Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Πώς να ψήσετε φιλέτο σολομού στη σχάρα

0     

Πώς να ψήσετε φιλέτο σολομού στη σχάρα

Q1-Protein-Salmon-1200x800

Από όλα τα ψάρια στη σχάρα, ο σολομός είναι από τους πιο εύκολους και έχει τη δυνατότητα να δώσει μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα – αν ψωνίσετε έξυπνα και προετοιμάσετε σωστά τόσο το ψάρι όσο και τη σχάρα. Ενώ πολλά άλλα ψάρια τείνουν να είναι νόστιμα και λεπτά, ο σολομός με τη λιπαρότητά του βοηθά στην προστασία του από το στέγνωμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Πώς να επιλέξετε φιλέτα σολομού για τη σχάρα

Μπορείτε να μαγειρέψετε άγριο σολομό ή σολομό εκτροφής στην σχάρα. Αν προσπαθήσετε να ψήσετε άγριο σολομό, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν πάρετε παχύτερα φιλέτα καθώς και λιπαρότερα. Το μέγεθος και η λιπαρότητα εξαρτώνται από το είδος του άγριου σολομού καθώς και την εποχή του χρόνου που αλιεύθηκε μαζί με άλλους παράγοντες.

Συμβουλή: όσο πιο παχύ το φιλέτο, τόσο πιο εύκολο στο ψήσιμο.

Βήμα 1: Προετοιμασία της σχάρας σας

Η ρύθμιση της σχάρας σας για τα φιλέτα σολομού ακολουθεί τις ίδιες βασικές βέλτιστες πρακτικές για το ψήσιμο οτιδήποτε άλλου ψητού. Θα πρέπει να προθερμάνετε τη σχάρα να την καθαρίστε καλά με μια βούρτσα σχάρας. Σε μια θερμή, καθαρή και λαδωμένη σχάρα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κολλήσει το φιλέτο του ψαριού σας από ό,τι σε μια βρόμικη και κρύα σχάρα.

Stranded-on-Land_Labor-Day-Picnic-Recipes_Eat-Drink_Jenny-Farhat_DSC03335

Θα πρέπει κυρίως να προσέξετε να ψήσετε τον σολομό σας σε υψηλότερη θερμότητα – ο χρόνος που χρειάζεται για να ψηθεί το δέρμα και να έχετε γρήγορα ψημένη την σαρκώδη πλευρά είναι συχνά περίπου όσο χρειάζεται για να αποκτήσετε επίσης μια καλή ψημένη εσωτερική ολότητα.

Βήμα 2: Προετοιμασία των φιλέτων σολομού

Ενώ η σχάρα σας προθερμαίνετε, μπορείτε να προετοιμάσετε τα ψάρια σας. Είναι σημαντικό να στεγνώνετε καλά το σολομό και στις δύο πλευρές χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες-ελαχιστοποιώντας την επιφανειακή υγρασία, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσει ο σολομός στη σχάρα.

Για τον σκοπό αυτόν, τρίψτε ελαφρά τα φιλέτα με λάδι μετά το στέγνωμα τους. Είναι άλλο ένα κόλπο για να μη σας κολλήσει.

Βήμα 3: Βάλτε το φιλέτο με το δέρμα προς τα κάτω

Πασπαλίστε το φιλέτο με αλάτι λίγο πριν το βάλετε στη σχάρα. Κατά την τοποθέτηση του σολομού στη σχάρα, φροντίστε να το τοποθετήσετε πρώτα στην πλευρά του δέρματος. Από αυτή είναι την πλευρά κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του ψησίματος, αφού το δέρμα απομονώνει τη σάρκα από τη φωτιά, δίνοντας αρκετό χρόνο πριν στεγνώσει το εσωτερικό.

salmon-sp

Βήμα 4: Ψήστε και την άλλη πλευρά

Όταν νομίζετε ότι ο σολομός είναι έτοιμος να αναστραφεί, προχωρήστε με προσοχή. Καταπολεμήστε το ένστικτο για να σύρετε μια λεπτή μεταλλική σπάτουλα κάτω από αυτό, αντ’ αυτού, σύρετε τα λεπτά νύχια ενός πιρουνιού ή τις μακριές προεξοχές από τις ειδικές τσιμπίδες προς τα κάτω μεταξύ της σχάρας έτσι ώστε να είναι κάτω από το ψάρι. Στη συνέχεια, ανασηκώστε απαλά ώστε να χρησιμοποιήσετε περισσότερη κίνηση για να αφαιρέσετε το δέρμα από τη σχάρα.

Αφού ελευθερώσετε, χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σπάτουλα για να τα πιάσετε από την άλλη πλευρά, τοποθετήστε τα απαλά στη σχάρα.

Εάν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου τα ψάρια σας κινδυνεύουν να καούν στο εξωτερικό πριν φτάσει στην τελική εσωτερική θερμοκρασία, μετακινήστε τα στην πιο δροσερή πλευρά της σχάρας για να τελειώσετε το ψήσιμο.

Το ιδανικό αποτέλεσμα είναι κρατσανιστή πέτσα και ζουμερό εσωτερικό. Καλή σας επιτυχία.