Το τέλειο κεφτεδάκι είναι έργο τέχνης. Πρέπει να είναι τρυφερό, γεμάτο γεύση, όμορφα στρογγυλό και να μη διαλύεται κατά το μαγείρεμα. Ευτυχώς για εσάς, η κλασική μας ιταλική συνταγή για κεφτεδάκια περνάει όλα αυτά τα τεστ με μεγάλη επιτυχία. Ενώ μας αρέσουν τα ψητά κεφτεδάκια, το ψήσιμο των κεφτεδών στο μάτι της κουζίνας και το ψήσιμο σε μια σπιτική (ή αγορασμένη από το κατάστημα!) μαρινάρα έχει σαν αποτέλεσμα εξαιρετικά γευστικά κεφτεδάκια που δεν διαλύονται. Διαβάστε παρακάτω για τις κορυφαίες συμβουλές μας (και το καλύτερα κρυμμένο μυστικό) για την τελειοποίηση των καλύτερων κλασικών ιταλικών κεφτεδών:

 Οι κορυφαίες συμβουλές για τέλεια, τρυφερά κεφτεδάκια:

—Πηγαίνετε πέρα από το βόειο κρέας. Μην μας παρεξηγείτε, δεν υπάρχει τίποτα κακό με όλο το βόειο κρέας, αλλά η χρήση τριών ειδών: μοσχαρίσιου κιμά, κιμάς χοιρινού και ιταλικού λουκάνικου τους δίνει μια πολύ πιο περίπλοκη γεύση.

—Το μυστικό για να μη διαλύονται τα κεφτεδάκια; Φτιάξτε μια πανάδα. Μια πανάδα, ένα συνδετικό που φτιάχνεται με το μούλιασμα της τριμμένης ψίχας ψωμιού στο γάλα μέχρι να γίνει πάστα, είναι το μυστικό για υγρούς, τρυφερούς κεφτέδες. Κορυφαία συμβουλή: Αυτή η συνταγή ταιριάζει καλύτερα με φρέσκια ψίχα ψωμιού. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας πολτοποιώντας λευκό ή προζύμι ψωμί (χωρίς την κόρα) σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.

— Ζυμώνουμε απαλά. Το υπερβολικό ζύμωμα του κιμά μπορεί να κάνει τα κεφτεδάκια πολύ συμπαγή και σκληρά. Η εργασία με τα χέρια σας σάς επιτρέπει να ενσωματώνει τα πάντα πιο γρήγορα και απαλά. Συνιστούμε επίσης να χτυπήσετε τα αυγά πριν τα προσθέσετε ώστε να ενωθούν πιο εύκολα με τα υπόλοιπα υλικά.

italika keftedakia

Πώς να φτιάξετε κλασικά κεφτεδάκια:

—Χρησιμοποιήστε μια μεζούρα μέτρησης. Εάν θέλετε να μαγειρέψουν όλα στον ίδιο χρόνο (και να φαίνονται ίδια), χρησιμοποιήστε μια κουτάλα. Απλώς σαρώστε, ισοπεδώστε και κυλήστε. Είναι πιο γρήγορο, πιο εύκολο και θα αρπάζετε την ίδια ποσότητα κρέατος κάθε φορά για ομοιομορφία.

— Ρολάρετε με βρεγμένα χέρια. Για να μην κολλήσει το κρέας στα χέρια σας ενώ τα ρολάρετε, κρατήστε ένα μικρό μπολ με κρύο νερό δίπλα σας καθώς εργάζεστε.

— Τηγανίζουμε πρώτα τα κεφτεδάκια. Οι ροδισμένες εξωτερικές πλευρές των κεφτεδών προσφέρουν έναν τόνο γεύσης. Επιπλέον, βοηθά τα κεφτεδάκια να μείνουν μαζί. Πρέπει να δουλέψετε σε παρτίδες, ωστόσο, καθώς δεν θα έχετε καμία ευκαιρία να ψάξετε καλά εάν τα κεφτεδάκια γεμίζουν το τηγάνι.

— Σιγοβράζουμε στη σάλτσα. Αφού τσιγαριστούν, σιγοβράστε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα μαρινάρας για να εξασφαλίσετε ότι έχουν ψηθεί και ότι η σάλτσα θα κολλήσει στις γωνίες του κεφτέ.

Τι να σερβίρετε με κεφτεδάκια:

Τα σπαγγέτι και τα κεφτεδάκια είναι ένα κλασικό ζευγάρι, αλλά τα ιταλικά κεφτεδάκια είναι πιο ευέλικτα από αυτό. Σερβίρετε πάνω από πολέντα ή πουρέ πατάτας, από πάνω το τυρί και το ψήνετε μέχρι να ροδίσει, φτιάξτε τα σάντουιτς ή απλώς απολαύστε τα κατευθείαν από το τηγάνι!

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

3 ντουζίνες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

30 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα

CAL/SERV:

117

italika keftedakia b

Συστατικά

1 φλ. φρέσκια ψίχα ψωμιού

1/2 φλ. γάλα μη αποβουτυρωμένο

1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς

1/2 κιλό χοιρινό κιμά

1/2 κιλό λουκάνικο, αφαιρούνται τα περιβλήματα

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 μεγάλα αυγά, χτυπημένα να ομογενοποιηθούν

1 φλ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα, και επιπλέον για το σερβίρισμα

1/4 φλ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, συν περισσότερος για το σερβίρισμα

2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 (περίπου 1 κιλό.) βάζο ή σπιτική σάλτσα μαρινάρας

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε την ψίχα ψωμιού και το γάλα μέχρι να ενωθούν. Αφήστε να καθίσει για 15 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, συνδυάστε το βόειο κρέας, το χοιρινό, το λουκάνικο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε. Ανακατέψτε απαλά με το μείγμα ψίχας ψωμιού, τα αυγά, την παρμεζάνα και τον μαϊντανό μέχρι να ενωθούν. Πλάθετε το μείγμα σε μπάλες.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με ψηλές πλευρές σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Χωρίζοντας σε παρτίδες, τηγανίστε τα κεφτεδάκια από όλες τις πλευρές για να σχηματιστεί κρούστα, περίπου 2 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ ή πιάτο.

Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, βάλτε τη σάλτσα να σιγοβράσει και, στη συνέχεια, επιστρέψτε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε μέχρι να γίνουν οι κεφτέδες, περίπου 8 λεπτά ακόμα.

Πασπαλίστε τους κεφτέδες με περισσότερη παρμεζάνα και μαϊντανό.

empty alt

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο σκληρό και το μαλακό αλεύρι;

Το σκληρό αλεύρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ιδιαίτερα σε γλουτένη, η οποία είναι απαραίτητη για να φουσκώσει το ψωμί (διαφορετικά, το αποτέλεσμα θα είναι επίπεδα και σκληρά πιτάκια).
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις σωστά το σκόρδο

Υπάρχουν δύο σωστοί τρόποι να χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο στην κουζίνα μας: κοπανημένο στο γουδοχέρι και/ή τσιγαρισμένο. Αυτό τονίζει η Samin Nosrat, συντάκτρια των New York Times με σπουδές μαγειρικής.
empty alt

Διεθνής Μέρα Gin and tonic! Say cheers!

Το Gin and tonic υπήρξε ουσιαστικά ένα βρετανικό ποτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και πλέον θεωρείται παγκοσμίως κλασικό.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Αν δεν ξέρεις τι είναι οι Hasselback potatoes ήρθε η ώρα να μάθεις

Για τους λάτρεις των ψητών πατατών και των τσιπς, η πατάτα Hasselback θα προσφέρει μια γεύση από παράδεισο.
empty alt

Καλοκαιρινές μπάρες λεμονιού

Αν ψάχνεις κάτι γλυκό, απολαυστικό, υγιεινό, δροσερό, καλοκαιρινό και με λίγες θερμίδες – έχουμε αυτό που ζητάς! Αυτές οι μπάρες λεμονιού είναι το τέλειο επιδόρπιο.
empty alt

Shakshuka ή αλλιώς αυγά σε πικάντικη κοκκινιστή σάλτσα

Μια συνταγή με αρώματα της Μεσογείου, που θυμίζει και τα ελληνικά αυγά μάτια με ντομάτα, μόνο που εδώ είναι σχετικά πιο καυτερά απ’ όσο τα συνηθίζουμε.
empty alt

Με αρώματα της νότιας Γαλλίας, αυτό το πιάτο θα σας χορτάσει απολαυστικά και υγιεινά

Αυτό το εύκολο υγιεινό γεύμα – το οποίο απαιτεί μόλις 15 λεπτά ενεργού χρόνου – είναι χαρακτηριστικό της νότιας Γαλλίας.
Back To Top