Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά παρεξηγημένα και για αυτό το λόγο παραμελημένα από το διατροφολόγιο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, όπως το σέλερι ή αλλιώς αμερικανικό σέλινο.

 

Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά παρεξηγημένα και για αυτό το λόγο παραμελημένα από το διατροφολόγιο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, όπως το σέλερι ή αλλιώς αμερικανικό σέλινο. Αξίζει να το δεις με άλλο μάτι την επόμενη φορά που θα το συναντήσεις στα ράφια του μανάβικου.

Το σέλερι ή αμερικανικό σέλινο είναι ένα τραγανό διετές φυτό που καλλιεργείται εδώ και αιώνες σε διάφορες μορφές. Αν και αρχικά καλλιεργήθηκε για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, έχει σημειώσει μεγάλο άλμα από τότε και μπήκε στην καθημερινή διατροφή των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.

Ανήκει στην οικογένεια των Σελινοειδών και σχετίζεται με το σέλινο, τον άνηθο, τα καρότα, τον μάραθο και τον μαϊντανό. Τα εξημερωμένα και ιδιαίτερα καλλιεργούμενα είδη του είναι το γνωστό μας σέλινο. Καθώς μεγαλώνει το σέλερι δημιουργεί ένα σύμπλεγμα μίσχων με πράσινα και λευκά λουλούδια κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Ολα τα μέρη του φυτού είναι βρώσιμα, συμπεριλαμβανομένης της ρίζας, γνωστής ως ραπανοσέλινο. Μια συγκεκριμένη ποικιλία, η γογγυλόριζα, καλλιεργείται για την ασυνήθιστα μεγάλη, χονδρή και αρωματική ρίζα του. Το σέλερι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μείγματα ψητών λαχανικών ρίζας, να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο σε τηγανητά και σούπες. Οι σπόροι ξηραίνονται συνήθως για χρήση σε διάφορες κουζίνες, ενώ το ακατέργαστο σέλινο χρησιμοποιείται σε πράσινα ποτά. Οι μίσχοι έχουν καλύτερη γεύση στην αιχμή της σεζόν που είναι το καλοκαίρι.

Το κοτσάνι του είναι σαρκώδες, μακρύ και τραγανό και χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες και σαλάτες, ενώ δεν χρησιμοποιούνται τα φύλλα του καθώς είναι πικρά. Επίσης αποτελεί ένα από τα λαχανικά που χρησιμοποιούν οι κινεζικές εναλλακτικές θεραπείες, καθώς θεωρείται πως έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.

Στις περισσότερες εφαρμογές μαγειρικής, το σέλερι παίζει συμπληρωματικό ρόλο. Σε μια σαλάτα με κοτόπουλο ή τόνο, δίνει μια ωραία ουδέτερη γεύση. Σωτέ με τα καρότα και τα κρεμμύδια, το σέλερι βοηθά να αποτελέσουν τη βάση για πολλές σούπες, μαγειρευτά φαγητά και σάλτσες. Το κοτσάνι του σέλερι, κόβεται σε φέτες συνήθως και συνοδεύει αυγοσαλάτες, τονοσαλάτες ή τρώγεται και σκέτο σε μπαστουνάκια (όπως περίπου το καρότο).

Είναι γεμάτο από θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό των οστών αλλά και την διατήρηση της υγείας τους.

Είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες, καθιστώντας το μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών για όσους προσέχουν το βάρος τους.

Το σέλερι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (95.4%) και πολύ λίγες θερμίδες (6 θερμίδες ο κάθε βλαστός), ενώ οι φυτικές ίνες μαζί με το νερό, μας χορταίνουν, μειώνοντας ταυτόχρονα και την όρεξη.

Τέλος, είναι πολύ θρεπτικό, αφού εκτός από το απαραίτητο νερό, περιέχει φολικό οξύ, βιταμίνες A, C και K και είναι και φυσικό φάρμακο για τις καούρες του στομάχου.

-Το σέλερι και ο χυμός λεμονιού εμπλουτίζουν το πιάτο με βιταμίνη C, για ένα υγιές ανοσοποιητικό.

-Tο σέλερι μας παρέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών και βιταμίνης K. Η βιταμίνη Κ είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία της δόμησης των οστών σε κυτταρικό επίπεδο. Σε συνεργασία με την βιταμίνη D και την οστεοκαλσίνη (μια ασβέστο-δεσμευτική πρωτεΐνη) βοηθάει στην παραγωγή και ρύθμιση των οστεοκλαστών, οι οποίοι απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του οστού για να κάνουν χώρο για τα νέα. Χωρίς βιταμίνη Κ, τα οστά σας δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν ασβέστιο.

-Το σέλερι περιέχει ενώσεις που συμβάλουν στη μείωση της συστολικής πίεσης του αίματος, χαλαρώνοντας τους μυς γύρω από τις αρτηρίες και επιτρέποντας στα αγγεία να διαστέλλονται. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα, η αρτηριακή πίεση των ζώων μειώθηκε κατά 12 με 14%, όταν σε αυτά προστέθηκαν οι ενώσεις που περιέχει το σέλερι.

-Το σέλερι περιέχει ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται απιγενίνη. Η απιγενίνη ενεργεί ως αντιφλεγμονώδης ουσία και συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κυτταρικού οξειδωτικού στρες.

-Το σέλερι θεωρείται εξαιρετικό αντιοξειδωτικό.

-Επίσης βοηθά στους σπασμούς σε έναν απαλό μυ και στα αέρια του γαστρεντερικού συστήματος.

-Βοηθά στη θεραπεία της αρθρίτιδας, των ρευματισμών και της αϋπνίας.

-Το σέλερι είναι αποτελεσματικό κατά του καρκίνου των ωοθηκών, καθώς περιέχει οκτώ διαφορετικές οικογένειες αντικαρκινικών ενώσεων που βοηθούν στην αποτοξίνωση των καρκινογόνων ουσιών.

Μία νέα μελέτη, αποκαλύπτει ότι και διαθέτει μία ουσία η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου στο παχύ έντερο. Η ουσία λέγεται λουτεολίνη, ανήκει στα φλαβονοειδή (είναι φυτικές, αντιοξειδωτικές ουσίες) και δεσμεύει δύο κυτταρικά «μονοπάτια» ζωτικής για την ανάπτυξη του καρκίνου. Η λουτεολίνη δρα ανασταλτικά στα χημικά «μονοπάτια» IGF και PI3K – (και τα δύο, εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη καρκίνου στα κύτταρα του κόλου εντέρου). Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από κακοήθη νόσο στη Δύση, ενώ είναι καλά γνωστά πως τα επίπεδα της ουσίας IGF-II είναι αυξημένα στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου σε σύγκριση με ό,τι παρατηρείται στα υγιή κύτταρα. Η λουτεολίνη διαπιστώθηκε ότι εμποδίζει την έκκριση της ουσίας IGF-II από τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

-Το σέλερι είναι γνωστό για τις διαιτητικές ιδιότητές του.

-Οι σπόροι του σέλερι χρησιμοποιούνται στη βοτανολογία για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και των ρευματισμών.

-Χρησιμοποιήστε τριμμένο ωμό σέλερι ανακατεμένο με λιναρόσπορο σαν πολτό για πρησμένους αδένες.

-Καταναλώνετε σπόρους σέλερι σαν αντιοξειδωτικό.

-Πίνετε χυμό σέλερι, αφού προσθέσετε λίγο μέλι για να τον γλυκάνετε, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πίνετε τον χυμό του σέλερι πριν από τα γεύματα, καθώς θα σας βοηθήσει στη μείωση της όρεξης. Ο χυμός του σέλερι συστήνεται, επίσης, γιατί διευκολύνει την πέψη. Γι αυτήν του την ιδιότητα θα πρέπει να καταναλώνεται μετά τα γεύματα.

-Η ρίζα του σέλερι θεωρείται ότι είναι αφροδισιακό.

Τι προσέχουμε στην αγορά του

Κατά την επιλογή του, οι αγοραστές θα πρέπει να κοιτάξουν να μην είναι εύκαμπτο ή μαλακό.

Αν οι βλαστοί εμφανίζονται μαραμένοι, δεν είναι στα καλύτερά του.

Οι μίσχοι πρέπει να κάνουν ένα ξερό κρότο, όταν τραβιούνται ξεχωριστά.

Το λαχανικό μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα.

Πώς θα διατηρήσουμε το σέλερι για πολύ καιρό

Επειδή είναι ένα λαχανικό το οποίο το αγοράζουμε σε μεγάλη ποσότητα και το χρησιμοποιούμε λίγο, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να το συντηρούμε για να διαρκεί περισσότερο στο ψυγείο μας έτσι ώστε να μην χρειάζεται να αγοράζουμε συνέχεια.

Κόβουμε αρχικά όλα τα κλωνάρια που θα χρησιμοποιήσουμε δεν θέλουμε να αποδεσμεύσουμε όλα τα κλωνάρια από την ρίζα γιατί η ρίζα είναι αυτή που το κρατάει ενυδατωμένο και ζωντανό, οπότε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε π.χ τρία κλωνάρια τα κόβουμε και τα χρησιμοποιούμε (τα φύλλα να ξέρετε ότι χρωματίζουν το φαγητό σας όταν δεν θέλετε να δώσετε πράσινο χρώμα στο φαγητό απλά βγάλτε τα φύλλα και κρατήστε μόνο τα κλωνάρια).

Το υπόλοιπο που μένει το τυλίγουμε με λίγο χαρτί κουζίνας, βρέχουμε λίγο το χαρτί γιατί θέλουμε να κρατάει υγρασία και τυλίγουμε όλο το μάτσο του σέλερι με αλουμινόχαρτο.

Με αυτόν το πολύ εύκολο τρόπο συντηρούμε το σέλερι περισσότερο χρόνο στο ψυγείο και δεν χρειάζεται να το αγοράζουμε συνέχεια.

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr

Πηγή: iatrikanea.gr

empty alt

Γιατί να ζηλέψει κανείς τη σκανδιναβική δίαιτα;

«Γιατί να ζηλέψει κανείς οποιονδήποτε υποβάλλεται σε μια δίαιτα;», θα μπορούσες να ανταπαντήσεις στο ερώτημα του τίτλου.
empty alt

Μην αφήσεις το καλοκαίρι να περάσει χωρίς αυτή τη σαγκρία με καρπούζι

Το καρπούζι και το ροζέ κρασί συνδυάζονται σε ένα δροσερό, χρωματιστό, φρουτώδες ποτό που συμπυκνώνει όλη τη μεθυστική διάθεση του καλοκαιριού.
empty alt

Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να φτιάξεις ζεστό αρωματικό κρασί

Ίσως το ζεστό αρωματικό κρασί, το γερμανικό Glühwein, να σου θυμίζει χριστουγεννιάτικα παζάρια και ρεβεγιόν, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει από το να το απολαμβάνεις όλο το χρόνο, ή τουλάχιστον να αρχίζεις να το απολαμβάνεις μόλις η θερμοκρασία πέφτει σε επίπεδα ικανοποιητικά για ένα...
empty alt

Η καντίνα που ταξιδεύει στον Καναδά συλλέγοντας συνταγές και ιστορίες

Συνήθως επισκεφτόμαστε μια καντίνα για να αγοράσουμε έτοιμο, μαγειρεμένο φαγητό. Ωστόσο στην καντίνα Food History Truck οι ρόλοι αντιστρέφονται: oι επισκέπτες μπαίνουν στην κουζίνα, μαγειρεύουν ένα φαγητό και, μαζί με αυτό, μοιράζονται με τους ιδιοκτήτες της ιστορίες γύρω από τη συγκεκριμένη...
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις τα μεγάλα σπαράγγια

Τα λεπτά σπαράγγια καθαρίζονται πιο εύκολα, όμως εκείνα που έχουν μεγαλύτερο πάχος, αν και πιο «μπελαλίδικα» στην προετοιμασία, έχουν περισσότερη σάρκα και είναι πιο ανθεκτικά στο μαγείρεμα, με αποτέλεσμα να μη λιώνουν εύκολα αλλά να γίνονται τραγανά και πλούσια.
empty alt

Αυτό είναι το πιο ευέλικτο υλικό που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου (μετά το αλάτι)

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.
empty alt

Λαχταριστή σούπα μπρόκολου με λιωμένο τυρί

Νομίζουμε ότι η σούπα τσένταρ μπρόκολου εφευρέθηκε αποκλειστικά για άτομα που μισούν τα λαχανικά. Είναι πολύ πιο εύκολο να πάρετε την καθημερινή σας μερίδα λαχανικών όταν συνδυάζονται με ένα λαχταριστό, τυρολαχταριστό ζωμό.
empty alt

Κις με σπανάκι και μανιτάρια

Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch.
Back To Top