Μία νέα βρετανική έρευνα ήρθε να αποδείξει ότι το μέγεθος του πιάτου σου και άρα η μερίδα που βάζεις μπροστά σου όταν κάτσεις να φας, επηρεάζουν την ποσότητα που καταναλώνεις.

Μία νέα βρετανική έρευνα ήρθε να αποδείξει ότι το μέγεθος του πιάτου σου και άρα η μερίδα που βάζεις μπροστά σου όταν κάτσεις να φας, επηρεάζουν την ποσότητα που καταναλώνεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge  συνδύασαν τα αποτελέσματα από 61 μελέτες, με στοιχεία από 6.711 συμμετέχοντες από Βρετανία και ΗΠΑ, προσπαθώντας να βρουν σύνδεση ανάμεσα στο μέγεθος της μερίδας, το σερβίτσιο, τη συσκευασία του φαγητού και την κατανάλωση.

Τι βρήκαν οι επιστήμονες; Ότι όταν έχεις μπροστά σου μεγαλύτερη μερίδα, μερίδα σε μεγαλύτερο πιάτο και supersize ποτήρι με αναψυκτικό έχεις την τάση να καταναλώνεις περισσότερο φαγητό και ποτό.

Διαπίστωσαν ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάλογα με το φύλο ή άλλους παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος.

«Μπορεί να φαίνεται ολοφάνερο ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μερίδα τόσο περισσότερο τρώνε οι άνθρωποι, όμως, μέχρι που ολοκληρώθηκε η μελέτη, η συνολική εικόνα ήταν θολή. Υπήρχε επίσης η τάση να αναγνωρίζουμε προσωπικά χαρακτηριστικά όπως η παχυσαρκία ή η έλλειψη αυτοέλεγχου ως μία βασική αιτία για υπερκατανάλωση τροφής από τους ανθρώπους», είπε Dr Gareth Hollands από τη μονάδα έρευνας Συμπεριφοράς και Υγείας που διηύθυνε την έρευνα.

Στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες, συστήνουν να θεσπιστούν ανώτατα όρια στις μερίδες που σερβίρονται ή στα μεγέθη των πιάτων και των ποτηριών προκειμένου να μειωθεί το μέγεθος των μερίδων και έτσι και οι θερμίδες. Υποστηρίζουν ότι με λίγη προσπάθεια θα μπορούσε να μειωθεί η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων από ενήλικες μέχρι και 16% στη Βρετανία, δηλαδή μείον 280 θερμίδες, και έως και 29% στις ΗΠΑ, που μεταφράζεται σε 527 θερμίδες λιγότερο.

Μήπως ήρθε η ώρα, με το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, να τσεκάρεις κι εσύ το μέγεθος των πιατικών σου;

empty alt

Κίνδυνος σακχάρου από τις τηγανιτές πατάτες

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στις τηγανιτές πατάτες αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την επιθυμία μας για αυτές και να τις αντικαταστήσουμε με δημητριακά ολικής άλεσης.
empty alt

Το ντρέσινγκ που υπόσχεται να κάνει θεϊκή και την πιο βαρετή πράσινη σαλάτα

Συνήθως χρησιμοποιούμε γιαούρτι, μουστάρδα ή μαγιονέζα για να δώσουμε κρεμώδη υφή στο ντρέσινγκ της σαλάτας μας. Μια εναλλακτική όμως, με σχετικά ουδέτερη γεύση, είναι το ώριμο, λιωμένο αβοκάντο, βασικό συστατικό της παρακάτω γλυκόξινης σος από το Popsugar.com, που υπόσχεται να απογειώσει τη γεύση ακόμα και...
empty alt

Στην Κροατία θα ζήσεις την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα υποβρύχιο οινοποιείο

Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.
empty alt

Farro salad: Μεσογειακή σαλάτα με πλιγούρι

Υπάρχουν πολλές υπέροχες σαλάτες με πλιγούρι εκεί έξω, αλλά να σας πούμε γιατί είναι αυτή η εκδοχή είναι η καλύτερη: Το Dressing Λίγα πράγματα είναι πιο νόστιμα από τα τηγανητά κρεμμύδια.
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια

Τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ψάχνεις εύκολες συνταγές χωρίς κρέας που όμως να δώσουν διάρκεια στο αίσθημα κορεσμού ώστε να μείνεις μακριά από γευστικούς πειρασμούς.
empty alt

4 σάλτσες που μπορείς να αποθηκεύσεις σε παγοθήκες για γεύματα-εξπρές

Το είχες φανταστεί ότι μπορείς να αξιοποιήσεις τις παγοθήκες σου για να διατηρήσεις σε μονές δόσεις διάφορες σπιτικές σάλτσες με λαχανικά και μυρωδικά; Έτσι, θα έχεις ανά πάσα στιγμή ένα έτοιμο υλικό για να φτιάξεις μια εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα, μια σούπα ή ένα κοκκινιστό.
empty alt

Απολαυστική συνταγή με κομμάτια κρουασάν, τυριά και μπέικον στον φούρνο

Για ένα ρομαντικό ή οικογενειακό χορταστικό πρωινό αλλά και για ένα εύκολο βραδινό με φίλους κι επιτραπέζια παιχνίδια, αυτή η συνταγή με κύριο συστατικό τα λαχταριστά κρουασάν θα σας ενθουσιάσει.
empty alt

«Ο Έκτορας Μποτρίνι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας» σύμφωνα με την ψηφοφορία των Ελλήνων σεφ

Άλλη μια σημαντική διάκριση για τον Έκτορα Μποτρίνι

Back To Top