Μία νέα βρετανική έρευνα ήρθε να αποδείξει ότι το μέγεθος του πιάτου σου και άρα η μερίδα που βάζεις μπροστά σου όταν κάτσεις να φας, επηρεάζουν την ποσότητα που καταναλώνεις.

Μία νέα βρετανική έρευνα ήρθε να αποδείξει ότι το μέγεθος του πιάτου σου και άρα η μερίδα που βάζεις μπροστά σου όταν κάτσεις να φας, επηρεάζουν την ποσότητα που καταναλώνεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge  συνδύασαν τα αποτελέσματα από 61 μελέτες, με στοιχεία από 6.711 συμμετέχοντες από Βρετανία και ΗΠΑ, προσπαθώντας να βρουν σύνδεση ανάμεσα στο μέγεθος της μερίδας, το σερβίτσιο, τη συσκευασία του φαγητού και την κατανάλωση.

Τι βρήκαν οι επιστήμονες; Ότι όταν έχεις μπροστά σου μεγαλύτερη μερίδα, μερίδα σε μεγαλύτερο πιάτο και supersize ποτήρι με αναψυκτικό έχεις την τάση να καταναλώνεις περισσότερο φαγητό και ποτό.

Διαπίστωσαν ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάλογα με το φύλο ή άλλους παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος.

«Μπορεί να φαίνεται ολοφάνερο ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μερίδα τόσο περισσότερο τρώνε οι άνθρωποι, όμως, μέχρι που ολοκληρώθηκε η μελέτη, η συνολική εικόνα ήταν θολή. Υπήρχε επίσης η τάση να αναγνωρίζουμε προσωπικά χαρακτηριστικά όπως η παχυσαρκία ή η έλλειψη αυτοέλεγχου ως μία βασική αιτία για υπερκατανάλωση τροφής από τους ανθρώπους», είπε Dr Gareth Hollands από τη μονάδα έρευνας Συμπεριφοράς και Υγείας που διηύθυνε την έρευνα.

Στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες, συστήνουν να θεσπιστούν ανώτατα όρια στις μερίδες που σερβίρονται ή στα μεγέθη των πιάτων και των ποτηριών προκειμένου να μειωθεί το μέγεθος των μερίδων και έτσι και οι θερμίδες. Υποστηρίζουν ότι με λίγη προσπάθεια θα μπορούσε να μειωθεί η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων από ενήλικες μέχρι και 16% στη Βρετανία, δηλαδή μείον 280 θερμίδες, και έως και 29% στις ΗΠΑ, που μεταφράζεται σε 527 θερμίδες λιγότερο.

Μήπως ήρθε η ώρα, με το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, να τσεκάρεις κι εσύ το μέγεθος των πιατικών σου;

empty alt

Τα “αλκολικά” γονίδια μας

Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) .
empty alt

Το πάρτι αρχίζει με γρανίτα από φράουλες και σαμπάνια

Περιμένεις κόσμο για το Σαββατοκύριακο; Αντί να τους σερβίρεις κοκτέιλ, μπορείς να τους καλομάθεις κερνώντας τους μια σπιτική γρανίτα από φράουλες και σαμπάνια.
empty alt

Αυτή η επιστημονική ανακάλυψη θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τον τρόπο που φτιάχνεις καφέ

Μήπως ακολουθείς όλη την ιεροτελεστία παρασκευής καφέ, παίρνοντας ολόκληρους κόκκους και αλέθοντάς τους στο σπίτι; Τώρα υπάρχει ένας τρόπος να ανεβείς –ένα ακόμη- επίπεδο.
empty alt

Στην κουζίνα με τον Matt Damon

Το 1996 ο Matt Damon έπρεπε να μεταβάλλει το σωματικό του βάρος για τον ρόλο που είχε να υποδυθεί στην ταινία Courage Under Fire – και δήλωσε σχετικά σε συνέντευξή του ότι η τήρηση αυστηρής διατροφής ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι.
empty alt

Πώς να φτιάξετε το πιο υγιεινό smoothie

Το πρώτο μυστικό για ένα ισορροπημένο πρωινό είναι οι ίνες!  Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τείνουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο γεμάτοι, επειδή χωνεύουν πιο αργά.
empty alt

Μπουκίτσες κολοκυθοκεφτέ που θα λατρέψεις!

Από τα αγαπημένα ορεκτικά και της ελληνικής κουζίνας – οι κολοκυθοκεφτέδες δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Αρωματικοί, γευστικοί και σχετικά ανάλαφροι, είναι μια ιδανική επιλογή για ορεκτικό, για σνακ, ακόμα και για εναλλακτικό κυρίως.
empty alt

Στην κουζίνα του «έρωτα» με το μενού του Αγίου Βαλεντίνου

Η σύγχρονη σεξολογία δεν παίρνει στα σοβαρά τα «ματζούνια του έρωτα», όσα τουλάχιστον υπόσχονται θαύματα στην ερωτική αρένα.
empty alt

Cool και Alcohol free στον καύσωνα

Όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες επικίνδυνα ο οργανισμός διψάει όλο και περισσότερο κι έχει αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης. Καλό το νεράκι δεν λέω αλλά και μια ξωτική νότα μπορεί να σε ξεδιψάσει με τον πιο απολαυστικό τρόπο και να βάλει χρώμα στα ζεστά μεσημέρια ή τις καυτές νύχτες σου… […]
Back To Top