Ένα πεντανόστιμο γλυκό έργο τέχνης στο πιάτο σας

Όταν βλέπετε «τριαντάφυλλα μήλου», τι σας έρχεται στο μυαλό; Φέτες μήλου κλειστές σε σφολιάτα πρέπει να είναι η απάντηση. Αυτές οι αξιολάτρευτες λιχουδιές είναι ιδανικές για δείπνο στις αρχές του φθινοπώρου, φιλική μάζωξη ή για να αντικαταστήσουν τα βασικά παγωμένα cupcakes σε οποιοδήποτε πάρτι γενεθλίων. Για ό,τι και να τα φτιάξετε, θα είναι το κέντρο της προσοχής.

Πώς να φτιάξετε τριαντάφυλλα μήλου

Μήλα: Όταν ψήνετε με μήλα, κολλήστε με Pink Lady, Granny Smith και Honeycrisp. Το μήλο πρέπει να είναι αρκετά γερό ώστε να ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και να διατηρεί το γλυκό τραγανό προφίλ του.

Πορτοκάλι: Ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού αποτρέπει την οξείδωση και προσθέτει μια επιπλέον γεύση εσπεριδοειδών.

Ανοιχτή καστανή ζάχαρη: Η καστανή ζάχαρη προσθέτει την τέλεια ποσότητα γλυκύτητας με μια ελαφριά γεύση μελάσας.

Αλκοόλ: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κονιάκ με άλλο ποτό ή να το παραλείψετε εντελώς.

Σφολιάτα: Τα μήλα τυλίγονται σε σφολιάτα για να δημιουργηθεί το βουτυρωμένο, ξεφλουδισμένο τριαντάφυλλο. Βεβαιωθείτε ότι η σφολιάτα έχει ξεπαγώσει αλλά διατηρείται κρύα στο ψυγείο εάν τη χρησιμοποιείτε από κατεψυγμένη.

Οδηγίες

Μην τρομάζετε – αυτή η συνταγή είναι πιο εύκολη από ό, τι φαίνεται. Αφού προθερμάνετε τον φούρνο και καλύψετε μια φόρμα για μάφιν με μαγειρικό σπρέι, πιάστε τα μήλα σας. Κόψτε το μήλο από τον πυρήνα, κόψτε τα κομμάτια σε λεπτές φέτες —χρησιμοποιώντας ένα μαγειρικό μαντολίνο βοηθάει αν έχετε— ρίξτε τα σε χυμό πορτοκαλιού για να αποφύγετε την οξείδωση και τακτοποιήστε τα σε ένα ταψί με επένδυση λαδόκολλας— μην ανησυχείτε αν επικαλύπτονται. Ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν και να είναι εύπλαστα.

Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς όσο φτιάχνετε το μείγμα βουτύρου-καστανής ζάχαρης. Πιάστε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε το μαλακωμένο βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και το κονιάκ.

Πιάνετ τη σφολιάτα, και κόβετε κάθε φύλλο σε συνολικά 12 λωρίδες. Απλώστε το μείγμα βουτύρου σε κάθε λωρίδα με μια μικρή σπάτουλα. Τοποθετήστε τις λωρίδες σφολιάτας έτσι ώστε η μακριά πλευρά να είναι στραμμένη προς εσάς. Τοποθετήστε 10 έως 12 φέτες μήλου πάνω από κάθε λωρίδα έτσι ώστε η φλούδα του μήλου να είναι στραμμένη προς τα επάνω. Τοποθετήστε τις φέτες έτσι ώστε να επικαλύπτονται ελαφρώς και να προεξέχουν ελαφρώς πάνω από την κορυφή της λωρίδας σφολιάτας. Τυλίξτε σφιχτά κάθε λωρίδα και μεταφέρετε στο έτοιμο ταψί, φροντίζοντας να κάθονται όρθια. Διαφορετικά, θα ψηθούν λοξά.

Ψήστε τα τριαντάφυλλα μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να ροδίσει, στη συνέχεια πασπαλίστε τα με ζάχαρη άχνη και αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα σερβίρετε.

Ιδέες σερβιρίσματος

Σκεφτείτε αυτά όπως θα κάνατε έναν κύκλο εργασιών μήλου ή μια πίτα. Η σαντιγί ή λίγη κρέμα γάλακτος θα το έκαναν ένα υπέροχο επιδόρπιο με πιρούνι και μαχαίρι. Σερβίρετε à la mode με παγωτό βανίλια ή οποιαδήποτε γεύση παγωτού σας αρέσει. Ή κι απλώς πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Αποθήκευση

Μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου σε σφραγισμένο δοχείο για έως και 3 ημέρες. Αν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, βάλτε τα σε θερμοκρασία δωματίου ή βάλτε τα στο γκριλ για να ξαναζωντανέψουν.

Συστατικά

Σπρέι μαγειρικής

2 μήλα Pink Lady ή Honeycrisp, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

Χυμό από 1 πορτοκάλι

4 κ.σ. (1/2 ραβδί) ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο

1/4 φλ. συσκευασμένη ανοιχτή καστανή ζάχαρη

1 κ.σ. κονιάκ

2 φύλλα σφολιάτας, αποψυγμένα αν έχουν παγώσει και διατηρούνται κρύα στο ψυγείο

1 κ.σ. ζάχαρη άχνη

Οδηγίες

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°. Καλύψτε μια τυπική φόρμα για μάφιν 12 θέσεων με μαγειρικό σπρέι.

Βήμα 2

Σε ένα μεσαίο μπολ, ρίξτε τα μήλα και τον χυμό πορτοκαλιού. Τοποθετήστε τα μήλα σε ένα ταψί λαμαρίνας με επένδυση λαδόκολλας (είναι εντάξει αν αλληλεπικαλύπτονται). Ψήστε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς.

Βήμα 3

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και το κονιάκ να ενωθούν.

Βήμα 4

Κόψτε κάθε φύλλο σφολιάτας σε 6 λωρίδες (μήκους 10" έως 12") για συνολικά 12 λωρίδες. Χρησιμοποιώντας μια μικρή σπάτουλα, απλώστε το μείγμα βουτύρου σε λωρίδες.

Βήμα 5

Τοποθετήστε τις λωρίδες έτσι ώστε η μακριά πλευρά να κοιτάζει προς εσάς. Τοποθετήστε 10 έως 12 φέτες μήλου πάνω από κάθε λωρίδα έτσι ώστε η φλούδα του μήλου να είναι στραμμένη προς τα επάνω και η κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οι φέτες επικαλύπτονται και προεξέχουν ελαφρώς πάνω από την κορυφή της λωρίδας. Τυλίξτε σφιχτά κάθε λωρίδα και μεταφέρετε σε έτοιμο ταψί, φροντίζοντας να κάθονται όρθια για να μην ψηθούν λοξά.

Βήμα 6

Ψήστε τα τριαντάφυλλα μήλου μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να ροδίσει, για 30 έως 35 λεπτά. Πασπαλίστε από πάνω τη ζάχαρη άχνη και αφήστε να κρυώσει.

Βήμα 7

Αν θέλετε να τα φτιάξετε νωρίτερα: Τα τριαντάφυλλα μήλου μπορούν να γίνουν 3 ημέρες νωρίτερα. Φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο και σε θερμοκρασία δωματίου. Το μείγμα βουτύρου μπορεί να γίνει 1 μέρα νωρίτερα. Μεταφέρετε σε αεροστεγές δοχείο και βάλτε το στο ψυγείο. Φέρτε σε θερμοκρασία δωματίου όταν είναι έτοιμα για χρήση.

empty alt

Ένας εναλλακτικός τρόπος να χρησιμοποιήσεις μια γαλλική πρέσσα

Η βασική χρήση μιας γαλλικής πρέσσας είναι η παρασκευή καφέ – αλλά όχι και η μοναδική. Το ήξερες για παράδειγμα ότι μπορείς να την αξιοποιήσεις για να φτιάξεις έναν απολαυστικά αρωματικό ζωμό; Απλά γεμίζεις την κανάτα της με διάφορα υλικά με πλούσιο άρωμα, όπως πιπερόριζα κομμένη σε […]
empty alt

Οι 8 νέες δυνατές τάσεις στη διατροφή

Η διαρκής ανάγκη για πειραματισμό και αναζήτηση νέων γαστρονομικών συγκινήσεων, η παγκοσμιοποίηση, αλλά και η οικονομική λιτότητα, η επιθυμία για προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας και το sharing  στα social media είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το τοπίο της...
empty alt

Γκασπάτσο: η σούπα που τρώγεται κρύα!

Θυμίζει ντοματοχυμό αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πεντανόστιμη, ισπανική σούπα λαχανικών που καταναλώνεται κρύα και ταιριάζει στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
empty alt

Στελέχη μπρόκολου: να τα πετάξεις ή όχι;

Αν κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να μαγειρέψεις μπρόκολο κρατάς τα ανθάκια και πετάς τα στελέχη του, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.
empty alt

Πρωτότυπες ιδέες για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες

Αν πάρεις τη μεγάλη απόφαση να καθαρίσεις τις αγκινάρες (εκτός αν έχεις την τύχη να βρεις άγριες, που είναι πιο τρυφερές και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο καθάρισμα), όλα τα άλλα είναι εύκολα.
empty alt

5 εκπληκτικοί τρόποι να αξιοποιήσεις την άλμη

Αν μέχρι τώρα η άλμη από τη φέτα (το αλατόνερο όπου διατηρείται) κατέληγε στο νεροχύτη, ήρθε η στιγμή να αναβαθμίσεις το ρόλο της μετατρέποντάς τη σε υλικό μαγειρικής.
empty alt

Διατηρείται το γάλα στην κατάψυξη;

Ίσως δεν το είχες σκεφτεί ποτέ, αλλά το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η food editor Katie Macdonald στο Food52.com.
empty alt

Μπάρες με Cheesecake και καραμέλα μήλου, χωρίς ζάχαρη & χαμηλούς υδατάνθρακες

Μπορεί να φαίνεται σαν μπελάς, αλλά είναι μια αρκετά απλή συνταγή με 3 εύκολες στρώσεις νοστιμιάς! Η πρώτη στρώση είναι σαν μια κρούστα κουλουριού που γίνεται χωρίς αμύγδαλο ή άλλους ξηρούς καρπούς για όσους έχουν αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς.
Back To Top