Το να φτιάξεις τον δικό σου σπιτικό πουρέ δεν είναι τόσο μπελαλίδικο όσο νομίζεις και η αξεπέραστη γεύση του σίγουρα θα ανταμείψει τον κόπο σου.

Το να φτιάξεις τον δικό σου σπιτικό πουρέ δεν είναι τόσο μπελαλίδικο όσο νομίζεις και η αξεπέραστη γεύση του σίγουρα θα ανταμείψει τον κόπο σου. Αν και οι άνθρωποι έχουν πολλές διαφορετικές σκέψεις για τον πουρέ πατάτας, όπως το αν θα κρατήσουν τη φλούδα στις πατάτες ή να τις ξεφλουδίζουν, να χρησιμοποιήσουν γάλα έναντι κρέμας ή βούτυρο έναντι κρέμας γάλακτος, η απάντηση είναι ότι μπορείτε να προσαρμόσετε τη δική σας εκδοχή στις προτιμήσεις σας. Μην έχετε λοιπόν καμία επιφύλαξη, πειραματιστείτε ελεύθερα και κάντε τους συνδυασμούς που θα σας ικανοποιήσουν απόλυτα και θα απογειώσουν τη γεύση του σπιτικού πουρέ σας.

Και η παρασκευή αυτών των σπιτικών πουρέ πατάτας είναι απίστευτα εύκολη. Αλλά τι διαχωρίζει πραγματικά έναν εκπληκτικό πουρέ από έναν μέτριο; Δείτε παρακάτω τις κορυφαίες συμβουλές μας.

Τι πατάτες να βάλω

Πατάτες Νάξου, πατάτες Κύπρου, μικρές ή μεγάλες ή όποια ποικιλία σας είναι πρόχειρη, ο πούρες σας γίνεται καλύτερος με πατάτες που μπορούν να βράσουν καλά και να μαλακώσουν ομοιόμορφα.  Αν βρείτε βιολογικές, ακόμα καλύτερα.

Ξεφλουδισμένες ή όχι;

Αυτή είναι η παλιά συζήτηση: Πρέπει να ξεφλουδίσετε τις πατάτες σας για πουρέ;! Πολλοί επαγγελματίες σεφ ανήκουν στο στρατόπεδο των ανθρώπων που λατρεύουν την υφή που προσθέτει η φλούδα. Αλλά εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.

Πόσο βούτυρο να βάλετε;

Η συνταγή μας απαιτεί ένα ολόκληρο ραβδί, αλλά οι πραγματικοί λάτρεις του βουτύρου μπορεί ακόμη και να θέλουν να χρησιμοποιήσουν μερικές ακόμα κουταλιές της σούπας. Μας αρέσει να λιώνουμε το βούτυρο μας με το γάλα σε μια κατσαρόλα, ώστε το γάλα να είναι ζεστό όταν ενωθεί με τις λιωμένες πατάτες.

Πρέπει η κρέμα γάλακτος να είναι πλήρης

Οι αμυλούχες πατάτες χρειάζονται σοβαρό λίπος για να γίνουν κρεμώδεις, γι’ αυτό παραλείψτε τις ποικιλίες με χαμηλά λιπαρά στην κρέμα γάλακτος και στο γάλα, που θα παράγουν πιο ξηρό πουρέ πατάτας.

Μη φοβάστε να βάλετε έξτρα καρυκεύματα

Ο πουρές ζητάει αλάτι και πιπέρι. Και αναδεικνύετε υπέροχα με μοσχοκάρυδο, πάπρικα, ενώ μπορείτε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας να προσθέσετε ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο.

Με τι άλλο ταιριάζει;

Έχουμε εμμονή με έναν «γεμάτο» πουρέ πατάτας —ποιος όχι;!— γι’ αυτό σας ενθαρρύνουμε να ανακατέψετε με ψιλοκομμένο τσένταρ ή παρμεζάνα, ψημένες μπουκίτσες μπέικον, σχοινόπρασο, αφού προσθέσετε το λιωμένο μείγμα βουτύρου-γάλακτος. Πραγματικά οποιοδήποτε φρέσκο βότανο ή τυρί θα βοηθήσει τον πουρέ πατάτας να έχει εκπληκτική γεύση.

Κι αν περισσέψει;

Μπορεί να μπει σε πίτες, ομελέτα, σάντουιτς ή σαλάτα – αφήστε ελεύθερο τον δημιουργικό σεφ που κρύβετε μέσα σας και θα βρείτε σίγουρα τρόπους να τον αξιοποιήσετε…

poure

ΥΛΙΚΑ:

6 – 8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

0 ΩΡΕΣ 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 κιλά ανάμεικτες πατάτες, όπως Νάξου & Κύπρου

Αλάτι

1/2 φλ. (1 ράβδος) βούτυρο, συν 2 κουταλιές της σούπας για γαρνίρισμα

1/2 φλ. γάλα

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, καλύψτε τις πατάτες με νερό και προσθέστε μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι. Αφήστε να πάρει βράση και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς, 16 με 18 λεπτά. Στραγγίστε και επιστρέψτε τις πατάτες στην κατσαρόλα.

Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο πουρέ πατάτας (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας) για να πολτοποιήσετε τις πατάτες μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο και το γάλα μέχρι να ζεσταθεί.

Περιχύστε το ζεστό μείγμα γάλακτος-βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει κρέμα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν.

Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα τον πουρέ πατάτας. Μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα μπολ σερβιρίσματος και ρίξτε τις υπόλοιπες δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο. Καρυκέψτε με περισσότερο πιπέρι πριν το σερβίρετε.

empty alt

Τα «υπνωτικά» σνακ που βάζουν τέλος στην αϋπνία

Έχετε μετρήσει άπειρα… πρόβατα, έχετε στριφογυρίσει μισό εκατομμύριο φορές στο κρεβάτι σας, έχετε πιει ροφήματα και αφεψήματα και γενικά έχετε κάνει ουκ ολίγα για να κλείσετε επιτέλους τα μάτια σας και να παραδοθείτε στην αγκαλιά του περιβόητου Μορφέα.
empty alt

10 εύκολοι τρόποι να τρως καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά

1. Ξεκίνησε τη μέρα σου με ένα σμούθι. 2. Βάλε μια φρουτοσαλάτα στο πρωινό σου. 3. Πρόσθεσε (περισσότερα) λαχανικά σε ένα σάντουιτς.
empty alt

Πώς να ψήσετε φιλέτο σολομού στη σχάρα

Από όλα τα ψάρια στη σχάρα, ο σολομός είναι από τους πιο εύκολους και έχει τη δυνατότητα να δώσει μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα – αν ψωνίσεις έξυπνα και προετοιμάσεις σωστά τόσο το ψάρι όσο και τη σχάρα.
empty alt

Ιδέες για να φτιάξεις υπέροχα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια

Μπορεί να μοιάζει αρκετά μπελαλίδικο ίσως, αλλά είναι μια χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα που θα χαρίσει υπέροχες οικογενειακές αναμνήσεις.
empty alt

Pasta Primavera – τα ζυμαρικά της άνοιξης

Αυτά τα τρυφερά, νόστιμα ζυμαρικά είναι η επιτομή της άνοιξης, συνδυάζοντας μερικά από τα υπέροχα γλυκά και λαχταριστά τρόφιμα που διατίθενται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
empty alt

Milkshake: Παγωμένη απόλαυση σε ό,τι γεύση θες

Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός ψάχνεις όλο και πιο πολύ παγωμένες λαχταριστές απολαύσεις. Εκτός από παγωτό υπάρχουν κι άλλες ιδέες που μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την επιθυμία για κάτι cool.
empty alt

Χειμωνιάτικη σαλάτα με γλυκοπατάτα

Οι σαλάτες όλο τον χρόνο είναι από τις πιο ωφέλιμες και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Λατρεύουμε αυτή τη σαλάτα ζεστή, είτε όταν βγαίνει κατευθείαν από τον φούρνο, αλλά όμως μας αρέσει εξίσου κι είναι πολύ καλή επιλογή και σε θερμοκρασία δωματίου μία (δύο ή τρεις) μέρες μετά.
empty alt

Κρεμώδη κοκκινιστά ζυμαρικά με Burrata

Για όσους λατρεύουν τα ζυμαρικά, μια εύκολη και γευστική συνταγή
Back To Top