Τα εσπεριδοειδή φρούτα αναδεικνύονται τέλεια μέσα από αυτό το όμορφο κι «ανάποδο» κέικ και θα σας ταξιδέψουν σε μια φθινοπωρινή πανδαισία αρωμάτων, γεύσεων και χρωμάτων.

Τα εσπεριδοειδή φρούτα αναδεικνύονται τέλεια μέσα από αυτό το όμορφο κι «ανάποδο» κέικ και θα σας ταξιδέψουν σε μια φθινοπωρινή πανδαισία αρωμάτων, γεύσεων και χρωμάτων. Δεν υπάρχει τίποτα πολύ περίπλοκο σε αυτό το κέικ, αλλά η μικρή επιπλέον προσπάθεια να κόψετε εσπεριδοειδή και να τα προσθέσετε στο κάτω μέρος της φόρμας του κέικ έχει ως αποτέλεσμα κάτι πολύ όμορφο. Το μείγμα φρούτων και βουτύρου διατηρεί το κέικ υγρό και ενώ το θυμάρι είναι εντελώς προαιρετικό, είναι τόσο καλό στο κέικ. Αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δεντρολίβανο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε από τα αγαπημένα σας εσπεριδοειδή. Χρησιμοποιήσαμε φέτες από κίτρο, πορτοκάλι σαγκουίνι, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και λεμόνια. Προσπαθήστε να γεμίσετε πραγματικά ολόκληρο τον πάτο με φρούτα, κόβοντας φέτες και επικαλυπτόμενες φέτες όσο χρειάζεται.

ΥΛΙΚΑ:

8 – 10 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΦΡΟΥΤΩΝ

Σπρέι μαγειρικής

4-5 εσπεριδοειδή, όπως ποικιλία πορτοκαλιών, γκρέιπφρουτ ή λεμονιών

1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΤΟΥ ΚΕΙΚ

1 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κουτ. αλάτι

1/2 φλ. (1 μπαστούνι) βούτυρο, μαλακωμένο

1/2 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1/4 φλ. συσκευασμένη μαύρη ζάχαρη

1 1/2 κ.γ. φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 μεγάλα αυγά

1 κουταλιά της σούπας καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

3/4 φλ. γάλα

kitro

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί κέικ 9 και το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος. Κόβουμε τα φρούτα σε στρογγυλές φέτες, έχοντας αφαιρέσει τη φλούδα.

Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάζουμε τη ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο. Ρίχνουμε στον πάτο του προετοιμασμένου ταψιού και απλώνουμε σε μια ομοιόμορφη στρώση. Τακτοποιούμε τα φρούτα από πάνω, επικαλύπτοντας ελαφρώς έτσι ώστε το κάτω μέρος να καλύπτεται εντελώς.

Σε ένα μεσαίο μπολ, συνδυάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Σε ένα μεγάλο μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το θυμάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να είναι ελαφρύ και αφράτο. Προσθέτουμε αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Χτυπάμε τη βανίλια. Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε γάλα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα φρούτα και απλώνουμε, προσεκτικά, σε ένα ομοιόμορφο στρώμα.

Ψήνουμε μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα, 35 με 40 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 με 15 λεπτά και μετά αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

empty alt

Μπορώ να χρησιμοποιήσω σε μια συνταγή οποιοδήποτε είδος γιαουρτιού;

Ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μια συνταγή με σος γιαουρτιού, αλλά ανακαλύπτεις ξαφνικά ότι σου έχει τελειώσει το στραγγιστό αγελαδινό (ή πιο εύκολη και ασφαλής λύση).
empty alt

Απολαυστική και ωφέλιμη χωριάτικη σαλάτα με ζυμαρικά

Μπορεί οι θερμοκρασίες να μην έχουν ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά οι μέρες μεγαλώνουν κι η άνοιξη κάνει δυναμικά την εμφάνισή της.
empty alt

Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά […]
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]
empty alt

Το Mostaccioli θα γίνει το νέο αγαπημένο σας πιάτο ζυμαρικών

Το Mostaccioli είναι ένα χορταστικό πιάτο ψημένων ζυμαρικών που είναι τέλειο για δείπνο το βράδυ της εβδομάδας.
empty alt

Στήθος γαλοπούλας με δεντρολίβανο

Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση.
empty alt

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.
empty alt

Η καλύτερη συνταγή για πατάτες au gratin

Ένα all time classic comfort food που προσφέρει γευστική απόλαυση

Back To Top