Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση.

Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά νόστιμο – το τέλειο κεντρικό κομμάτι για τα γεύματα των γιορτών.

Συστατικά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

8 με 10 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες

3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 3 κουταλάκια του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο, θρυμματισμένο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1/2 κουταλάκι του γλυκού χοντροτριμμένο πιπέρι

1 στήθος γαλοπούλας με κόκαλο (5 κιλά)

Εκτέλεση

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, συνδυάστε το λάδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το αλάτι, την πάπρικα και το πιπέρι. Καλύψτε και επεξεργαστείτε μέχρι το σκόρδο να μείνει χοντροκομμένο.

Με τα δάχτυλά σας, χαλαρώστε προσεκτικά το δέρμα και από τις δύο πλευρές του στήθους γαλοπούλας. Απλώστε το μισό μείγμα σκόρδου πάνω από το κρέας κάτω από το δέρμα. Απλώστε το δέρμα πάνω από το κρέας και στερεώστε το στην κάτω πλευρά του στήθους με οδοντογλυφίδες. Απλώστε το υπόλοιπο μείγμα σκόρδου πάνω από το δέρμα της γαλοπούλας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C στη ρύθμιση πάνω-κάτω. Ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει το πουλερικό. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C (160° C και 4 αντίστοιχα) και ψήνουμε για 50 λεπτά ακόμη, ή μέχρι το θερμόμετρο της γαλοπούλας να αγγίξει τους 70° C. (Καλύψτε χαλαρά με αλουμινόχαρτο αν η γαλοπούλα ροδίσει πολύ γρήγορα.) Αφήστε να σταθεί για 15 λεπτά πριν την κόψετε σε φέτες. Πετάξτε τις οδοντογλυφίδες.

Στοιχεία για τη διατροφή

120 gr μαγειρεμένη γαλοπούλα (υπολογισμένη χωρίς πέτσα): 148 θερμίδες, 3 g λιπαρά (0 κορεσμένα λιπαρά), 78 mg χοληστερόλη, 207 mg νάτριο, 1 g υδατάνθρακες (0 σάκχαρα, 0 φυτικές ίνες), 29 g πρωτεΐνη. Διαβητικές Ανταλλαγές: 4 άπαχα κρέατα.

empty alt

Ο άνθρωπος που έβαλε τον ανανά στην πίτσα ήταν Έλληνας

Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τα δύο αδέλφια του απέκτησε πολλά εστιατόρια που έγιναν επιτυχημένα.
empty alt

Πώς θα αφαιρέσεις το κουκούτσι από τα κεράσια

Ακόμα και αν δεν έχεις το ειδικό εργαλείο, μπορείς να αφαιρέσεις τα κουκούτσια από τα κεράσια, για να χρησιμοποιήσεις το αγαπημένο φρούτο π.
empty alt

Monkey bread – το πιο απίθανο πρωινό με το πιο απίθανο όνομα

Όλα όσα θες από ένα πλήρες και «αμαρτωλό» πρωινό σε σχήμα κέικ και με τη λέξη «ψωμί» να μη θυμίζει τίποτα απ’ όσα ξέρεις μέχρι τώρα.
empty alt

Γλυκιά κι αλμυρή, η μαρμελάδα ντομάτας είναι η απόλαυση του καλοκαιριού

Η μαρμελάδα υπερέχει στη διατήρηση των γεύσεων και των μυρωδιών της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά γιατί πρέπει τα φρούτα να έχουν το μονοπώλιο της προσοχής; Η προσθήκη ης μαρμελάδας ντομάτας στο καλοκαιρινό σας πλατό είναι ακριβώς αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε μια δόση λάμψης μάστερ σεφ.
empty alt

Σπιτικά ντόνατς με γλάσο – εύκολα κι απολαυστικά

Μοιάζει μπελάς αλλά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Και το σίγουρο είναι ότι το γευστικό και απολαυστικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει όπως και το χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη όσων τα μοιραστείς μαζί τους.
empty alt

Βουτυρένιες μπάρες κολοκύθας

Ο καλύτερος τρόπος για να υποδεχθούμε την εποχή της γλυκιάς κολοκύθας
empty alt

Λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες και φέτα στον φούρνο

Κάντε τη διαφορά, με μια ανανεωμένη εκδοχή μιας κλασικής συνταγής
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα

Αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα.
Back To Top