Ένα πεντανόστιμο γλυκό έργο τέχνης στο πιάτο σας

Όταν βλέπετε «τριαντάφυλλα μήλου», τι σας έρχεται στο μυαλό; Φέτες μήλου κλειστές σε σφολιάτα πρέπει να είναι η απάντηση. Αυτές οι αξιολάτρευτες λιχουδιές είναι ιδανικές για δείπνο στις αρχές του φθινοπώρου, φιλική μάζωξη ή για να αντικαταστήσουν τα βασικά παγωμένα cupcakes σε οποιοδήποτε πάρτι γενεθλίων. Για ό,τι και να τα φτιάξετε, θα είναι το κέντρο της προσοχής.

Πώς να φτιάξετε τριαντάφυλλα μήλου

Μήλα: Όταν ψήνετε με μήλα, κολλήστε με Pink Lady, Granny Smith και Honeycrisp. Το μήλο πρέπει να είναι αρκετά γερό ώστε να ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και να διατηρεί το γλυκό τραγανό προφίλ του.

Πορτοκάλι: Ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού αποτρέπει την οξείδωση και προσθέτει μια επιπλέον γεύση εσπεριδοειδών.

Ανοιχτή καστανή ζάχαρη: Η καστανή ζάχαρη προσθέτει την τέλεια ποσότητα γλυκύτητας με μια ελαφριά γεύση μελάσας.

Αλκοόλ: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κονιάκ με άλλο ποτό ή να το παραλείψετε εντελώς.

Σφολιάτα: Τα μήλα τυλίγονται σε σφολιάτα για να δημιουργηθεί το βουτυρωμένο, ξεφλουδισμένο τριαντάφυλλο. Βεβαιωθείτε ότι η σφολιάτα έχει ξεπαγώσει αλλά διατηρείται κρύα στο ψυγείο εάν τη χρησιμοποιείτε από κατεψυγμένη.

Οδηγίες

Μην τρομάζετε – αυτή η συνταγή είναι πιο εύκολη από ό, τι φαίνεται. Αφού προθερμάνετε τον φούρνο και καλύψετε μια φόρμα για μάφιν με μαγειρικό σπρέι, πιάστε τα μήλα σας. Κόψτε το μήλο από τον πυρήνα, κόψτε τα κομμάτια σε λεπτές φέτες —χρησιμοποιώντας ένα μαγειρικό μαντολίνο βοηθάει αν έχετε— ρίξτε τα σε χυμό πορτοκαλιού για να αποφύγετε την οξείδωση και τακτοποιήστε τα σε ένα ταψί με επένδυση λαδόκολλας— μην ανησυχείτε αν επικαλύπτονται. Ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν και να είναι εύπλαστα.

Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς όσο φτιάχνετε το μείγμα βουτύρου-καστανής ζάχαρης. Πιάστε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε το μαλακωμένο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και το κονιάκ.

Πιάνετ τη σφολιάτα, και κόβετε κάθε φύλλο σε συνολικά 12 λωρίδες. Απλώστε το μείγμα βουτύρου σε κάθε λωρίδα με μια μικρή σπάτουλα. Τοποθετήστε τις λωρίδες σφολιάτας έτσι ώστε η μακριά πλευρά να είναι στραμμένη προς εσάς. Τοποθετήστε 10 έως 12 φέτες μήλου πάνω από κάθε λωρίδα έτσι ώστε η φλούδα του μήλου να είναι στραμμένη προς τα επάνω. Τοποθετήστε τις φέτες έτσι ώστε να επικαλύπτονται ελαφρώς και να προεξέχουν ελαφρώς πάνω από την κορυφή της λωρίδας σφολιάτας. Τυλίξτε σφιχτά κάθε λωρίδα και μεταφέρετε στο έτοιμο ταψί, φροντίζοντας να κάθονται όρθια. Διαφορετικά, θα ψηθούν λοξά.

Ψήστε τα τριαντάφυλλα μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να ροδίσει, στη συνέχεια πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη και αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.

Ιδέες σερβιρίσματος

Σκεφτείτε αυτά όπως θα κάνατε έναν κύκλο εργασιών μήλου ή μια πίτα. Η σαντιγί ή λίγη κρέμα γάλακτος θα το έκαναν ένα υπέροχο επιδόρπιο με πιρούνι και μαχαίρι. Σερβίρετε à la mode με παγωτό βανίλια ή οποιαδήποτε γεύση παγωτού σας αρέσει. Ή κι απλώς πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Αποθήκευση

Μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου σε σφραγισμένο δοχείο για έως και 3 ημέρες. Αν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, βάλτε τα σε θερμοκρασία δωματίου ή βάλτε τα στο γκριλ για να ξαναζωντανέψουν.

Συστατικά

Σπρέι μαγειρικής

2 μήλα Pink Lady ή Honeycrisp, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

Χυμό από 1 πορτοκάλι

4 κ.σ. (1/2 ραβδί) ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο

1/4 φλ. συσκευασμένη ανοιχτή καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. κονιάκ

2 φύλλα σφολιάτας, αποψυγμένα αν έχουν παγώσει και διατηρούνται κρύα στο ψυγείο

1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Οδηγίες

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°. Καλύψτε μια τυπική φόρμα για μάφιν 12 θέσεων με μαγειρικό σπρέι.

Βήμα 2

Σε ένα μεσαίο μπολ, ρίξτε τα μήλα και τον χυμό πορτοκαλιού. Τοποθετήστε τα μήλα σε ένα ταψί λαμαρίνας με επένδυση λαδόκολλας (είναι εντάξει αν αλληλεπικαλύπτονται). Ψήστε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς.

Βήμα 3

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και το κονιάκ να ενωθούν.

Βήμα 4

Κόψτε κάθε φύλλο σφολιάτας σε 6 λωρίδες (μήκους 10" έως 12") για συνολικά 12 λωρίδες. Χρησιμοποιώντας μια μικρή σπάτουλα, απλώστε το μείγμα βουτύρου σε λωρίδες.

Βήμα 5

Τοποθετήστε τις λωρίδες έτσι ώστε η μακριά πλευρά να κοιτάζει προς εσάς. Τοποθετήστε 10 έως 12 φέτες μήλου πάνω από κάθε λωρίδα έτσι ώστε η φλούδα του μήλου να είναι στραμμένη προς τα επάνω και η κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οι φέτες επικαλύπτονται και προεξέχουν ελαφρώς πάνω από την κορυφή της λωρίδας. Τυλίξτε σφιχτά κάθε λωρίδα και μεταφέρετε σε έτοιμο ταψί, φροντίζοντας να κάθονται όρθια για να μην ψηθούν λοξά.

Βήμα 6

Ψήστε τα τριαντάφυλλα μήλου μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να ροδίσει, για 30 έως 35 λεπτά. Πασπαλίστε από πάνω τη ζάχαρη άχνη και αφήστε να κρυώσει.

Βήμα 7

Αν θέλετε να τα φτιάξετε νωρίτερα: Τα τριαντάφυλλα μήλου μπορούν να γίνουν 3 ημέρες νωρίτερα. Φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο και σε θερμοκρασία δωματίου. Το μείγμα βουτύρου μπορεί να γίνει 1 μέρα νωρίτερα. Μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο και βάλτε το στο ψυγείο. Φέρτε σε θερμοκρασία δωματίου όταν είναι έτοιμα για χρήση.

empty alt

Έτσι δεν θα πετάς ποτέ τις (υπερ)ώριμες μπανάνες

Αν από τις μπανάνες που αγοράζεις, καταλήγεις συχνά να πετάς τις μισές, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.
empty alt

Όλα τα μυστικά για νόστιμα μανιτάρια στο φούρνο

Τα μανιτάρια αν ψηθούν καλά μπορούν να γίνουν θεϊκά. Αλλά αν δεν ψηθούν καλά, το αποτέλεσμα, με τη λαστιχένια υφή και την ανύπαρκτη γεύση… θα θυμίζει σόλα παπουτσιού! Πώς θα κάνεις πραγματικότητα το πρώτο σενάριο; Στην αρχή τα πλένω ή όχι; Ιδού το ερώτημα! Ο κανόνας λέει να […]
empty alt

Τρεις τύποι πάπρικας και πού θα τους χρησιμοποιήσεις

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι στα υλικά των συνταγών που περιέχουν πάπρικα, αυτή άλλοτε αναγράφεται ως πικάντικη, άλλοτε ως καπνιστή και άλλοτε ως γλυκιά.
empty alt

Ένας απλός τρόπος να φτιάξεις τέλειο ψητό στήθος κοτόπουλου

Αν πετύχει, θα γίνει πεντανόστιμο. Αν όχι, μπορεί να βγει τόσο στεγνό και άνοστο που θα θυμίζει… σόλα παπουτσιού.
empty alt

Τηγανίτες αβοκάντο!

Αν σου αρέσει το αβοκάντο ή ακόμα και αν αγαπάς το όμορφο πράσινο χρώμα τους, αυτές οι μαλακές, αφράτες τηγανίτες θα γίνουν η νέα σου αδυναμία στο τραπέζι πρωινού.
empty alt

Γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών με σπανάκι και τυρί

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.
empty alt

Κις με σπανάκι και μανιτάρια

Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch.
empty alt

Κέικ μήλου με επικάλυψη streusel

Τα μήλα είναι χαρακτηριστική φθινοπωρινή γεύση και κάνουν θαύματα σε αυτό το εύκολο κέικ καφέ. Προσθέτουν επιπλέον γλυκύτητα καθώς κάνουν το κέικ πολύ υγρό και τρυφερό.
Back To Top