Το να φτιάξεις τον δικό σου σπιτικό πουρέ δεν είναι τόσο μπελαλίδικο όσο νομίζεις και η αξεπέραστη γεύση του σίγουρα θα ανταμείψει τον κόπο σου.

Το να φτιάξεις τον δικό σου σπιτικό πουρέ δεν είναι τόσο μπελαλίδικο όσο νομίζεις και η αξεπέραστη γεύση του σίγουρα θα ανταμείψει τον κόπο σου. Αν και οι άνθρωποι έχουν πολλές διαφορετικές σκέψεις για τον πουρέ πατάτας, όπως το αν θα κρατήσουν τη φλούδα στις πατάτες ή να τις ξεφλουδίζουν, να χρησιμοποιήσουν γάλα έναντι κρέμας ή βούτυρο έναντι κρέμας γάλακτος, η απάντηση είναι ότι μπορείτε να προσαρμόσετε τη δική σας εκδοχή στις προτιμήσεις σας. Μην έχετε λοιπόν καμία επιφύλαξη, πειραματιστείτε ελεύθερα και κάντε τους συνδυασμούς που θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα και θα απογειώσουν τη γεύση του σπιτικού πουρέ σας.

Και η παρασκευή αυτών των σπιτικών πουρέ πατάτας είναι απίστευτα εύκολη. Αλλά τι διαχωρίζει πραγματικά έναν εκπληκτικό πουρέ από έναν μέτριο; Δείτε παρακάτω τις κορυφαίες συμβουλές μας.

Τι πατάτες να βάλω

Πατάτες Νάξου, πατάτες Κύπρου, μικρές ή μεγάλες ή όποια ποικιλία σας είναι πρόχειρη, ο πούρες σας γίνεται καλύτερος με πατάτες που μπορούν να βράσουν καλά και να μαλακώσουν ομοιόμορφα.  Αν βρείτε βιολογικές, ακόμα καλύτερα.

Ξεφλουδισμένες ή όχι;

Αυτή είναι η παλιά συζήτηση: Πρέπει να ξεφλουδίσετε τις πατάτες σας για πουρέ;! Πολλοί επαγγελματίες σεφ ανήκουν στο στρατόπεδο των ανθρώπων που λατρεύουν την υφή που προσθέτει η φλούδα. Αλλά εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

Πόσο βούτυρο να βάλετε;

Η συνταγή μας απαιτεί ένα ολόκληρο ραβδί, αλλά οι πραγματικοί λάτρεις του βουτύρου μπορεί ακόμη και να θέλουν να χρησιμοποιήσουν μερικές ακόμα κουταλιές της σούπας. Μας αρέσει να λιώνουμε το βούτυρο μας με το γάλα σε μια κατσαρόλα, ώστε το γάλα να είναι ζεστό όταν ενωθεί με τις λιωμένες πατάτες.

Πρέπει η κρέμα γάλακτος να είναι πλήρης

Οι αμυλούχες πατάτες χρειάζονται σοβαρό λίπος για να γίνουν κρεμώδεις, γι’ αυτό παραλείψτε τις ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά στην κρέμα γάλακτος και στο γάλα, που θα παράγουν πιο ξηρό πουρέ πατάτας.

Μη φοβάστε να βάλετε έξτρα καρυκεύματα

Ο πουρές ζητάει αλάτι και πιπέρι. Και αναδεικνύετε υπέροχα με μοσχοκάρυδο, πάπρικα, ενώ μπορείτε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας να προσθέσετε ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο.

Με τι άλλο ταιριάζει;

Έχουμε εμμονή με έναν «γεμάτο» πουρέ πατάτας —ποιος όχι;!— γι’ αυτό σας ενθαρρύνουμε να ανακατέψετε με ψιλοκομμένο τσένταρ ή παρμεζάνα, ψημένες μπουκίτσες μπέικον, σχοινόπρασο, αφού προσθέσετε το λιωμένο μείγμα βουτύρου-γάλακτος. Πραγματικά οποιοδήποτε φρέσκο βότανο ή τυρί θα βοηθήσει τον πουρέ πατάτας να έχει εκπληκτική γεύση.

Κι αν περισσέψει;

Μπορεί να μπει σε πίτες, ομελέτα, σάντουιτς ή σαλάτα – αφήστε ελεύθερο τον δημιουργικό σεφ που κρύβετε μέσα σας και θα βρείτε σίγουρα τρόπους να τον αξιοποιήσετε…

poure

ΥΛΙΚΑ:

6 – 8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

0 ΩΡΕΣ 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 κιλά ανάμεικτες πατάτες, όπως Νάξου & Κύπρου

Αλάτι

1/2 φλ. (1 ράβδος) βούτυρο, συν 2 κουταλιές της σούπας για γαρνίρισμα

1/2 φλ. γάλα

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, καλύψτε τις πατάτες με νερό και προσθέστε μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι. Αφήστε να πάρει βράση και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, 16 με 18 λεπτά. Στραγγίστε και επιστρέψτε τις πατάτες στην κατσαρόλα.

Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο πουρέ πατάτας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας) για να πολτοποιήσετε τις πατάτες μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο και το γάλα μέχρι να ζεσταθεί.

Περιχύστε το ζεστό μείγμα γάλακτος-βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρέμα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.

Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα τον πουρέ πατάτας. Μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα μπολ σερβιρίσματος και ρίξτε τις υπόλοιπες δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο. Καρυκέψτε με περισσότερο πιπέρι πριν το σερβίρετε.

empty alt

Οι ‘ημερομηνίες» που πρέπει να τηρούνται ευλαβικά

Οι αναγραφόμενες ενδείξεις κατανάλωσης στις συσκευασίες των βρώσιμων προϊόντων είναι στο κέντρο των συζητήσεων τον τελευταίο καιρό. Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Τζιγκόνιερ

Το τζιγκόνιερ είναι μία από τις αγαπημένες συνταγές της οικογένειας μου. Προέρχεται από την παράδοση των νομάδων Ρομά, και γεννήθηκε από μια ανάγκη.
empty alt

3 tips ώστε ένα δείπνο να είναι –και να φαίνεται!– πιο νόστιμο

Ετοιμάζεσαι να κάνεις το τραπέζι σε μια παρέα φίλων και έχεις ετοιμάσει απλά και νόστιμα, αλλά όχι ιδιαίτερα… φωτογενή φαγητά; Δώσε βάση στα παρακάτω tips, που θα κάνουν πιο ελκυστικά τα πιάτα σου, όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση.
empty alt

Μην αφήσεις το καλοκαίρι να περάσει χωρίς αυτή τη σαγκρία με καρπούζι

Το καρπούζι και το ροζέ κρασί συνδυάζονται σε ένα δροσερό, χρωματιστό, φρουτώδες ποτό που συμπυκνώνει όλη τη μεθυστική διάθεση του καλοκαιριού.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα κοκτέιλ Μαργαρίτα βήμα βήμα

Καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, τα παγωμένα κοκτέιλ επιστρέφουν, ανάμεσα στα οποία η κλασική Μαργαρίτα αποτελεί μια σταθερή αξία.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Umami;

Το ουμάμι (Umami),( όπως μαθαίνουμε στη Βικιπαίδεια), η καλή γεύση ή νοστιμιά, είναι μια από τις πέντε βασικές γεύσεις,μαζί με το γλυκό, το ξινό, το πικρό και το αλμυρό.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα ιαπωνική κοτόσουπα ράμεν

Το ράμεν (ιαπωνικά: 拉麺, ラーメン) είναι ιαπωνική σούπα με νουντλς. Αποτελείται από νουντλς σιταριού σερβιρισμένα σε ζωμό κρέατος ή λιγότερα συχνά ζωμό ψαριού, συχνά αρωματισμένο με σάλτσα σόγιας ή μίσο, και με διάφορα συνοδευτικά, όπως κομμένο χοιρινό κρέας, νόρι (φύκι), μένμα και πρασαλίδες.
empty alt

Πώς να ετοιμάσεις το τέλειο ρομαντικό δείπνο

Δεν χρειάζεται να είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου για να ετοιμάσεις ένα ρομαντικό δείπνο – ακόμα και αν δεν πιστεύεις ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι μπορείς πάντα να εντυπωσιάσεις το ταίρι σου ή το φλερτ σου με τις μαγειρικές σου ικανότητες.
Back To Top