Ένα γευστικό όνειρο καλοκαιρινής απόλαυσης

Μια κλασική καλοκαιρινή συνταγή φούρνου που αποτελείται από τηγανητή, τραγανή μελιτζάνα που στρώνεται με μια πλούσια σάλτσα μαρινάρας και τυρί και ψήνεται μέχρι να ζεσταθεί και να αφρατέψει. Απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει πραγματικά κάθε προσπάθεια. Είστε έτοιμοι να χαρείτε τη βραδιά ραντεβού ή το επερχόμενο δείπνο σας; Εδώ είναι όλες οι κορυφαίες συμβουλές μας για να κάνετε αυτό το κλασικό comfort food:

Κορυφαίες συμβουλές για την παρασκευή παρμεζάνας μελιτζάνας:

— Αλατίστε τη μελιτζάνα σας. Η μελιτζάνα έχει έναν τόνο νερό μέσα, που μπορεί να δυσκολέψει το φρυγάνισμα και το τηγάνισμα. Το αλάτισμα των φετών μελιτζάνας τις αναγκάζει να απελευθερώσουν μέρος του νερού τους μέσω της όσμωσης, με αποτέλεσμα η μελιτζάνα να είναι πιο σφιχτή και να τραγανίζεται πιο εύκολα. Για καλύτερα αποτελέσματα, αφήστε τη μελιτζάνα να καθίσει για τουλάχιστον 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου μόλις την αλατίσετε – χρειάζεται λίγο χρόνο για να τραβήξει το αλάτι την υπερβολική υγρασία.

— Φρυγανίστε τη μελιτζάνα. Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί μια τυπική διαδικασία παναρίσματος τριών σταδίων, η οποία περιλαμβάνει τη βύθιση της μελιτζάνας σε καρυκευμένο αλεύρι και τη βύθισή της σε χτυπημένα αυγά πριν την επικάλυψη με το μείγμα τριμμένης φρυγανιάς. Προσθέσαμε επίσης λίγη τριμμένη παρμεζάνα και αποξηραμένη ρίγανη στο μείγμα της φρυγανιάς για έξτρα γεύση.

— Δώστε προτεραιότητα στη σάλτσα σας. Μια καλή σάλτσα είναι το κλειδί για την καλύτερη μελιτζάνα παρμεζάνας. Αυτή η συνταγή περιλαμβάνει οδηγίες για να φτιάξετε μια απλή (αλλά νόστιμη) σπιτική μαρινάρα. Εάν το θέλετε πραγματικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα βάζα, αλλά αν θέλετε την ειλικρινή μας γνώμη; Εφόσον κάνετε επιπλέον δουλειά με τη μελιτζάνα, μπορείτε επίσης να πάτε μακριά και με τη σάλτσα. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να τα ρίξετε μαζί και μπορείτε να το αφήσετε να σιγοβράσουν στο φούρνο ενώ ετοιμάζετε άλλα πράγματα.

Αποθήκευση, κατάψυξη και προετοιμασία:

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε το σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 3 έως 5 ημέρες ή καταψύξτε το έως και 1 μήνα. Θέλετε να φτιάξετε αυτό το πιάτο νωρίτερα; Ετοιμάστε το σκεύος, στη συνέχεια καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και αλουμινόχαρτο πριν το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη έως και 1 μήνα. Όταν είστε έτοιμοι να το φάτε, απλώς ξεπαγώστε και ψήστε.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

8 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

45 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ώρες 45 λεπτά

CAL/SERV:

1616

Συστατικά

ΜΑΡΙΝΑΡΑ

1/4 κουτ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. τοματοπολτός

2 κονσέρβες (700 γρ.) θρυμματισμένες ντομάτες

1/4 κουτ. σχισμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού

1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ & ΓΕΜΙΣΗ

3 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες σε γωνίες

1 κ.γ. αλάτι, συν περισσότερο

2 κ.σ. (240 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

6 μεγάλα αυγά, χτυπημένα να ομογενοποιηθούν

1/4 κουτ. γάλα ή νερό

3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

1 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη

3 κ.σ. ψιλοτριμμένη παρμεζάνα, μοιρασμένη

3 κ.σ. τριμμένη μοτσαρέλα

Φυτικό λάδι, για τηγάνισμα

Φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

ΜΑΡΙΝΑΡΑ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 7 λεπτά. Ρίξτε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να μυρίσει, περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε θρυμματισμένες ντομάτες, βασιλικό και ρίγανη και ανακατέψτε να ενωθούν.

Γεμίστε τη μια κονσέρβα περίπου μέχρι τη μέση με νερό, στροβιλίστε για να απελευθερωθεί η περίσσεια ντομάτα και προσθέστε την στην κατσαρόλα. Αφήνετε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μειωθεί ελαφρώς και να ενωθούν οι γεύσεις, περίπου 20 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε.

(Η σάλτσα μπορεί να γίνει 2 ημέρες νωρίτερα. Αφήνετε να κρυώσει, στη συνέχεια φυλάσσετε σε αεροστεγές δοχείο και βάζετε στο ψυγείο).

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ & ΓΕΜΙΣΗ

Στρώνοετε ένα μεγάλο ταψί με χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνετε παντού τη μελιτζάνα και απλώνετε στο έτοιμο φύλλο σε μια στρώση. Γεμίστε με άλλη μια ή δύο στρώσεις καλυμμένες με χαρτί κουζίνας. Αφήστε να καθίσει για να απελευθερωθεί η υπερβολική υγρασία, περίπου 45 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210°. Τοποθετήστε μια σχάρα σε ένα άλλο ταψί.

Σε ένα ρηχό μπολ χτυπάτε ελαφρά το αλεύρι και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Σε ένα άλλο ρηχό μπολ χτυπάτε τα αυγά και το γάλα μέχρι να ενωθούν. Σε ένα τρίτο ρηχό μπολ, χτυπήστε τη φρυγανιά, τη ρίγανη και 1 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα.

Δουλεύοντας σε παρτίδες, ρίξτε τη μελιτζάνα σε αλεύρι και μετά βουτήξτε στο μείγμα αυγών και στη συνέχεια ρίξτε τη στο μείγμα της φρυγανιάς. Τοποθετήστε σε προετοιμασμένη σχάρα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε το λάδι σε βάθος περίπου 1/4" και ζεσταίνετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε τη μελιτζάνα σε μια στρώση και μαγειρέψτε, γυρίζοντας μια φορά, μέχρι να ροδίσει βαθιά και στις δύο πλευρές, 2 έως 3 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετε σε σχάρα και σκουπίστε με χαρτί κουζίνας. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς.

Σε ένα ταψί 13"x9" απλώνετε μια λεπτή στρώση σάλτσας. Περιχύνετε με περίπου το ένα τέταρτο των μελιτζανών, κόβετε όσο χρειάζεται για να χωρέσει και στη συνέχεια περιχύνετε με το ένα τέταρτο της υπόλοιπης σάλτσας. Πασπαλίζετε με περίπου το ένα τέταρτο της μοτσαρέλας και το ένα τέταρτο της υπόλοιπης 1 1/2 κούπας παρμεζάνας. Επαναλάβετε τις στρώσεις άλλες 3 φορές με τις υπόλοιπες μελιτζάνες, τη σάλτσα και το τυρί. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζετε σε ταψί.

Ψήνετε τις μελιτζάνες μέχρι να λιώσει το τυρί και να μαλακώσουν οι μελιτζάνες, περίπου 40 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς. Από πάνω ρίχνετε μαϊντανό.

empty alt

Τα δώρα του ροδιού

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
empty alt

Ο πιο νοικοκυρεμένος τρόπος να κόψεις τη ζύμη με κουπ πατ

Πλησιάζει η εποχή που θα κόβουμε αστεράκια και αγγελάκια με κουπ πατ. Κάποιες φορές, ωστόσο, τα σχήματα δεν βγαίνουν τόσο τέλεια όσο είναι τα καλούπια μας, προκαλώντας την απογοήτευση σε μικρούς και μεγάλους.
empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τρως κάθε μέρα γιαούρτι

Σκέτο ή με δημητριακά, φρούτα, μέλι και ό,τι άλλο προτιμάς, το γιαούρτι είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που έχεις για ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, όποια ώρα της ημέρας και αν το θελήσεις.
empty alt

Έτσι θα αξιοποιήσεις νόστιμα τις μεστές άκρες των σπαραγγιών!

Μπορούσες να φανταστείς ότι έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις τραγανά και απολαυστικά τηγανιτά μπαστουνάκια λαχανικών με τις μεστές άκρες των σπαραγγιών, οι οποίες μέχρι τώρα κατέληγαν στα σκουπίδια; Τα οποία στη συνέχεια θα καταναλώσεις ως σνακ ή ως συστατικό σε ζυμαρικά, ομελέτες και σάντουιτς; Κι...
empty alt

Αφιέρωμα αβοκάντο: ποια λάθη να αποφύγεις και πώς θα επισπεύσεις την ωρίμανσή του

Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.
empty alt

Αυγά Benedict στον φούρνο

Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται ή από το brunch! Όταν έχεις χρόνο ή θέλεις να περιποιηθείς τον εαυτό σου ή να κακομάθεις όποιον έτυχε να ξυπνήσει μαζί σου ή όταν απλώς θέλεις να φτιάξεις μια σούπερ γευστική έκπληξη για την οικογένειά σου, αυτή η συνταγή […]
empty alt

Πώς να φτιάξεις τα δικά σου bagels

Ψάχνεις ένα έργο για να γεμίσεις το σαββατοκύριακο αλλά και μια γευστικη εσάνς από πρωινό στη Νέα Υόρκη; Τα bagels είναι δύο σε ένα! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξυπνάς με φρέσκα bagels και όταν είναι σπιτικά και χειροποίητα, ακόμα καλύτερα.
empty alt

Χρυσοί Σκούφοι 2023 - Άλλη μια φορά μεγάλος νικητής ο Έκτορας Μποτρίνι

30 Χρόνια Χρυσοί Σκούφοι: Με μεγάλο νικητή για ακόμα μία χρονιά τον Έκτορα Μποτρίνι απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι Χρυσοί Σκούφοι.
Back To Top