Μία νέα βρετανική έρευνα ήρθε να αποδείξει ότι το μέγεθος του πιάτου σου και άρα η μερίδα που βάζεις μπροστά σου όταν κάτσεις να φας, επηρεάζουν την ποσότητα που καταναλώνεις.

Μία νέα βρετανική έρευνα ήρθε να αποδείξει ότι το μέγεθος του πιάτου σου και άρα η μερίδα που βάζεις μπροστά σου όταν κάτσεις να φας, επηρεάζουν την ποσότητα που καταναλώνεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge  συνδύασαν τα αποτελέσματα από 61 μελέτες, με στοιχεία από 6.711 συμμετέχοντες από Βρετανία και ΗΠΑ, προσπαθώντας να βρουν σύνδεση ανάμεσα στο μέγεθος της μερίδας, το σερβίτσιο, τη συσκευασία του φαγητού και την κατανάλωση.

Τι βρήκαν οι επιστήμονες; Ότι όταν έχεις μπροστά σου μεγαλύτερη μερίδα, μερίδα σε μεγαλύτερο πιάτο και supersize ποτήρι με αναψυκτικό έχεις την τάση να καταναλώνεις περισσότερο φαγητό και ποτό.

Διαπίστωσαν ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάλογα με το φύλο ή άλλους παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος.

«Μπορεί να φαίνεται ολοφάνερο ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μερίδα τόσο περισσότερο τρώνε οι άνθρωποι, όμως, μέχρι που ολοκληρώθηκε η μελέτη, η συνολική εικόνα ήταν θολή. Υπήρχε επίσης η τάση να αναγνωρίζουμε προσωπικά χαρακτηριστικά όπως η παχυσαρκία ή η έλλειψη αυτοέλεγχου ως μία βασική αιτία για υπερκατανάλωση τροφής από τους ανθρώπους», είπε Dr Gareth Hollands από τη μονάδα έρευνας Συμπεριφοράς και Υγείας που διηύθυνε την έρευνα.

Στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες, συστήνουν να θεσπιστούν ανώτατα όρια στις μερίδες που σερβίρονται ή στα μεγέθη των πιάτων και των ποτηριών προκειμένου να μειωθεί το μέγεθος των μερίδων και έτσι και οι θερμίδες. Υποστηρίζουν ότι με λίγη προσπάθεια θα μπορούσε να μειωθεί η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων από ενήλικες μέχρι και 16% στη Βρετανία, δηλαδή μείον 280 θερμίδες, και έως και 29% στις ΗΠΑ, που μεταφράζεται σε 527 θερμίδες λιγότερο.

Μήπως ήρθε η ώρα, με το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, να τσεκάρεις κι εσύ το μέγεθος των πιατικών σου;

empty alt

Γιαούρτι κατά της γυναικείας υπέρτασης

Ένα τουλάχιστον γιαούρτι τη μέρα μπορεί να είναι η απάντηση στον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης στις γυναίκες, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

Το τέλειο τηγανιτό αυγό σε 5 βήματα!

Γυρίζεις μια μέρα κουρασμένος από τη δουλειά και αποφασίζεις να τηγανίσεις δύο αυγά. Τι πιο εύκολο, σκέφτεσαι; Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο εύκολο.
empty alt

Το κόλπο για να μην πετάξεις το κρασί που περίσσεψε

Σου περίσσεψε κρασί στην ανοιγμένη φιάλη, αλλά δεν σκοπεύεις να το καταναλώσεις άμεσα; Αντί να το αφήσεις στο ψυγείο (οπού πιθανότατα θα χαλάσει προτού προλάβεις να το χρησιμοποιήσεις), μοίρασε σε παγοκύστες το κρασί που περίσσεψε και τοποθέτησέ τις στην κατάψυξη.
empty alt

Τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε παντού καρδούλες. Τι γίνεται όμως με τη μία και μόνη ανθρώπινη καρδιά –τη δική μας– τι είναι καλό να βάζουμε στο πιάτο μας για να της δείχνουμε πόσο τη φροντίζουμε και την… αγαπάμε! Εδώ διαλέξαμε […]
empty alt

Κολοκυθοανθοί με μπέικον, ρικότα και μανιτάρια

Όταν ακούς για γεμιστούς κολοκυθοανθούς το μυαλό σου πάει συνήθως στην κλασική τους εκδοχή, με γέμιση μυρωδικών και ρυζιού.
empty alt

Τάρτα με εσπεριδοειδή – που φέρνει τα πάνω κάτω

Τα εσπεριδοειδή φρούτα αναδεικνύονται τέλεια μέσα από αυτό το όμορφο κι «ανάποδο» κέικ και θα σας ταξιδέψουν σε μια φθινοπωρινή πανδαισία αρωμάτων, γεύσεων και χρωμάτων.
empty alt

Ενεργειακές μπάλες με αποξηραμένο βερίκοκο

Γνωρίστε το νέο αγαπημένο σας σνακ
Back To Top