1. Άνοιξε την αγκαλιά σου στις εναλλακτικές. Το γεγονός ότι ένας σεφ βραβευμένος με Michelin προτείνει μια συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα μαγειρέψεις λίγο διαφορετικά.

1. Άνοιξε την αγκαλιά σου στις εναλλακτικές. Το γεγονός ότι ένας σεφ βραβευμένος με Michelin προτείνει μια συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα μαγειρέψεις λίγο διαφορετικά. Δείξε εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου. Αντικατέστησε το λάδι με βούτυρο, την παρμεζάνα με γραβιέρα, το στήθος κοτόπουλου με μανιτάρια σε μια συνταγή α λα κρεμ.

2. Μην παίρνεις τις ποσότητες τοις μετρητοίς. Μπορεί στη ζαχαροπλαστική ο αυτοσχεδιασμός στις ποσότητες να φέρει την καταστροφή, αλλά στη μαγειρική συνήθως έχει ως αποτέλεσμα μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή του ίδιου πιάτου. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ποσότητες είναι απλώς θέμα γούστου. Μη διστάσεις λοιπόν, παραδείγματος χάρη, να προσθέσεις περισσότερο κιμά από όσο συνιστά μια συνταγή κιμαδόπιτας αν σου αρέσει ιδιαίτερα η γεύση του κιμά ή περισσότερο σκόρδο στο γιαούρτι αν θέλεις το τζατζίκι πιο πικάντικο.

3. Να είσαι φειδωλός με το αλάτι. Ένα φαγητό που χρειάζεται τεράστιες ποσότητες αλατιού για να γίνει νόστιμο ίσως στην πραγματικότητα έχει ανάγκη π.χ. από περισσότερα μπαχαρικά. Το αλάτι, εκτός του ότι δεν κάνει καλό στην υγεία, ισοπεδώνει και τις άλλες γεύσεις ενός πιάτου όταν χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες.

4. Προσάρμοσε τις οδηγίες στη δική σου πραγματικότητα. Μπορεί, ας πούμε, ο φούρνος σου να χρειάζεται 1 ώρα –και όχι 45’, που λέει η συνταγή– για να ψήσει το κρέας. Το ζητούμενο δεν είναι να ακολουθήσεις τυφλά μια συνταγή, αλλά να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα (π.χ. το κρέας να ροδίσει, το κρεμμύδι να γίνει διάφανο στο σοτάρισμα, τα λαχανικά να μαλακώσουν στην κατσαρόλα).

5. Μη φοβάσαι να εξελληνίσεις μια συνταγή. Ίσως ένα πιάτο με κάρι να σου ακούγεται ιδιαίτερα λαχταριστό, αλλά αν δεν υπάρχουν εκείνη τη στιγμή στο σπίτι βλαστάρια μπαμπού ή βούτυρο καρύδας δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Έχεις το ελεύθερο να προσαρμόσεις τη συνταγή στα ελληνικά δεδομένα, αντικαθιστώντας για παράδειγμα το μπαμπού με καρότο ή το βούτυρο καρύδας με κανονικό βούτυρο. Έτσι, δίνεις έμφαση σε τοπικά προϊόντα και δεν ξοδεύεις ώρες ατελείωτες ψάχνοντας το τάδε εξωτικό υλικό σε μπαχαράδικα και έθνικ μπακάλικα.

empty alt

Έτσι θα κάνεις το χούμους να δείχνει ακαταμάχητο

Μπορεί το χούμους να είναι ένα νόστιμο συνοδευτικό στο τραπέζι και ιδανικό ντιπ για τα λαχανικά σου, όμως ας το παραδεχτούμε, η εμφάνισή του δεν σε δελεάζει να βουτήξεις το κουτάλι σου.
empty alt

4 τρόποι για να μη μαυρίσουν τα μήλα σου

Ένας είναι ο τρόπος να κρατήσεις τα μήλα φρέσκα για περισσότερο καιρό: μετά το κόψιμο, να τα καταναλώσεις ολόκληρα! Κι αυτό γιατί αμέσως μετά την έκθεσή τους στον αέρα αρχίζουν να μαυρίζουν (αν και το μαύρισμα χαλάει μόνο την εμφάνισή τους χωρίς να υπονομεύει την ασφαλή κατανάλωσή […]
empty alt

15 τρόποι να χρησιμοποιήσεις τα ντοματάκια κονκασέ

Ποιος αμφιβάλλει ότι τα ντοματάκια κονκασέ είναι ανάμεσα στα πιο ευέλικτα υλικά; Ιδού 15 τρόποι να τα μαγειρέψεις.
empty alt

Μήπως κάνεις κι εσύ αυτό το λάθος στη μαγειρική;

Αν δεν ζεσταίνεις ποτέ τις κατσαρόλες σου στο μάτι της κουζίνας προτού τις γεμίσεις με τα υλικά, η χαμηλή θερμοκρασία τους κατά το μαγείρεμα μπορεί να έχει ως συνέπεια: -Να μην τσιγαρίζεται αρκετά το κρέας, με αποτέλεσμα να χάνονται οι σύνθετες γεύσεις και τα αρώματα που αναπτύσσονται κατά […]
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις τα μεγάλα σπαράγγια

Τα λεπτά σπαράγγια καθαρίζονται πιο εύκολα, όμως εκείνα που έχουν μεγαλύτερο πάχος, αν και πιο «μπελαλίδικα» στην προετοιμασία, έχουν περισσότερη σάρκα και είναι πιο ανθεκτικά στο μαγείρεμα, με αποτέλεσμα να μη λιώνουν εύκολα αλλά να γίνονται τραγανά και πλούσια.
empty alt

Το μυστικό για να μη μαραθεί η σαλάτα που περισσεύει

Μην το πάρεις προσωπικά, αλλά καλύτερα να μη σερβίρεις στους επισκέπτες σου τη σαλάτα που περίσσεψε από χτες.
empty alt

Μυστικά κατανάλωσης των φρούτων

* Αν θέλετε να αδυνατίσετε, να προτιμάτε τα άγουρα φρούτα. Όσο πιο άγουρα, τόσο περισσότερο κόβουν την όρεξη και τόσο πιο χαμηλά διατηρούν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.
empty alt

Μένουμε σπίτι και κάνουμε μαθήματα μαγειρικής από το youtube

Εξοικειωθείτε με τα μαγειρικά σας σκεύη αλλά και όρους της μαγειρικής παρακολουθώντας μαθήματα στο youtube – ακόμα κι αν αυτή τη στιγμή έχετε έλλειψη από συγκεκριμένα υλικά, η ενασχόληση με τα μαθήματα μαγειρικής θα γεμίσει ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σας και θα κάνει καλό και […]
Back To Top