1. Άνοιξε την αγκαλιά σου στις εναλλακτικές. Το γεγονός ότι ένας σεφ βραβευμένος με Michelin προτείνει μια συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα μαγειρέψεις λίγο διαφορετικά.

1. Άνοιξε την αγκαλιά σου στις εναλλακτικές. Το γεγονός ότι ένας σεφ βραβευμένος με Michelin προτείνει μια συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα μαγειρέψεις λίγο διαφορετικά. Δείξε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου. Αντικατέστησε το λάδι με βούτυρο, την παρμεζάνα με γραβιέρα, το στήθος κοτόπουλου με μανιτάρια σε μια συνταγή α λα κρεμ.

2. Μην παίρνεις τις ποσότητες τοις μετρητοίς. Μπορεί στη ζαχαροπλαστική ο αυτοσχεδιασμός στις ποσότητες να φέρει την καταστροφή, αλλά στη μαγειρική συνήθως έχει ως αποτέλεσμα μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή του ίδιου πιάτου. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ποσότητες είναι απλώς θέμα γούστου. Μη διστάσεις λοιπόν, παραδείγματος χάρη, να προσθέσεις περισσότερο κιμά από όσο συνιστά μια συνταγή κιμαδόπιτας αν σου αρέσει ιδιαίτερα η γεύση του κιμά ή περισσότερο σκόρδο στο γιαούρτι αν θέλεις το τζατζίκι πιο πικάντικο.

3. Να είσαι φειδωλός με το αλάτι. Ένα φαγητό που χρειάζεται τεράστιες ποσότητες αλατιού για να γίνει νόστιμο ίσως στην πραγματικότητα έχει ανάγκη π.χ. από περισσότερα μπαχαρικά. Το αλάτι, εκτός του ότι δεν κάνει καλό στην υγεία, ισοπεδώνει και τις άλλες γεύσεις ενός πιάτου όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες.

4. Προσάρμοσε τις οδηγίες στη δική σου πραγματικότητα. Μπορεί, ας πούμε, ο φούρνος σου να χρειάζεται 1 ώρα –και όχι 45’, που λέει η συνταγή– για να ψήσει το κρέας. Το ζητούμενο δεν είναι να ακολουθήσεις τυφλά μια συνταγή, αλλά να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα (π.χ. το κρέας να ροδίσει, το κρεμμύδι να γίνει διάφανο στο σοτάρισμα, τα λαχανικά να μαλακώσουν στην κατσαρόλα).

5. Μη φοβάσαι να εξελληνίσεις μια συνταγή. Ίσως ένα πιάτο με κάρι να σου ακούγεται ιδιαίτερα λαχταριστό, αλλά αν δεν υπάρχουν εκείνη τη στιγμή στο σπίτι βλαστάρια μπαμπού ή βούτυρο καρύδας δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Έχεις το ελεύθερο να προσαρμόσεις τη συνταγή στα ελληνικά δεδομένα, αντικαθιστώντας για παράδειγμα το μπαμπού με καρότο ή το βούτυρο καρύδας με κανονικό βούτυρο. Έτσι, δίνεις έμφαση σε τοπικά προϊόντα και δεν ξοδεύεις ώρες ατελείωτες ψάχνοντας το τάδε εξωτικό υλικό σε μπαχαράδικα και έθνικ μπακάλικα.

empty alt

Σέλερι: Η αξία, τα οφέλη του και πώς θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις

  Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά παρεξηγημένα και για αυτό το λόγο παραμελημένα από το διατροφολόγιο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, όπως το σέλερι ή αλλιώς αμερικανικό σέλινο.
empty alt

Μία αποκάλυψη που θα σε κάνει να δεις την μπριζόλα με άλλο μάτι

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

To timing είναι η λέξη-κλειδί για να φτιάξεις ένα αυγό μελάτο, με ρευστό ακόμα κρόκο, το οποίο θα συνοδεύσεις ιδανικά με μια φέτα ψωμί με βούτυρο, αναβιώνοντας μια από τις πιο νόστιμες αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων.
empty alt

Πέντε κανόνες για το μαγείρεμα των ζυμαρικών

Έτσι θα γίνουν τόσο νόστιμα όσο εκείνα  που είχες δοκιμάσει σε αυθεντική ιταλική τρατορία.
empty alt

Πώς να φτιάξεις το καλύτερο και πιο νόστιμο μπανανόψωμο

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.
empty alt

Μυστικά για να ψήσετε τέλεια τραγανό μπέικον

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε μπέικον, αλλά μετά από πολλές έρευνες αποφασίσαμε ότι το πιο έξυπνο να μαγειρεύουμε τις φέτες είναι στο φούρνο: υπάρχει λιγότερο χάος στην κουζίνα, γίνεται το σερβίρισμα του μπέικον πολύ πιο εύκολο, και τα αποτελέσματα είναι εξίσου τραγανά.
empty alt

Τηγανίτες αβοκάντο!

Αν σου αρέσει το αβοκάντο ή ακόμα και αν αγαπάς το όμορφο πράσινο χρώμα τους, αυτές οι μαλακές, αφράτες τηγανίτες θα γίνουν η νέα σου αδυναμία στο τραπέζι πρωινού.
empty alt

Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλμυρό και τυρένιο

Τις μέρες των γιορτών το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως μονοπωλεί το ενδιαφέρον ως προς τη διακόσμηση του σπιτιού, τώρα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι.

Back To Top