Μια συνταγή που σε ταξιδεύει στις γεύσεις του Περού. Το περουβιανό ψητό κοτόπουλο είναι μια εκδοχή που θα λατρέψεις, αν σου αρέσουν οι έντονες πικάντικες γεύσεις.

Μια συνταγή που σε ταξιδεύει στις γεύσεις του Περού. Το περουβιανό ψητό κοτόπουλο είναι μια εκδοχή που θα λατρέψεις, αν σου αρέσουν οι έντονες πικάντικες γεύσεις. Η τραγανή και χρυσή του πέτσα ταιριάζει ιδανικά με την πράσινη χειροποίητη σάλτσα.

Το Aji amarillo είναι πικάντικο, φωτεινό και λίγο γλυκό, ενώ το aji panca έχει μεγάλες, τολμηρές και καπνιστές γεύσεις χωρίς τόση καυτεράδα. Δεν μπορείς να τα βρεις; Υποκατάστατο πιπέρι καγιέν για το aji amarillo και καπνιστή πάπρικα για το aji panca.

Το aji verde είναι μια κρεμώδης και δροσερή πράσινη σάλτσα που παραδοσιακά σερβίρεται με το περουβιανό κοτόπουλο. (Είναι επίσης ιδανικό ως dip για  λαχανικά και πατάτες.)

ΥΛΙΚΑ:

4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

3 ΩΡΕΣ 15 ΛΕΠΤΑ
perou

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ AJI VERDE:

2 φλ. φύλλα κόλιαντρου και τρυφερά στελέχη

1 φλ. φύλλα βασιλικού

1/4 φλ. κρέμα γάλακτος

2 jalapeños, οι μίσχοι αφαιρούνται όπως και οι σπόροι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 γαρίφαλο τριμμένο, ξεφλουδισμένο

1 κουτ. aji amarillo ή πρέζα πιπέρι καγιέν

1/2 κουτ. αλάτι

Ξύσμα και χυμός 1 λάιμ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:

1 ολόκληρο κοτόπουλο spatchcocked, περίπου 5 κιλά

1/4 φλ. ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένο ή τριμμένο

1 κουταλιά της σούπας aji amarillo πάστα ή 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν

1 κουταλιά της σούπας aji panca πάστα ή 1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα

1 1/2 κουτ. κύμινο

1 1/2 κουτ. αλάτι

1 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ξύσμα και χυμός 1 λάιμ

peroub

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το aji verde: Σε μπλέντερ, βάζεις το κόλιαντρο, το βασιλικό, την κρέμα, jalapeños, ελαιόλαδο, σκόρδο, aji amarillo, αλάτι και χυμό λάιμ και το ξύσμα και χτυπάς σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα λείο. Μεταφέρεις σε ένα μικρό μπολ και το διατηρείς στο στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Για το κοτόπουλο: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύεις μαζί το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το aji amarillo, το aji panca, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό λάιμ και το ξύσμα. Προσθέτεις το κοτόπουλο, γυρίζοντας την πέτσα. Καλύπτεις με μεμβράνη και αφήνεις τη μαρινάδα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή έως μια νύχτα.

Αφαιρείς το κοτόπουλο από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν το μαγείρεμα για να φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 225°. Αφαιρείς το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το βάζεις στη σχάρα, βάζοντας τις άκρες των φτερών κάτω από το στήθος.

Ψήνεις για 55 έως 60 λεπτά, έως ότου οι χυμοί να τρέχουν καθαροί κι η κρούστα να μοιάζει ξεροψημένη και τραγανή. Αφήνεις να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το κόψεις και το σερβίρεις με aji verde. Ιδανικά συνοδευτικά, λαχανικά φούρνου, σαλάτα, ρύζι, ή ψητές πατάτες (ψημένες ξεχωριστά).

 

 

empty alt

Τζιγκόνιερ

Το τζιγκόνιερ είναι μία από τις αγαπημένες συνταγές της οικογένειας μου. Προέρχεται από την παράδοση των νομάδων Ρομά, και γεννήθηκε από μια ανάγκη.
empty alt

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος για το μπρόκολο;

Δεν έχει ούτε εξωτικό όνομα ούτε είναι πανάκριβο. Είναι ταπεινό, φτηνό αλλά και τόσο υγιεινό. Και να γιατί μιλάνε όλοι για το μπρόκολο! Διάβασε και θα πειστείς κι εσύ να το τρως.
empty alt

Γιατί χρησιμοποιούμε μαζί το αλάτι και το πιπέρι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Όλα τα μυστικά για να φτιάξεις σπιτικό κεφίρ, ελιξίριο καλής υγείας και διάθεσης!

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τα πολλαπλά οφέλη της κατανάλωσης τροφών με προβιοτικά, όπως ονομάζονται τα ωφέλιμα βακτήρια που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και συνολικά στην καλή σωματική και ψυχική υγεία (καθώς έχει βρεθεί ότι...
empty alt

Το ντρέσινγκ που υπόσχεται να κάνει θεϊκή και την πιο βαρετή πράσινη σαλάτα

Συνήθως χρησιμοποιούμε γιαούρτι, μουστάρδα ή μαγιονέζα για να δώσουμε κρεμώδη υφή στο ντρέσινγκ της σαλάτας μας. Μια εναλλακτική όμως, με σχετικά ουδέτερη γεύση, είναι το ώριμο, λιωμένο αβοκάντο, βασικό συστατικό της παρακάτω γλυκόξινης σος από το Popsugar.com, που υπόσχεται να απογειώσει τη γεύση ακόμα και...
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα την πιο απολαυστική μαρμελάδα φράουλας

  Και μόνο που ανοίγεις το καπάκι από ένα βάζο μαρμελάδας φράουλας σε πλημμυρίζουν αρώματα εξοχής, ανθισμένων αγρών και δυνατών αναμνήσεων.
empty alt

Λεμονάτες γαρίδες με άρωμα σκόρδου

Ανάλαφρες κι αρωματικές, ταιριάζουν ιδανικά στο καλοκαίρι
empty alt

Μπουκίτσες κολοκυθοκεφτέ που θα λατρέψεις!

Από τα αγαπημένα ορεκτικά και της ελληνικής κουζίνας – οι κολοκυθοκεφτέδες δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Αρωματικοί, γευστικοί και σχετικά ανάλαφροι, είναι μια ιδανική επιλογή για ορεκτικό, για σνακ, ακόμα και για εναλλακτικό κυρίως.

Back To Top