Κάτι συμβαίνει τελευταία στη Γαλλία! Μετά τα κρουασάν που ή θα μειωθούν ή θα γίνουν πανάκριβα, λόγω της αύξησης της τιμής του βουτύρου, τώρα και το Καμαμπέρ φαίνεται ότι απειλείται με εξαφάνιση καθώς τα εργοστάσια που το παράγουν όλο και λιγοστεύουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Κάτι συμβαίνει τελευταία στη Γαλλία! Μετά τα κρουασάν που ή θα μειωθούν ή θα γίνουν πανάκριβα, λόγω της αύξησης της τιμής του βουτύρου, τώρα και το Καμαμπέρ φαίνεται ότι απειλείται με εξαφάνιση καθώς τα εργοστάσια που το παράγουν όλο και λιγοστεύουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Το Καμαμπέρ είναι γαλλικό τυρί από την Νορμανδία, με ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά και λευκό περίβλημα που φτιάχνεται από νωπό γάλα με τουλάχιστον 38% λιπαρά από αγελάδες σε ειδική δίαιτα που βόσκουν στο γαλλικό βορρά.

Πλέον, μόλις το 4% των 360 εκ. κεφαλιών τυρί Καμαμπέρ που φτιάχνεται στον κόσμο παρασκευάζεται με την παραδοσιακή συνταγή και αυτά βγαίνουν κυρίως από μικρά τυροκομεία, που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν νωπό γάλα, αν και είναι πιο ακριβό από το παστεριωμένο.

Πριν από μία δεκαετία, μεγάλες βιομηχανίες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να φτιάχνουν Καμαμπέρ και με παστεριωμένο γάλα για να μειώσουν το κόστος, ωστόσο οι δικαστές αποφάσισαν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η αυθεντική συνταγή…

Το Καμαμπέρ λέγεται ότι παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα στο ομώνυμο χωριό από την αγρότισσα και τυροκόμο Marie Harel. Μάλιστα σύμφωνα με ένα δημοφιλή μύθο, τη συνταγή της την αποκάλυψε ένας ιερέας από το Μπρι, ο Charles-Jean Bonvoust που είχε καταφύγει στο Καμαμπέρ στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Κι αν για τον ιερέα δεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές, η Marie Harel ήταν υπαρκτό πρόσωπο που βοήθησε να δημιουργηθεί μία ευρεία κλίμα κα παραγωγής του Καμαμπέρ.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, μόνο οι απόγονοί της μπορούσαν να χρησιμοποιούν το όνομα Καμαμπέρ για το ιδιαίτερο τυρί που έφτιαχναν. Εντούτοις, από το 1870 και μετά και άλλοι παραγωγοί στη Νορμανδία άρχισαν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο όνομα.

empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]

Back To Top