Και μόνο που ανοίγεις το καπάκι από ένα βάζο μαρμελάδας φράουλας σε πλημμυρίζουν αρώματα εξοχής, ανθισμένων αγρών και δυνατών αναμνήσεων.

 

Και μόνο που ανοίγεις το καπάκι από ένα βάζο μαρμελάδας φράουλας σε πλημμυρίζουν αρώματα εξοχής, ανθισμένων αγρών και δυνατών αναμνήσεων. Καμιά άλλη μαρμελάδα δεν συνδέεται ταυτόχρονα με τη συγκίνηση των παιδικών χρόνων αλλά και το πάθος των πρώτων πρωινών που έχεις μοιραστεί με το ερωτικό σου ταίρι.

Κόκκινη όσο πρέπει, γλυκιά όσο χρειάζεται, με μια πολύτιμη εσάνς λεμονιού – η παρακάτω συνταγή για μαρμελάδα φράουλας είναι σίγουρο ότι θα σε κερδίσει!

 

Μαρμελάδα φράουλας

1 κιλό φράουλες φρέσκες ή κατεψυγμένες

2 κιλά οργανικά λεμόνια ή μαζεμένα από τον κήπο (9 μικρά ή 5-6 μεγάλα λεμόνια)

3 φλιτζάνια ζάχαρη

 

 Ημέρα 1:

Ξύσε όλα τα λεμόνια. Μπορείς είτε να χρησιμοποιήσεις ένα zester (όχι έναν τρίφτη) για να δημιουργήσεις μικρές κορδέλες από ξύσμα. Ή έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να «ξυρίσεις» το πάνω στρώμα του φλοιού και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψεις τον φλοιό σε λεπτές κορδέλες.

Στύψε αρκετά λεμόνια για να πάρεις ένα φλιτζάνι χυμό. Τύλιξε τυχόν σπόρους και τουλάχιστον το ένα τρίτο των φλοιών σε έναν μικρό σάκο από λινό ή πανί για να δημιουργήσεις ένα ασφαλές μείγμα, αποτρέποντας τη διαφυγή οποιουδήποτε φλοιού ή σπόρου.

Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτεις 1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού, ξύσμα και 2 φλιτζάνια νερό. Στη συνέχεια βυθίζεις τη δέσμη με τους σπόρους και τις φλούδες στο μπολ. Καλύπτεις και το αφήνεις σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, βάζεις τις φράουλες σε 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέτεις τη ζάχαρη στις φράουλες και ανακατεύεις μέχρι να καλυφθούν. Σκεπάζεις και στη συνέχεια αφήνεις να ρυθμιστεί για το ίδιο χρονικό διάστημα με το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Δεν χρειάζεται να κόψεις τις φράουλες, άφησε τη ζάχαρη να κάνει τη δουλειά για σένα.

straw2

Ημέρα 2:

Απολυμαίνεις τα βάζα και τα καπάκια κονσερβοποίησης. Θα χρειαστείς γύρω στα 5 βάζα.

Ζεσταίνεις ένα δοχείο με βραστό νερό για να βράσει και να διατηρήσεις τα επίπεδα του νερού ψηλά ενώ φτιάχνεις τη μαρμελάδα, ώστε να είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις την κονσερβοποίηση όταν η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Βγάλε τη δέσμη των σπόρων και των φλοιών από το μπολ με το χυμό λεμονιού. Σε μια μεγάλη, βαθιά, βαριά κατσαρόλα βάλε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τις φράουλες και τα υπόλοιπα 1 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη.

Σε μέτρια φωτιά φέρε τη μαρμελάδα σε σημείο βρασμού Μείωσε τη θερμότητα για να διατηρήσεις ένα απαλό σιγοβράσιμο. Ανακατεύεις κάθε 5-10 λεπτά. Αφού αρχίσει να σιγοβράζει, το μαγείρεμα θα διαρκέσει 40-60 λεπτά. Χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο για να παρακολουθείς τη θερμοκρασία. Καθώς πλησιάζει στους 222 βαθμούς, δοκίμασε το τεστ της κρύας πλάκας για να ελέγξεις την υφή της μαρμελάδας σας. Επίσης, οπτικά το μείγμα θα σκουραίνει στο χρώμα και οι φυσαλίδες θα γίνουν παχύτερες όταν φτάσουν τους 222-223 βαθμούς F.

Βάλε τη μαρμελάδα σε ζεστά και αποστειρωμένα βάζα και γεμίζεις κάθε βαζάκι μέχρι το χείλος. Σφραγίζεις το βάζο καλά με το επίσης αποστειρωμένο καπάκι και γυρίζεις το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Τυχόν βάζα που δεν έχουν σφραγιστεί πρέπει να ψύχονται και να τρώγονται τις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Αποθήκευσε τη σφραγισμένη μαρμελάδα σε δροσερό, σκοτεινό, ξηρό μέρος.

 

 

empty alt

Δεν υπάρχει ευκολότερο γλυκό να φτιάξεις για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Θέλεις να γιορτάσεις με ξεχωριστό τρόπο στο σπίτι την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά δεν έχεις πολύ χρόνο για ετοιμασίες; Φτιάξε σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς.
empty alt

Ξέρω τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο: ένα πάρτι με σούπες

Αν σου αρέσουν οι σούπες και δεν τις έχεις συνδέσει μόνο με τις ιώσεις του χειμώνα, θα λατρέψεις αυτή την ιδέα: ένα πάρτι με πολλές, διαφορετικές σούπες, για φίλους που μοιράζονται το ίδιο γευστικό πάθος με εσένα.
empty alt

Δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε: 8 τέλεια μέρη για παγωτό σε όλη την Ελλάδα

Αν το καλοκαίρι ήταν γλύκισμα, θα ήταν παγωτό χωνάκι. Σε αυτά τα σημεία θα το απολαύσεις μέχρι την τελευταία κουταλιά.
empty alt

Τα μήλα βοηθούν τα άλλα φρούτα να ωριμάσουν

Σύμβολο της ομορφιάς αλλά και της αμαρτίας ανά τους αιώνες, το μήλο είναι ένα από τα φρούτα που απολαμβάνουμε από αρχαιοτάτων χρόνων.
empty alt

Πώς θα κάνεις τα πάντα τουρσί σε χρόνο-ρεκόρ

Το μυστικό μιας Σουηδής σεφ θα σου λύσει τα χέρια και θα σε βοηθήσει να μειώσεις δραστικά τα αποφάγια που καταλήγουν στον κάδο των απορριμμάτων σου.
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

Cupcake με «κρυμμένο» παγωτό

Έχουμε μάθει να συνοδεύουμε διάφορες γλυκές απολαύσεις με μπάλες παγωτού, όμως αυτή η συνταγή πάει την απόλαυση ένα βήμα παραπέρα «κρύβοντας» το παγωτό μέσα σε έναν αγαπημένο γλυκό πειρασμό – το cupcake.
empty alt

Barbie Cocktail: μια συνταγή για να μπεις στον μεθυστικά ροζ κόσμο της

H Barbie έχει αυτή την εποχή την τιμητική της και σε κερνάει το κοκτέιλ της
Back To Top