Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του;

Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα. Πήρε μια βραβευμένη Παρμεζάνα και ένα Πεκορίνο (τυριά που συχνά χρησιμοποιούμε τριμμένα στη μαγειρική μας) και χώρισε κάθε ένα σε τρία κομμάτια. Την πρώτη εβδομάδα, έτριψε το ένα κομμάτι από κάθε είδος και το αποθήκευσε τριμμένο στο ψυγείο, σε αεροστεγές σακουλάκι. Την επόμενη εβδομάδα, επανέλαβε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι από κάθε είδος τυριού.

Μετά από δύο εβδομάδες, έτριψε και το τρίτο κομμάτι της Παρμεζάνας και του Πεκορίνο και στη συνέχεια σύγκρινε το πιο πρόσφατο δείγμα με εκείνα των τριμμένων τυριών της μίας και των δύο εβδομάδων. Τα συμπεράσματά του;

Το τριμμένο τυρί της μίας εβδομάδας είχε ελαφρώς αλλοιωμένη γεύση, αλλά μπορούσε να καταναλωθεί άνετα. Όμως εκείνο των δύο εβδομάδων είχε χάσει σε τέτοιο βαθμό το γευστικό πλούτο του, που κρίθηκε ακατάλληλο προς χρήση.

Υπάρχει και εξήγηση: ένα μεγάλο μέρος της γεύσης των παλαιωμένων τυριών κρύβεται σε χημικές ενώσεις όπως οι αλδεΰδες, οι οποίες αρχίζουν να αλλοιώνονται όταν εκτίθενται στον αέρα μετά το τρίψιμό τους.

Επομένως, για να απολαύσεις στο μέγιστο τη γεύση της Παρμεζάνας και του Πεκορίνο καλό είναι να τα έχεις τρίψει το πολύ μία εβδομάδα νωρίτερα.

empty alt

6 τρόποι να μαγειρέψεις τα κατεψυγμένα λαχανικά

Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
empty alt

Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να φτιάξεις ζεστό αρωματικό κρασί

Ίσως το ζεστό αρωματικό κρασί, το γερμανικό Glühwein, να σου θυμίζει χριστουγεννιάτικα παζάρια και ρεβεγιόν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο, ή τουλάχιστον να αρχίζεις να το απολαμβάνεις μόλις η θερμοκρασία πέφτει σε επίπεδα ικανοποιητικά για ένα...
empty alt

Ένα ντοκιμαντέρ για τη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεστοκριτικός Jonathan Gold μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες, μέσα από το ντοκιμαντέρ «City of Gold» (2015) σε σκηνοθεσία της Laura Gabbert.
empty alt

Τα αγγουράκια δεν είναι μόνο γεμάτα νερό, αλλά και νοστιμιά!

Κάθε άνοιξη, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα αγγουράκια εποχής. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες για να απολαύσεις τη γεύση, τη δροσιά και την τραγανή υφή τους.
empty alt

Ροδόνερο: ποιες είναι οι χρήσεις του στη ζαχαροπλαστική;

Το ροδόνερο, το απόσταγμα του άνθους του τριανταφύλλου, χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές συνταγές εξ Ανατολής, όπως στο λουκούμι και στον μπακλαβά, αλλά μπορεί άνετα να προστεθεί και σε κέικ, κουλουράκια, πουτίγκες ρυζιού και στο παγωτό.
empty alt

Βάλ’ το στη… συντήρηση!

  Εδώ θα βρεις μερικά χρήσιμα «μυστικά» που θα σε βοηθήσουν να συντηρείς σωστά και στο μάξιμουμ τα τρόφιμά σου.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]
empty alt

Oh la la σπιτικά κρουασάν

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται.
Back To Top