Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… ίσως όχι το καραμελωμένο αλλά αυτό δεν μας αποτρέπει από το να ταξιδέψουμε νοερά στη Γαλλία και σε αυθεντικές κρέπες να βάλουμε μήλα που έχουμε καραμελώσει με αλμυρή καραμέλα! Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά Συνολικός […]

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… ίσως όχι το καραμελωμένο αλλά αυτό δεν μας αποτρέπει από το να ταξιδέψουμε νοερά στη Γαλλία και σε αυθεντικές κρέπες να βάλουμε μήλα που έχουμε καραμελώσει με αλμυρή καραμέλα!

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 15 λεπτά

Μερίδες: 12 κρέπες

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΕΠΕΣ:

2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

4 μεγάλα αυγά

1/4 φλιτζάνι (50 γρ.) λιωμένο βούτυρο

2 φλιτζάνια (500 ml) γάλα ή περισσότερο, εάν χρειάζεται

2 κουταλιές λάδι για μαγείρεμα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ ΣΑΛΤΣΑ:

1 φλιτζάνι (200 γρ.) ζάχαρη

Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

2/3 φλιτζάνι (160 ml) κρέμα γάλακτος

50 γρ. αλατισμένο βούτυρο, σε κύβους

2 πρέζες θαλασσινό αλάτι

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ:

4 μήλα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια και πυρήνα και κομμένα σε κύβους

50 γρ. αλατισμένο βούτυρο

μισό φλιτζάνι (100 γρ.) ζάχαρη

Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας κονιάκ ή μπράντι (προαιρετικά)

kprepes

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΕΠΕΣ:

Ρίχνεις αλεύρι και αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και φτιάχνεις ένα πηγάδι στο κέντρο. Προσθέτεις τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο (και προαιρετικά ζάχαρη εάν θέλεις). Χτυπάς δυνατά ξεκινώντας από το κέντρο και αρχίζεις αργά να ρίχνεις λίγο γάλα, ανακατεύοντας καθώς ρίχνεις, για να διατηρήσεις το κτύπημα απαλό. Ρίχνεις το υπόλοιπο γάλα μέχρι να μοιάζει λείο. Καλύπτεις το μπολ και το αφήνεις να καθίσει για 2 ώρες. *

Ζεσταίνεις ένα σκεύος ή τηγάνι για κρέπες και λιπαίνεις με λάδι χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι χαρτοπετσέτας. Ρίξε μια κουτάλα του μείγματος, γέρνοντας το τηγάνι προς όλες τις κατευθύνσεις για να διανείμετε καλά τη ζύμη. Τηγανίζεις μέχρι να μαγειρευτεί η επιφάνεια, στη συνέχεια γυρνάς και από την άλλη πλευρά για περίπου ένα λεπτό, ή έως ότου η κρέπα γίνει ελαφρώς ξανθή. Επαναλαμβάνεις με το υπόλοιπο μείγμα.

Βάλε τις κρέπες σε μια πιατέλα και κάλυψε με αλουμινόχαρτο μέχρι να είναι έτοιμες για χρήση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ ΣΑΛΤΣΑ:

Προσθέτεις σε ένα λεπτό στρώμα τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πυθμένα, με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Θερμαίνεις σε μέτρια φωτιά χωρίς ανάδευση ή επαφή.

Όταν η ζάχαρη μαυρίζει λίγο κάτω, χρησιμοποίησε μια ξύλινη σπάτουλα για να ανακατέψεις πολύ απαλά σε αυτούς τους «σβώλους ζάχαρης» σε μικρούς κύκλους. Σιγά-σιγά, αυτοί οι σβώλοι ζάχαρης θα μετατραπούν σε σάλτσα καραμέλας και θα γίνουν μεγαλύτεροι. Συνεχίζεις μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να έχει ελαφρώς καστανό χρώμα (η θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου 300 ° F ή 150 ° C).

Αφαίρεσε από τη φωτιά και πρόσθεσε τη βαριά κρέμα (που είχε προηγουμένως θερμανθεί για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων) σε 2 ή 3 προσθήκες, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτεις το βούτυρο, το θαλασσινό αλάτι και ανακατεύεις μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. **

Γαρνίρεις τις κρέπες με την αλατισμένη καραμελωμένη σάλτσα και τύλιξέ τες σφιχτά. Τοποθέτησέ τες σε ένα πιάτο, κάλυψε με μεμβράνη και τοποθέτησέ τες στον καταψύκτη για να σκληρύνουν λίγο και να έχουν ένα καθαρό κόψιμο αργότερα. Εν τω μεταξύ, ετοίμασε τα καραμελωμένα μήλα.

krepesmekaramelomenomilob

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ:

Σε ένα μεγάλο σκεύος με βαρύ πυθμένα, λιώσε τα μήλα με βούτυρο σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Κάλυψε με ζάχαρη και άφησε τα μήλα να επικαλυφθούν με τη σάλτσα καραμέλας, ανακατεύοντας απαλά που και πού. Πρόσθεσε μια κουταλιά ή ένα σφηνάκι μπράντι ή κονιάκ εάν θέλεις.

Όταν είναι έτοιμα, αφαίρεσε το σκεύος από τη φωτιά και πρόσθεσε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού για να αποτρέψεις τη σκλήρυνση των καραμελωμένων μήλων.

Αφαίρεσε τις τυλιγμένες κρέπες από τον καταψύκτη, κόψε τις άκρες και πέταξε τες (ή μπορείς να τις αμέσως αμέσως!). Κόψε τα υπόλοιπα ρολά σε 3 έως 4 κομμάτια το καθένα (δεν χρειάζεται να είναι ακριβώς το ίδιο μέγεθος) και τοποθέτησέ τα όρθια σε κάθε πιατέλα, σαν σούσι.

Πρόσθεσε τα καραμελωμένα μήλα γύρω από τα ρολά κρέπας και περίχυσε λίγο αλατισμένη σάλτσα καραμέλας εδώ και εκεί. Και μμμ ο λα λα!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

* Μην παραλείψεις αυτό το μέρος, ή εάν ξεμένεις από χρόνο άφησε το μείγμα να καθίσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ελαφρύτερες κρέπες στην υφή.

** Τι γίνεται αν η αλατισμένη καραμέλα σκληρύνει; Μην ανησυχείς, αυτό συμβαίνει, ειδικά όταν είναι η πρώτη φορά που προετοιμάζεις αλατισμένη σάλτσα καραμέλας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πάντα ένας τρόπος να το διορθώσεις. Τοποθέτησε την καραμέλα πίσω στην κατσαρόλα με μερικές κουταλιές της σούπας κρύο νερό και μερικές επιπλέον σταγόνες χυμό λεμονιού. Άφησε να λιώσει ξανά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά καιρούς. Μπορείς επίσης να προσθέσεις λίγο γάλα που να εξατμιστεί και να λιώσει σε χαμηλή φωτιά έως ότου το μείγμα γίνει ξανά λείο. Σύντομα θα γίνεις εξπέρ στην παραγωγή αλατισμένης καραμελωμένης σάλτσας!

empty alt

Τρώτε ψάρια βλέπετε καλύτερα

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
empty alt

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να ξεφλουδίζεις τα φρούτα και τα λαχανικά

Πόσες φορές σκέφτηκες να φας ένα μήλο (γιατί ένα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα) αλλά άλλαξες γνώμη γιατί βαρέθηκες να το καθαρίσεις; Στη θέση του μήλου βάλε όποιο φρούτο ή λαχανικό προτιμάς και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
empty alt

Αυτή η επιστημονική ανακάλυψη θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τον τρόπο που φτιάχνεις καφέ

Μήπως ακολουθείς όλη την ιεροτελεστία παρασκευής καφέ, παίρνοντας ολόκληρους κόκκους και αλέθοντάς τους στο σπίτι; Τώρα υπάρχει ένας τρόπος να ανεβείς –ένα ακόμη- επίπεδο.
empty alt

Βάλ’ το στη… συντήρηση!

  Εδώ θα βρεις μερικά χρήσιμα «μυστικά» που θα σε βοηθήσουν να συντηρείς σωστά και στο μάξιμουμ τα τρόφιμά σου.
empty alt

Marzipan – ένα γλυκό θαύμα φτιαγμένο από αμύγδαλα

Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου.
empty alt

Τεμπέλικοι λαχανοντολμάδες στον φούρνο

Αυτή η συνταγή έχει όλα τα στοιχεία από τους αγαπημένους λαχανοντολμάδες – μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδι και ρύζι μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας – και παραλείπει τη φασαρία του τυλίγματος (ιδανικό επίσης για όσους δεν αγαπούν το αυγολέμονο).
empty alt

Μύδια με ντομάτες και σκόρδο

Τώρα που μπαίνουμε σε ρυθμούς ρομαντικούς και ετοιμαζόμαστε για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους.
empty alt

Μαρτίνι σοκολάτας – ένας συνδυασμός ονειρικός

Εάν ο συνδυασμός των ονείρων σας μετά το δείπνο είναι επιδόρπιο + ένα γλυκό κοκτέιλ, τότε αυτό το μαρτίνι σοκολάτας θα κάνει το όνειρό σας πραγματικότητα.

Back To Top