Ένα γευστικό όνειρο καλοκαιρινής απόλαυσης

Μια κλασική καλοκαιρινή συνταγή φούρνου που αποτελείται από τηγανητή, τραγανή μελιτζάνα που στρώνεται με μια πλούσια σάλτσα μαρινάρας και τυρί και ψήνεται μέχρι να ζεσταθεί και να αφρατέψει. Απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει πραγματικά κάθε προσπάθεια. Είστε έτοιμοι να χαρείτε τη βραδιά ραντεβού ή το επερχόμενο δείπνο σας; Εδώ είναι όλες οι κορυφαίες συμβουλές μας για να κάνετε αυτό το κλασικό comfort food:

Κορυφαίες συμβουλές για την παρασκευή παρμεζάνας μελιτζάνας:

— Αλατίστε τη μελιτζάνα σας. Η μελιτζάνα έχει έναν τόνο νερό μέσα, που μπορεί να δυσκολέψει το φρυγάνισμα και το τηγάνισμα. Το αλάτισμα των φετών μελιτζάνας τις αναγκάζει να απελευθερώσουν μέρος του νερού τους μέσω της όσμωσης, με αποτέλεσμα η μελιτζάνα να είναι πιο σφιχτή και να τραγανίζεται πιο εύκολα. Για καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε τη μελιτζάνα να καθίσει για τουλάχιστον 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου μόλις την αλατίσετε – χρειάζεται λίγο χρόνο για να τραβήξει το αλάτι την υπερβολική υγρασία.

— Φρυγανίστε τη μελιτζάνα. Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί μια τυπική διαδικασία παναρίσματος τριών σταδίων, η οποία περιλαμβάνει τη βύθιση της μελιτζάνας σε καρυκευμένο αλεύρι και τη βύθισή της σε χτυπημένα αυγά πριν την επικάλυψη με το μείγμα τριμμένης φρυγανιάς. Προσθέσαμε επίσης λίγη τριμμένη παρμεζάνα και αποξηραμένη ρίγανη στο μείγμα της φρυγανιάς για έξτρα γεύση.

— Δώστε προτεραιότητα στη σάλτσα σας. Μια καλή σάλτσα είναι το κλειδί για την καλύτερη μελιτζάνα παρμεζάνας. Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει οδηγίες για να φτιάξετε μια απλή (αλλά νόστιμη) σπιτική μαρινάρα. Εάν το θέλετε πραγματικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα βάζα, αλλά αν θέλετε την ειλικρινή μας γνώμη; Εφόσον κάνετε επιπλέον δουλειά με τη μελιτζάνα, μπορείτε επίσης να πάτε μακριά και με τη σάλτσα. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να τα ρίξετε μαζί και μπορείτε να το αφήσετε να σιγοβράσουν στο φούρνο ενώ ετοιμάζετε άλλα πράγματα.

Αποθήκευση, κατάψυξη και προετοιμασία:

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε το σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 3 έως 5 ημέρες ή καταψύξτε το έως και 1 μήνα. Θέλετε να φτιάξετε αυτό το πιάτο νωρίτερα; Ετοιμάστε το σκεύος, στη συνέχεια καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και αλουμινόχαρτο πριν το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη έως και 1 μήνα. Όταν είστε έτοιμοι να το φάτε, απλώς ξεπαγώστε και ψήστε.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

8 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

45 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ώρες 45 λεπτά

CAL/SERV:

1616

Συστατικά

ΜΑΡΙΝΑΡΑ

1/4 κουτ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. τοματοπολτός

2 κονσέρβες (700 γρ.) θρυμματισμένες ντομάτες

1/4 κουτ. σχισμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ & ΓΕΜΙΣΗ

3 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες σε γωνίες

1 κ.γ. αλάτι, συν περισσότερο

2 κ.σ. (240 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

6 μεγάλα αυγά, χτυπημένα να ομογενοποιηθούν

1/4 κουτ. γάλα ή νερό

3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη

3 κ.σ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα, μοιρασμένη

3 κ.σ. τριμμένη μοτσαρέλα

Φυτικό λάδι, για τηγάνισμα

Φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

ΜΑΡΙΝΑΡΑ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 7 λεπτά. Ρίξτε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσει, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε θρυμματισμένες ντομάτες, βασιλικό και ρίγανη και ανακατέψτε να ενωθούν.

Γεμίστε τη μια κονσέρβα περίπου μέχρι τη μέση με νερό, στροβιλίστε για να απελευθερωθεί η περίσσεια ντομάτα και προσθέστε την στην κατσαρόλα. Αφήνετε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μειωθεί ελαφρώς και να ενωθούν οι γεύσεις, περίπου 20 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε.

(Η σάλτσα μπορεί να γίνει 2 ημέρες νωρίτερα. Αφήνετε να κρυώσει, στη συνέχεια φυλάσσετε σε αεροστεγές δοχείο και βάζετε στο ψυγείο).

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ & ΓΕΜΙΣΗ

Στρώνοετε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνετε παντού τη μελιτζάνα και απλώνετε στο έτοιμο φύλλο σε μια στρώση. Γεμίστε με άλλη μια ή δύο στρώσεις καλυμμένες με χαρτί κουζίνας. Αφήστε να καθίσει για να απελευθερωθεί η υπερβολική υγρασία, περίπου 45 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210°. Τοποθετήστε μια σχάρα σε ένα άλλο ταψί.

Σε ένα ρηχό μπολ χτυπάτε ελαφρά το αλεύρι και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Σε ένα άλλο ρηχό μπολ χτυπάτε τα αυγά και το γάλα μέχρι να ενωθούν. Σε ένα τρίτο ρηχό μπολ, χτυπήστε τη φρυγανιά, τη ρίγανη και 1 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα.

Δουλεύοντας σε παρτίδες, ρίξτε τη μελιτζάνα σε αλεύρι και μετά βουτήξτε στο μείγμα αυγών και στη συνέχεια ρίξτε τη στο μείγμα της φρυγανιάς. Τοποθετήστε σε προετοιμασμένη σχάρα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το λάδι σε βάθος περίπου 1/4" και ζεσταίνετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε τη μελιτζάνα σε μια στρώση και μαγειρέψτε, γυρίζοντας μια φορά, μέχρι να ροδίσει βαθιά και στις δύο πλευρές, 2 έως 3 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετε σε σχάρα και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς.

Σε ένα ταψί 13"x9" απλώνετε μια λεπτή στρώση σάλτσας. Περιχύνετε με περίπου το ένα τέταρτο των μελιτζανών, κόβετε όσο χρειάζεται για να χωρέσει και στη συνέχεια περιχύνετε με το ένα τέταρτο της υπόλοιπης σάλτσας. Πασπαλίζετε με περίπου το ένα τέταρτο της μοτσαρέλας και το ένα τέταρτο της υπόλοιπης 1 1/2 κούπας παρμεζάνας. Επαναλάβετε τις στρώσεις άλλες 3 φορές με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τη σάλτσα και το τυρί. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε σε ταψί.

Ψήνετε τις μελιτζάνες μέχρι να λιώσει το τυρί και να μαλακώσουν οι μελιτζάνες, περίπου 40 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Από πάνω ρίχνετε μαϊντανό.

empty alt

Βγήκε η λίστα με τα «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά του 2017

Εκεί που πας να κάνεις την ανατροπή και να βάλεις στη ζωή σου τα φρούτα και τα λαχανικά, στα οποία βασίζεται εξάλλου η μεσογειακή διατροφή αλλά και το μυστικό της υγείας, βγαίνει μια λίστα και το μετανιώνεις στη στιγμή.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις το πιο αφράτο χούμους

Πώς θα πετύχεις το αφράτο, βελούδινο, χούμους που απολαμβάνεις σε καλά εστιατόρια; Σύμφωνα με τον σεφ Michael Solmonov, μουλιάζεις τα ρεβίθια σου για μία νύχτα, την επόμενη μέρα τα βράζεις και μετά τα σιγοβράζεις με μαγειρική σόδα για περίπου μία ώρα.
empty alt

Τι είναι το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα;

Το αγαπημένο υλικό της παιδικής ηλικίας μας, που απολαμβάναμε σε γλυκά ή και σκέτο με το κουτάλι, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη ζαχαροπλαστική.
empty alt

Ο εκπληκτικός τρόπος να χρησιμοποιήσεις τις φλούδες των λαχανικών

Αν δεν έχεις κομποστοποιητή για να μετατρέπεις τα οργανικά απόβλητα σε λίπασμα, όλες οι φλούδες των λαχανικών σου μάλλον θα καταλήγουν στα σκουπίδια.
empty alt

10 υλικά που έχει πάντα στην κουζίνα του ο λάτρης της ιταλικής κουζίνας

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.
empty alt

Βασικά μυστικά εξοικείωσης με την κουζίνα

Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους.
empty alt

Εξωτική παγωμένη απόλαυση με ανανά και γιαούρτι

Αυτό το παγωμένο γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ανανά είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να σε δροσίσει εκείνες τις καυτές μέρες του καλοκαιριού! Συστατικά 1/4 φλιτζάνι υποκατάστατο αυγού παστεριωμένο ή χωρίς χοληστερόλη 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι...
empty alt

Καλοκαιρινή σαλάτα με κινόα και καρπούζι

Δροσερή κι αρωματική, φέρνει το καλοκαίρι στο στόμα σου
Back To Top