις ένα απαλό σιγοβράσιμο. Ανακατεύεις κάθε 5-10 λεπτά. Αφού αρχίσει να σιγοβράζει, το μαγείρεμα θα διαρκέσει 40-60 λεπτά. Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο για να παρακολουθείς τη θερμοκρασία. Καθώς πλησιάζει στους 222 βαθμούς, δοκίμασε το τεστ της κρύας πλάκας για να ελέγξεις την υφή της μαρμελάδας σας. Επίσης, οπτικά το μείγμα θα σκουραίνει στο χρώμα και οι φυσαλίδες θα γίνουν παχύτερες όταν φτάσουν τους 222-223 βαθμούς F.

Βάλε τη μαρμελάδα σε ζεστά και αποστειρωμένα βάζα και γεμίζεις κάθε βαζάκι μέχρι το χείλος. Σφραγίζεις το βάζο καλά με το επίσης αποστειρωμένο καπάκι και γυρίζεις το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Τυχόν βάζα που δεν έχουν σφραγιστεί πρέπει να ψύχονται και να τρώγονται τις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Αποθήκευσε τη σφραγισμένη μαρμελάδα σε δροσερό, σκοτεινό, ξηρό μέρος.

 

 

empty alt

Οι υπερτροφές της ελληνικής γης

Η επιστροφή στον υγιεινό τρόπο διατροφής ανασύρρει όλο και ποιο συχνά την ανάγκη να ξαναδούμε τα αγαθά της Ελληνικής γης.
empty alt

9+1 τροφές που έχουν διαφορετική προέλευση από αυτή που νομίζουμε

Εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Σουηδία μετά την ομολογία του επίσημου λογαριασμού της χώρας στο Twitter ότι τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα «βασίζονται σε μια συνταγή που έφερε ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος στη χώρα από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».
empty alt

Γιατί (και πώς) να βάλεις στη διατροφή σου τους χουρμάδες

Οι χουρμάδες, οι βασιλιάδες των φρούτων της Μέσης Ανατολής, αξίζει να μπουν και στο δικό σου μενού, για πολλούς και καλούς λόγους.
empty alt

Αυτές τις γλυκιές μπάρες λεμονιού θα τις λατρέψεις

Αυτές οι μπάρες λεμονιού είναι το τέλειο επιδόρπιο. Χρειάζονται αρκετό χρόνο ψύξης, οπότε βάλε τες στο ψυγείο και άφησέ τες όλη τη νύχτα.
empty alt

Η πίτσα του καλοκαιριού έχει για βάση το κολοκύθι!

Σκέφτεσαι ένα καλοκαιρινό ορεκτικό που θα ξαφνιάσει τους καλεσμένους σου ή που θα κάνει τη γευστική έκπληξη στο πάρτι; Σου έχουμε την ιδανική ιδέα… Όταν ακούς τη λέξη πίτσα αρχίζουν αυτόματα να εκκρίνονται (και να εκρήγνυνται) ορμόνες απόλαυσης και ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως όταν είναι...
empty alt

Ψητός σολομός με ανανά

Μια ξωτική συνταγή που σε ταξιδεύει γευστικά στην Ανατολή. Αν σου αρέσει ο σολομός και αγαπάς τον ανανά, τότε αυτός ο συνδυασμός θα σε ενθουσιάσει.
empty alt

Cup-τσιζ-κέικ φράουλας – μίνι μέγεθος, μάξιμουμ απόλαυση

Τίποτα δεν καλωσορίζει την άνοιξη καλύτερα από την υπέροχη γεύση και το άρωμα της εποχικής φρέσκιας φράουλας.
empty alt

Πράσινο και λαχταριστό: Ένα υπέροχο παγωτό που κάνει καλό και στην υγεία σου

Τα οφέλη του αβοκάντο στην υγεία σου ίσως να τα έχεις εμπεδώσει, ήξερες όμως ότι εκτός από το να το φας ωμό ή στη σαλάτα ή στο περίφημο γουακαμόλε μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη για σούπερ απολαυστικό παγωτό; Θα λατρέψετε αυτό το σπιτικό παγωτό σε σμαραγδένιο χρώμα.
Back To Top