Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Τάρτα με εσπεριδοειδή – που φέρνει τα πάνω κάτω

0     

Τάρτα με εσπεριδοειδή – που φέρνει τα πάνω κάτω

kitroa

Τα εσπεριδοειδή φρούτα αναδεικνύονται τέλεια μέσα από αυτό το όμορφο κι «ανάποδο» κέικ και θα σας ταξιδέψουν σε μια φθινοπωρινή πανδαισία αρωμάτων, γεύσεων και χρωμάτων. Δεν υπάρχει τίποτα πολύ περίπλοκο σε αυτό το κέικ, αλλά η μικρή επιπλέον προσπάθεια να κόψετε εσπεριδοειδή και να τα προσθέσετε στο κάτω μέρος της φόρμας του κέικ έχει ως αποτέλεσμα κάτι πολύ όμορφο. Το μείγμα φρούτων και βουτύρου διατηρεί το κέικ υγρό και ενώ το θυμάρι είναι εντελώς προαιρετικό, είναι τόσο καλό στο κέικ. Αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δεντρολίβανο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε από τα αγαπημένα σας εσπεριδοειδή. Χρησιμοποιήσαμε φέτες από κίτρο, πορτοκάλι σαγκουίνι, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και λεμόνια. Προσπαθήστε να γεμίσετε πραγματικά ολόκληρο τον πάτο με φρούτα, κόβοντας φέτες και επικαλυπτόμενες φέτες όσο χρειάζεται.

ΥΛΙΚΑ:

8 – 10 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΦΡΟΥΤΩΝ

Σπρέι μαγειρικής

4-5 εσπεριδοειδή, όπως ποικιλία πορτοκαλιών, γκρέιπφρουτ ή λεμονιών

1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΤΟΥ ΚΕΙΚ

1 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κουτ. αλάτι

1/2 φλ. (1 μπαστούνι) βούτυρο, μαλακωμένο

1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1/4 φλ. συσκευασμένη μαύρη ζάχαρη

1 1/2 κ.γ. φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 μεγάλα αυγά

1 κουταλιά της σούπας καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

3/4 φλ. γάλα

kitro

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί κέικ 9 και το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος. Κόβουμε τα φρούτα σε στρογγυλές φέτες, έχοντας αφαιρέσει τη φλούδα.

Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάζουμε τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο. Ρίχνουμε στον πάτο του προετοιμασμένου ταψιού και απλώνουμε σε μια ομοιόμορφη στρώση. Τακτοποιούμε τα φρούτα από πάνω, επικαλύπτοντας ελαφρώς έτσι ώστε το κάτω μέρος να καλύπτεται εντελώς.

Σε ένα μεσαίο μπολ, συνδυάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Σε ένα μεγάλο μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το θυμάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να είναι ελαφρύ και αφράτο. Προσθέτουμε αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Χτυπάμε τη βανίλια. Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε γάλα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα φρούτα και απλώνουμε, προσεκτικά, σε ένα ομοιόμορφο στρώμα.

Ψήνουμε μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα, 35 με 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 με 15 λεπτά και μετά αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.