Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά να τα διακοσμήσεις με αυτοσχέδια στένσιλ από κολλητική ταινία […]

 

Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά να τα διακοσμήσεις με αυτοσχέδια στένσιλ από κολλητική ταινία και δαντέλα; Αν έχεις τη διάθεση και το χρόνο να το δοκιμάσεις, ακολούθησε τον παρακάτω οδηγό, από το Food52.com.

Τι θα χρειαστείς:
Μοβ λάχανο για μπλε αυγά ή παντζάρια για απαλά κόκκινα αυγά ή φλούδες κρεμμυδιού για πορτοκαλί αυγά
Λευκό ξίδι (1 κ.σ. ανά φλιτζάνι βαφής)
Σφιχτοβρασμένα αυγά
Ψαλίδι, κολλητική ταινία, κομματάκια δαντέλας και καλσόν

Πώς θα τα βάψεις:
1. Για μπλε αυγά, κομματιάζεις το μοβ λάχανο (ένα κεφάλι), το ρίχνεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτεις περίπου δύο φλιτζάνια νερό. ( Εναλλακτικά: Για κόκκινα αυγά, αντικαθιστάς το λάχανο με δύο μεγάλα παντζάρια. Για πορτοκαλί αυγά, χρησιμοποιείς τη φλούδα από πολλά μεγάλα κρεμμύδια.) Αφήνεις τα υλικά σου να πάρουν μια βράση και μετά χαμηλώνεις τη φωτιά να σιγοβράσουν για 20 λεπτά έως μία ώρα. Όσο περισσότερο χρόνο τα αφήσεις να σιγοβράσουν, τόσο πιο έντονη θα βγει η βαφή. Μόλις απελευθερώσουν το χρώμα τους, κλείνεις τη φωτιά και αφήνεις τη βαφή να κρυώσει.

2. Ετοιμάζεις τα σχέδια για τα αυγά σου:
Για ρίγες: Κόβεις κομμάτια κολλητικής ταινίας και τα κολλάς σε απόλυτα στεγνά αυγά. Μπορείς έτσι να φτιάξεις παράλληλες ρίγες ή κάθετες μεταξύ τους (δημιουργώντας π.χ. ένα σταυρό) ή να καλύψεις τη μία πλευρά του αυγού εντελώς με ταινία. Να έχεις υπόψη σου ότι η περιοχή που θα καλύψεις με ταινία δεν θα βαφτεί και θα παραμείνει στο φυσικό χρώμα του αυγού (λευκή ή μπεζ). Μπορείς επίσης να πάρεις διακοσμητικές ταινίες washi tapes, να κόψεις γύρω γύρω τα σχέδιά τους (π.χ. φτερά ή λουλούδια, αν αυτό είναι το μοτίβο τους) και να κολλήσεις τα αυτοκόλλητα κομμάτια διάσπαρτα στα αυγά, δημιουργώντας έτσι π.χ. στένσιλ σε σχήμα φτερού ή σε σχήμα λουλουδιού.
Για μοτίβα δαντέλας: Τυλίγεις τα αυγά με κομμάτια δαντέλας και στη συνέχεια τα στερεώνεις με ένα κομμάτι λεπτού καλσόν, που στη συνέχεια δένεις ή ράβεις πολύ σφιχτά στις δύο άκρες του αυγού.

3. Αφήνεις τη βαφή να κρυώσει εντελώς (περίπου για 20 λεπτά στο ψυγείο). Στραγγίζεις τα λαχανικά, κρατάς μόνο το υγρό και προσθέτεις 1 κ.σ. λευκό ξίδι ανά φλιτζάνι βαφής. Ανακατεύεις καλά και μοιράζεις τη βαφή σε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία, στα οποία αμέσως μετά προσθέτεις τα σφιχτοβρασμένα αυγά που έχεις ήδη διακοσμήσει με την κολλητική ταινία ή τη δαντέλα.

4. Μπορείς φυσικά να βάλεις τα αυγά και τη βαφή σε ένα δοχείο, όλα μαζί. Όμως μοιράζοντάς τα σε διάφορα δοχεία έχεις τη δυνατότητα να πειραματιστείς με συνδυασμούς βαφών: για παράδειγμα, να ανακατέψεις λίγη φυτική βαφή από παντζάρι με βαφή από λάχανο ή να αραιώσεις ένα μέρος της βαφής με λίγο νερό για να βγει πιο ανοιχτή η απόχρωση. Έτσι, θα έχεις ποικιλία στο αποτέλεσμα: αυγά βαμμένα σε διάφορες αποχρώσεις, ή στην ίδια απόχρωση σε πιο ανοιχτούς και πιο σκούρους τόνους. Βάζεις τα δοχεία με τις βαφές και τα αυγά στο ψυγείο και τα αφήνεις εκεί για μία νύχτα.

5. Το επόμενο πρωί βγάζεις τα αυγά από τη βαφή και αφαιρείς από κάθε ένα την κολλητική ταινία ή το καλσόν και τη δαντέλα. Μην ανησυχείς αν το χρώμα τους ξεθωριάσει ελαφρώς, ενώ στεγνώνουν: είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Καλό Πάσχα!

empty alt

Goooodmorning Vietnam! Γιατί πρέπει να δοκιμάσεις asap την βιετναμέζικη κουζίνα

Χαρμάνι επιρροών από το Λάος, την Καμπότζη και την Κίνα μέχρι τη Γαλλία (λόγω της γαλλικής αποικιοκρατίας που έληξε το 1954) και τις ΗΠΑ, η παραδοσιακή κουζίνα του Βιετνάμ θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές και ισορροπημένες στον κόσμο.
empty alt

Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
empty alt

O σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεις το ρύζι

Μπορείς να ξαναζεστάνεις άνετα ένα γεύμα με ρύζι που έχει περισσέψει; Εξαρτάται από το πόσος χρόνος έχει μεσολαβήσει από τότε που μαγειρεύτηκε.
empty alt

Σάλτσα στρειδιών: τι είναι και με τι μπορείς να την αντικαταστήσεις;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι, πραγματικά, η σάλτσα στρειδιών, που ίσως χρησιμοποιείς ήδη στις συνταγές σου, ειδικά σε εκείνες στο γουόκ, μαζί με ρύζι, λαχανικά και άλλα υλικά; Βασικά, είναι αυτό που λέει το όνομά της: καραμελωμένος ζωμός στρειδιών (υποπροϊόν του μαγειρέματος των στρειδιών σε...
empty alt

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ! ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ HIGH TECH ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ & ΝΕΑ SMART ΤΜΗΜΑΤΑ

Η AB κάνει το μέλλον των αγορών σαφέστατο! Με νέες κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού για τα iconic νέα καταστήματα της αλυσίδας που διαγράφουν ένα αισθητικά σημαντικό μέρος του αστικού τοπίου.
empty alt

Αχλάδια στον φούρνο… ένα υγιεινό γλυκό-σνακ όλο απόλαυση

Γιατί τα μήλα πρέπει να έχουν όλη τη λάμψη και τη δόξα αυτή την εποχή; Ζουμερά αχλάδια, κανέλα και μπισκότα τζίντζερ κάνουν έναν θεϊκό συνδυασμό σε αυτό το απολαυστικό επιδόρπιο! Και απαιτώντας μόνο έξι συστατικά και μερικά βήματα, είναι τέλειο ακόμα και για σεφ που πρωτοεμφανίζονται.
empty alt

Τα καλύτερα και πιο υγιεινά γλυκαντικά: από το 1 έως το 7!

Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα σακχάρου στο αίμα στρέφονται σε εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες για να διατηρήσουν το σάκχαρό τους σε μια πιο σταθερή πορεία.
empty alt

Γευστική βουτιά στη Σαρακοστή

Ελαφριά, θρεπτικά, και με κύριο συστατικό το ταχίνι αυτές οι επιλογές ντιπ θα αναδείξουν το σαρακοστιανό τραπέζι, θα δώσεις γεύση στην Καθαρά Δευτέρα αλλά θα γίνουν και μια εξαιρετική πρόταση ακόμα και για τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.
Back To Top