Ο σολομός είναι ένα ψάρι που μαγειρεύεται εύκολα και η γεύση του συνδυάζεται με μεγάλη ποικιλία υλικών.

Ο σολομός είναι ένα ψάρι που μαγειρεύεται εύκολα και η γεύση του συνδυάζεται με μεγάλη ποικιλία υλικών. Η συγκεκριμένη εκδοχή παντρεύεται την ελληνική χωριάτικη σαλάτα… αλλά αν το επιθυμείς μπορείς ελεύθερα να προσθέσεις όποιο άλλο λαχανικό επιθυμείς, ανάλογα με την εποχή που θα το φτιάξεις. Αν το φτιάξεις πάντως μες στο καταχείμωνο, θα έχεις καταφέρει να βάλεις λίγο καλοκαίρι στο πιάτο σου και να θυμηθείς τη γεύση ανεμελιάς των διακοπών σε νησί του Αιγαίου πελάγους!

ΥΛΙΚΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

50 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΡΑ

1/4 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Χυμός από 2 λεμόνια

1 γαρίφαλο σκόνη

1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

1/2 κουτ. κόκκινες νιφάδες πιπεριού

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 φλ. φέτα

1 φλ. κομμένες ντομάτες ή ντοματίνια κομμένα στη μέση

1/4 φλ. ελιές Καλαμάτας κομμένες σε φέτες ή ροδέλες

1/4 φλ. ψιλοκομμένα περσικά αγγούρια

1/4 ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι

2 κουταλιές της σούπας φρεσκοκομμένο άνηθο

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΛΟΜΟ

1 λεμόνι, σε λεπτές φέτες

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

4 φιλέτα σολομού, που έχεις στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

salmon

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°. Μαρινάρεις τη φέτα: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς ελαφρά το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη ρίγανη και νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Καρυκεύεις με πιπέρι και προσθέτεις τη φέτα. Σκεπάζεις το μπολ και το αφήνεις στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά ενώ προετοιμάζεις τα υπόλοιπα υλικά.

Ψήνεις το ψάρι: Απλώνεις τις κομμένες φέτες λεμόνι και τις ροδέλες κόκκινου κρεμμυδιού στο κάτω μέρος ενός μεγάλου ταψιού. Προσθέτεις τα φιλέτα σολομού, με την πέτσα προς τα κάτω, στο ταψί. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι και ψήνεις μέχρι να ροδίσει καλά, 18 έως 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, συμπληρώνεις τη μαρινάρα: Στο μπολ με τη φέτα, προσθέτεις ντομάτες, ελιές, αγγούρια, ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι και άνηθο. Αναμειγνύεις απαλά για να συνδυαστούν όλα τα υλικά.

Για το σερβίρισμα: Πιάτο Βάζεις σε μια πιατέλα το φιλέτο σολομού με φέτες λεμονιού και κόκκινου κρεμμυδιού και καλύπτεις από πάνω με τη μαριναρισμένη χωριάτικη σαλάτα – μπορείς να συνοδεύσεις με επιπλέον λαχανικά, ψητές πατάτες ή ρύζι.

empty alt

Τι συμβαίνει με το Καμαμπέρ;

Κάτι συμβαίνει τελευταία στη Γαλλία! Μετά τα κρουασάν που ή θα μειωθούν ή θα γίνουν πανάκριβα, λόγω της αύξησης της τιμής του βουτύρου, τώρα και το Καμαμπέρ φαίνεται ότι απειλείται με εξαφάνιση καθώς τα εργοστάσια που το παράγουν όλο και λιγοστεύουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
empty alt

Τι είναι το μαύρο σκόρδο;

Στην εμφάνιση μοιάζει με σκόρδο που έχει χαλάσει, στην πραγματικότητα όμως το μαύρο σκόρδο έχει περάσει από μια ειδική διαδικασία παλαίωσης, η οποία του έχει δώσει εντελώς διαφορετική γεύση με ουμάμι νότες.
empty alt

Γιατί δεν πρέπει να πετάς το νερό όπου έχεις βράσει τα ζυμαρικά

Κρύβει ένα από τα μυστικά επιτυχίας της μακαρονάδας σου.
empty alt

Συνταγή για εύκολο μπαμπά-γκανούς

Η μελιτζανοσαλάτα αλλιώς…
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ψητό σολομό

Αν οι διακοπές σου στο νησί αργούν ακόμα, αν τα μπάνια στη θάλασσα δεν έχουν ξεκινήσει και αν θες επειγόντως κάτι να σε ταξιδέψει – αυτή η συνταγή θα σε μεταφέρει σε γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια – δεν έχεις παρά να αφεθείς στη γευστική απόλαυση και να παραδοθείς […]
empty alt

Πικάντικες γαρίδες στη σχάρα

Το καλύτερο μέρος αυτής της συνταγής: Η σάλτσα λειτουργεί ως μαρινάδα και γλάσο – μην ξεχάσετε να κρατήσετε λίγη για το ψήσιμο των γαρίδων ενώ είναι στη σχάρα! Έχετε ερωτήσεις; Έχουμε απαντήσεις.
empty alt

Λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες και φέτα στον φούρνο

Κάντε τη διαφορά, με μια ανανεωμένη εκδοχή μιας κλασικής συνταγής
empty alt

Η πιο εύκολη «μηλόπιτα» που θα φτιάξεις ποτέ

Θα μπορούσες να την πεις και γλυκιά «πίτσα» μήλου…

Back To Top