Δίνοντας μια αλμυρή επίγευση στις γλυκοπατάτες χρησιμοποιώντας γήινα βότανα και αρωματικά και μειώνοντας την ένταση της γλυκύτητας των μπαχαρικών, θα δημιουργήσεις ένα όμορφα ισορροπημένο πιάτο.

Δίνοντας μια αλμυρή επίγευση στις γλυκοπατάτες χρησιμοποιώντας γήινα βότανα και αρωματικά και μειώνοντας την ένταση της γλυκύτητας των μπαχαρικών, θα δημιουργήσεις ένα όμορφα ισορροπημένο πιάτο. Κρατώντας τη φλούδα βοηθάς τις γλυκοπατάτες να διατηρήσουν την ενδιαφέρουσα υφή τους αφού ψηθούν, χωρίς το αποτέλεσμα να αλλοιώνει τη γεύση. Προτίμησε γλυκοπατάτες που έχουν παρόμοια διάμετρο, οι οποίες θα εξασφαλίσουν ότι όλες θα μαγειρευτούν με τον ίδιο ρυθμό και δοκίμασε καπνιστή πάπρικα αντί για γλυκιά πάπρικα για να τους δώσεις ακόμη περισσότερο αλμυρό άρωμα.

 

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 10 λεπτά

Μερίδες: 6

Διατροφικό προφίλ:

Χωρίς αυγά

Χωρίς σόγια

Κατάλληλο για χορτοφάγος

Χωρίς ίχνη ξηρών καρπών

Χωρίς γλουτένη

 

Συστατικά

2 κιλά γλυκοπατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες ίδιου μεγέθους

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο

2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι

1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή ζωμό κοτόπουλου

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

 

sweetpot2

Εκτέλεση

Βάλε τη σχάρα στην επάνω τρίτη θέση του φούρνου. Προθερμαίνεις στους 200 βαθμούς.

Βάλε τις γλυκοπατάτες, το βούτυρο, το λάδι, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ. Φτιάξε ένα μόνο στρώμα σε ένα μεταλλικό ταψί. Ψήνεις, γυρίζοντας μία φορά, μέχρι να ροδίσουν, 25 έως 30 λεπτά.

Χτυπάς το ζωμό και το σκόρδο σε ένα κύπελλο μέτρησης. Προσθέτεις προσεκτικά το μείγμα ζωμού στο ζεστό ταψί. Συνεχίζεις το ψήσιμο μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού και οι γλυκοπατάτες να είναι πολύ μαλακές, περίπου για επιπλέον 15 λεπτά. Σερβίρεις όσο είναι ακόμα ζεστό.

 

Διατροφικά στοιχεία

Μέγεθος μερίδας: 3/4 φλ.

Ανά μερίδα:

220 θερμίδες, ολικό λίπος 8,9 g 14% ΣΗΠ, κορεσμένο λίπος 3,2 g, χοληστερόλη 10mg 3% ΣΗΠ, νάτριο 358mg 14% ΣΗΠ, κάλιο 772mg 22% ΣΗΠ, υδατάνθρακες 32,5 g 11% ΣΗΠ, ίνες 5,3 g 21% ΣΗΠ; σάκχαρα 10g, πρωτεΐνη 4g 8% ΣΗΠ, βιταμίνη C 30mg, φολικό 10mcg, ασβέστιο 65mg, σίδερο 1mg, μαγνήσιο 43mg θειαμίνη -1mg.

 

 

empty alt

Πώς θα φτιάξεις σπιτικό λιμοντσέλο βήμα βήμα

Μπορείς να το απολαύσεις σαν χωνευτικό λικέρ μετά το γεύμα, ή ως κοκτέιλ αναμειγμένο με σαμπάνια ή άλλο αφρώδες κρασί.
empty alt

Τι σχέση έχει το πιάτο ενός Γερμανού, ενός Έλληνα κι ενός Ιταλού με το εισόδημα ενός Φιλιππινέζου;

Το ψάρι που έχω στο πιάτο μου μπορεί να καθορίσει το μέλλον ενός ανθρώπου στις Φιλιππίνες; Μπορούμε μέσα από την καταναλωτική μας συμπεριφορά να φέρουμε την αλλαγή στην κοινωνία και τη φύση; Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του WWF με τίτλο: «Βιώσιμος τόνος από τις Φιλιππίνες για την Ευρώπη», που […]
empty alt

10 γαστρονομικές τάσεις που περιμένουμε για το 2018

Εδώ και τέσσερα χρόνια το Pinterest δημοσιεύει τη λίστα Pinterest 100, με τις τάσεις που προβλέπει ότι θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.
empty alt

Ο απόλυτος οδηγός για να βράσεις ένα αυγό

Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του.
empty alt

Πες μου πού θα πας διακοπές, να σου πω τι θα φας

Αν σε κάθε ταξίδι σου επιδιώκεις να γνωρίζεις την τοπική κουζίνα, αυτές είναι οι σπεσιαλιτέ που αξίζει να ανακαλύψεις σε δέκα ελληνικούς προορισμούς.
empty alt

Φαγκρί «ΑΒ επιλογή» στη σχάρα με ντοματίνια και πιπεριές κέρατο

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για κάθε εποχή, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικότητα και γεύση, μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μπορούν να ταιριάξουν άνετα σε κάθε τραπέζι.
empty alt

Κανόλι: μια ιταλική απόλαυση στο πιάτο σου

Με πατρίδα τους την Ιταλία, τα κανόλι έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.
empty alt

Pasta time με γεμιστά κοχύλια

Αυτά τα κοχύλια δεν είναι θαλασσινά, αλλά είναι σούπερ κρεμώδη και τυρένια!
Back To Top