Όποιο μενού κι αν σχεδιάσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα σου ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχία του πάρτι.

Όποιο μενού κι αν σχεδιάσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα σου ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχία του πάρτι. Κεντρικός άξονάς τους, η καλή οργάνωση, που αρχίζει ήδη από τα Χριστούγεννα! Σε αυτό θα σε βοηθήσει ο παρακάτω οδηγός που είναι εμπνευσμένος από ένα αντίστοιχο θέμα του Epicurious.com:

1 εβδομάδα πριν από το πάρτι

Αγόρασε όλα τα ποτά, υπολογίζοντας ένα μπουκάλι κρασί για κάθε ενήλικα. Και να σου περισσέψει αλκοόλ, δεν θα χαλάσει. Γι’ αυτό καλύτερα να έχεις μεγαλύτερες ποσότητες παρά μικρότερες (με συνέπεια οι καλεσμένοι σου να το ρίξουν στη σόδα…).

Αν σκοπεύεις να σερβίρεις κάποιο σπιτικό λικέρ, φτιάξε το από τώρα. Έλεγξε αν έχεις πλήρη οικιακό εξοπλισμό, όπως ποτήρια, χαρτοπετσέτες, πιάτα, μαχαιροπίρουνα αλλά και οδοντογλυφίδες. Υπολόγισε τουλάχιστον 2 ποτήρια ανά καλεσμένο (οι περισσότεροι χάνουν τουλάχιστον ένα στη διάρκεια της βραδιάς).

Φτιάξε μια playlist με τη μουσική που θα γίνει το σάουντρακ της βραδιάς.

Ετοίμασε τη ζύμη για τα μπισκότα, κόψε την, δώσε της σχήμα και βάλε τη στην κατάψυξη μέχρι την ημέρα του ρεβεγιόν ή μία ημέρα νωρίτερα.

Irish cream coffee liqueur with ice, Christmas decoration and ornaments over rustic wooden background - homemade festive Christmas alcoholic drink
5 μέρες πριν από το πάρτι

Φτιάξε όλα τα ορεκτικά που μπορούν να διατηρηθούν για μέρες στο ψυγείο, όπως είναι οι πίκλες λαχανικών.

3 μέρες πριν από το πάρτι

Ετοίμασε μια λίστα με όποια ακόμα τρόφιμα θα χρειαστείς και κάνε τα ψώνια του ρεβεγιόν.

2 μέρες πριν από το πάρτι

Ετοίμασε τα ντιπ σου. Π.χ. αν σκοπεύεις να σερβίρεις μπαστουνάκια λαχανικών, μπορείς να ετοιμάσεις μια σάλτσα αγιολί ή χούμους, ενώ αν σερβίρεις κρεατικά φτιάξε το «παραδοσιακό» τζατζίκι και τυροκαυτερή.

Τσέκαρε αν υπάρχουν αρκετά παγάκια στην κατάψυξή σου και πρόσθεσε μερικές ακόμα παγοκύστες ή αγόρασε μια σακούλα με έτοιμα παγάκια (σε κάβες αλλά και βενζινάδικα).

Κάνε γενική καθαριότητα και τη διακόσμηση του σπιτιού, ώστε να μπορείς να αφιερώσεις τις τελευταίες ώρες πριν από το πάρτι μόνο στο μαγείρεμα.

1 μέρα πριν από το πάρτι

Βγάλε τη ζύμη για τα κουλουράκια από την κατάψυξη, ψήσε τα στο φούρνο και αποθήκευσέ τα σε αεροστεγή δοχεία.

Αν το μενού περιλαμβάνει κεφτεδάκια, μπορείς από σήμερα να ετοιμάσεις τον κιμά, ακόμα και να τα τηγανίσεις και να τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο.

Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις βρασμένα αυγά στις σαλάτες σου, μπορείς από σήμερα να τα βράσεις, ακόμα και να τα ξεφλουδίσεις (όχι όμως να τα κόψεις σε φέτες).

4 ώρες πριν από το πάρτι

Βάλε στο ψυγείο το λευκό κρασί και τους αφρώδεις οίνους.

Βεβαιώσου ότι υπάρχει στο σπίτι ειδικός χώρος για να αφήνουν οι καλεσμένοι τα πανωφόρια τους.

Άδειασε το τραπέζι που θα μετατρέψεις σε μπουφέ και τοποθέτησε εκεί όλο τον οικιακό εξοπλισμό που θα χρειαστούν οι καλεσμένοι σου για να σερβιριστούν (πιάτα, ποτήρια κ.λπ.).

canapes
3 ώρες πριν από το πάρτι

Φτιάξε, αν θέλεις, κάποιο μείγμα μπαχαρικών που θα συνοδεύσει τους μεζέδες σου.

Κόψε σε λωρίδες τα λαχανικά που θα σερβίρεις ωμά και αποθήκευσέ τα στο ψυγείο.

Κόψε το ψωμί σου σε φέτες και αράδιασέ τις σε πιατέλες.

Αν σκοπεύεις να σερβίρεις κάποιο φαγητό που χρειάζεται πολλές ώρες μαγειρέματος, π.χ. μοσχαράκι, τώρα είναι η ευκαιρία να το κάνεις.

2 ώρες πριν από το πάρτι

Τηγάνισε τα κεφτεδάκια ή οποιαδήποτε άλλα τηγανιτά ορεκτικά σκοπεύεις να σερβίρεις.

Κόψε τις πράσινες σαλάτες και ετοίμασε τα ντρέσινγκ τους, αλλά μην προσθέσεις τα ντρέσινγκ στις σαλάτες παρά μόνο αφού έρθουν οι καλεσμένοι σου. Διατήρησέ τα στο ψυγείο.

1 ώρα πριν από το πάρτι

Τοποθέτησε σε πιατέλες στον μπουφέ τα κουλουράκια και τα σφολιατοειδή. Κάλυψέ τα με διάφανη μεμβράνη.

Άρχισε να ετοιμάζεις ορεκτικά με ψωμί και επαλείψεις, π.χ. καναπεδάκια με βούτυρο, τυρί κρέμα και αλλαντικά. Κάλυψέ τα με διάφανη μεμβράνη.

salad
30 λεπτά πριν από το πάρτι

Μετάφερε τους αφρώδεις οίνους και τις σαμπάνιες σε σαμπανιέρες ή άλλα δοχεία με παγάκια.

Μετάφερε το σπιτικό σου λικέρ σε κανάτα με κάνουλα.

Μετάφερε όλα τα μεζεδάκια που έχεις ετοιμάσει σε πιατέλες στον μπουφέ, εκτός αν κάποιο είναι ιδιαίτερα ευπαθές (π.χ. τα θαλασσινά και εκείνα με τη μαγιονέζα άφησέ τα για τελευταία στιγμή).

10 λεπτά πριν από το πάρτι

Βγάλε στον μπουφέ και τα πιο ευπαθή μεζεδάκια. Αν κάποιο φαγητό χρειάζεται να ξαναζεσταθεί, βάλε το για λίγο στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία.

Βάλε μουσική, χαμήλωσε τα φώτα, άναψε μερικά κεριά και κέρασε τον εαυτό σου ένα ποτήρι κρασί ενώ περιμένεις τους καλεσμένους σου. Το αξίζεις.

empty alt

Τρώτε ψάρια βλέπετε καλύτερα

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
empty alt

Γιατί αλάτι και πιπέρι πάνε πακέτο στο τραπέζι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Σε ποιες συνταγές είναι απαραίτητος ο ζωμός

Μερικά λίτρα ζωμού κρέατος ή λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικού, θα σου λύσουν τα χέρια όποτε δεν έχεις πολύ χρόνο για μαγείρεμα, καθώς προσθέτουν γεύση στη στιγμή.
empty alt

Αφιέρωμα αβοκάντο: ποια λάθη να αποφύγεις και πώς θα επισπεύσεις την ωρίμανσή του

Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.
empty alt

Τα μήλα βοηθούν τα άλλα φρούτα να ωριμάσουν

Σύμβολο της ομορφιάς αλλά και της αμαρτίας ανά τους αιώνες, το μήλο είναι ένα από τα φρούτα που απολαμβάνουμε από αρχαιοτάτων χρόνων.
empty alt

Ξέχνα το δίλημμα «λευκό ή κόκκινο» – το πορτοκαλί κρασί αλλάζει τα δεδομένα

Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι.
empty alt

Γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών με σπανάκι και τυρί

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
Back To Top